Μεγάλο μυστικό: Τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι.


Στον κοινοβουλευτισμό τα κόμματα εμφανίζονται στον λαό περίπου ως αδυσώπητοι αντίπαλοι.

Φυσικά και δεν είναι αντίπαλοι. Τα κόμματα είναι οι εταίροι που μετέχουν σε μια επικερδή επιχείρηση που λέγεται κοινοβουλευτικό σύστημα.  Στην πραγματικότητα τα κόμματα μεταξύ τους είναι οι καλύτεροι συνεργάτες.

Στο μόνο πράγμα που πραγματικά διαφωνούν τα κόμματα, είναι ως προς το ποιο θα έχει την εξουσία. Δηλαδή για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου κάπως. Εκεί και μόνο περιορίζονται οι πραγματικές διαφορές τους. Διεκδικούν όλα την εξουσία για λογαριασμό τους. Διότι η εξουσία μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος. Πάντα.

Τα κόμματα θέλουν αδιάκοπα ένα και μόνο πράγμα. Την εξουσία. Θέλουν πάντα και μόνο την εξουσία. Ακόμη κι όταν δεν έχουν στελέχη, πρόγραμμα και πραγματικό λόγο για να κυβερνήσουν. Συνεχίζουν να θέλουν την εξουσία. Διότι η εξουσία έχει ψωμί.

Πέρα από αυτή την, για εμάς, επουσιώδη διαφωνία τους, τα κόμματα δεν έχουν αληθινές διαφορές. Οσες διαφορές φαίνεται να έχουν, απλώς τις κατασκευάζουν. Στο κάτω κάτω θα πρέπει να βρουν κάποιους λόγους ώστε να προτιμήσουμε το ένα από το άλλο κόμμα.

Αν μείνεις 10 χρόνια σε μια χώρα και δεν σου πουν τι κυβέρνηση έχει, σοσιαλίζουσα-εργατική ή φιλελεύθερη, και δεν διαβάσεις εφημερίδες ή ενημερωθείς αλλιώς, θα δυσκολευτείς να καταλάβεις κάποια ουσιαστική διαφορά όταν τα κόμματα διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία. Ακόμη κι αν πληρώνεις φόρους κανονικά. Τόσες μεγάλες διαφορές έχουν τα κόμματα στον κοινοβουλευτισμό.

Επειδή λοιπόν δεν βρίσκουν πραγματικές διαφορές καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή μας. Και συμφωνούν και πάνω και σ’ αυτό. Για παράδειγμα μισθώνουν image makers για τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους και εταιρίες δημοσίων σχέσεων για να συντάξουν τα προγράμματα και τα συνθήματά τους. Συμφωνούν και σ’ αυτό.

Συμφωνούν επίσης στο να επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις νέους και όμορφους πολιτευτές. Τελευταία επιλέγουν νέες και όμορφες κοπέλλες. Χωρίς ιδιαίτερα άλλα προσόντα ή εμπειρίες. Ακριβώς σαν το πλήρωμα πίστας μαγαζιού μαζικής λαϊκής διασκέδασης. Εξάλλου οι πολιτευτές τους προορίζονται για να γίνουν βουλευτές-νομοθέτες. Και λίγο ρόλο παίζει αν ένας τέτοιος βουλευτής-νομοθέτης είναι μορφωμένος ή ικανός. Δεν πρόκειται να πάρει καμμιά σημαντική απόφαση από μόνος του. Το μόνο το οποίο χρειάζεται να διαθέτει, είναι αφοσίωση στον «αρχηγό». Που στο κάτω κάτω του έκανε την τιμή να τον επιλέξει για υποψήφιο. Διότι φυσικά και δεν επιλέγει ο λαός τους υποψηφίους βουλευτές-νομοθέτες. Ούτε οι κομματικές οργανώσεις βάσης. Και πάνω σε όλα αυτά, όλα τα κόμματα φυσικά και συμφωνούν.

