Πράγματι κ. Σαμαρά, έπεσαν οι μάσκες


Α. Σαμαράς: «Είχα πει επίσης ότι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση – δηλαδή πόσα δανειζόμαστε, πότε και με πιο επιτόκιο θα τα επιστρέψουμε – από τα μέτρα πολιτικής που τη συνοδεύουν. Εμείς από την εποχή του αρχικού Μνημονίου ακόμα, διαφωνήσαμε με τα μέτρα πολιτικής, ή μάλλον με κάποια απ’ αυτά, με το μείγμα πολιτικής. Όχι με την αρχική δανειακή σύμβαση.» 

Εσείς κ. Σαμαρά, έχετε αφήσει τον λαό έντεχνα, εδώ και ενάμισυ χρόνο, να πιστεύει πως είσαστε «αντι-μνημονιακοί» και πατριώτες και θα «αναδιαπραγματευτείτε» και χίλια δυο.

Και τώρα κ. Σαμαρά μας λέτε πως δεν λέτε όχι σε εκείνη την αρχική δανειακή σύμβαση. Οταν εκείνη η αρχική δανειακή σύμβαση (όχι το Μνημόνιο, η δανειακή) προβλέπει:

  • πως «με την παρούσα ο δανειολήπτης (η ελλάδα) παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από την ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο και τα περιουσιακά του στοιχεία», δηλαδή από την ασυλία που μας δίνει η εθνική μας κυριαρχία(άρθρο 14, παρ. 5)
  • πως το δάνειο υπάγεται στην δικαιοδοσία του αγγλικού δικαίου και όχι του ελληνικού, δηλαδή να μας τρέχουν οι δανειστές για κάθε διαφορά που θα προκύψει, στα δικά τους δικαστήρια και όχι στα δικά μας (άρθρο 14, παρ. 1)
  • πως η ελλάδα δεσμεύεται με όλη της την περιουσία μέχρι να επιστραφεί στους δανειστές το σύνολο των δανεικών, δίνοντας μάλιστα στους δανειστές απόλυτη προτεραιότητα(αρθρο 4, παρ. 2)
  • ένα επιτόκιο ελάχιστα μικρότερο από το επιτόκιο των αγορών, δηλαδή ένα επιτόκιο, όχι στήριξης, αλλά τοκογλυφικό, λες και πήγε το ελληνικό δημόσιο να πάρει κάνα στεγαστικό δάνειο (άρθρο 5)
  • πως θα πληρώνουμε τις δόσεις του δανείου μας κανονικά χωρίς καμμία αξίωση για μείωση ή συμφηφισμό με απαιτήσεις που μπορεί να έχει η ελλάδα από τους δανειστές όπως είναι η επιστροφή του κατοχικού γερμανικού δανείου και οι πολεμικές αποζημιώσεις (άρθρο 7)
  • πως μπορούν να ισχύσουν όλες οι επαχθείς ρήτρες της σύμβασης, και να μας πάρουν οι δανειστές και τα σώβρακα που προβλέπουν οι ρήτρες αυτές, έτσι και η ελλάδα δεν μπορέσει να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό κεφαλαίου ή τόκων, δηλαδή οποιαδήποτε δόση ή τμήμα της. Α, ναι, θα μας στείλουν έγγραφη ειδοποίηση μια βδομάδα πριν, ώστε να έχουμε κατεβάσει τα σώβρακα μόνοι μας (άρθρο 11)
  • μισό δις ευρώ μόνο για έξοδα «παραστάσεως», για τον φάκελλο δηλαδή του δανείου, δηλαδή «αέρα πατέρα» (άρθρο 5, παρ. 2)

Εσείς κ. Σαμαρά μας αφήνατε ως λαό να πιστεύουμε πως όλα αυτά, που είναι μέρος της δανειακής σύμβασης και όχι του Μνημονίου, θα τα διαπραγματευόσασταν. Και τώρα μας λέτε πως δεν λέτε όχι σε εκείνη την αρχική δανειακή σύμβαση;

Και τότε τι ακριβώς περιλαμβάνει η διαπραγμάτευση που είχατε κατά νου να κάνετε κ. Σαμαρά, αν όχι όλα αυτά τα παραπάνω; Τι;

