Το σύστημα εξουσίας στήνει την παγίδα του.Πως θα αντιδράσουμε;


από Ελεύθερη Κυριακή

Είναι πλέον φανερό ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής.Το σύστημα εξουσίας φαίνεται να φτάνει στα όρια του και προσπαθεί να μεταμορφώσει τις κοινωνίες μέσα από ισχυρά σοκ ώστε να εμφανιστεί με νέο προσωπείο και να διαιωνίσει την εξουσία του.

Οι μηχανισμοί της κοινωνικής απορρύθμισης συνοπτικά είναι οι εξής:

 • Πρώτον η παγκόσμια κρίση και η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδηγεί τους λαούς σε ανασφάλεια και άγχος για την επιβίωση.
 • Δεύτερον η απαξίωση εννοιών όπως η πολιτική, η δικαιοσύνη, το κράτος, η αστυνομία, ο στρατός που αφαιρεί από τους πολίτες στηρίγματα που τουλάχιστον θεωρητικά τους προσέφεραν κάποια ασφάλεια.Έτσι μεγαλώνει η ανασφάλεια τους αφού δεν βλέπουν τίποτα να κρατηθούν.
 • Τρίτον ο πλήρης εκχυδαϊσμός εννοιών όπως ο έρωτας, η φιλία, η οικογένεια, η τέχνη, μέσω του lifestyle καταναλωτισμού, της τηλεόρασης, της πορνογραφίας και της υποκουλτούρας που αποκόπτουν τους ανθρώπους από κάθε είδους υγιείς σχέσεις και εντείνουν το αίσθημα της μοναξιάς τους και την απάθεια τους.
 • Τέταρτον η κακή εκπαίδευση που δημιουργεί πολίτες χωρίς γνώση στοιχειωδών εννοιών πολιτικής και οικονομίας και άρα εύκολα θύματα χωρίς καμμία διάθεση για συμμετοχή.

Από τη μεριά του το σύστημα εξουσίας με προκλητικά παράλογες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες δρομολογεί πολιτικές που πλήττουν διαρκώς τους αδύνατους της κοινωνίας με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της λαϊκής οργής.Η προκλητική ανομία και ατιμωρησία κάθε πολιτικού ή οικονομικού υπεύθυνου εντείνει την οργή και οδηγεί με ακρίβεια στην έκρηξη.

Οι πολίτες από την μεριά τους προσπαθούν να αντιδράσουν και δημιουργούν κινήματα ανυπακοής και απειθαρχίας.Το επικίνδυνο σ’ αυτό είναι να δημιουργήσουμε μόνο κουλτούρα απειθαρχίας και απαξίωσης που σε συνδυασμό με την έκρηξη που επιθυμεί το σύστημα να προκληθούν συνθήκες χάους που για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκέσουν, τόσο περισσότερο θα εξουθενώσουν την κοινωνία.

Το σύστημα τότε θα μεταμορφωθεί και θα παρουσιάσει από τα σπλάχνα του τις νέες “υγιείς” δυνάμεις που θα αναλάβουν να επαναφέρουν την κοινωνική γαλήνη χρησιμοποιώντας, με τη συγκατάθεσή μας και την πολιτική τους νομιμοποίηση, αναγκαστικά κάποια πιο αυταρχικά μέτρα για το καλό μας.Εξουθενωμένοι και μην έχοντας κάτι να προτείνουμε θα πέσουμε στην παγίδα που θα μας δέσει αιχμάλωτους ολοκληρωτικά.

Η έκρηξη αυτή τη στιγμή δείχνει αναπόφευκτη.
Η μόνη μας ελπίδα είναι η δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας πολιτών με γνώση που παράλληλα με τις κινήσεις ανυπακοής και διαμαρτυρίας θα δημιουργήσει αιτήματα και ουσιαστικές προτάσεις.Αιτήματα για εκδημοκρατισμό, πολιτειακή μεταρρύθμιση, συνταγματική αναθεώρηση.Όλα αυτά απαιτούν ένα διαφωτισμό της κοινωνίας, ένα επαναπροσδιορισμό βασικών εννοιών όπως η δημοκρατία, το κοινωνικό συμβόλαιο κ.α. που εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής παιδείας έχουν παρερμηνευτεί.

Χρέος  όλων μας είναι να αρχίσουμε να συμμετέχουμε.Να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε έστω τον στενό προσωπικό μας κύκλο, να δημιουργούμε μικρές ομάδες εμπιστοσύνης μεταξύ γνωστών και φίλων και να προσπαθούμε να λειτουργούμε με δημοκρατικά ιδεώδη ώστε να προετοιμαζόμαστε για την κρίσιμη ώρα που θα κάτσει η σκόνη της κοινωνικής αναταραχής.

