Η Σπίθα και το «οργανωτικό» της πρόβλημα που ακόμα δεν λύθηκε


Φτάσαμε και σ’ αυτό. Θλιβερό, αλλά φτάσαμε. Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κινήσεις, από τις κινήσεις εκτός κομμάτων, η Σπίθα, να έχει «οργανωτικά» προβλήματα. Προσέξτε, όχι ιδεολογικά προβλήματα ή προβλήματα πολιτικής κατεύθυνσης. Αλλά «οργανωτικά» προβλήματα. Δηλαδή εσωτερικής οργάνωσης και δημοκρατίας.

Δείτε τις δύο επιστολές αποχώρησης από την Σπίθα, η πρώτη του κ. Ληναίου και η δεύτερη του κ. Καζάκη. Τις δημοσιεύω και παρακάτω αυτούσιες στα υστερόγραφα. Ο κ. Καζάκης έχει ξαναγράψει για το ίδιο πρόβλημα πριν λίγο καιρό πως «Το κίνημα δεν χρειάζεται υποταχτικούς και υπάκουους«.

Γιατί οδηγούμαστε πάντα «σ’ αυτά»; Γιατί ο καθένας κρύβει μέσα μας έναν τρελλαμένο εξουσιαστή ολιγάρχη, ακόμη και όταν δεν το φανταζόμαστε. Γιατί το εγώ του καθενός μας είναι το πρώτο θηρίο που απειλεί να φάει το εμείς. Γιατί η προβολή και η διασημότητα, το πολύ το παλαμάκι, «τον χαλάνε τον άνθρωπο». Γιατί… για όλα αυτά.

Εχω γράψει και ξαναγράψει πως οι κομματικοί πολιτικοί έχουνε πολλά κουσούρια. Αλλος το ένα, άλλος το άλλο. Ολοι όμως μοιράζονται το ίδιο ελάττωμα: την αγάπη για εξουσία και προβολή. Αυτό το έχουν όλοι και σε αυτό υποκύπτουν.

Και την παρουσία αυτού του ελαττώματος σε όλους, σε όλους μας, την γνωρίζει πολύ καλά και την εκμεταλλεύεται εναντίον μας ο αιώνιος εχθρός των κοινωνιών του ανθρώπου: η οικονομική ολιγαρχία.

Και ειναι πάνω σε αυτό το ανθρώπινο ελάττωμα που πατάει η οικονομική ολιγαρχία και χτίζει τις φυλακές μέσα στις οποίες μας έχει κλεισμένους να της δουλεύουμε και να της παράγουμε πλούτο. Και έτσι αυτός ο τρομερός μας εχθρός, η ολιγαρχία του πλούτου, με τους ηγέτες μας πια δικούς του, λόγω του γνωστού ανθρώπινου ελαττώματος που συζητάμε, είναι η μόνη που γεύεται τον πλούτο που παραγουν οι ανθρώπινες κοινωνίες. Αφήνοντάς τις κοινωνίες να γεύονται μόνο την δυστυχία.

Ολη η ιστορία του ανθρώπου είναι μια θλιβερή επανάληψη αυτού του μοτίβου. Ολη η ανθρώπινη ιστορία.

Η ανθρωπότητα και οι άνθρωποι κάναμε επαναστάσεις, κάναμε κινήματα, κάναμε πολιτικά συστήματα, και σοσιαλισμούς και φιλελευθερισμούς με ανθρώπινο πρόσωπο, κάναμε και τι δεν κάναμε. Και πάλι στο ίδια καταλήγουμε.

Γιατί; Γιατί δεν βρίσκουμε τρόπο να καταπολεμήσουμε την ανθρώπινη εκείνη αδυναμία, που θέλει να συγκεντρώνει την πολιτική εξουσία, σε λιγα χέρια. Σε έναν ηγέτη, σε ένα πολιτικό γραφείο και σε μια κεντρική επιτροπή, σε μια κυβέρνηση. Κι έτσι καπιταλισμοί, φιλελευθερισμοί, σοσιαλισμοί, λιμοί και καταποντισμοί, καταλήγουν πάντα στο ίδιο τέρμα: στην ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. Δηλαδή στην δυστυχία μας.

Οσο δεν καταλαβαίνουμε πως αν δεν εφαρμόσουμε δημοκρατία ΣΑΝ ΚΕΡΒΕΡΟΙ ανελέητοι, παντού και πάντα, άδικα θα κάνουμε και επαναστάσεις, και κινήσεις και κινήματα, και θα ματώνουμε κι εμείς και οι «εχθροί» μας. Αδικα εντελώς.

Θέλετε να αποτύχει μια επανάσταση; Βάλτε της αρχηγό.

Θέλετε να πετυχει μια επανάσταση; Δημιουργείστε πολιτικές ομάδες με ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, χαλαρά συνδεμένες μεταξύ τους και χωρίς κεντρική ηγεσία. (Οπως θα έπρεπε να είναι οι Σπίθες από την αρχή δηλαδή).

Καλός ο Μίκης. Αλλά η φιλοδοξία του για προβολή δεν βοηθάει. Καθόλου.

Ο Μίκης θα εξυπηρετούσε αν τον βάζαμε να σταθεί στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς καν να είναι αρχηγός κανενός κινήματος (δεν το χρειάζεται κιόλας ο άνθρωπος, το ξέρει, δεν το ξέρει). Να σταθεί και να βροντοφωνάξει στους έλληνες αυτά που πρέπει. Και πως δεν θα φύγει απο κει, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, μέχρι να μαζευτούμε όλοι οι έλληνες πίσω του, ποτάμι, ώστε να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής κα της λεηλασίας και να μπουν οι βάσεις για μια ελληνική κοινωνία δημοκρατίας.

Ούτε Σπίθα χρειάζεται ο Μίκης, ούτε Iskra, ούτε φωτιά. Μόνο να βγει στο Σύνταγμα (χωρίς τους Δημητροκάλληδες του Μητσοτάκη) να βάλει τις φωνές. ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ.

Κι αφού ολοκληρωθεί αυτό που πρέπει να ολοκληρωθεί, να αποχωρήσει και να αφήσει τον λαό να κάνει τα υπόλοιπα. Με δημοκρατία πάντα. Αυθεντική. Των πατέρων μας.

Εκείνη την δημοκρατία που είναι το μόνο φάρμακο που περιορίζει το φοβερό ανθρώπινο ελάττωμα του έρωτα της εξουσίας, της δημοσιότητας και της προβολής. Εκείνη την δημοκρατία που μας κάνει ΟΛΟΥΣ (και τον Μίκη ακόμη) ίσους πολιτικά.

Αν με πιάνεις…

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Η επιστολή του κ. Ληναίου

Αγαπητέ  Μίκη

Διάβασα σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα,  την αναπάντεχη, ολοκληρωτική μεταστροφή της ΣΠΙΘΑΣ και  λυπήθηκα πάρα πολύ.

Όπως είναι φυσικό, μου είναι αδύνατο πλέον να συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα σου. Δεν μου το επιτρέπει ο χαρακτήρας μου, τον οποίο ξέρεις πολύ καλά.

Όπως ακριβώς έκανα κάθε φορά, στα 50 χρόνια της γνωριμίας μας που αποφάσιζες παρόμοιες, ακατανόητες, μεταστροφές. Θέλοντας πάντα να υπερασπιστώ το μεγάλο έργο σου και τους μεγάλους αγώνες σου που κάποιοι προσπαθούσαν και προσπαθούν,συστηματικά,να αμαυρώσουν.

Παραμένω μαχόμενος στις Ιδέες της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών της 1ης Δεκέμβρη και της 3ης Απρίλη.

Δεν θέλω όμως να έχω καμιά σχέση με την Κίνηση Εξαρτημένων Πολιτών της 11ης του Απρίλη 2011.-

Στέφανος  Ληναίος

Και η επιστολή του κ. Καζάκη

Αγαπητέ Μίκη,

Όπως σας έχω εξηγήσει λεπτομερώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως οργάνωση δεν είχε σχέση τόσο με πρόσωπα, όσο με έναν μηχανισμό παρακράτους, ο οποίος ήθελε να αλώσει την Σπίθα και να την μετατρέψει σε μια νέου τύπου φασιστική οργάνωση. Τα ηνία κρατά συγκεκριμένο «ίδρυμα» πέραν του Ατλαντικού. Το ίδιο που κατασκεύασε την otpor στην Γιουγκοσλαβία και συνέβαλε στις «πορτοκαλί επαναστάσεις» στην Ουκρανία, την Γεωργία και αλλού.

Όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θεωρώ πλέον ότι το παρακράτος υπερίσχυσε. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για να προστατέψω το όνομα, την ιστορία και κυρίως την υστεροφημία σας. Δυστυχώς απέτυχα.

Όπως σας είχα εξηγήσει εξαρχής, προσωπικά έχω αφιερωθεί στην ιδέα του νέου ΕΑΜ. Την παλεύω, με τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτω, πολύ καιρό πριν υπάρξει η Σπίθα. Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο με την ακλόνητη πεποίθηση ότι το νέο ΕΑΜ θα γεννηθεί. Όχι γιατί το θέλω εγώ, αλλά γιατί είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για το λαό και την Ελλάδα. Όταν δημιουργηθεί – μιας και είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει – προσωπικά θα βρίσκομαι στις γραμμές του, απλός στρατιώτης όπως ήμουν πάντα. Το δυστύχημα είναι ότι θα έχει απέναντί του και τους μελανοχιτώνες του παρακράτους που έχει διαλέξει τη Σπίθα για να τους εκκολάψει.