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Βεβαίως οι περισσότεροι γνωρίζαμε πως όλα αυτά ήταν μέρος της δανειακής, και όχι του Μνημονίου. Το Μνημόνιο εξάλλου το περίφημο ήταν ένα παράρτημα εκείνης της αρχικής δανειακής. Και όπως πάλι οι περισσότεροι γνωρίζαμε εκείνη η αρχική δανειακή σύμβαση δεν πέρασε ποτέ για κύρωση από τη βουλή. Απλώς έβαλε από κάτω την υπογραφή του ο Παπακωσταντίνου. Ενας ούτε καν εκλεγμένος με μια υπογραφή παρέδωσε την εθνική μας κυριαρχία, με μια σύμβαση που τώρα ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει και αποδέχεται.

ΥΓ2. Τις παραπομπές σε συγκεκριμένα άρθρα και παραγράφους εκείνης της αρχικής μνημονιακής δανειακής τις πήρα από την εκπομπή του Μάνου Κακλαμάνου και του Δημήτρη Καζάκη στο Ράδιο Εννέα 98,9

ΥΓ3. Εδώ η ομιλία στη βουλή

ΥΓ4. Βίντεο του ιστολόγου Omadeon σχετικό με τα παραπάνω. Ο Omadeon, εκτός από ιστολόγος, φτιάχνει πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα βίντεο με ψηφιακούς ηθοποιούς-χαρακτήρες. Θα βρείτε κι άλλα τέτοια βίντεο στο κανάλι Omadeon στο youtube.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

19 Responses to Πράγματι κ. Σαμαρά, έπεσαν οι μάσκες

  1. Αγαπητέ Θράκα καλημέρα,

    Καθώς διαπιστώνουμε πως υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ λαϊκής βούλησης και “αντιπροσώπων” μας στη Βουλή, πιστεύω πως οφείλουμε να πάρουμε ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες δημιουργίας πολιτικού κόμματος… να σκεφτούμε 5 (ή 10, ή …) Βασικές Αρχές, για τις οποίες θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν εκπρόσωποι ΟΛΩΝ των κινηματων και θα συμφωνήσουν σε έναν πατριωτικό αγώνα με δημιουργία ενιαίου μετώπου, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Πρέπει ΣΗΜΕΡΑ να είμαστε έτοιμοι για το (πιθανό) ενδεχόμενο εκλογών ΑΥΡΙΟ. Μην μας πιάσουν στον ύπνο… θα πρέπει να παραμεριστούν πικρίες, εγωισμοί, μικρότητες… να μεριάσουμε όλα αυτά τα μικρά που μας εμποδίζουν ν’ αγωνιστούμε ενωμένοι για τα Μεγάλα.

    Υποθέτω πως γίνονται τέτοιες διεργασίες στα διάφορα κινήματα. Το καθένα μόνο του είναι ακόμα αμφίβολο αν θα καταφέρει κάτι σημαντικό εάν προκηρυχθούν εκλογές σύντομα. Προς το παρόν, το Σύστημα παίζει μπάλα μόνο του… δίνουν χαμηλές πάσες ο ένας στον άλλον για να κερδίσουν χρόνο… Μάλιστα, όταν “χρειάζεται” θα …πετούν τη μπάλα και στην εξέδρα (π.χ. “δημοψήφισμα», κλπ)…

    Προς ενημέρωσή σου αλλά και των αναγνωστών σου, η Σπίθα μας (Λωζάννη μεριά) έχει προωθήσει σχετική πρόταση προς συζήτηση σε όλες τις Σπίθες και έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια και εύστοχες παρατηρήσεις-προτάσεις βελτίωσης. Διευκρινίζω πως η πρόταση δεν προτείνει την μετατροπή της Σπίθας-ΚΑΠ σε κόμμα (οι Σπίθες έχουν και θα εξακολουθήσουν νε έχουν ρόλο στην κοινωνία, ρόλο πολιτικό, παιδευτικό, πολιτιστικό), αλλά την δημιουργία και στήριξη απ’ όλα τα κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών ενός νέου κομματικού σχηματισμού που θα έχει στα ψηφοδέλτιά του κάθε πολίτη που επιθυμεί να είναι υποψήφιος (πλην πρώην και νυν υπουργών και βουλευτών- εξαιρούνται όσοι καταψήφισαν το Μνημόνιο).. ένα κόμμα από τον λαό για τον λαό… Αρκεί να υπάρξει συμφωνία σε 5 προτεραιότητες -βασικές Αρχές. Αυτό, πιστεύω, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το επιτύχουμε… ιδίως τώρα, που σφίγγει ο κόμπος γύρω από τον λαιμό όλων…
    Έπειτα έρχονται τα άλλα… αληθινή δημοκρατία… ισονομία… τιμωρία των προδοτών (αυτό ίσως πρώτο!)…

