Εισπράκτορες


Γράφει ο Τζωρτζ Φίνλεϋ στο “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως”:

«Η προστασία της Οθωμανικής κυβερνήσεως βαθμιαία δημιούργησε μια ελληνική αριστοκρατία διοικητικών οργάνων και φοροεισπρακτόρων. Την αριστοκρατία αυτή αποτελούσαν οι Φαναριώτες στην Κωσταντινούπολη και οι κοτζαμπάσηδες ή προεστοί στην Ελλάδα. Η ηθική και πολιτική θέσης τούτης της τάξης αποδόθηκε άριστα με την ονομασία τους σαν είδος “Χριστιανών Τούρκων”.

Ο βοεβόδας ή ο μπέης αγόραζε τους φόρους μιας περιφέρειας σαν κεντρικός φοροσυλλέκτης. Ακολούθως υπενοικίαζε τις διάφορες κατηγορίες των προσόδων στους Ελληνες προεστούς που με την σειρά τους συνήθως υπενοικίαζαν το μερίδιό τους κατά μικρότερα τμήματα στους τοπικούς άρχοντες των κοινοτήτων της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό οι δημόσιες πρόσοδοι της Ελλάδας συντηρούσαν τρεις ξεχωριστές τάξεις φοροεισπρακτόρων σε βάρος του ελληνικού λαού».

Εμένα αυτή η περιγραφή μου θυμίζει τα δυο μεγάλα μας κόμματα. Το ένα, το ΠαΣοΚ είναι ο τωρινός εισπράκτορας, το άλλο, η ΝΔ, θέλει να γίνει ο επόμενος εισπράκτορας. Των φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και που συλλέγονται και αποδίδονται στους δανειστές-σωτήρες μας (ο θεός να τους το ξεπληρώσει), δηλαδή ΕΕ, ΕκΤ και ΔΝΤ .

Διότι από τα δυο μεγάλα μας κόμματα, το ΠαΣοΚ μας έφερε το Μνημόνιο, και η ΝΔ μας δήλωσε πως δεν θα το καταργήσει την επομένη που θα γίνει κυβέρνηση.

Και το Μνημόνιο ουσιαστικά μετατρέπει το ελληνικό δημόσιο σε εισπρακτικό μηχανισμό υπέρ των δανειστών μας. Εναν εισπράκτορα.

Και τα κόμματά μας ερίζουν για το ποιος θα είναι ο εισπράκτορας. Τέτοια φιλοδοξία.

Και μάλιστα εισπράκτορας με προοπτική. Διότι τώρα που πετύχαμε και την “επιμήκυνση” του χρόνου αποπληρωμής (με λίγο πιο τσιμπημένο επιτόκιο φυσικά, μην επιβαρυνθούν και οι καλοί ευεργέτες-δανειστές μας) μέχρι το 2014, θα υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη από έναν καλό και πειθήνιο εισπράκτορα.

Θραξ Αναρμόδιος

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

21 Responses to Εισπράκτορες

  1. Ο/Η anti-anti λέει:

    …Διότι από τα δυο μεγάλα μας κόμματα, το ΠαΣοΚ μας έφερε το Μνημόνιο, και η ΝΔ μας δήλωσε πως δεν θα το καταργήσει την επομένη που θα γίνει κυβέρνηση.

    Γιατί στο antinews ξεχνάνε να αναφέρουν το τελευταίο κομμάτι? Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγει ο Σαμαράς και ν΄αρχίσουν την μάσα!

    Με τέτοιους πολιτικούς προβλέπω μνημόνιο για πολλά χρόνια ακόμα.

  2. Ο/Η tsilivithras λέει:

    «Και το Μνημόνιο ουσιαστικά μετατρέπει το ελληνικό δημόσιο σε εισπρακτικό μηχανισμό υπέρ των δανειστών μας. Εναν εισπράκτορα.

    Και τα κόμματά μας ερίζουν για το ποιος θα είναι ο εισπράκτορας. Τέτοια φιλοδοξία.»

    Eίσαι Θεός!!!

    Σοβαρά το λέω…

    θα σου κάνω σπονδή αργότερα που θα πίνω τον πόνο μου.

    10 λέξεις όλη η αλήθεια.
    Εισπράκτορες του ιδρώτα μας.
    Τσιράκια των τοκογλύφων.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Εσύ είσαι φίλος μου. Δεν πιάνεται. Ασε να μιλήσει κανένας «ξένος» (λολ)

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η tsilivithras λέει:

        Δεν συμφωνώ σε όλα μαζί σου.
        Ούτε η φιλία με αποτρέπει από να σχολιάζω, να κρίνω ή να διαφωνώ με τις ιδέες σου.