Έκτός λοιπόν από αυτή την μικρή διαφωνία τους, στο ποιο δηλαδή θα έχει την εξουσία, τα κόμματα, όλα τα κόμματα, συμφωνούν σε όλα τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα. Οχι σε εκείνα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ένα ή το άλλο. Αυτά είναι δευτερεύοντα. Σ’ αυτά τα θέματα είναι υποχρεωμένα να «διαφωνήσουν» στο κάτω κάτω. Για τα μάτια μας και μόνο φυσικά.

Στα σοβαρά ζητήματα, στα οποία όλα τα κόμματα συμφωνούν, μπορούμε να κατατάξουμε

  • την μορφή του πολιτεύματος
  • την ανυπαρξία δημοψηφισμάτων
  • την εκλογή αντί της κλήρωσης
  • την διάρκεια της θητείας του αντιπροσώπου-βουλευτή-νομοθέτη και φυσικά της κυβέρνησης
  • την μη-λογοδοσία τους
  • στο ότι οι «πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή»
  • τον διορισμό των υπουργών από τον πρωθυπουργό
  • τον διορισμό της κεφαλής της δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό
  • τον μισθό τους, ολουνών. Αυτό που ονομάζουν «βουλευτική αποζημίωση» για το κακό που έπαθαν
  • την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων
  • την ατιμωρησία τους την νομοθετημένη
  • τον διορισμό των διοικητικών συμβουλίων στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα
  • το βόλεμα των «δικών τους παιδιών», προώθηση ημετέρων σε θέσεις και εξυπηρέτηση «κουμπάρων»
  • στο ότι όλοι οι δικοί τους είναι καθαροί και καθόλου διεφθαρμένοι
  • στο ότι όλοι παραλαμβάνουν καμμένη γη από τους προκατόχους τους
  • στο ότι οι αντίπαλοί τους είναι ψεύτες και λαϊκιστές
  • στο ότι θέλουν μεν να έχουν κομματικές οργανώσεις βάσεις αλλά χωρίς να τις επισκέπτονται πολύ συχνά τα μέλη και πάρουν τα μυαλά τους αέρα
  • στο ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν θέματα όπως την χρηματοδότησή τους για παράδειγμα, χωρίς τα ίδια να έχουν νομική υπόσταση
  • στο ότι το κράτος και το δημόσιο είναι ιδιοκτησία τους
  • στο ότι φόρους πρέπει να πληρώνει μόνο ο λαός
  • και μια σειρά άλλα τέτοια παρόμοια και πρωτευούσης σημασίας.

Τα κόμματα συμφωνούν επίσης και στον τρόπο της εσωκομματικής τους λειτουργίας. Ολα τα κόμματα έχουν σε ισχύ, εσωτερικά, έναν ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό. Από την επιλογή των αντιπροσώπων για τα περίφημα συνέδριά τους, επιλογή που γίνεται με εντελώς όρους φατριών, διμοιριών και λόχων, μέχρι την ανάδειξη στο Πολιτικό τους Γραφείο. Παντού κοινοβουλευτισμός. Δηλαδή δι’ αντιπροσώπων μακράς θητείας. Και μάλιστα άκρως δεσποτικός και απολυταρχικός. Πουθενά ο κομματικός λαός να αποφασίσει άμεσα για κάτι. Συμφωνούν και σ’ αυτό.

Επίσης συμφωνούν, όλα τα κόμματα συμφωνούν, στο να μην έχουν νομική υπόσταση. Τα κόμματα δεν είναι για παράδειγμα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή τα κόμματα δεν είναι υποκείμενα δικαιοπραξίας, για τους νομικούς. Τα κόμματα είναι «οιονεί» νομικά πρόσωπα. Σαν να ήταν δηλαδή, ενώ δεν είναι. Ουσιαστικά τα κόμματα δεν υπάρχουν. Δεν είναι ούτε φυσικά πρόσωπα βέβαια, αλλά ούτε και νομικά πρόσωπα θέλουν να είναι. Τα κόμματα δεν είναι τίποτε. Δεν μπορεί να επιβληθεί στα κόμματα ούτε καν το παραμικρό πρόστιμο για παράδειγμα. Και συμφωνούν όλα τα κόμματα σε αυτή τη «ρύθμιση».