    Καλή λευτεριά.

    Γιώργος Σγούρδος
    Λωζάννη

    (είναι μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του σχολίου που έκανα και στο olympia.gr που έχει την ανάρτησή σου σήμερα εδώ: http://olympia.gr/2011/11/06/1-284/)

  2. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Το καζάνι έφτασε σε θερμοκρασία βρασμού, Θράκα. Μένει απλά να πεταχθεί το καπάκι. Μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

  3. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

    Φίλε Θράκα δίνω κάποιες επεξηγήσεις για διευκόλυνση .
    1ο) Είναι άλλο η δανειακή σύμβαση και άλλο το μνημόνιο
    2ο) Η δανειακή σύμβαση προβλέπει το ύψος του δανείου, τον τρόπο καταβολής των δόσεων , το επιτόκιο, και τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων και τις τυχόν εγγυήσεις για την αποπληρωμή.
    3ο) Το μνημόνιο αποτελεί συμφωνία για το τι θα κάνεις, ποιες πολιτικές θα ακολουθήσεις εις τρόπον ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων.
    Το αν μία δανειακή σύμβαση είναι συμφέρουσα ή όχι είναι θέμα εκτίμησης και την αποδέχεσαι ή όχι.
    Το μνημόνιο όμως αποτελεί σαφή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας γιατί οι δανειστές, σου επιβάλουν την ασκούμενη πολιτική.
    Ο Σαμαράς , ευρωπαϊστής ων αποδέχεται την δανειακή σύμβαση και τους στόχους που προβλέπει το μνημόνιο. Η ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα.
    Αυτό σημαίνει πως συμφωνεί με σχεδόν όλα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων αδιαφορώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις στο λαό.
    Η αντίδρασή του είναι προσχηματική και αφορά το ότι δεν δέχεται να του υποδεικνύουν τις πολιτικές που θα εφαρμόσει για την επίτευξη των στόχων .
    Η ΝΔ δεν ασχολείται καθόλου με το πως βρεθήκαμε σ’ αυτή τη δυσμενή θέση, πόσα, σε ποιους, και γιατί χρωστάμε.
    Η ΝΔ είναι μέρος του συστήματος και φυσικά εναρμονίζεται με την επικρατούσα στο σύστημα άποψη.
    Το τι τελικά συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα σήμερα το είπε σε δήλωσή του ο Λαφαζάνης.
    http://ideopigi.blogspot.com/2011/11/blog-post_2036.html

    • Ο/Η Defective Genes λέει:

      Διευκρίνηση για το 2): Δεν ξέρω αν το μνημόνιο είναι παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας καθότι δεν το έχω διαβάσει (είναι 1000+ σελίδες λολ) αλλά η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν είναι απλώς παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας αλλά όπως λέει και το άρθρο η χώρα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων (λες και χάσαμε κάποιον πόλεμο και παραδινόμαστε). Αν ισχύει αυτό που λες για το μνημόνιο τότε και τα δυο αποτελούν παραβίαση, όχι απλώς το μνημόνιο.

      Κάνω την διευκρίνηση γιατί οι φίλοι της ΝΔ «τσιμπάνε» τώρα με την κυβέρνηση συνεργασίας ότι θα δεχτούν λέει μόνο την δανειακή και όχι το μνημόνιο (αν είναι έτσι να τους φωνάξω να διαπραγματευτούν και το δικό μου το δάνειο λολ).