        Αν ήταν έτσι θα μουν «γκρούπι» όπως αυτούς που ειρωνεύομαι στο antinews.
        Ούτε εγώ είμαι ανόητος να μην έχω κριτική σκέψη, ούτε εσύ είσαι κανένας ματαιόδοξος «αναλυτής» προς αναζήτηση θαυμαστών.

        Φιλιώσαμε γιατί εκτός από κάποιες απόψεις ταιριάζουν και τα κίνητρά μας στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω.

        Ενίοτε χαριεντιζόμαστε αλλά ποτέ δεν εθελοτυφλούμε.

  3. Ο/Η kostasxan λέει:

    Στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω (οριζοντίως και καθέτως) με τον αγαπητό συμπατριώτη συγγραφέα, αλλά και με τον επίσης αγαπητό tsilivithra.
    Εισπράκτορες σε αναμονή πρόσληψης, μήπως χαρακτηρίζει καλύτερα τους αντιπολιτευόμενους; Γιατί δεν λειτουργούν ως αντιπρόσωποι της κοινωνίας και δεν καταγγέλουν έμπρακτα το ίδιο το μνημόνιο; Γιατί δεν καλούν τον λαό σε μία οργανωμένη (ακομμάτιστη) αντίσταση, η οποία θα έχει αντιπροσώπευση μέσα στη Βουλή; Γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν βγαίνει από τα ανόητα (για την σημερινή εποχή) ιδεολογικά χαρακώματα, γιατί δεν ενώνονται σε μία συμπόρευση κατακρήμνισης του καθεστώτος ΔΝΤ-Παπανδρέου; Γιατί αφήνουν να συνεχίζεται η αφαίμαξη; Πόσους νεκρούς θέλουν για να ικανοποιηθούν; Πόσους ανθρώπους θέλουν να καταστρέψουν, να εξαθλιώσουν, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους;
    Α, ξέχασα… Τα κόμματα δεν έχουν ευθύνες. Είναι σαν τις πόρνες στις λεωφόρους. Για μικρή -παράνομη- και καλοπληρωμένη ευχαρίστηση, μπορούν να σου φορτώσουν ασθένειες δια βίου… χωρίς ενοχή και με την δικαιολογία «ας πρόσεχαν»…
    Καλό μήνα να έχουμε όλοι

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Κώστα γειά σου πατριώτη.

      Νιώθω τον θυμό σου και νομίζω ότι και οι περισσότεροι έλληνες.
      Δεν ξέρω που θα βγει το πράμα, αλλά διαισθάνομαι πως δεν θα τελειώσει καλά και φοβάμαι πολύ, διότι Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥ ΧΕΡΙ.

      Μια παράκληση έχω να σου κάνω, άσχετη με το θέμα. Κάτσε γράψε ένα κομμάτι για το τι συνέβη στην Θράκη όλα αυτά τα (30-40-50;) χρόνια. Για το προξενείο, τους πομάκους, τον στρατιωτικό αποκλεισμό τους κλπ, τις πράξεις και παραλείψεις του ελληνικού κράτους, τους ανθρώπους σαν την Νικοπούλου, τις μειονότητες, την ανάπτυξη της περιοχής και πως έγινε, αν έγινε, και γενικώς όλα αυτά που τα ζεις και τα ξέρεις καλά.

      Διότι στις τελευταίες εκλογές ακούσαμε πολλά…

      Και στείλτο σε όλους. Βασικά σε μένα. Θα το δημοσιεύσω για να διαβάσουμε και να μάθουμε όλοι, τι συνέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και πως παίχτηκε το παιχνίδι με τις μειονότητες και την οικονομική της ανάπτυξη. Διότι ουσιαστικά τα κόμματα μας εκβιάζουν σχετικά με την Θράκη.

      Αν έχεις γραμμένο κάτι, δώσε μου λινκ.

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η tsilivithras λέει:

        +1

      • Ο/Η kostasxan λέει:

        Αγαπητέ μου Θράκα,

        με προκαλείς να γράψω βιβλίο!!! που θα μπορούσε να έχει έναν τίτλο: «Η εξουσία διδάσκει την εγκατάλειψη»…
        Έχω γράψει πάρα πολλά κείμενα στο ιστολόγιό μου γύρω από όλα όσα μου ζητάς. Δεν έχω αναφερθεί μόνο στο θέμα της οικονομικής εγκατάλειψης και της «μάσας» που έριξαν με τον αναπτυξιακό νόμο.
        Η μηχανή αναζήτησης που έχω στο ιστολόγιό μου δουλεύει άψογα για να βρεις ό,τι θέλεις, αλλά θα ήθελα να με ενημερώσεις για τους κομματικούς εκβιασμούς για τη Θράκη. Βλέπεις δεν τους γνωρίζω, επειδή δεν είμαι σε μαντρί. Είμαι «ελευθέρας βοσκής» και δεν γνωρίζω τι λένε στα «σπιτωμένα ζωντανά»…
        Σήμερα ή αύριο (όποτε μπορέσω να το τελειώσω) θα δημοσιεύσω κείμενο για την Κυπροποίηση της Θράκης, που νομίζω ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον…
        Σχετίζεται με τη νέα «αρχιτεκτονική» δόμησης που ακολουθούν τα τεμένη… και θέλει πολύ προσοχή…

        • Ο/Η anarmodios λέει:

          Κώστα

          δεν μπορώ να ξέρω για κομματικούς εκβιασμούς. Δεν έχω κάποια σχέση με κόμματα. Αν γίνονται εκβιασμοί, εκλογικοί υποθέτω, γίνονται κυρίως για λόγους εντυπώσεων, ποιος πήρε τον δήμο την περιφέρεια κλπ. Αλλά αυτό το παιχνίδι είναι πράγματι επικίνδυνο για ορισμένες περιοχές.

          Θραξ Αναρμόδιος

  4. Ο/Η Η.Οικονόμου λέει:

    Εκτός του ότι συμφωνώ πάρα πολύ με το παρόν ποστ,
    ένας λόγος που επισκέπτομαι το αντινιούς είναι φυσικά η παρουσία σου.
    (πρώην ηο)

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      Να του τα λέτε γιατί εμένα δεν με πιστεύει όταν του λέω ότι ο καθαρός λόγος του εμπνέει και τραβάει τον αναγνώστη.

  5. Ο/Η ο νοών...νοείτω λέει:

    Καλησπέρα Θράκα και καλό μήνα.
    Σε επίρρωση της προτροπής του tsilivithra, θα σου γράψω και εγώ, ότι είσαι ένας από τους ελάχιστους πλεόν λόγους, συμπεριλαμβανομένου κα του tsilivithra, που συνεχίζω και επισκέπτομαι το antinews.
    Εγώ κουράστηκα να τα γράφω, γιατί φωνή βοώντος εν τη ερήμω της εθελοτυφλίας, δεν θέλω να είμαι.
    Εσύ τα γράφεις και καλύτερα, και πιο εμπεριστατωμένα.
    Το να μπω και να σχολιάσω θετικά σε δικό σου σχόλιο, μπορεί και να μειώσει την αξία του, δεδομένου του ότι όποτε έχω γράψει κάτι αντίθετο στον μονόλογο που τους διακατέχει, παραμένει κενό γράμμα.
    Ευτυχώς ενεργοποιήθηκες περισσότερο εδώ, και έτσι μπορούν να συγκεντρωθούν κάποιες πιο υγιείς σκέψεις και φωνές.

    Εισπράκτορες ήταν πάντα, με την επίφαση της Δημοκρατίας.
    Αλλά βλέπεις, η προμήθεια από τις εισπράξεις, συνάμα με την δίψα για εξουσία, έχει καθορίσει το παρελθόν, το παρόν και δυστυχώς το μέλλον αυτού του τόπου.
    Εύχομαι να μην μείνει ουτοπική προσδοκία, η αφύπνιση ενός κρίσιμου μέρους των πολιτών, που θα είναι ικανή να αντιστρέψει την καθοδική μας πορεία, τα τελευταία 36 χρόνια.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Απογοητεύομαι κι εγώ συχνά. Δηλαδή τι απογοητεύομαι, απελπίζομαι. Ετσι είναι ο άνθρωπος. Στιγμές, στιγμές. Μετά πάλι ξανάρχεται…

      Στο antinews, λόγω και της υποστήριξής του στον πρόεδρο της ΝΔ, έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί σχολιαστές, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ αλλά και τις αντίπαλες, που είναι δύσκολο να συζητήσεις μαζί τους. Και με τους μεν και με τους δε. Βλέπω συχνά σχόλια που είναι εμπαθή στον υπερθετικό βαθμό και κατευθείαν προσωπικά εναντίον κάποιου «αντιπάλου» σχολιαστή. Με χαρακτηρισμούς, ειρωνίες και μερικές φορές και ύβρεις.

      Τι να κάνουμε; Ετσι είναι αυτά τα πράγματα.

