Κάθε κόμμα που υπάρχει, ή δημιουργείται, έχει τελικά ως μοιραίο αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ενός αριθμού ελλήνων πολιτών στις γραμμές του.


Κάθε κόμμα που υπάρχει, ή δημιουργείται, έχει τελικά ως μοιραίο αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ενός αριθμού ελλήνων πολιτών στις γραμμές του. Για τους οποίους εγκλωβισμένους ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν πλέον, πως θα μπορέσουν να φτάσουν σε κάποια συνεννόηση ή ενότητα, με τους εγκλωβισμένους έλληνες των άλλων κομμάτων. Η με εκείνους που δεν μετέχουν σε κανένα κόμμα ή κίνηση.

Ουσιαστικά δηλαδή κάθε κόμμα που υπάρχει, ή δημιουργείται, συντείνει στον διχασμό μας.

Ως έναν βαθμό τα παραπάνω περί εγκλωβισμού και συνακόλουθου διχασμού, δυστυχώς ισχύουν και για κινήσεις με εθνικό πανελλαδικό χαρακτήρα.

Οσοι έχουμε κατανοήσει αυτή την λειτουργία και τα αποτελέσματά της θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τοπικούς, ΤΟΠΙΚΟΥΣ, αυτό-νομους και ανεξάρτητους ομίλους πολιτών. Αυτόνομους. Χωρίς κεντρική …διοίκηση (ηγεσία το λένε στη γλώσσα τους). Οι οποίοι ΤΟΠΙΚΟΙ όμιλοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν ένα πανελλαδικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους, πράγμα που στην εποχή μας είναι εξαιρετικά εύκολο.

Το τι θα κάνουν αυτοί οι όμιλοι και το τι θα βάλουν ως στόχους, είναι δικός τους λογαριασμός. Προσωπικά πάντως θα ήθελα να δω

  • να μην επιδιώκουν να μετεξελιχθούν σε κόμμα, ή δημοτική παράταξη
  • να λειτουργούν εσωτερικά με ΚΛΗΡΩΣΗ και ΚΟΝΤΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ στα όργανα
  • να προσπαθούν για την διάδοση της δημοκρατίας, δημιουργώντας ΣΤΕΚΙΑ δημοκρατίας, ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΑ δημοκρατίας, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ και ΣΧΟΛΕΙΑ δημοκρατίας. Κέντρα εκπαίδευσης της δημοκρατίας. Κέντρα διαφωτισμού του λαού μας πάνω στο τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία.

Πρέπει να κάνουμε τα πρώτα βήματα.

Στα χρόνια αυτά, της μνημονιακής καταστροφής, δημιουργήθηκαν νέα κόμματα και νέες πανελλαδικής εμβέλειας κινήσεις, με κεντρική …διοίκηση δυστυχώς, που όλα μαζί εγκλώβισαν μερικούς ακόμη από τους πιο ενεργούς πολίτες, μερικούς ακόμη από τους πιο αγνούς. Και τους μετέβαλλαν σε …πακτωμένους οπαδούς. Οι οποίοι πλέον ακυρώθηκαν, μια και δεν μπορούν να προσφέρουν σε καμμία ενότητα όλων μας.

Το σύστημα ΔΕΝ απειλείται από τέτοια κόμματα και τέτοιες κινήσεις. Και το γνωρίζει.

Το σύστημα νιώθει απειλή, και έχει δίκιο, μόνο όταν ο λαός αυτο-οργανώνεται. Μόνο όταν ο λαός αυτο-νομείται από κόμματα και πανελλαδικής εμβέλειας οργανώσεις με κεντρική …διοίκηση. [Οπως έγινε με τους «αγανακτισμένους» (όπως τους βάφτισαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ) «Πλαταιείς». Οι οποίοι Πλαταιείς υπήρξαν η μοναδική απειλή για το σύστημα όλα αυτά τα κατεστραμμένα χρόνια].

Σε όποια συγκέντρωση, πορεία, κινητοποίηση ηγείται -ή έστω εμφανίζεται με τις σημαίες του- κόμμα ή πανελλαδική κίνηση, το σύστημα γνωρίζει πως έχει να κάνει με «δικούς» του. Με ανθρώπους δηλαδή που βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος ή της πανελλαδικής κίνησης, και που θέλουν να παραμείνουν στην ηγεσία. Να παραμείνουν για πάντα αν είναι δυνατόν. Με ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥΣ δηλαδή. Και γνωρίζει το σύστημα πως αυτού του τύπου οι ηγεσίες, και αυτού του τύπου οι οργανώσεις, δεν αποτελούν πραγματική απειλή για την αντιλαϊκή και ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ λειτουργία του.

Μόνη απειλή για το σύστημα είναι η απαίτηση της δημοκρατίας. Με ΚΛΗΡΩΣΗ και ΚΟΝΤΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ.

Και τέτοια απαίτηση οι, λίγο-πολύ μόνιμες, ηγεσίες των κομμάτων και των πανελλαδικών κινήσεων δεν υπάρχει περίπτωση να εγείρουν. Διότι θα αυτο-καταργηθούν.

Αυτόνομοι τοπικοί όμιλοι πολιτών, χωρίς κεντρική ηγεσία, συνδεδεμένοι με ένα δίκτυο επικοινωνίας.

Θραξ Αναρμόδιος

This entry was posted in Δημοκρατία and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Κάθε κόμμα που υπάρχει, ή δημιουργείται, έχει τελικά ως μοιραίο αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ενός αριθμού ελλήνων πολιτών στις γραμμές του.