Αποχωρώ από την Σπίθα και την συμβουλευτικής σας, μιας και ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν έχει καμμιά σχέση με τον δικό μου.

Ευχαριστώ,
Δημήτρης Καζάκης

Update: Σήμερα (12 Απριλίου 2011) επίσης για το ίδιο θέμα, υπήρξε και η εξής απάντηση εκ μέρους της Σπίθας που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκφράζουμε την κατάπληξή μας και τη βαθιά μας απογοήτευση για τις δηλώσεις  δύο πρώην μελών της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής με αναπόδεικτες, αβάσιμες και στην περίπτωσή του κ. Καζάκη τουλάχιστον κακοήθεις τοποθετήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη για την κατασυκοφάντηση της Κίνησής μας.

Ο κ. Καζάκης απεδείχθη ανάξιος της εμπιστοσύνης τόσο του Μίκη Θεοδωράκη όσο και των προσδοκιών  όλων των μελών της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών. Οι συκοφαντίες επιστρέφονται σ’ αυτούς που τις εκτόξευσαν. Δυστυχώς απεδείχθη ότι η συνάντησή του με την Κίνησή μας ήταν απλώς τυχαία.

Η Επιτροπή Ενημέρωσης

ΥΓ2. Δείτε και την νέα οργανωτική διακήρυξη της Σπίθας.

ΥΓ3. Προς τις οργανώσεις της Σπίθας: Δεν χρειάζεστε κανέναν Μίκη. Κανέναν αρχηγό και μεσσία δεν χρειάζεστε. Ο αργηγός και ο ήρωας, ο σωτήρας, ο μεσσίας και ο ηγέτης βρίσκεται μέσα στον καθένα σας. Στηρίξτε τις οργανώσεις σας. Μόνοι σας αποφασίστε για την δομή και την λειτουργία σας. Επικοινωνείστε με τις άλλες Σπίθες και τις άλλες οργανώσεις, «Δεν πληρώνω», «Δεν ψηφίζω» κλπ κλπ. Συντονιστείτε με τις άλλες οργανώσεις. Για κοινές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις και πορείες. Φτιάχτε ιστολόγια για την οργάνωσή σας. Φτιάχτε δημοσκοπήσεις ηλεκτρονικές. Συγκεντρώσεις και επιμόρφωση των συμπολιτών σας. Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Δημοκρατία παντού. ΚΕΡΒΕΡΟΙ. Με κλήρωση στα όργανα, ΚΟΝΤΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ, λογοδοσία. Να φεύγει ο ένας και να ρχεται ο άλλος. Και πάλι από την αρχή. Η ασθένεια της εξουσίας ΔΕΝ θεραπεύεται. Απλώς την καταπολεμάμε. Διαφωτίστε τον λαό, αποκτήστε πείρα πολιτική. Αλλάξτε την ελλάδα και την κοινωνία μας.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

35 Responses to Η Σπίθα και το «οργανωτικό» της πρόβλημα που ακόμα δεν λύθηκε

  1. Ο/Η tsilivithras λέει:

    Δυο πράγματα είναι ο άνθρωπος μέσα του φίλε…τα παμε κι από κοντά.
    Ego και συνείδηση.
    Το πρώτο είναι εύκολο γιατί είναι αντανακλαστικό…θέλει χαλινάρι για να μην σε καταστρέψει.
    Το δεύτερο είναι δύσκολο γιατί είναι «μυς» και θέλει άσκηση…συχνή.
    Το ego από μόνο του θα τρώει μέχρι να καταστρέψει τα πάντα.
    Χωρίς συνείδηση να το ελέγχει ο άνθρωπος είναι έρμαιο των παθών του (με όποια θρησκειο-φιλοσοφία κι αν το αναλύσεις).

    Τι ψάχνουμε δλδ…λες και δεν τα ξέρει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια…

  2. Ο/Η hypethros λέει:

    Πολύ καλή ανάλυση, η οποία βάζει την κατάσταση στη σωστή της βάση:

    Εάν θές να αλλάξεις τον κόσμο, πρώτα ξεκίνα απο τον εαυτό σου.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @hypethros

      Κι επειδή ΔΕΝ μπορούμε να βασιστούμε ότι κάποιος «άλλαξε», έχουμε δημοκρατία ώστε άμα τον βάλουμε σε αξίωμα, να τον ελέγχουμε. Και δεν τον αφήνουμε για πολύ στο αξίωμα γιατί η εξουσία αρρωσταίνει και διαφθείρει τον άνθρωπο. Φεύγει ο ένας έρχεται ο άλλος. Οχι επαγγελματίες 40 χρόνια στα αξιώματα.

      Απλά και στοιχειώδη που τα γνώριζαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα.

      Θραξ Αναρμόδιος

  3. Ο/Η axinosp λέει:

    Μόλις σε αντέγραψα στο μπλογκ μου !!
    http://axinosp.blogspot.com/2011/04/blog-post_7774.html

  4. Ο/Η Γιώργος λέει:

    • Θράκα, θα σου έλεγα ότι είναι το καλύτερό σου κείμενο, αλλά ξέρω ότι έχεις κι άλλο να δώσεις!. Απόλυτα Σωστός! Αλλά ουτοπικός! Ουτοπία αυτό που ζητάς Θράκα. Αναπτύχθηκαν πολιτικά κινήματα, φιλοσοφικές θεωρίες, ακόμα και ολόκληρες θρησκείες για να τιθασευθεί αυτό το Τέρας του Εγώ! Κι όμως, φευ!
    • Ο Τσιλιβίθρας με δύο λέξεις τα είπε όλα…ΟΛΑ!
    • Αυτό που θα γίνεται πάντα θα είναι αυτή η αέναη μάχη μεταξύ Εγώ και Συνείδησης! Άλλοτε θα επικρατεί το πρώτο και ο Άνθρωπος θα εκπίπτει σε απλό Ον και άλλοτε θα επικρατεί η δεύτερη και ο Άνθρωπος θα Δημιουργεί! Το Εγώ του Έλληνα είναι η Ευχή του και η Κατάρα του μαζί!
    • Πριν από λίγα χρόνια έγινα μέλος του ΔΣ του αρχαιότερου Πολιτιστικού Συλλόγου στην Ελλάδα (κυριολεκτώ…από το 1896!): Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «ΣΚΟΥΦΑΣ». Μετά από δύο χρόνια έγινα το πρώτο μέλος ΔΣ που παραιτήθηκε ποτέ στα 115 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου. Γιατί; Γιατί πήγα στο σύλλογο να προσφέρω το λίγο που μπορούσα και ανακάλυψα ότι όλοι οι άλλοι ήταν εκεί για τις φωτογραφίες μετά τις εκδηλώσεις και τη μουτσούνα τους στις τοπικές εφημερίδες και το τοπικό κανάλι! Άντε γειά πολιτισμός!
    • Η Σπίθα όταν εμφανίσθηκε πραγματικά με ενθουσίασε ως ιδέα. Μόλις έμαθα τους «αντιπροσώπους» της στην Άρτα…άστα να πάνε! Τύποι «Ο.Φ.Α.»! (Όπου φυσάει ο άνεμος).
    • Ξεχωρίζω τους σημερινούς Έλληνες σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
    1). Στους γονείς μας. Γεννήθηκαν στον (ή λίγο μετά από τον) πόλεμο. Χαμηλή ή καθόλου μόρφωση (η πλειοψηφία). Θα έκαναν τα πάντα για να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν και να ζουν καλύτερα. Τα πάντα! Έτσι άφησαν να γεννηθεί το τέρας του ρουσφετιού, της οικογενειοκρατίας, της ολιγαρχίας (που λες και συ). Μέλη αυτής της γενιάς ήταν η περίφημη γενιά του Πολυτεχνείου. Ο Δούρειος Ίππος του «συστήματος», ώστε να διαβρώσει στη γέννησή του το νέο που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να φέρει! Μια γενιά που προσπάθησε να μορφωθεί και τελικά «παραμορφώθηκε».
    Δεν περιμένω τίποτε από αυτή τη γενιά!
    2). Σε μας. Γεννηθήκαμε τις δεκαετίες του 60′ ή αρχές του 70′. Η πιο μορφωμένη γενιά των σύγχρονων Ελλήνων. Μεγαλωμένοι με σχετικές ανέσεις, είδαμε την τεχνολογική έκρηξη ζώντας τη! Δεν είδαμε πόλεμο, πείνα. Ψυχολογικά κατάλοιπα της προηγούμενης γενιάς παγίδευσαν πολλούς από μας σε ιδεολογήματα του τύπου «Ανήκομεν εις την Δύσην» ή «Ο λαός δε ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Μέχρι και πριν από δέκα σχεδόν χρόνια, αν δεν ήσουν κομματικός δε μιλούσες για πολιτική. Σταδιακά οι περισσότεροι αποστασιοποιήθηκαν από κόμματα και πεφωτισμένους! Κι ύστερα ήρθε το διαδίκτυο και έγινε σπίτι των κομματικά άστεγων. Απέμεινε μια μικρή μειοψηφία κομματικής νομενκλατούρας να ψελλίζει συνθήματα άψυχα μέχρι να έρθει η τωρινή κατάρρευση. Αυτή η γενιά έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για το αύριο. Ή θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της άμεσα και θα τα αλλάξει ΟΛΑ (πραγματικά όχι μαϊμού αλλαγή) ή θα μείνει στην ιστορία σαν η πλέον αποτυχημένη γενιά! Περιμένω πολλά από αυτή τη γενιά!
    3). Οι γενιά των παιδιών μας. Μια γενιά με μόρφωση ελλιπέστατη! Μόρφωση ακρωτηριασμένη! Η ζωή της αρχίζει με το «Έναρξη» και τελειώνει με την «Απενεργοποίηση». Η γενιά του liestyle! Η γενιά που δεν είδε ασπρόμαυρη τηλεόραση! Σαν τη ζωή που την περιμένει! Μια γενιά μεγαλωμένη μέσα σε κουκούλι προστασίας. Όταν σπάσει το κουκούλι θα βρεθεί εντελώς γυμνή και ανήμπορη ν’ αντιμετωπίσει το Θηρίο.
    Δεν περιμένω τίποτε από αυτή τη γενιά.
    ……………
    Θράκα,
    εσύ και γω (λέμε τώρα) είμαστε υπεύθυνοι για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας. Αν η γενιά μας δεν αντιδράσει, τέλος! Το ρολόι χτυπάει συνεχώς και η ώρα περνάει. Ο χρόνος τελειώνει γρηγορότερα απ’ όσο νομίζουμε!
    Γιώργος