      Ομως ξεχνάμε, και ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνάμε, ότι στο antinews μπαίνει πάρα πολύς κόσμος που δεν σχολιάζει ποτέ. Απλώς διαβάζει τις αναρτήσεις και τους σχολιαστές. Αυτούς πρέπει να έχουμε στον νου μας. Που είναι απελπισμένοι σαν και μας οι περισσότεροι. Αυτοί οι σιωπηλοί οι απελπισμένοι. Που περιμένουν μια κουβέντα λίγο αλλιώτικη.

      Τους άλλους, και ιδίως τους φανατικούς, ένθεν και ένθεν, μπορούμε να τους αγνοήσουμε, με την έννοια να μην αφήσουμε τα λόγια και τα σχόλιά τους να μας απογοητέψουν. Δεν θα αλλάξουν εύκολα μυαλά αυτοί. Εμείς φυσικά θα επιμείνουμε, διότι hasta la victoria sempre, αλλά ο φανατικός ή προσωπολάτρης, ο εγκιβωτισμένος κομματικά, δεν αλλάζει εύκολα. Διότι έχει ακόμη ελπίδες. Στον αρχηγό του, στο κόμμα του. Δεν είναι απελπισμένος όσο είμαστε εσύ κι εγώ από τα κόμματα, τους αρχηγούς και το «πολιτικό προσωπικό».

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ λέει:

        Γεια σε όλους.

        Θράξ,

        Δεν το βάζουμε κάτω με τίποτα.

        Ο Ελληνικός λαός δεν είναι τυχαίος λαός. Αποτελείται από δυνατές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι Ελληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό (μακριά από ΤΟΥΣ Ελληνες, αυτούς δηλαδή που ζουν στην Ελλάδα. Για να γίνεις περιζήτητος σχεδιαστής πρέπει να είσαι εγωϊστής. Για να γίνεις ξακουστός καρδιοχειρούργος πρέπει να είσαι εγωϊστής.

        Είμαστε εγωϊστές. Η Ελλάδα παράγει εγωϊστές και αυτός είναι και ο λόγος που «τρώει τα παιδιά της». Οταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως σήμερα στην Ελλάδα και ο γείτονας επειδή είναι πάρα πολύ εγωϊστής σε φθονεί και θα σε δυσκολέψει για να μην γίνεις καλύτερος από αυτόν.

        Οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν βάλουμε για λίγο στην άκρη τον εγωϊσμό θα χαθούμε.

        Φαντάσου όμως τι είμαστε ικανοί να κάνουμε αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε!

        Ξεκινώντας ίσως από τα μπλογκς να γίνει μια εκστρατία κατα του εγωϊσμού και σε κατεύθυνση ενωτική. Αυτό προϋποθέτει έναν κοινό σκοπό.

        Εδώ τα χαλάμε, γιατί ο σκοπός (στην πλήρη του ανάπτυξη) είναι διαφορετικός για κάθε άτομο, ομάδα κ.λ.π.

        Πρέπει λοιπόν να δούμε τι είναι αυτό που θα ενώσει τους Ελληνες;
        Τους δεξιούς, τους αριστερούς, τους αναρχικούς, τους χριστιανούς, την Ελληνική Θρησκεία, τους μοπυσουλμάνους, τους παοκτσήδες τους Ολυμπιακούς, τους αγρότες, τους γιατρούς, τους βιοτέχνες και τους φορτηγατζήδες.

        Αυτό δεν βλέπουν σήμερα οι Ελληνες.

        Υπάρχει όμως.

        Εϊναι η άρση βουλευτικής ασυλίας, (98% ΝΑΙ), είναι η εξέταση του χρέους από πλευράς νομιμότητας.

        Αυτά που έχω να προτείνω προσωπικά είναι εδώ:
        http://thalamofilakas.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

        Δεύτερον, οι Ελληνες πρέπει να δουν το κίνητρο.

        Η σύγχρονη ψυχολογία έχει καταλήξει, ότι αυτό που κινητοποιεί τον άνθρωπο, είναι το προσωπικό συμφέρον, με την ευρεία του έννοια, όχι απαραίτητα τα χρήματα.

        Αυτό, εγώ κι εσύ μπορούμε να το αλλάξουμε για τον εαυτό μας, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε για ολόκληρο τον κόσμο.

        Οι άνθρωποι γρήγορα κατάλαβαν ότι όταν συνεργάζονται, το αποτέλεσμα είναι απείρως μεγαλύτερο και αυτός είναι προφανώς ο λόγος που οι άνθρωποι είναι ζώα κοινωνικά.

        Η δημιουργία ομάδων έχει τα καλά της, έχει και τα άσχημα, ειδικά αν ανήκεις σε μια ομάδα που σφάχτηκε από μια άλλη ομάδα την ώρα που κοιμόντουσαν.

