Ο ΣΥΡΙΖΑ θα …υπερβεί τον καπιταλισμό, παραχωρώντας σε μας, τον λαό, δημοκρατία, αλλά η εσωκομματική του λειτουργία θα συνεχίσει να είναι η ολιγαρχική που είναι και τώρα (και άλλα παραμύθια).


Σχέδιο αλλαγών στο πολιτικό σύστημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του πριν λίγες μέρες στο Χανιά.

Σε σχέση με το πολίτευμα που έχουμε τώρα, αυτά που περιγράφονται στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι …επαναστατικά. Ειδικά για την δημοκρατία προβλέπουν

 • Δικαίωμα υποβολής νόμου από τον λαό προς την βουλή με 60.000 υπογραφές
 • Λαϊκό βέτο σε νόμο που ψήφισε η βουλή, «με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω» (σσ. τι θα πει τώρα αυτό;)
 • Προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα (σσ. ποιος θα το κρίνει το κρίσιμο;) που θα γίνεται υποχρεωτικά από τον ΠτΔ ή την κυβέρνηση εφόσον πάλι το ζητήσουν 60.000 πολίτες

Ας μην γελιόμαστε. Ολα τα κόμματα ξέρουν τι είναι δημοκρατία. Και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Πρώτη και καλύτερη το ξέρει η ΝΔ. Εχει μάλιστα δηλώσει στην ιδρυτική της διακήρυξη πως “Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν (σσ. lol).”

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία. Και αν ήθελε να εφαρμόσει δημοκρατία, στ’ αλήθεια και όχι στα ψέμματα, θα ξεκινούσε από την εσωκομματική του λειτουργία. Ευκαιρία τώρα που πάει και για συνέδριο τον άλλο μήνα.

Αλλά δεν θέλει δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πράγματι να συγκροτηθεί ο λαός μας ΘΕΣΜΙΚΑ σε δήμο (με την αρχαία ελληνική έννοια), τότε δεν θα έπαιζε το δόλιο παιχνίδι που έπαιξε στις πλατείες όπου παρίσταναν οι συνιστώσες του τον …αμεσοδημοκράτη.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ξεκινούσε σεμινάρια δημοκρατίας και αυτο-οργάνωσης του λαού. Μαθήματα αυτο-κυβέρνησης του λαού. Μαθήματα συγκρότησής του λαού σε δήμο. Με ούτε το 1/10 από τα χρήματα της φετινής κρατικής επιδότησης.

Αν ήθελε πράγματι δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα ακούγαμε τα στελέχη του να μιλάνε για το τι είναι δημοκρατία. Θα ακούγαμε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία είναι να νομοθετεί ο λαός αυτοπροσώπως, να ελέγχει την πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως, να ασκεί πολιτική εξουσία ο λαός αυτοπροσώπως και να δικάζει ο λαός αυτοπροσώπως. Και όχι το κάθε ΣτΕ που βρίσκει καλά κι ωραία από την χούντα μέχρι τρία Μνημόνια και δεκα χιλιάδες τρία χαράτσια.

Το περίφημο «Συμβόλαιο με το Λαό» του ΠαΣοΚ περιλάμβανε παρόμοιες …επαναστατικές θέσεις.

Το πιθανώτερο είναι πως αυτές οι περίφημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό σύστημα είναι …παρομοίας αξίας. Και αξιοπιστίας.

Οι ολιγαρχικοι δεν θα παραδώσουν έτσι εύκολα την εξουσία τους στον λαό. Ιδίως εκείνοι οι ολιγαρχικοί σαν και του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν γεύθηκαν πλήρως τις χαρές και τις χάρες της εξουσίας. Και ας μη μας ξεγελάει η …αριστεροσύνη τους (σαν και την αριστεροσύνη των ΠαΣοΚων που την είχανε πια περί πολλού την δημοκρατία κι όλο γι’ αυτήν μιλούσανε). Οι του ΣΥΡΙΖΑ το χουνε δηλώσει: θέλουν να …υπερβούνε τον καπιταλισμό οι άνθρωποι (σσ. lol).

Ολοι οι ολιγαρχικοί ίδιοι είναι. Δεξιοί κι αριστεροί.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

13 Responses to Ο ΣΥΡΙΖΑ θα …υπερβεί τον καπιταλισμό, παραχωρώντας σε μας, τον λαό, δημοκρατία, αλλά η εσωκομματική του λειτουργία θα συνεχίσει να είναι η ολιγαρχική που είναι και τώρα (και άλλα παραμύθια).