  1. Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

    Φίλε Αναρμόδιε

    Συμφωνώ σε όλα πλην ενός. Λες: «….ή δημοτική παράταξη». Πιστεύω πως σε τοπικό επίπεδο και φυσικά ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ταυτότητα πρέπει να συσπειρωθούμε όχι για να πάρουμε τους Δήμους (δεν το χρειαζόμαστε καν) αλλά για να τους ελέγχουμε. Ένας μόνο δημοτικός σύμβουλος (ανακλητός από την ομάδα και υποχρεωμένος να μεταφέρει μόνο τα ψηφίσματα της) θα μπορούσε να αλλάξει (σταδιακά και με αγώνα ΟΛΩΝ μας) το τοπίο στον Δήμο μας. Ειδικά αν δεν είναι τερατωδών διαστάσεων….

    Γενικότερα πάντως και όσο αφορά την σχέση της (όποιας, πραγματικής όμως) δημοκρατία και των κομμάτων, δες αν θες ένα κείμενο που μετέφρασα από ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

    Στην δημοκρατία, ακόμα και τα άθλια ως μηχανισμοί κόμματα, «βρίσκουν τον δάσκαλο τους».

    Ενστάσεις, παρατηρήσεις και σχόλια είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

    http://referendumsforgreece.wordpress.com/2013/11/11/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84/

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Πέτρο

      την γνώμη μου λέω, και μετράει όσο μετράει και η γνώμη καθενός άλλου. Διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό και το γνωρίζουμε. Δεν πειράζει. Καλό είναι να διαφωνούμε. Αρκεί να είναι στα επιμέρους. (Οχι κόμμα πάντως, έτσι;)

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

        Βέβαια φίλε. Οι διαφωνίες όταν δεν είναι κακοπροαίρετες μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε μια συζήτηση.

        Όπως προείπα, οι κινήσεις των πολιτών θα πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο την ουσιαστική εμπλοκή στο τι συμβαίνει στον Δήμο και την γειτονιά τους. Οι πολιτικές κοσμοθεωρίες του καθενός είναι σεβαστές αλλά δεν θα πρέπει να έχουν καμία θέση στα του «οίκου» μας. Προσωπικά το βλέπω σαν ένα σχολείο πολιτοφροσύνης μέσα από το οποίο θα αυτο-μετασχηματισθούν κάποιοι από εμάς σε πραγματικούς πολίτες.

  2. Ο/Η Odyssey λέει:

    σε κάποια εκατομμύρια Έλληνες παίρνουν τα σπίτια. Και συζητάμε για πρωτογενή θεωρητικά ζητήματα.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @Odyssey

      Οδυσσέα έχω γράψει και για τα σπίτια μόλις στην προηγούμενη ανάρτηση.

      Το τελευταίο ταμπούρι του έλληνα, το τελευταίο του όρυγμα: το σπίτι του.

      Κι ακόμα αυτό εδώ το ιστολόγιο, δεν είναι ιστολόγιο σχολιασμού της επικαιρότητας (και κακώς το παρέβην αυτό αρκετές φορές). Η φιλοδοξία του ιστολογίου είναι να διαδίδει την ιδέα της δημοκρατίας.

      Η οποία ιδέα της δημοκρατίας έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με το να μην μας παίρνει τα σπίτια η κυβέρνηση επειδή έτσι το αποφάσισε και λογαριασμό δεν έδωσε.

      Θραξ Αναρμόδιος

  3. Ο/Η HeadWaiter λέει:

    Αναρμόδιε.
    Και πάλι θα συμφωνήσω… διαφωνώντας.

    Θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δεν θα κατοικούνταν από Έλληνες. .

    Α. Χρόνια τώρα οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν κάνουν τίποτε χωρίς ανταμοιβή.
    Β. Πάντα είναι πίσω, με τον α’ ή β’ τρόπο, από τον νικητή.
    Γ. Έχουμε θεοποιήσει το μέτριο.
    Δ. Ξέρουμε τα πάντα, και έχουμε γνώμη για το οτιδήποτε.
    Ε. Θεωρούμε τους Δυτικούς «αμερικανάκια» και δεν τους σπουδάζουμε.
    ΣΤ. Πιστεύουμε στον από μηχανής Θεό.
    Ζ. Δεν θεωρούμε κανέναν καλύτερο από εμάς. Εγώ, εγώ, εγώ, εγώ, εγώ.
    Η. Δύο Έλληνες, τρείς γνώμες.

    Ίσως ( βλέποντας και την ιστορία της πρώην ΕΣΣΔ) ίσως το σύστημα θα έπρεπε να πέσει από μέσα.
    Ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια ομάδα και μετά ένα κόμμα, με σκοπό την εξουσία, να κάνει τις απαραίτητες Συνταγματικές αλλαγές ( για μένα κλήρωση για την επιλογή του Ανώτατου άρχοντα) και μετά όχι απλά να παραιτηθεί αλλά να εξαφανιστεί.

    Και μην σοκαριστείς,( γιατί έχω διαβάσει σχεδόν όλα σου τα κείμενα!)
    Σε αντίθεση με σένα, θέλω τον Έλληνα, όχι απολιτικό, αλλά όσο γίνεται ποιο μακριά από την Εξουσία, και την Εξουσία όσο το δυνατόν ποιο αδύναμη.

    Καλή συνέχεια.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Φίλε

      είναι πολλά τα θέματα που βάζεις για συζήτηση. Θα ήταν ωραία να μπορούσαμε να τα πούμε από κοντά ή από το τηλέφωνο, κάποια στιγμή. Και δεν νομίζω οτι θα φεύγαμε διαφωνώντας σε πολλά ή σε ουσιώδη.

      Νάσαι καλά

      Θραξ Αναρμόδιος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.