  5. Ο/Η anti-anti λέει:

    Είχα διαβάσει κάπου μια πολύ καλή μελέτη (θα ψάξω να το βρω) για την ψευδαίσθηση της ελευθερίας επιλογών. Τα συμπεράσματα ήταν όχι μόνο ότι υπάρχει ο ολιγάρχης άνθρωπος, αλλά ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ΘΕΛΟΥΝ να τον ακολουθήσουν, έστω υποσυνείδητα. Ίσως να έχει να κάνει με τα αρχέγονα ένστικτα αγελοποίησης. (Αν βρω την κείμενο της μελέτης θα την αναρτήσω σε σχόλιο.)
    Πάντως είναι μια αλληλοκαλυπτόμενη ανάγκη. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να κυβερνάνε και κάποιοι να κυβερνώνται.

  6. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

    Αγαπητοί μου φίλοι, επιτρέψτε μου να γίνω αιρετικός.
    Όταν λέμε κίνημα εννοούμε μια συμπόρευση ανθρώπων που θέλει να αλλάξει κάποιες δομές της κοινωνίας. Τα κινήματα έρχονται σε σύγκρουση με το λεγόμενο κατεστημένο και ανατρέποντάς το δημιουργούν ένα άλλο πιθανά καλύτερο. Η κοινωνική συμβίωση απαιτεί πολιτική και η πολιτική εκφράζεται με τα κόμματα. Η καταδίκη δεν πρέπει να είναι των κομμάτων αλλά του τρόπου λειτουργίας τους. Τα κόμματα είναι ομάδες που εκπροσωπούν τμήματα της κοινωνίας. Τα τμήματα της κοινωνίας αυτοπροσδιορίζονται σαν σύνολα συμφερόντων και ζητούν την εκπροσώπησή τους από συγκροτημένες ομάδες (κόμματα) έτσι ώστε να μπορούν να μετέχουν στην διανομή του παραγόμενου πλούτου και στην διαχείριση της εξουσίας. Αυτό δεν αλλάζει.
    Τα κινήματα όταν εξελιχτούν σε κόμματα τότε επέρχεται η πολυδιάσπασή τους γιατί ενώ μέσα στο κίνημα δεν υπάρχουν οξυμένα οι πολιτικές διαφορές, στα κόμματα υπάρχουν. Ο συνδετικός αρμός των κινημάτων είναι μόνο η αλλαγή του status της κοινωνίας και όχι η διαχείριση της εξουσίας και η διευθέτηση των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεων.
    Τα κινήματα μετά την επίτευξη του σκοπού τους δλδ της αλλαγής του κατεστημένου διαλύονται, αν επιδιώξουν να μετασχηματιστούν σε κόμματα τότε γίνονται μέρος του εξουσιαστικού παιχνιδιού και εκφυλίζονται.
    Η πολυσυλλεκτικότητα του κινήματος «σπίθα» με δεδομένη την ανυπαρξία προεπαναστατικής ή επαναστατικής έκφρασης της κοινωνίας ήταν φυσικό να πέσει στο κενό. Τα κινήματα όπως και τα κόμματα δεν γίνονται γιατί θέλει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι αλλά γιατί αποτελούν κοινωνική ανάγκη είτε αλλαγής του κατεστημένου (κινήματα) είτε εκπροσώπησης κοινωνικών ομάδων (κόμματα).
    Στην περίπτωση της «σπίθας» επιπλέον δεν υπήρχε η ισχυρών δεσμών δυναμική μειοψηφία που ηγείται των κινημάτων, απλώς υπήρχαν ετερόκλητα μέλη με ξεχωριστούς προσανατολισμούς και επιδιώξεις.
    Επειδή το βάρυνα ας χαλαρώσουμε λίγο.
    Συμφωνώ με τον φίλο Γιώργο στα όσα λέει για τις γενιές. Μόνο θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι, το αν η γενιά των παιδιών μας θα καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα είναι ζήτημα πολιτικοποίησής της. Η πολιτικοποίηση δεν προϋποθέτει μόρφωση ανωτάτου επιπέδου και γίνεται εύκολα όταν τα προβλήματα καταπιέζουν τους νέους σε σημείο μη ανεκτό. Επειδή φίλε Γιώργο πρέπει να είμαστε συνομήλικοι ας έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους έστω και αν δεν καταλαβαίνουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κοινωνία και τις αντιδράσεις τους στα κοινωνικά ερεθίσματα.
    Νάστε όλοι καλά και συγνώμη αν σας κούρασα.

  7. Ο/Η DIAVGASI λέει:

    Αγαπητοί φίλοι,
    Διαβάζοντας το άρθρο αυτό και τα σχόλια θα ήθελα να εκθέσω και εγώ μερικές σκέψεις μου σε σχέση με τη δημοκρατία, τις οποίες τις κατέγραψα σχεδόν ένα χρόνο πριν στην πρώτη ανάρτηση που έκανα στο blog μου. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα σχόλια όλων. Ελπίζω να διαβάσετε την ανάρτησή μου.
    Φιλικά
    Διαύγαση

  8. Ο/Η γεωργία λέει:

    Εξαιρετικό κείμενο και εξαιρετικά τα σχόλια των αναγνωστών αυτου του blog για άλλη μια φορά.
    Θέλω όμως να συμπληρώσω στο σχόλιο του Γιώργου ακόμα μία γενιά η οποία στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση θεωρώ ότι βρίσκεται στην ποιο δυσχερή θέση.
    Η γενιά του 80 η οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε πολλές κοινωνικές αλλαγές.
    -Η μόρφωση και η παιδεία υπήρξαν κατώτερες από αυτές των προηγούμενων γενιών, σαφώς καλύτερη των επομένων όμως,
    -αυτή η γενιά είδε λίγο ασπρόμαυρη τηλεόραση λίγο έγχρωμη μα πριν προλάβει να το καταλάβει ξύπνησε σε μία ασπρόμαυρη για να μην πω μαύρη ζωή και κατηγορηθώ για πεσιμισμό
    -Ακούσε με πάθος τη ροκ μουσική των προηγούμενων γενιών και ακούσε και άλλες μουσικές μεταγενέστερες
    -είδε την Αθήνα βαμμένη πράσινη και μπλέ και άλλα χρώματα από τα σημαιάκια των ψηφοφόρων του πασόκ και της νδ και άλλων (αυτό ίσα ίσα που το θυμάτε σαν παιδική εικόνα), είδε και τους ίδιους ψηφοφόρους να κατεβαίνουν σύσσωμοι στο κέντρο της Αθήνας και να διαδηλώνουν αντίθετοι στα σημαιάκια που παλιότερα κράτησε, την είδε και να καίγεται την Αθήνα
    -είδε τους μορφωμένους γονείς της να την μεγαλώνουν με κάποια ποιότητα ζωής και έβαλε στόχο να τους περάσει και να γίνει καλύτερη
    Και τώρα,
    Με κάποια στοιχειώδη μόρφωση και εκπαίδευση αλλά με ελάχιστη έως και μηδενική δυνατότητα στην εργασία, πλήρης αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς εργασίας και μάλιστα τη στιγμή που σχεδόν ξεκίνησε να χτίζει τη ζωή της αυτή η γενιά πριν μια πενταετία περίπου
    Με καμία ελπίδα για δημιουργία οικογένειας διότι με τόση αβεβαιότητα στην εργασία η δημιουργία οικογένειας είναι αυτοκτονία και φόνος συνάμα
    Όνειρα για το μέλλον;
    Βρίσκουν τείχος μπροστά ολόγυρα (οικονομική, κοινωνική και κρίση αξιών τα οικοδομικά υλικά του τείχους)
    Βλέπει στην πιο παραγωγική ηλικία της, τα 30, να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος
    Επίλογος;
    -Δεν πρόλαβε αυτή η γενιά να χτίσει σπίτι, μια μάντα χαμηλή πρόλαβε να χτίσει και δεν έχει και πολλά να χάσει από το γκρέμισμα της μάντρας
    -Δεν πρόλαβε να δημιουργήσει πάγιες υποχρεώσεις που να την πισωγυρίζουν και να την κάνουν διστακτική
    -Δεν πρόλαβε να βολευτεί και τώρα δεν βολεύεται πουθενά
    -Είναι η γενιά που δεν θα της κοστίσει απολύτως τίποτα να ανατρέψει τα πάντα
    Τι λέτε; θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια αυτή η γενιά που είδε τα πάντα και το απόλυτα τίποτα να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια της στην πιο δυναμική και παραγωγική δεκαετία της ζωής της;
    Ένα απλό σήμα καπνού περιμένει από τις προηγούμενες γενιές, που χρειάζεται το στήριγμα τους και θα τα βάλει με όλα και με όλους , θα κάνει ανατροπές.
    Ένα σήμα καπνού φάνηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών χθές, αυτό περίμενε αυτή η γενιά, θα δείτε φωτιά να ξεσπάει όπου να ‘ναι και στην πρώτη γραμμή του πυρός θα δείτε αυτή τη γενιά.
    Σας ευχαριστώ εκ μέρους της γενιάς μου

    • Ο/Η DIAVGASI λέει:

      ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥ «ΘΕΟΥ» Τ’ ΑΥΤΙ….