      Και μόνο η δανειακή εφόσον περιέχει τέτοιους όρους όπως η πρώτη, είναι το ίδιο επαίσχυντη, ακόμη και αν δεν υπήρχε δεύτερο μνημόνιο

  4. Ο/Η ataktos λέει:

    πολιτική Αριστοκρατία (Πατρινης Πο@@ Καλαματιανου Πο@@@)= Εκφυλισμός

  5. Ο/Η ataktos λέει:

    Παρακαλώ αν μπορείς δημοσίευσε την σύμβαση των τρειων εκφυλισμένων «αριστοκρατών»..που διέλυσαν τον καπιταλισμό χιχχι όσων αφορά τον Σαμαρα …υπόγραψε παλιά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας .. τώρα …???

  6. Ο/Η SamHater λέει:

    Συγχαρητήρια για το άρθρο. Συλλυπητήρια στον λαό μας, που δεν έχει λόγο ποτέ και για τίποτα. Πάλι στην απ’ έξω.

  7. Ο/Η κικη λέει:

    Και εγενετο φως.

    και κλεισαμε τα φωτα.

    μια και θα μας αλλαξουνε τα φωτα.

    Το σκεφτομαι , το σκεφτομαι, το σκεφτομαι,

    • Ο/Η Minnie λέει:

      Αφου μπορεις ακομα να σκεφτεσαι, μια χαρα σε βρισκω, φιλεναδα.
      Εγω το παλευω αλλα φοβαμαι οτι τα τελευταια υγιη εγκεφαλικα μου κυτταρα παρεδωσαν το πνευμα και ακρη δεν βρισκω, ουτε καν ισχνο φωτακι βλεπω στο βαθος του τουνελ.
      Δεν ξερω πια τι να πω.

      • Ο/Η κικη λέει:

        οτι και να πεις μεσα θα εισαι,

        αποδεχεται αβλεπι την μεχρι τωρα πολτικη,

        καλα λεω και εγενετο φως,

        επιτελους φως στα μυαλα ολων μας.

  8. Ο/Η A.K. λέει:

    Παλαιότερα σχολίαζα στο antinews. Εδώ και 2-3 μήνες που καταφερόμουν κατά Σαμαρά, τα σχόλιά μου δεν εμφανίζονται. Ελπίζω το ιστολόγιό σου, το οποίο έμαθα μέσα από τις αναρτήσεις σου στο antinews, να είναι πιο φιλόξενο.
    Το antinews πλέον έγινε ξεκάθαρο φερέφωνο του Αντωνάκη (κατά το «Γιωργάκης»). Δεν αντέχεται πια.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @A.K.

      Εδώ ΔΕΝ κόβονται σχόλια λόγω έκφρασης διαφορετικής γνώμης.

      Ομως έχω βάλει κάποια keywords στα σχόλια και παραμένουν στο moderation. Ενα από αυτά τα keywords είναι η λέξη «antinews» γιατί δεν θέλω να καταλήξουμε να συζητάμε εδώ για το τι κάνουν στο antinews. Κόβουν ασύστολα και το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι πια. Τα δικά μου τα σχόλια εκεί, (κάνω ένα τέστ κάθε τόσο) τα τρώει ΠΑΝΤΑ το σκοτάδι (λολ)

      Το σχόλιό σου περιείχε την λέξη «antinews» και έτσι παρέμεινε για ώρες στο moderation, που εύκολα θα μπορούσαν να είχαν γίνει μέρες, μια και δεν ασχολούμαι «επαγγελματικά» (λολ) με το ιστολόγιο και σπάνια θυμάμαι να πάω να κοιτάξω τι και τι έχει πέσει στο moderation και περιμένει έγκριση.

      Αν πάντως σε ενδιαφέρει κι έχεις χρόνο πήγαινε στο μενού «Σχετικά», ακριβώς κάτω από την φωτογραφία και θα βρεις τρία κείμενα δημοσιευμένα σχετικά με την πολιτική για τα σχόλια του παρόντος ιστολογίου.

      Μην ανησυχείς λοιπόν. Εδώ μπορείς να μας τα χώσεις και μάλιστα χοντρά. Αρκεί να μην βρίζουμε κανέναν, να μην μεταφέρουμε συκοφαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, να μην πιανόμαστε σε καβγά με τους συν-σχολιαστές κλπ κλπ.