Να δημιουργήσουμε μια μερίδα πολιτών με γνώση και κριτική ικανότητα  που δεν θα δεχτεί ανεπιφύλακτα ότι προταθεί.Μια μερίδα πολιτών που θα έχει να προτείνει και με όπλο τη γνώση να συμπαρασύρει τον λαό και να δημιουργήσει την κοινωνική συνείδηση που απαιτείται για να μετατρέψει αυτόν τον κόσμο που καταρρέει σε κάτι ελπιδοφόρο και δίκαιο.

Αυτός είναι ο στόχος της Ελεύθερης Κυριακής.Ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν την κρισιμότητα της εποχής .
—-
Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα, Εξουσία and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Το σύστημα εξουσίας στήνει την παγίδα του.Πως θα αντιδράσουμε;

 1. Ο/Η Anti Oligarch λέει:

  Ενω έχουμε αργήσει ηδη αρκετά να δράσουμε, δεν έχουμε αποδεκτούς ηγέτες, οργάνωση, πρόγραμμα η εστω κάποια κοινα σημεία, εκτος της πεποίθησης πως η ωρα έφτασε.

  Το έγκλημα των κρατούντων δεν ειναι το οτι δεν αντιστέκονται στην προέλαση των διεθνών τραπεζιτών, (υπάρχει γι΄αυτο η δικαιολογία του τι συμβαίνει σε οσους τολμούν βλ. Πολωνία), αλλα το οτι επέλεξαν να συνεργαστούν μαζι τους.

  Η άμεση σταση πληρωμών, η κατάργηση των νομων που καταργούν το κρατος εθνος τους οποίους πέρασαν τα τελευταία 4 – 5 χρόνια και η προσαγωγή των προδοτών σε, λαικές αν χρειαστεί, δικες ειναι τα άμεσα ζητούμενα, πιστεύω.

  Κατ’αρχας δεν βλεπω πως μπορεί να υπάρξη μια τέτοια κίνηση μεσα απο τα ηδη υπάρχοντα κόμματτα αφού ολοι τα παίρνουν και δεν ενδιαφέρονται για τον κοσμο και την πατρίδα. Ο στρατος δεν ξέρω τι ρολο βαράει. Οι γείτονες καραδοκούν, οι μεγάλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες ανακατεύουν τη σουπα σπέρνοντας διχόνιες και ναρκες παντου. Για τωρα τουλάχιστον δεν υπάρχει καν αλλελεγγύη στην κοινωνία, ελπίζω ομως και πιστεύω πως με την πεινα και τα δεινά που έρχονται αυτη θα αναπτυχθεί.

  Πρεπει να κλείσουμε τα σύνορα, να βάλουμε υψηλότατους φορους στις εισαγωγές για να προστατέψουμε τις δουλειές και τους ανθρώπους μας, να εκδώσουμε δικο μας χρήμα για να φτιάξουμε εργα υποδομής που θα αναθερμάνουν την οικονομία μας. Έχουμε τα παντα εδω δεν χρειαζόμαστε φτηνα πλαστικά σκουπίδια απο την Κινα. Τα είδαμε και τα μάθαμε τα καλα των Ευρωπαίων. Δεν κάνουνε για μας. Εμεις είμαστε Έλληνες και θα τα βγάλουμε περα μονοι μας. Μην περιμένετε απο πολιτικούς και «χαρισματικούς ηγέτες» ειναι ολοι πουλημένοι.

  Τα ευκολότερα που μπορούμε ΤΩΡΑ ολοι να κάνουμε ειναι να πετάξουμε τις τηλεοράσεις στα σκουπίδια και να λεμε ΟΧΙ σε ολα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να ακούσουμε μια λεξη αλήθειας απο πολιτικούς και ΜΜΕ. Πρεπει να τους βάλουμε στο μικροσκόπιο και να μαζεύουμε στοιχεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταδίκη τους. Δεν μας ενδιαφέρει η τιμωρία τους για εκδίκηση αλλα για παράδειγμα σε οσους εχουν ίδιες προδοτικές βλεψεις.

 2. Ο/Η ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα λέει:

  «Να δημιουργήσουμε μια μερίδα πολιτών με γνώση και κριτική ικανότητα »

  Η ζημιά που μας έχουν κάνει, είναι στον ελεύθερο χρόνο φίλε Θραξ.
  Η ποιότητα ζωής από παλιά υπολογίζονταν με βάση τον ελεύθερο χρόνο, τη σχολή.
  Γι αυτό και το ρήμα απασχολούμαι(εργάζομαι) έχει στερητικό «α» μπροστά.
  Ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάβασμα, για αθλητισμό, για ανατροφή παιδιών με ήθος. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε και να προετοιμάσουμε για την επόμενη γενιά είναι ο ελεύθερος χρόνος για κριτική σκέψη. Να παραμερίσουμε την καριέρα και τον εγωϊσμό.
  Αυτό μπορεί να γίνει αν επιστρέψουμε στη μητέρα γη (ύπαιθρο) και αρχίσουμε να φτιάχνουμε φιλικούς πυρήνες, που γράφει το αρχικό κείμενο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.