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      γεωργια αν και λίγο μεγαλύτερος από σένα πιστεύω θα αναγνωρίσεις αυτά που γράφω παρακάτω.

      Αυτή θα είναι η εκδίκηση της «αλάνας»…των παιδιών που έτρεχαν με ματωμένα γόνατα να κρυφτούν από τη μάνα τους που φώναζε «άμα χτυπήσεις θα σε σαπίσω στο ξύλο»…που παίζαμε πετροπόλεμο για πλάκα (αν έχεις το Θεό σου δλδ)…που κάναμε κοπάνα από το σχολείο να πάμε στα «ηλεκτρονικά» και μας κυνηγούσε ο «μπάρμπας» που κάναμε φασαρία…που μεγαλώσαμε σε σπίτια που δεν υπήρχε οικολογία αλλά ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ όπως μας την έμαθε η μάνα μας απλά και συμβατικά, σε σπίτια που έκαιγε ΜΙΑ ΣΟΜΠΑ όλο κι όλο και όχι 2 καλοριφέρ σε κάθε δωμάτιο…που κάπνιζες όπου γούσταρες χωρίς να σε στραβοκοιτάνε…που ο πατέρας σου κι ο δάσκαλος στο δημοτικό σου ριχναν κανα σκαμπίλι χωρίς να φοβηθούν μην τους κάνεις μύνηση…που παίζαμε με χαρτάκια και μάθαμε να ανταλλάσουμε και να σκεφτόμαστε πρακτικά από 8 χρονών παιδιά…που προλάβαμε συνοικιακά σινεμά με «2 ταινίες καράτε» και ατελείωτο γέλιο μετά…που όποια οικογένεια είχε βίντεο στο σπίτι μαζευόμασταν κρυφά και βλέπαμε θρίλερ και καμμιά ψιλοτσόντα (lol)…που παίρναμε second-hand περιοδικά και κομικ γιατί λεφτά γιοκ…που η μάνα σου κοιμόταν ήσυχη όταν έμενες στο σπίτι του φίλου σου…που χάζευες τα μπούτια της Αλιφέρη στην ασπρόμαυρη τιβι και εκστασιαζόσουνα…που μαλώναμε αν ο ΚΙΤ ήταν καλύτερο αυτοκίνητο από τον Στρατηγό Λη των Ντιουκς…

      …που αργότερα μεγαλώσαμε και βγαίναμε έξω αργά κι ο πατέρας μας κυνηγούσε…που μάθαμε να παιζουμε ξύλο (τα αγόρια) στην παραλία και στις βόλτες χωρίς ποτέ να φοβηθείς αν σου βγάλει μαχαίρι κανένας περίεργος βρωμερός λεχρίτης…που ούτε κινητά είχαμε αλλά πάντα συνεννοούμασταν μια χαρά κι ο καθένας στην ώρα του…που μαζεύαμε λεφτά να πάμε το καλοκαίρι διακοπές στα νησιά και στη χαλκιδική…που βλέπαμε τα κορίτσια σαν πλάσματα από άλλο πλανήτη κι όποιος ήθελε να «μπει στο βρακί» τους έπρεπε να σκαρφιστεί χίλια κόλπα…που κοροιδεύαμε γνωστούς και φίλους που τους τρέχαν οι γονείς τους στις αφισοκολήσεις και τα κόμματα (που να ξέραμε οι ηλίθιοι)…

      …και που μεγαλώσαμε λίγο ακόμα και μπήκαμε στη δουλειά…και είδαμε τον απατεώνα και τον κλέφτη και τον θρασύδειλο και το καθίκι εργοδότη να γκρεμίζει κάθε όνειρο και κάθε εικόνα Ενάρετων ανθρώπων που οι γονείς μας ευγενικά αποκαλούσαν «αφεντικά»…που αλλάξαμε 10 δουλειές σε 3 χρόνια…που δουλέψαμε χρόνια χωρίς ασφάλιση…που πιστέψαμε κάθε μλκ που μας λέγανε κάθε φορά που δεν είχαν να μας πληρώσουνε γιατί μας έμαθαν να ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ…που ήρθε το αμόρφωτο παιδί του γείτονα να πιάσει δουλειά στο γραφείο του τάδε «στελέχους» του κόμματος κι εσύ σαν χάνος να αναρωτιέσαι «τι στο διάολο…»…που γέμισε ο τόπος κινητά που κάνουν θόρυβο 24/7, γέμισε ανθρώπους που μιλάνε δημόσια στο κινητό λες και είναι μόνοι τους στο σπίτι τους…γέμισε φασαριατζήδες γείτονες που ακούν σκυλάδικα στο τέρμα και αλβανο-περίεργους που δεν μιλάνε τη γλώσσα και χαλιούνται κι από πάνω όταν δεν τους καταλαβαίνεις (!!!)…γέμισε ο τόπος φόβο και ανασφάλεια και ανηθικότητα και κλειδαμπαρωμένες πόρτες και αλλαξοκωλιές και κανάλια που προβάλλουν την προστυχιά σε κάθε της μορφή και την «πουστιά» σε κάθε της μορφή και την αμάθεια και την ΒΛΑΚΕΙΑ και φράγκα φράγκα φράγκα…

      Περπατώντας στο δεύτερο μισό των 30 έχω δει κι άλλα πολλά…που δεν μπορώ να απαριθμήσω εδώ πέρα αλλά το πιάσατε το νόημα.
      Μετά την καταστροφή της μισθωτής εργασίας και της σχέσης αφεντικού-υπαλλήλου, ήρθε και η καταστροφή του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία. Από κοντά και η απαξίωση των ανθρώπινων σχέσεων και των ρόλων μεταξύ των δυο φύλων.
      Το κράτος αυτό είναι κράτος απατεώνων και ιδιοτελών πολιτικών.
      Καταστρέφει συστηματικά ότι καλό υπήρχε μέσα στον Έλληνα και την κοινωνία του προς όφελος των εμπόρων της παγκοσμπιοποίησης του μ*λ*κ*.
      Με σημαία μια απροσδιόριστη ΜΠΟΥΡΔΑ περί «εκσυγχρονισμού» και πολυ-πολιτισμικότητας βιάζουν από το ’90 και μετά (ιδιωτική τιβι γαρ) κάθε τι φυσικό, δίκαιο και Ελληνικό.

      Ω ναι…αυτή θα είναι η επανάσταση της αλάνας.
      Θα διεκδικήσουμε πίσω την αλάνα που έχτισε ο εργολάβος για την κονόμα και μαζί με αυτήν θα πάρουμε παραμάζωμα κάθε λαμόγιο τυχάρπαστο ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟ απατεώνα που όλα αυτά τα χρόνια άρπαξε και γέμισε την κοιλιά του εις βάρος του γείτονά του.

      Κι αν βρω καμμιά ξανθιά τηλεπερσόνα στο δρόμο θα ρίξω και κανα δυο κλωτσιές προς τα κει μεριά.

      • Ο/Η γεωργία λέει:

        φυσικά και τα αναγνωρίζω, περιέγραψες περίπου τη ζωή μου και των συμμαθητών μου.
        Επανάσταση της αλάνας ναι θέλω και επίσης θέλω όλα αυτά που έγραψες στο σχολιό σου στο άρθρο :Άστραψε και βρόντηξε σήμερα ο πνευματικός κόσμος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

        • Ο/Η tsilivithras λέει:

          γεωργια θα γίνουν όλα αυτά καρμικά…
          Η Ύβρις κατά της χώρας τόσα χρόνιαείναι τεράστια.
          Η προσβολή ενάντια σε έναν τρις-χιλιόχρονο πολιτισμό στον οποίο ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ είναι τόσο μεγάλη που όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος κάποια στιγμή θα φροντίσουν να ξεπλυθεί.
          Το πιθανότερο είναι ότι θα μας πάρει κι εμάς μαζί.

          Το θέμα είναι ΠΩΣ και ΠΟΤΕ θα γίνει.
          Παρατηρώντας όσο πιο προσεκτικά μπορώ τα τεκταινόμενα πιστεύω ότι θα γίνει τμηματικά ανά την Ελλάδα (διόδια, Κερατέα, Ηγουμενίτσα, αποχή ?? ) όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα και η κοινωνία ΔΕΝΕΤΑΙ και τραβάει το λούκι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ μακριά από πολιτικούς…και σιγά σιγά θα μεταλαμπαδευτεί και στους άλλους.

          Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω συμπολίτες μου πρώην κομματικοποιημένα κεφάλια και απλούς ανθρώπους να ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ κυριολεκτικά κάθε τι που έχει σχέση με το πολιτικό μας σύστημα και τα καθίκια τους πολιτικούς.
          Χαίρομαι που έστω κι έτσι ο κόσμος άνοιξε τα μάτια του και είδε την αλήθεια.
          Και που σαι ακόμα…

    • Ο/Η Γιώργος λέει:

      Πολύ σωστή η παρατήρηση της Γεωργίας. Συμφωνώ και επαυξάνω.

  9. Ο/Η tryfon λέει:

    Ε, λοιπόν εγώ έρχομαι από την γεννιά των ’80 και γνωρίζοντάς τη σχετικά καλά να σε πληροφορήσω ότι ούτε άσχετοι είμαστε ούτε παιδιά του lifestyle όλοι μας και αδημονούμε να δούμε κάτι να γεννιέται για να μπούμε μέσα και να παλέψουμε. Νιώθουμε προδομένοι από την γεννιά των δικών μας και νιώθουμε να μεγαλώνουμε επικίνδυνα και τίποτε να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και η ώρα θα έρθει που θα αποφασίσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, γιατί εμείς είμαστε που τρώμε όλα τα σκατά από τους προηγούμενους τώρα που θα έπρεπε να απολαμβάνουμε την χαρά της πτήσης και το μόνο που ακούμε από τα γύρω μας είναι «Συμβιβάσου παιδί μου, δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο, είναι σάπιος μέχρι το κόκκαλο». Ε λοιπόν, εγώ ξέρω πολύ κόσμο που δεν είναι καθόλου σάπιος, αλλά πώς τον ξεκουνάς είναι το ζήτημα. Ίσως η ανεργία να βοηθήσει, τι να πω…
    Όσο για την νεότερη από μένα γενιά, δεν ξέρω γιατί δεν την ξέρω καλά. Ίσως είναι πολύ μικρή ακόμα, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι ακόμη πιο αλλοτριωμένη από εμάς.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @tryfon

      Ολοι είμαστε αλλοτριωμένοι. Ως έναν βαθμό.

      Η ηγετική τάξη της κοινωνίας περνάει τις αξίες της, την ιδεολογία της για την ζωή, την άποψή της για την πραγματικότητα, σε όλη την κοινωνία. Αυτό είναι μια παλιά διαπίστωση. Οχι καινούρια. Ο άρχοντας καταφέρνει τελικά να περάσει τις αξίες του (βρωμερές, ξεβρωμερές) στους υποτελείς. Γι’ αυτό ακριβώς κιόλας φταίνε οι πολιτικές ηγεσίες και η οικονομική ολιγαρχία του τόπου, περισσότερο από όλους. Διότι η κοινωνία, με την δική τους ευθύνη ουσιαστικά, υιοθέτησε τις απόψεις τους για την ζωή. Τις …ενάρετες.

      Ετσι καταλήξαμε με τα κανάλια αυτά και τις τιποτο-εκπομπές, τα χαζοβιβλία-χαζοταινίες, το κυνήγι του χρήματος με όποιο κόστος κοινωνικό, την χαζο-διασημότητα, την επίδειξη με τα κινητά από παιδιά και παπούτσια nike (Νίκη ρε, οι αρχαίοι την θεωρούσαν και θεά μάλιστα, πληρώστε μας την πατέντα παλιοκουφάλες δανειστές) και χίλια δυο.

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η tsilivithras λέει:

        Έτσι ακριβώς.Και δεν έγινε τυχαία αλλά με σχέδιο και χρειάστηκαν 20 χρόνια ιδιωτικής τιβι για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.Γι αυτό τα κανάλια όλα είναι ανεξέλεγκτα και με ελλειματικούς προϋπολογισμούς.Γι αυτό τα δώσανε στους δημόσιους εργολάβους.Αυτοί βγάζουν λεφτά ενώ παράλληλα προμοτάρουν την «ηλιθιοποίηση» των πολιτών προς όφελος της οργουελικής κυβέρνησης του δικομματισμού.

        Ο Βλάκας είναι ο υπηρέτης του Ευκαιριακού.
        Ο Ευκαιριακός είναι η καταστροφή της κοινωνίας.
        Για να κάνεις Βλάκα έναν νορμάλ άνθρωπο χρειάζεται να τον «λοβοτομήσεις».
        «Λοβοτομείς» κάποιον αλλάζοντας τις παραστάσεις του σε εύπεπτες fast food εικόνες και αμβλύνοντας την κριτική/αναλυτική του ικανότητα.
        Με την ευμάρεια τον κολακεύεις και με την ανέχεια τον τρομάζεις.
        Με την εναλλαγή των δυο αυτών καταστάσεων τον «φορμάρεις» (mind conditioning) να σκέπτεται και να λειτουργεί όπως θέλεις εσύ.

        Με αυτόν τον τρόπο διαρρήχθηκε (επιφανειακά) η προσωπικότητα και η κοινωνική συμπεριφορά του μέσου Έλληνα.

        Απλά πράγματα είναι…μην μπερδεύεστε από την δήθεν οικονομική κρίση.
        Κρίση πολιτισμική και κοινωνική είναι όπου τα στοιχήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα cdo’s και τα spreads.

        Τουλάχιστον ας εκμεταλευτούμε την κοινωνική οκνηρία μας ανακαλύπτοντας εκ νέου την ψυχή και την προσωπικότητά μας και προς Θεού…μην ενοχοποιείτε άλλο τον εαυτό και το γείτονά σας.
        Υπολογισμένα ήταν όλα και αναπόφευκτα ΑΛΛΑ δεν έφτασε η ζημιά σε ζωτικά όργανα (ακόμα;;;).
        Η ζημιά είναι αναστρέψιμη.

    • Ο/Η γεωργία λέει:

      Αυτό το «Συμβιβάσου παιδί μου, δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο, είναι σάπιος μέχρι το κόκκαλο» είναι να τρελαίνεσαι όταν το ακούς, και άμα δεν το αλλάξω εγώ ποιος; o εξ’ουρανού θεός? Είναι σαν προπαγάνδα, τι σαν; καθαρή προπαγάνδα είναι. Πιάνει η προπαγάνδα των σάπιων στους 40 και άνω που τους είναι δύσκολο να ξεβολευτούν γιατί έχουν πάγιες υποχρεώσεις, παιδιά να μεγαλώσουν κ.α. που τους καθιστούν εν μέρει ανίκανους να αντιδράσουν, και μετά οι γονείς μας με τη σειρά τους κάνουν προπαγάνδα σε εμάς με την παραπάνω φράση «Συμβιβάσου παιδί μου…..» γιατί αν δεν συμβιβαστείς θα ταρακουνήσεις τα δικά μου κεκτημένα κι αυτό είναι επικίνδυνο για μένα.
      Επειδή μάλλον παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενα μου, φυσικά και δεν αδημονούμε να δούμε να ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ κάτι για να μπούμε και να παλέψουμε, αυτό που θα γεννηθεί θα είναι από εμάς και μόνο εμάς, δεν θα αφήσουμε κάποιον άλλον να γεννήσει για εμάς και μάλιστα κάποιον που απέτυχε παταγωδώς όταν ήταν η δική του σειρά να το κάνει. Μίλησα για σήμα καπνού, για κάλεσμα, όπως με απλά λόγια θα έκανε ο γεωργός πατέρας στο γιο όταν θα του έλεγε: πάρε παιδί μου το κατεστραμμένο μου χωράφι και καλλιέργησε το εσύ, ό,τι καλλιέργεια θές και είναι χρήσιμο για τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου, με όποια μέθοδο θες (αξίνα φτυάρι, τρακτερ κ.τ.λ), θα σε συμβουλέψω όμως ότι οι κολοκυθιές και τα λάχανα δεν ευδοκιμούν σε τούτο το χωράφι το δοκίμασα εγώ και απέτυχα». Μια γρήγορη μετάφραση σε αυτό θα ήταν, ο πνευματικός και μη πνευματικός κόσμος να βγει και να καλέσει τους ανθρώπους που τους ανήκει το μέλλον της χώρας, με το χέρι στην καρδία, να τους πει, παιδιά μας, αποτύχαμε παταγωδώς, χάσαμε το νόημα και πνιγήκαμε στα μικροσυμφέροντα μας, παραδώσαμε την ελευθερία μας και κυρίως τη δική σας σε ανίκανα χέρια, αλώσαμε τη δημοκρατία μας και την ανθρωπιά μας, υποταχθήκαμε, απαιτείται από σας να διορθώσετε τα λάθη μας γιατί αν δεν το κάνετε θα πληρώσετε τα λάθη μας εσείς και τα παιδιά σας πιο ακριβά απ’ ότι εμείς και δεν σας αξίζει. Από εκεί και πέρα όταν θα γίνουν μια γροθιά οι γενιές που τους ανήκει το μέλλον, και θα γεννήσουν αξίες και θα ανακτήσουν αληθινές αξίες του παρελθόντος και θα διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος μια χαρά, είναι στη φύση του ανθρώπου σε αυτή την ηλικία να γεννά αβίαστα.