Επίσης όλα τα κόμματα συμφωνούν στο ότι η ύπαρξη και η λειτουργία τους δεν πρέπει να προβλέπεται και κυρίως δεν πρέπει να ρυθμίζεται από κανέναν νόμο. Συμφωνούν, τι να κάνουμε;

Α, ναι συμφωνούν και στο να μην έχουν ΑΦΜ.

Αλλά εκεί που βασικά καρα-συμφωνούν είναι στο ότι αυτό το κακό όνειρο, αυτός ο εφιάλτης στον οποίο ζούμε, είναι δημοκρατία. Η ύψιστη μορφή της μάλιστα.

Που στο καλό είναι αντίπαλοι λοιπόν;

Θραξ Αναρμόδιος

This entry was posted in Κόμματα, Μυστικά and tagged , . Bookmark the permalink.

38 Responses to Μεγάλο μυστικό: Τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι.

  1. Παράθεμα: ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ…

  2. Παράθεμα: Θα σου πω ένα μυστικό: τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι… « Το μεγαλύτερο blog της πόλης

  3. Παράθεμα: ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ…

  4. Παράθεμα: Θα σου πω ένα μυστικό: τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι… | News.kozaninet.gr

  5. Παράθεμα: ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ… | αἰέν ἀριστεύειν

  6. Παράθεμα: Θα σου πώ ένα “μυστικό”: Τα Κόμματα ΔΕΝ είναι αντίπαλοι!

  7. Ο/Η Γιάννης λέει:

    «…Α, ναι συμφωνούν και στο να μην έχουν ΑΦΜ.
    Αλλά εκεί που βασικά καρα-συμφωνούν είναι στο ότι αυτό το κακό όνειρο, αυτός ο εφιάλτης στον οποίο ζούμε, είναι δημοκρατία. Η ύψιστη μορφή της μάλιστα.
    Που στο καλό είναι αντίπαλοι λοιπόν;»
    ===============
    Δεν θα ασχοληθώ με όλο το κείμενό σου. Μένω μόνο στις δύο τελευταίες σου αναφορές:
    – Δεν νομίζω ότι ΟΛΑ τα κόμματα ΔΕΝ θέλουν ΑΜΦ. Το ρεπορτάζ σου (αν γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη) είναι ελλειπέστατο, και εξ αυτού το συμπέρασμά σου άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!!
    – Μ’αρέσει το «καρα-συμφωνούν», όπως λες. Αλλά εδώ πρόκειται για ένα τεράστιο (συνειδητό;;) ΨΕΜΑ!!! Φυσικά και πολλά κόμματα ΔΕΝ συμφωνούν ότι έχουμε δημοκρατία!! Εκπλήσσεσαι;; Κακώς! Και αν δεν ξέρεις, ρώτα να μάθεις πριν ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙΣ για του (ηλεκτρονικού) Τύπου!!
    Αλλά και εσύ, είσαι μέλος και υποστηριχτής της λεγόμενης, της δήθεν «Δημοκρατίας» που τάχα έχουμε. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το επιδερμικό, ισοπεδωτικό και -όπως ξανάγραψα- άκρως επικίνδυνο κείμενο που υπογράφεις.
    * Αλλά -αναρωτιέμαι- ένας που υπογράφει ως «Αναρμόδιος» πώς αλλιώς θα έπρεπε να είναι και να γράφει, παρά επιδερμικός, ισοπεδωτικός και τελικά άκρως επικίνδυνος…

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Είσαι θυμωμένος με κάτι ή είναι εντύπωσίς μου, πατριώτη;

      Για μένα θα βρεις στο Σχετικά, αν και νομίζω ότι και με αυτά που λέω εκεί πάλι θα διαφωνήσεις.

      Γενικώς δεν έχω ΚΑΘΟΛΟΥ καλή γνώμη για τα κόμματα. Φαντάζομαι ότι αυτό μπορείς να το υποφέρεις. Αν όχι κάνε χρήση των δημοκρατικών σου υποχρεώσεων διότι εγώ θα συνεχίσω να κάνω χρήση των λιγοστών δημοκρατικών μου δικαιωμάτων και θα μιλάω.