      Αλλά το χώσιμο, χώσιμο. Κι άμα περιλαμβάνει κι επιχειρήματα τόσο το καλύτερο.

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η A.K. λέει:

        Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και δεν πρόκειται να ασχοληθώ στο μέλλον με το εν λόγω ιστολόγιο.

        Μία διευκρίνηση πάντως σχετικά με την έννοια της Δημοκρατίας: η Δημοκρατία υπήρξε στην αρχαία Ελλάδα. Τέλος. Έκτοτε, αυτό που αναβίωσε στην νεώτερη εποχή ήταν ένα Κοινοβουλευτικό Σύστημα Κυβέρνησης (ή Διακυβέρνησης, ή λήψης αποφάσεων, ή…) Δεν ήταν και δεν είναι Δημοκρατία. Και μόνο η ύπαρξη των «δικαιωμάτων» (βλ. κοινωνικά, πολιτικά, ανθρώπινα κτλ.) τη σημερινή εποχή, είναι μία προσβολή για την έννοια της Δημοκρατίας.

        Αυτά, εκ πρώτης όψεως άσχετα αλλά, προσωπικά, νομίζω πολύ σχετικά με τη σημερινή κατάσταση.

    • Ο/Η ataktos λέει:

      το antinews. από προσωπικό blog -έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε… εφημερίδα επαγγελματική με…. έσοδα -έξοδα ,με διαφημίσεις κλπ .Του ευχόμαστε καλή πορεία . Τίποτα άλλο. Άλλωστε υπάρχουν τόσα φιλόξενα ..που καλό μας κάνει .

      • Ο/Η anarmodios λέει:

        @ataktos

        Εντάξει, αλλά προτείνω να μην ασχοληθούμε άλλο με το ζήτημα. Εχουμε πολύ πολύ σοβαρώτερα. Ο καθένας κάνει αυτο που νομίζει σωστό.

        Θραξ Αναρμόδιος

  9. Ο/Η γεωργία λέει:

    Δήλωση του Γ. Σεφέρη κατα την περίοδο της χούντας

    Γιώργος Σεφέρης, Η δήλωση
    «Κλείνουν δυο χρόνια που µας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο µε τα ιδεώδη για τα οποία πολέµησε ο κόσµος µας και τόσο περίλαµπρα ο λαός µας στον τελευταίο Παγκόσµιο Πόλεµο. Eίναι µια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευµατικές αξίες κατορθώσαµε να κρατήσουµε ζωντανές µε πόνους και κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν µέσα στα ελώδη στεκάµενα νερά. Δεν θα µου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζηµιές δεν λογαριάζονται πάρα πολύ για ορισµένους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν πρόκειται µόνο γι’ αυτόν τον κίνδυνο.
    Όλοι πια, το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή µπορεί να µοιάζει εύκολη, όµως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράµα αυτού του τέλους µάς βασανίζει συνειδητά ή ασυνείδητα· όπως στους παµπάλαιους χορούς του Αισχύλου.
    Όσο µένει η ανωµαλία, τόσο προχωρεί το κακό. Είµαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσµό και, µπορώ να πω, µιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω µπροστά µου τον γκρεµό όπου µας οδηγεί η καταπiεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωµαλία πρέπει να σταµατήσει. Eίναι εθνική επιταγή. Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή µου. Παρακαλώ τον θεό να µη µε φέρει άλλη φορά σε παρόµοια ανάγκη να ξαναµιλήσω».

    Μάλλον θα έλεγε τα ίδια και σήμερα.

  10. Ο/Η akin λέει:

    Έχετε προσέξει πόσο πολύ φοβούνται την γνώμη του λαού; Για το δημοψήφισμα (ασχέτως αν ήταν καλό/κακό) έγινε πόλεμος. Τώρα καθυστερούσε τις εκλογές για να περάσουν τα νέα μέτρα. Και υπάρχει ακόμα κόσμος που φανατίζεται με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ….
    Κρίμα.

  11. Ο/Η ataktos λέει:

    ο Παναγιώτης Κονδύλης .. επίκαιρος όσο ποτέ!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.