        Οι αντίπαλες ομάδες έχουν αντίθετα συμφέροντα.

        Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι Ελληνες δεν αντιλαμβάνονται ότι το προσωπικό τους συμφέρον εξαρτάται άμεσα από την ομάδα. Και η ομάδα είναι η Ελλάδα.

        Πρέπει λοιπόν να γίνουμε όλοι μας ιεραπόστολοι της ενότητας. Να εξηγήσουμε το αυτονόητο. Οτι αν καταφέρουμε να συνεργαστούμε, η ζωή μας θα γίνει σίγουρα καλύτερη.

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      @ ο νοών…νοείτω

      Που είσαι εσύ ρε φίλε;;
      Χάθηκες…

      Κοίτα τι λέει ο Θράκας ο θεούλης:

      «Ομως ξεχνάμε, και ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνάμε, ότι στο antinews μπαίνει πάρα πολύς κόσμος που δεν σχολιάζει ποτέ. Απλώς διαβάζει τις αναρτήσεις και τους σχολιαστές. Αυτούς πρέπει να έχουμε στον νου μας. Που είναι απελπισμένοι σαν και μας οι περισσότεροι. Αυτοί οι σιωπηλοί οι απελπισμένοι. Που περιμένουν μια κουβέντα λίγο αλλιώτικη.»

      Bingo!!!!

      Άκου…προσωπικά δεν δίνω ούτε ένα γαμ*δι (i don’t give a f*ck) για το αν εγώ ή εσύ ή ο θραξ είπαμε ΠΡΩΤΟΙ αυτό ή εκείνο ή το άλλο…
      Γράφω και σχολιάζω από αγάπη προς τον τόπο μου και τον συνάνθρωπό μου.
      Συμφωνώ με κάποια πράγματα που βλέπω στον Σαμαρά και διαφωνώ με κάποια άλλα.
      Εν γένει, κατηγορώ ΟΛΟ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ για την κατάντια στην οποία φτάσαμε.

      Αλλά δεν κουράζομαι να τα ξαναλέω.
      Δεν μου καίγεται καρφί αν κάποιος με βρίσει ή μου επιτεθεί ή πει μλκς ή έχει αντίθετη άποψη.
      Χαίρομαι που ένας τόπος όπως το antinews υπάρχει και τον επισκέπτονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ που χουν ανάγκη να ακούσουν ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και μετά ας κρίνουν μόνοι τους ποιον θα πιστέψουν και με ποιον θα ταυτιστούν.

      Πάμε ξανά…ΑΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΝ…!!!

      Ναι…το διαδίκτυο είναι η βίαιη εκδημοκρατικοποίηση της πληροφορίας.
      100%.
      Όλοι έχουν πρόσβαση.
      Όλοι μπορούν να σχολιάσουν.
      Όλοι μπορούν να κρίνουν.

      Τα υπόλοιπα χρειάζονται ανεπτυγμένο κριτήριο και κριτική σκέψη.

      Είναι κρίμα να χεις την παλέτα έτοιμη και να αρνείσαι να ζωγραφίσεις.

      cheers

  6. Ο/Η skeptiki λέει:

    Με γειά την καινούρια εμφάνιση….
    +1000000 για το ποστ, έτσι είναι

  7. Ο/Η ο νοών...νοείτω λέει:

    Aγαπητοί φίλοι Θράκα και tsilivithra,

    Και οι δύο έχετε μεγάλο δίκαιο σε αυτά που μου απαντάτε.
    Μου τα έχει πει και μία φίλη, παλαιότερα σε ανάλογη συζήτηση.
    Είναι στιγμές που γράφω σχόλια, και πριν τα δημοσιεύσω τα απορρίπτω.
    Κακώς, κάκιστα εκείνη την στιγμή δεν υπερισχύει αυτό που τονίζετε εσείς, ότι δηλαδή υπάρχουν πάρα πολλοί αναγνώστες που δεν εκφράζονται, απλά ψάχνουν για μία άλλη άποψη, έξω από την καθιερωμένη της υποστήριξης ή της απόρριψης με κομματικά κριτήρια.

    Σε κάθε περίπτωση θα λάβω πολύ σοβαρά τις αιτιάσεις σας, προκειμένου να αναθεωρήσω.
    Σχόλιο που είχα γράψει και στο antinews, και το επαναλαμβάνω.
    Σε λάθος πόλη ζω.
    Να είστε καλά και οι δύο, και θα τα λέμε.

  8. Παράθεμα: Εισπράκτορες

  9. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (2) «

  10. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (2) | Σχ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.