      Αν θες καβγά, δεν ήρθες στο κατάλληλο μέρος. Και άδικα θα με ταλαιπωρήσεις.

      Διάβασε τα κείμενα, σχολίασε αλλά κάντο ευγενικά και ψύχραιμα. Και μπορείς ελευθερα να με κατηγορείς για ότι θες. Και για επικίνδυνο ακόμα, αφού έτσι πιστεύεις…

      Θραξ Αναρμόδιος

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Συμπλήρωμα (έχει περίσσεμα): Ρεπορτάζ φυσικά και δεν κάνω. Δεν είμαι δημοσιογράφος. Προγραμματιστής είμαι.

      Το κείμενο που σε εξόργισε είναι ενταγμένο στην κατηγορία Μυστικά.

      Ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα «Μυστικά», μην τα γράφω τζάμπα, ας τα διαβάσει και κανένας. Ε, κιαν εκνευριστείς πια τόσο πολύ, διακόπτεις την ανάγνωση… Μη συνεχίσεις και σε κάνει τούρμπο εντελώς.

      Θραξ Αναρμόδιος

      • Ο/Η Γιάννης λέει:

        Καθόλου δεν εκνευρίστηκα φίλε μου…
        Εσύ δείχνεις να το έχεις πάθει. Και αυτό λέει πολλά…
        Δεν σου έγραψα για να σε πείσω. Αλλίμονο… Ούτε καν σου ανέφερα κάποιο κόμμα. Ο καθένας ψάχνει, αν θέλει, να βρει την αλήθεια. Απλά κάποιοι αναζητούν μια δική τους «αλήθεια», η οποία τους βολεύει στα αποθημένα τους ή στις επιδιώξεις τους. (Θα έχεις ακούσει την έκφραση «είναι πολλά τα λεφτά Άρη!». Είναι η μία περίπτωση, ψάξε ποια… -απλά συνειρμούς κάνω, κι όποιος κατάλαβε…)
        Ούτε εκνευρίστηκα, ούτε πρόκειται να εκνευριστώ όσο κι αν το θέλεις…
        Πίστεψα ότι είχα να κάνω με κάποιο σκεπτόμενο άτομο, που αναζητά σφαιρική ενημέρωση για να βγάλει τα συμπεράσματά του. ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ – ΣΥΓΝΩΜΗ!!!!
        Καληνύχτα… βαθιά!!

        ΥΓ. Σ’ευχαριστώ για τα «μυστικά» σου…

        • Ο/Η Παντελεήμων λέει:

          Τα άρθρα του »αναρμόδιου» είναι θαυμάσια και γ’ αυτούς, θέλω να ελπίζω, που δεν συμφωνούν μαζί του. Στους κάποιους σχολιαστές θα ήθελα να συστήσω ψυχραιμία, μή εμπάθεια και το γρηγορότερο απαλλαγή από επώδυνα συμπλέγματα.

  8. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (2) «

  9. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (2) | Σχ

  10. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοί των κομμάτων | tsantiri

  11. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. «

  12. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. | Σχ

  13. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. | Σχ

  14. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. | opendemocrac

  15. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. | royfianos.co

  16. Παράθεμα: Ποιά είναι η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ;

  17. Παράθεμα: Ποιά είναι η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ; | opendemocracy.gr

  18. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. | αἰέν

  19. Παράθεμα: Η ΝΔ (και όλοι οι λοιποί σάπιοι της σημερνής Βουλής)δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση,

  20. Παράθεμα: Μεγάλο μυστικό: Τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι. « Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ

  21. Παράθεμα: Η κοινουλευτική ολιγαρχία έχει καταστρέψει την κοινωνία και το καθεστώς ακόμα να ανοίξει συζήτηση για τη δημοκρατία, ενώ η αριστερά, στην κ