      • Ο/Η tsilivithras λέει:

        ««Συμβιβάσου παιδί μου…..» γιατί αν δεν συμβιβαστείς θα ταρακουνήσεις τα δικά μου κεκτημένα κι αυτό είναι επικίνδυνο για μένα.»

        «με το χέρι στην καρδία, να τους πει, παιδιά μας, αποτύχαμε παταγωδώς, »

        Ωωωωωω ρε γεωργια τι πας και ανοίγεις τώρα ρε παιδί μου…

        Τσκ τσκ τσκ…

        (sigh)…

        Ένα μεγάλο (ίσως το μεγαλύτερο) κομμάτι ευθύνης για την νωθρότητα τη σημερινή οφείλεται στην παγιωμένη αντίληψη των 55+ σήμερα. Είναι η γενιά των γονιών μας που κουβάλησε όλη την σύγχρονη ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου στην πλάτη της μέσω των παραστάσεων των γονιών τους ( 75+ σήμερα) και των παππούδων τους (πάνε αυτοί), δυο γενιές δλδ οι οποίες έζησαν ξεριζωμό, 2 ΠΠ, Κατοχή, πείνα, εμφύλιο, διωγμούς, χούντα.
        Όλα αυτά γράφτηκαν στο dna των γονιών μας και δημιουργήθηκε μέσα τους το τεράστιο απωθημένο του «βολέματος» σχεδόν 3 γενεών που φορτώθηκε στα παιδιά τους (εμάς δλδ τους 30ρηδες-40ρηδες).
        Το απωθημένο αυτό σήμαινε:
        – «βρες καλή δουλειά» aka γιατρός ή δικογόρος δια της βίας
        -«μπες στο δημόσιο» aka γίνε τεμπέλης και μη-παραγωγικός
        -«βολέψου» aka δουλίτσα, σκασμός, γυναικούλα, παιδάκια, δάνεια
        -«μην ασχολείσαι με τους άλλους» aka γράψτους όλους στα @@ σου

        Απωθημένο για «βόλεμα» συν μια τρελή εμμονή στο να ΜΗΝ αμφισβητήσεις το κοινωνικό status quo εμφάνισαν την εικόνα του σύγχρονου Νεοέλληνα μλκ, του βολεψάκια, του ράθυμου φασαριατζή, του «ΞερειςΠοιοςΕιμαιΕγωΡε», του ΨΕΥΤΗ που φωνάζει περισσότερο όταν ξεμπροστιάζεται, του τζάμπα μάγκα, του οπαδού του σκυλάδικου αλλά και του ντεμέκ κουλτουριάρη.
        Ένα απωθημένο για «ήσυχη» ζωή χωρίς φόβο και ανησυχία έσπρωξε μια γενιά ολόκληρη να μορφώσει άποψη και συμπεριφορά τόσο συμβατική που σήμερα καταντάει καταστροφική.
        Προσθέστε σε αυτό την αρνητική πλευρά της κλασσικής Ελληνικής οικογένειας (προστατευτισμός μέχρι θανάτου) και έχετε τις αιτίες έτοιμες στο πιάτο σας.

        Φυσικά δεν φταίνει οι γονείς μας που σήμερα εμείς καταναλώνουμε Τζουλιες και κινητά τηλέφωνα και facebook.
        Αυτοί έκαναν αυτό που πίστευαν καλύτερο για τα παιδιά τους.
        Εμείς φταίμε που δεν ψάξαμε νωρίτερα, που δεν μάθαμε νωρίτερα, που δεν αντισταθήκαμε στη λαίλαπα αρκετά, που δεχτήκαμε τα «ξεκωλιάσματα» κάθε μορφής να πάρουν θέση στη ζωή μας ενώ ΞΕΡΑΜΕ ότι όλο αυτό δεν θα βγάλει σε καλό.

        Η χώρα καταστρέφεται από τους Ευκαιριακούς πολιτικάντηδες και λαμόγια.
        Ο Ευκαιριακός για να δράσει πρέπει να δημιουργήσει Συναλλαγή.
        Η Συναλλαγή για να πιάσει θέλει την συναίνεση του πολίτη…είτε εκούσια είτε ακούσια.
        Εμείς κάναμε το ένα και ανεχτήκαμε το άλλο.

        Απλά πράγματα.
        Για να κάνουμε εμείς σήμερα το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά μας (όσοι κάνουν) θα πρέπει να ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ το κράτος της Συναλλαγής και της Απάτης που διαμορφώθηκε και βασίλεψε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

        «Σκοτώστε» μέσα σας το ψέμμα του δικοματισμού και της «βόλεψης» και τότε ίσως ξαναβρούμε τα γονιδιακά μαχητικά αντανακλαστικά της ράτσας μας.

        • Ο/Η γεωργία λέει:

          Δεν κατηγορούμε κανέναν εδώ ούτε κάνουμε τους δικαστές των άλλων, αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως δούλεψε το πράγμα βλέποντας την ιστορία μας.
          Για το δια ταύτα μιλάμε ,όσο και να τα λέω εγώ σε σένα κι εσύ σε μένα και να κλείσουμε ένα ραντεβού στο σύνταγμα δεν θα βρούμε και τα άλλα 1,2,3, εκατομμύρια έλληνες που υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Για να συντονιστεί ένας αγώνας χρειάζεται κάλεσμα, χρειάζεται μια αγία λάβρα για να ξεκινήσει. Γι αυτό ζητάμε το πνευματικό κόσμο που κατέχει αξιώσεις και βήμα (καθηγητές, δικαστές και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο) αυτή τη στιγμή που βλέπει τον οδοστρωτήρα που έρχεται καταπάνω μας , να μας καλέσει , για να μας ενώσει, συντονιστικός θα είναι ο ρόλος του, συμβολικός. Δεν υπάρχει χρόνος να κάτσουμε να λύσουμε τα ψυχολογικά της κάθε γενιάς. Δεν τους κατηγορούμε, ένα χέρι βοηθείας τους ζητάμε.
          Ειδάλλως περιμένουμε να μείνουμε όλοι άνεργοι όπως προείπε και ο tryfon και να ξεκινήσουμε τον αγώνα αναγκαστικά μιας και δεν θα έχει κανένας τίποτα να σώσει σπίτι του.

        • Ο/Η tsilivithras λέει:

          γεωργια κανένας δεν κατηγόρησε κανέναν και το ψυχολογικό προφίλ της ράτσας μας δεν είναι εύκολο πράγμα για να το λύσουμε σε μια ανάρτηση.
          Τα δεδομένα της πραγματικότητας όμως ΕΙΝΑΙ απλό πράγμα και τα βλέπουμε κάθε μέρα εδώ και χρόνια (απλά εδώ και 2 χρόνια τα βλέπουμε εντατικά).
          Όταν μια κοινωνία ΒΛΕΠΕΙ αλλά δεν ΠΡΑΤΤΕΙ τότε καθόμαστε να καταλάβουμε το ΓΙΑΤΙ (αυτό έκανα κι εγώ πριν στο σχόλιο).
          Ακριβώς το ίδιο ΠΡΕΠΕΙ να κάνει κι ένας «οργανισμός» όπως η ακαδημαική κοινότητα η οποία θεσμικά και ηθικά φέρει ευθύνη (όπως κι εμείς οι πολίτες) ΑΛΛΑ μέχρι τώρα δεν κλήθηκε να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ το Κοινωνικό/Εθνικό Δίκαιο (όπως κι εμείς άλλωστε).

          Κατάλαβες που είναι το πρόβλημα;;;
          Παρόμοια προβλήματα είχαν πολλές κοινωνίες και θεσμοί και κουλτούρες στην παγκόσμια ιστορία όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ…!!!!
          Τα αντανακλαστικά της «μάχιμης» κατάστασης μπαίνουν σε αδράνεια όταν το Κοινωνικό Συμβόλαιο παίζει το παιχνίδι του «δεν τα χρειάζεσαι πλέον» και ενώ ο κόσμος ΠΙΣΤΕΥΕΙ σε νέα εποχή (και επαφίεται)οι ΠΑΛΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ξανα-αγοράζουν τον κόσμο με ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.

          Η τελευταία περίοδος «αντίδρασης» στην χώρα ήταν το Πολυτεχνείο (στημένο κι αυτό αλλά τέλος πάντων).
          Έκτοτε η χώρα ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ σε οτιδήποτε πήγε να την απειλήσει και η κοινωνία ακολούθησε την ίδια συμπεριφορά εφησυχασμένη.

          Το θύμα που δέχεται επίθεση από ΟΙΚΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ πάντα περνάει μεγαλύτερη περίοδο σοκ και άρνησης.
          Textbook psychology.

          Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την επιφανειακή νωθρότητα βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει και μοιράζοντας ανακαλύψεις και φυτεύοντας Ιδέες και Αξίες μέσω αυτού του Θεόσταλτου δώρου (ιντερνετ) αγαπητή μου γεωργια μέχρι η κοινωνία να δείξει σημάδια ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ STATUS QUO.
          Τότε θα δούμε τι θα γίνει και πως θα γίνει.

          Και μην εύχεστε να φτάσει ο Έλληνας στο αμήν για να αντιδράσει γιατί ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος είναι αυτός που δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει.
          Και οι επικίνδυνοι είναι ταυτόχρονα και τυφλοί.
          Και κανείς δεν θέλει εκεί που πάμε να διορθώσουμε πράγματα να τα γ…σουμε παραπάνω.

