Συγκέντρωση της πολιτικής ισχύος σε χέρια λίγων σημαίνει συγκέντρωση του πλούτου σε χέρια λίγων. Ανεξαρτήτως οικονομικού συστήματος.


«Αριστερά σημαίνει κοινωνία. Δεξιά σημαίνει κέρδος για το κεφάλαιο» και αυτό «έχει αποσαφηνιστεί από την ιστορία», έγραψε σε κάποιο άρθρο της μία από τις αριστερές μας εφημερίδες.

Ιστορικά πάντως η εκτίμηση αυτή είναι πέρα για πέρα ανακριβής. Τουλάχιστον από την ιστορία που γνωρίζω και νομίζω γνωρίζουμε οι περισσότεροι από μας.

Σε όποιες χώρες κυβέρνησαν δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις είχαμε όντως καπιταλισμό και «κέρδος για το κεφάλαιο». Καμμία αμφιβολία.

Σε όποιες χώρες κυβέρνησαν αριστερές κυβερνήσεις είχαμε επίσης καπιταλισμό και «κέρδος για το κεφάλαιο». Χωρίς καμμία αμφιβολία επίσης.

Στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση ήταν «σοσιαλδημοκρατική», δεν είχαμε καμμία μεγάλη διαφορά από τις περιπτώσεις με δεξιά διακυβέρνηση.

Στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση ήταν μαρξιστική, δηλαδή κάποιο κομμουνιστικό κόμμα στην εξουσία, είχαμε απλώς κρατικό καπιταλισμό, δηλαδή και πάλι «κέρδος για το κεφάλαιο». Εστω κι αν ο μόνος καπιταλιστής ήταν το κράτος. Δηλαδή αυτοί που είχαν το κράτος (=εξουσία) στην ιδιοκτησία τους.

«Κέρδος για την κοινωνία», δηλαδή μείωση της οικονομικής ανισότητας, δηλαδή κάτι σαν σοσιαλισμό, ΔΕΝ είχαμε. Πουθενά και ποτέ.

Αυτό που είχαμε πράγματι, ήταν κάποιο κοινωνικό κράτος, με παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, παροχές και τέτοια πράγματα. Αλλά και αυτό ούτε παντού, ούτε πάντα.

Η οικονομική ανισότητα όμως συνέχισε να υπάρχει. Απλώς πήρε άλλη μορφή ανάλογα με την περίπτωση, αν επρόκειτο για σοσιαλδημοκρατία ή για μαρξιστικό καθεστώς.

Το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει και τώρα, στις χώρες εκείνες που κυβερνούν αριστερές κυβερνήσεις. Είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε μαρξιστικές.

Και αυτό όντως «έχει αποσαφηνιστεί από την ιστορία».

Και ο λόγος είναι απλός: όταν η εξουσία βρίσκεται σε χέρια ολίγων, τότε

  1. είτε θα εκμεταλλευτούν την πολιτική τους ισχύ και θα πουλήσουν εξυπηρετήσεις στους πλουτοκράτες, ώστε να πλουτίσουν και οι ίδιοι (αστικός κοινοβουλευτισμός, δεξιός ή αριστερός)
  2. είτε θα χρησιμοποιήσουν άμεσα την πολιτική τους ισχύ για ιδιοτελή πλουτισμό (μαρξιστικά καθεστώτα).

Δηλαδή: συγκέντρωση της πολιτικής ισχύος σε χέρια λίγων => συγκέντρωση του πλούτου σε χέρια λίγων.

Χωρίς δημοκρατία, αληθινή δημοκρατία, δηλαδή ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, αυτά θα είναι, πάνω-κάτω, τα «ιστορικά» αποτελέσματα που θα έχουμε.

Θραξ Αναρμόδιος

This entry was posted in Δημοκρατία, Εξουσία. Bookmark the permalink.