  22. Παράθεμα: Η κοινουλευτική ολιγαρχία έχει καταστρέψει την κοινωνία και το καθεστώς ακόμα να ανοίξει συζήτηση για τη δημοκρατία, ενώ η αριστερά, στην κ

  23. Παράθεμα: Η κοινουλευτική ολιγαρχία έχει καταστρέψει την κοινωνία και το καθεστώς ακόμα να ανοίξει συζήτηση για τη δημοκρατία, ενώ η αριστερά, στην κ

  24. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

    Διαδικτυακέ φίλε θράκα, ετοιμάσου να πιείς το κώνειο, έγινες και επικίνδυνος.
    Προφανώς αστειεύομαι, φυσικά και υπάρχουν κάποιοι, ίσως παλλοί, που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης των κομμάτων.
    Το πρόβλημα εγώ το εντοπίζω στα σημερινά κόμματα, στον τρόπο που λειτουργούν.
    Αυτή την κοινωνία έχουμε, αυτά τα κόμματα μας αρμόζουν. Το πως καταλήξαμε να είμαστε τέτοια κοινωνία σηκώνει μεγάλη κουβέντα.
    Όταν καταφέρουμε να μεταλλαχτούμε από ψηφοφόροι σε πολίτες τότε και τα κόμματα θα διαμορφωθούν δημοκρατικώτερα.
    Εν πολλοίς συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου και κυρίως με αυτή ότι τα κόμματα επιζητούν την εξουσία. Το θέμα δεν είναι η επιδίωξη των κομμάτων αλλά πως διαχειρίζονται την εξουσία και ποιος ελέγχει τον τρόπο που ασκούν την εξουσία. Εδώ νομίζω ότι πάσχει το σύστημα.
    Νάσαι καλά και γράφε όσο κι αν κάποιοι αντιδρούν, συμφωνώ ότι δεν είναι μέρος για καβγά το ιστολόγιό σου απλά ο φίλος Γιάννης που σχολίασε ήταν λίγο απότομος και ίσως μπήκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιο.

  25. Παράθεμα: Μεγάλο μυστικό: Τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι. « 1greek

  26. Παράθεμα: e-CITYmap News Μεγάλο μυστικό: Τα κόμματα δεν είναι αντίπαλοι.

  27. Παράθεμα: Εκτός από τα κόμματα, το πρόβλημα είμαστε και εμείς, ο λαός και η κοινωνία, διότι ακόμα δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε “δήμο” που θα α

  28. Παράθεμα: Εκτός από τα κόμματα, το πρόβλημα είμαστε και εμείς, ο λαός και η κοινωνία, διότι ακόμα δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε “δήμο” που θα α

  29. Παράθεμα: Εκτός από τα κόμματα, το πρόβλημα είμαστε και εμείς, ο λαός και η κοινωνία, διότι ακόμα δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε “δήμο” που θα α

  30. Παράθεμα: Εκτός από τα κόμματα, το πρόβλημα είμαστε και εμείς, ο λαός και η κοινωνία, διότι ακόμα δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε “δήμο” που θα αξιώσ

  31. Παράθεμα: Εκτός από τα κόμματα, το πρόβλημα είμαστε και εμείς, ο λαός και η κοινωνία, διότι ακόμα δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε “δήμο” που θα αξιώσ

  32. Παράθεμα: Εκτός από τα κόμματα, το πρόβλημα είμαστε και εμείς, ο λαός και η κοινωνία, διότι ακόμα δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε “δήμο” που θα αξιώσ

  33. Παράθεμα: Μὰ τὰ κόμματα δὲν εἶναι ἀντίπαλοι. » Φιλονόη καὶ φίλοι...

  34. Ο/Η αντιτυρρανος λέει:

    ειμαι αναρχικος.τα κομματα ειναι αντιπαλοι.και καλως ειναι.η δεξια υπηρετουσε,υπηρετει και θα υπηρετει παντα ολιγαρχικα συμφεροντα.δεν υπαρχει το παραμυθι της εθνικης ενοτητας.δεν υπαρχει ενοτητα μεταξυ βιαστη και βιαζομενου

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.