  10. Ο/Η γεωργία λέει:

    Έχεις απόλυτο δίκιο tsili, κανείς δεν εύχεται να φτάσουν οι έλληνες να τα γ…….ν όλα, κανένας δεν θα κερδίσει από αυτό ούτε οι τωρινές ούτε οι αυριανές γενιές.
    Δεν θεωρείς όμως ότι έχει αργήσει πολύ να γίνει αυτή η έκκληση για ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του Κοινωνικού/Εθνικού Δικαίου.
    Σε τι ποσοστά δηλαδή πρέπει να φτάσει η ανεργία, πόσα εκατομμύρια μετανάστες μπορεί να δεχθεί η κοινωνία μας, ποιος πρέπει να είναι ο βαθμός μηδενισμού της παιδείας μας , πόσες εθνομηδενιστικές προσβολές μπορεί να δεχθούμε, πόσες διεκδικήσεις ιστορικές και εδαφικές πρέπει να δεχθούμε από τους γείτονες (Σκοπιανούς , Τούρκους, Αλβανούς) και πόσες από τους άλλους τους «σύμμαχους» της Ε.Ε.; ποια ανθρώπινα δικαιώματα και σε τι βαθμό θα ανεχτούμε να καταπατηθούν; Ποια είναι τα άγραφα ανεκτά όρια καταπάτησης του συντάγματος;
    Δεν είναι αρκετή η καταστροφή χρειάζεται κι άλλο;
    Προσωπικά πιστεύω ότι πιο πάτος από αυτό που ζούμε δεν υπάρχει.

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      «Δεν θεωρείς όμως ότι έχει αργήσει πολύ να γίνει αυτή η έκκληση για ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του Κοινωνικού/Εθνικού Δικαίου.»

      ΝΑΙ.ΝΑΙ.ΝΑΙ.ΝΑΙ…..ΝΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙ!!!!!

      Και ξέρεις κάτι ακόμα;;;Θεωρώ ότι δεν θα πρεπε να χει υπάρξει ανάγκη για υπεράσπιση.Και τώρα που το σκέφτομαι ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ…!!!
      Θα πρεπε να είμαστε όλοι καλοί, έντιμοι, ηθικοί, ευγενικοί, αλτρουιστές, έξυπνοι, φιλόπατρεις κτλ κτλ κτλ….
      Αλλά δεν είμαστε βλέπεις….Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ.
      Αλλά δεν είναι.
      Θα θελα λοιπόν να εξαφανιστεί η συμμορία των λήσταρχων από την πατρίδα μου από την πρώτη κιόλας στιγμή;;;;;;;ΦΥΣΙΚΑ
      Συμβαίνει όμως;;ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ
      Θα θελα ο Έλληνας να μην έχει χάσει ηλιθιωδώς την περιουσία του στο χρηματιστήριο;;;ΦΥΣΙΚΑ
      Την έχασε όμως;;;Ε ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ
      Θα θελα να έχουν χρεωθεί οι συμπατριώτες μου μέχρι τα μπούνια στις τράπεζες για να χουν σπίτια κι αυτοκίνητα και διακοπές και καλοπέραση;;;ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΑ
      Συνέβη όμως;;;ΒΕΒΑΙΑ
      Θα θελα να έχει συλλάβει ο Λυμπέρης όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναμίχθηκαν στηις διαταγές για κατέβασμα της Σημαίας στα Ίμια;;;ΦΥΣΙΚΑ
      Το κανε όμως;;;ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ

      Θα θελα λοιπόν οι συμπολίτες μου να ήταν πιο σώφρονες και οι στρατιωτικοί μας πιο αποφασισμένοι στο καθήκον τους.Δεν είναι όμως.
      Κι επειδή θέλω να τελειώσει η ΒΡΩΜΕΡΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στον τόπο αυτόν θέλω να καταλάβω γιατί στο διάολο είμαστε έτσι που είμαστε.
      Θέλω να εκμεταλευτώ όλο το χρόνο που ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ώστε να καταλάβω τι σκατά ράτσα είμαστε που επιτρέπουμε στους ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ να κυβερνάνε.
      Όταν έρθει η ώρα να βγούμε στο δρόμο θα τρέξω κι εγώ μπροστά.
      Μέχρι τότε διαβάζω, αναλύω, σκέφτομαι και μοιράζω και προσπαθώ να το κάνω περισσότερο από τους φίλους μου που έχουν οικογένεια και παιδιά γιατί αισθάνομαι υπεύθυνος ΚΑΙ γι αυτούς.
      Γιατί αυτοί αν τους πεις τώρα «βγες στο δρόμο» θα σου πουν «γιατί;;»…
      Αν όμως (παράδειγμα φέρνω) δεις 80% ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ τότε ξέρεις ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων όχι απλά ξέρει αλλά είναι έτοιμο να δεχτεί το διαφορετικό.

      Θα μου πεις τώρα «ρε συ τσιλι κι έτσι θα σωθεί η πατρίδα;;;;»…δεν ξέρω γεωργια μου.
      Ξέρω όμως ότι την οποιαδήποτε μάχη δεν την κερδίζεις με τους όρους του αντιπάλου…ειδικά όταν ο αντίπαλος σε έχει «διαβάσει», όταν σου έχει «στήσει» χρόνια πριν την παγίδα, όταν σου έχει γεμίσει το στρατόπεδο με προβοκάτορες και πράκτορες κάθε είδους…και περιμένει να οργιστείς σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνεις την μλκ και να σφίξει την θηλειά γύρω από τον λαιμό σου.

      γεωργια μου είμαστε η γυναίκα που την έχει σαπίσει ο άντρας της στο ξύλο και δεν υπάρχει άνθρωπος για βοήθεια πουθενά στον ορίζοντα.
      Σοκ και άρνηση και ενοχές και οργή ταυτόχρονα…και άντε να βρει κουράγιο να συνέλθει και να αντιδράσει ΜΟΝΗ ΤΗΣ…!!!!
      Και η μεγάλη παγίδα κρατιέται «πισινή» από τον θύτη αν το θύμα πάει να την κοπανήσει…ο θύτης πάντα ξέρει ότι αν σταματήσει να δέρνει για κανα δυο μέρες τότε το θύμα θα τα ξαναδει όλα όμορφα και θα μείνει (hint hint…).

      Είναι πολύ σοβαρό το θέμα γι αυτό επιμένω και ξαναλέω.
      Δνε θα ναι σπριντ αυτός ο αγώνας αλλά μαραθώνιος.
      Έχουμε πολύυυυυ δρόμο ακόμα να κάνουμε και θα δεις που έτσι και αλλάξει ο μανωλιός (λέγε με Αντωνάκη) το σύστημα θα χει παίξει τα ρέστα του για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
      Έχουμε πολύ αφύπνιση ακόμα να κάνουμε.

      Μάλλιασε η γλώσσα μου…το σημαντικότερο είναι ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
      Να πάψουμε να πιστεύουμε σε αυτό πρώτα και ΜΕΤΑ θα έρθουν οι λύσεις.
      Όσο πιστεύουμε στο σύστημα των απατεώνων θα χουμε Μανωλιούς να αλλάζουν.

  11. Ο/Η γεωργία λέει:

    Σε συνέχεια ολων των παραπάνω,

    Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010):

    Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε;
    Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί.
    Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;»
    Μα… γιατί έκλεψε!

    Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση.Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό,
    την Πατρίδα, το Έθνος;
    Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη!
    Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους
    Γι’ αυτό φυλακίστηκαν.
    Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και
    τη μαφία των τραπεζών μακριά απ’ τα πόδια μας.
    Δεν καταντάμε Ελλάδα!

  12. Ο/Η Αθανασιάδου Φωτεινή λέει:

    Kαταπληκτικά όλα τα σχόλιά σας. Επανέρχομαι όμως στο θέμα της Σπίθας και αναρωτιέμαι αν δεν υπάρχει σίγουρα λύση του προβλήματος. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε εάν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή διάσταση απόψεων που δεν μπορεί να γεφυρωθεί ή εάν το πρόβλημα εντωπίζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα . Παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τον κ. Καζάκη και συμφωνούμε με όσα λέει. Σεβόμαστε τον κ.Θεοδωράκη που είναι ο μόνος από τους καλλιτέχνες που στέκεται στο ύψος του και τολμάει να δηλώσει την αντίθεσή του στην παρούσα απαιχθή κατάσταση.
    Ο κόσμος που αγωνιά για το μέλλον της Ελλάδας δεν περιμένει ένα ακόμη μικρό κόμμα διαμαρτυρίας στη βουλή. Ο κόσμος περιμένει ένα κίνημα που θα έχει ως πρωταρχικό του ζητούμενο την εθνική ενότητα, την ομόνοια, τη σύμπνοια και όχι την πολυπόθητη από τα κόμματα (μικρά και μεγάλα) διάσπαση. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους όλοι. Η ισχύς εν τη ενώσει!

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      Φωτεινή το πρόβλημα δεν είναι η Σπίθα ( αν και κλέβει την προσοχή για διάφορους λόγους) ούτε άλλο ένα «κόμμα» στην βουλή των Ευκαιριακών αλλά η χώρα και το μέλλον μας.
      Πολύ σωστά λες ότι παρακολουθούμε από κοντά κάθε έναν που μιλάει ενάντια στο Μνημόνιο και συλλέγουμε πληροφορίες όποιος κι αν είναι αυτός.
      Αυτό είναι το σημαντικό.Ζούμε στα χρόνια που το matrix εισπράττει την υπεραξία της πολυετούς προπαγάνδας του.Ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι προβοκάτορας ή «φυτευτός» να τραβήξει την προσοχή ώστε η οργή μας να τον ακολουθήσει και να πέσουμε σε παγίδα.

      Κίνητρα, προθέσεις και διασταύρωση πληροφορίας.Και ενημέρωση.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @Φωτεινή: «Η ισχύς εν τη ενώσει!»

      ναι αλλά και «η ισχύς εν τη γνώσει».

      Ο τσιλιβήθρας λέει: «το σημαντικότερο είναι ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
      Να πάψουμε να πιστεύουμε σε αυτό πρώτα και ΜΕΤΑ θα έρθουν οι λύσεις.
      Όσο πιστεύουμε στο σύστημα των απατεώνων θα χουμε Μανωλιούς να αλλάζουν.»

      Εχουμε ακόμα πολλούς δεμένους συναισθηματικά με το ένα και με το άλλο κόμμα. Παρατημένους από την κριτική σκέψη. Από την ανάλυση και την γνώση. Συναίσθημα μόνο. Διαλέγουν έναν αρχηγό (και ο Μίκης μέσα σ’ αυτούς) και μετά σταματάνε οι περισσότεροι. Αυτό πρέπει να λήξει.

      Κριτική και διαρκής αμφισβήτηση. Καχυποψία (είναι δημοκρατική αρχή αυτό). Τίποτε στο απυρόβλητο της κριτικής μας.

      Οταν θα υπάρξουν πολλοί τέτοιοι και ενωθούν, όταν ενωθούν οι φορείς της λιγοστής γνώσης που απαιτείται και της πολλής κριτικής, τότε θα δούμε και τα αποτελέσματα

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η γεωργία λέει:

        μάλλον κάτι καλό κατάφερε ο τσίλι που μου τα χώνει όλη μέρα σήμερα…
        Καχυποψία λέτε και τωρα επεσα σε μια παλιά είδηση 18/2/2011) σε σχέση με τον πνευματικό κόσμο που τους ζητάω βοήθεια και αγία λαύρα τρομάρα μου,
        Αληθεύει αυτη η παλιά ειδηση οτι Tο Πανεπιστήμιο Αθηνών βραβεύει τον συντάκτη του Μνημονίου σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του!
        σε αυτο το πανεπιστήμιο δεν διδάσκει ο κ. Κασσιμάτης?

        • Ο/Η tsilivithras λέει:

          lol γεωργια δεν στα χωσα μωρέ κουβέντα κάνουμε.
          Αν για κάποιον λόγο βρήκες κάτι άξιο αναφοράς σε όσα λέω τότε σιγουρέψου ότι το κατάλαβες και μετά διέδωσέ το.
          Δεν είναι δικό σου όπως δεν είναι δικό μου.
          Δεν υπάρχει κοπυραιτ στις Ιδέες και τις Αξίες και ο Άνθρωπος δίνει από αγάπη και πίστη.
          Να ξέρεις για κάθε έναν σχολιαστή σε μπλογκ υπάρχουν άλλοι 10 που διαβάζουν χωρίς να σχολιάζουν για ενημέρωση και πληροφορίες.
          Γι αυτό ξοδεύω την ώρα μου και λέω λέω λέω (σήμερα ειδικά ξέφυγα)…

          ΥΓ
          Για να καταλάβεις τι λέω καλύτερα θυμήσου την σκηνή από το American History Χ όπου ο Edward Norton με τον μικρό αδερφό του στέκονται μπροστά στο δωμάτιό τους δευτερόλεπτα πριν το γδύσουν από όλα τα σημάδια της προηγούμενης ζωής τους…χωρίς οργή, χωρίς οίκτο, χωρίς ενοχές, χωρίς δεύτερη σκέψη…απλά φυσικά σαν να το φερε η ζωή και άλλη επιλογή δεν υπήρχε πια.
          Αυτό πρέπει να κάνουμε.Να γδύσουμε τη χώρα από τα «ρούχα» των απατεώνων που ποζάρουν σαν αυθεντίες και λερώνουν τον αέρα που αναπνέουμε με την δειλία και την ματαιοδοξία τους.
          Μετά θα βρούμε να βάλουμε καινούρια φορεσιά.
          Μπαλώματα δεν θέλουμε.
          Χορτάσαμε.

  13. Ο/Η Αθανασιάδου Φωτεινή λέει:

    αγαπητέ Tsilivithra
    Συμφωνώ μ΄αυτά που λες και ειδικά με την προβοκάτσια, αλλά όλοι όσοι επιζητούμε τον άμεσο απεγκλωβισμό της χώρας μας από την κατάσταση στην οποία μας φέρανε και από τον προαναγγελθέντα θάνατό μας χρειαζόμαστε σε αυτήν τη φάση ένα σημείο/πρόσωπο-α, ίσως, αναφοράς. Σίγουρα, όμως, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14 για να μην καπελωθούμε! Παρατηρούμε ότι ο κόσμος που ενημερώνεται από τα μπλογκς και παίρνει μέρος στις συζητήσεις και ξύπνιος είναι και απόψεις έχει οι οποίες συγκλίνουν. Δεν αρκεί όμως μόνο η ανταλλαγή απόψεων γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο 0 και αν δεν κάνουμε κάτι θα μας φάνε λάχανο!

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      Φωτεινή μου συμφωνώ κάθετα οριζόντια και διαγώνια μαζί σου ΑΛΛΑ…

      1) αν θέλουμε να βοηθηθούμε ΠΡΕΠΕΙ να καταλάβουμε τι διάολο κάναμε λάθος και ΠΟΥ/ΠΩΣ μας έστησαν την παγίδα 40 χρόνια τώρα.
      ΠΡΕΠΕΙ!!!!!Αν δεν καταλάβουμε τότε τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο «Μανωλιός», θα διορθώσει 5 πράγματα, θα ανακουφιστούμε και 3 χρόνια μετά πάλι θα τζογάρουμε στο χρηματιστήριο τα σπίτια μας…!!!!
      Να είσαι σίγουρη ότι θα γίνει αυτό ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να αναλύσουμε δεδομένα και να καταλήξουμε ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ στα ίδια συμπεράσματα.
      Αυτό προσπαθώ να κάνω.Δεν φρενάρω κανέναν.Κι αν είναι αύριο κιόλας όλοι στους δρόμους θα πάω κι εγώ μαζί τους.Αλλά ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ προσπαθώ να καταλάβω και να μοιραστώ με απλά λόγια.

      2) Δείτε τι έγινε αυτές τις μέρες με τη Σπίθα και τους καθηγητάδες/ακαδημαικούς.Μας βοηθάει ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ αυτό το double talk.
      Τους εκθέτει ΟΛΟΥΣ και εμάς μας ανοίγει τα μάτια.
      Φαντάσου να είχες στοιχηθεί πίσω τους (από ορμή) και να σε οδηγούσαν στην προδοσία!!!
      Φαντάσου ο ηγέτης/πρόσωπο/σημείο αναφοράς όπως λες να είναι προβοκάτορας/πουλημένος/συστεμικός και να σε οδηγήσει στην προδοσία ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΣ!!!!

      Μην με παρεξηγείτε.Θέλω κι εγώ ΧΤΕΣ να είχαμε ξεσηκωθεί και να χαν φύγει όλοι αυτοί από τα κεφάλια μας.
      Αλλά παρακαλώ καταλάβετε ότι όλα στη ζωή έχουν κάποιον λόγο που γίνονται όπως γίνονται.
      Δεν τα δικαιολογώ.Απλά ψάχνω τις αιτίες ώστε ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ…!!!!…ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ…!!!!…ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΠΙΣΤΕΨΩ…ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΜΜΩΝΑΔΕΣ…!!!!

      Μην φοβάσαι ότι θα μας φάνε λάχανο Φωτεινή μου.
      Αρκεί να πειστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ότι ο ένας και μοναδικός λόγος που ζούμε στο άγχος και τον φόβο είναι οι πουλημένοι Έλληνες πολιτικοί που μπορούν να κάνουν μια χώρα ευτυχισμένη και ευημερούσα και αυτοί την σκοτώνουν καθημερινά βαμπιρίζοντας εις βάρος των πολιτών της.

  14. Ο/Η γεωργία λέει:

    Κρατάω για την ώρα το ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

  15. Ο/Η Αθανασιάδου Φωτεινή λέει:

    Υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι, που για διάφορους λόγους αδυνατούν να επικοινωνήσουν όπως τουλάχιστον κάνουμε εμείς, ακούν τις ¨ειδήσεις¨ από τα προδοτικά κανάλια που συνεχώς παραπληροφορούν και παθαίνουν καθίζηση. Μήπως πρέπει με κάποιον τρόπο να ακούγεται συνέχεια από μεγάφωνα στις πόλεις ο Ξυλούρης να τραγουδάει τους στίχους από το ¨Μεγάλο μας Τσίρκο¨ του συγχωρεμένου του Καμπανέλλη : Λαέ μη σφίγγεις άλλο το ζωνάρι, καμάρι η πείνα είναι του κιοτή, του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί!; (μπας και ξυπνήσουμε).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.