 1. Ο/Η HeadWaiter λέει:

  Θραξ
  Κατανοώ την ευγένεια και την πραότητα που σε διακρίνει, και ομολογώ ότι αρκετές φορές την θαυμάζω!
  Αναρωτιέμαι όμως χρησιμοποιώντας την λέξη ολιγαρχία και ολιγαρχικός το έκανες με ευγένεια ψυχής ή θέλεις να δώσεις και λίγο χρόνο στο συγκεκριμένο κόμμα.
  Αν με ρωτήσεις θεωρώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 99% συστημικό κόμμα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @HeadWaiter

   Η δική μου εκτίμηση είναι πως αν ήθελαν στ’ αλήθεια δημοκρατία, ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΣΕΩΝ, θα έπρεπε να είχαν κάνει πολλά άλλα πράγματα πρώτα, οπότε δικαιούμαι να είμαι δύσπιστος ως προς τις προθέσεις τους.

   Το «συγκεκριμένο κόμμα» είχε πολύ χρόνο να αποδείξει διάφορα πράγματα στην ελληνική κοινωνία. Οπως και τα άλλα κόμματα.

   Τους θεωρώ ολιγαρχικούς με την έννοια ότι και η δική τους οπτική σχετικά με το πολίτευμα είναι πως λίγοι κυβερνούν και οι πολλοί είναι υπήκοοι. Και θεωρώ αυτό το κείμενό τους, χωρίς να έχει προκληθεί προηγουμένως από τους ίδιους ευρεία συζήτηση περί δημοκρατίας στην κοινωνία, ως ενδεικτική των προθέσεών τους.

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. Ο/Η Kapoios pou thelei na einai anwnymos λέει:

  Ειδες αυτό; Για κάποιον λόγο, του χτύπησες κάποιο νεύρο…
  http://harryklynn.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

 3. Ο/Η Odyssey λέει:

  χμμμμ…. Λες , ε;
  Μπα. Δημοκράτες είναι κι αυτοί.
  Μια και τόφερε η κουβέντα:
  Ο Γλέζος στην τελευταία συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε το 1/3 των μελών να προέρχεται από κλήρωση.
  Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και βγήκε με φορεία. Κάτι λίγοι σκόρπιοι σήκωσαν το χέρι τους.

 4. Καλησπερα & καλο μηνα Θραξ,
  http://www.geitoniamas.net- wrote this in the Facebook page for European Parliament-
  Man wakes up, greets his family with good mornings, walks to the balcony and takes a leap. This is Greece. So much for the great European forward leap.
  Everybody knows what everybody knows that at least the top 10% echelon in Greece are corrupt, liars, frauds, cheaters, crooks masked as academics, journalists, politicians and businessmen regardless of their party, ideology or religious faiths (autocrats and oligarchs) who use their spheres of influence for the past few decades to maintain and recruit individuals loyal to their own self serving needs. The science of psychiatry calls these individuals socio-paths. Justice would judge them as criminals, and European leaders call them pals who help them enforce whatever self-serving agenda these European leaders have in mind for whatever or whatever these European leaders have dubbed as a path to the “future sustainability” blah..blah..blah.. The pathetic, shallow, pretentious and self-righteous excuses the Greeks hear from the outside is that since the people voted for these sociopaths, they get to become European pals-right and left. Such is the systems that rewards the crooks, liars, cheats and murders rather than the hard working moral individuals and have poisoned everyone’s mentality with their propaganda. Everybody knows what everybody knows that they are being used as pawns in a power game and a looting spree between nations. Originally, the Greek people were very romantic with the idea of a united Europe that would free them of this shady, corrupt and closed system, and furthermore, Greek people saw no conflict between being identified as a Greek and as a European. Normal people just want to be normal with normal lives, a way of life that was and is impossible to do in Greece and what now seems as impossible for Europe, for it will not let go with the feudalistic mentality-a system that cannot self-adjust. Just look at Greece as an example-Catch 22.
  We are all pals, aren’t we? For what is the use of worker’s rights when one does not even have human rights which lack transparancy, accountability and justice?
  Δες & αυτο, οντς απο εμενα-δεν εχω γνωμη (ναι & οχι) την Μπακογ..τη την ηθελε ;;;;;; http://plwtos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_145.html#.UdFNtq2QjqM.facebook
  Μαλλον, πολλα θα δουμε..και .να παραμιλουν σαν το harry k.
  Θα αναρτηθει το αρθρο σου Θραξ … α.. ναι… δες «sociopaths»… !!!! Βοηθαει.

 5. Ο/Η Odyssey λέει:

  Kάθε κόμμα που δεν αμφισβητεί την ιδιοχτησία των τραπεζιτών πάνω στο χάρτινο-και σήμερα πλαστικό, λογιστικό, πιστωτικό και τελικά, ανύπαρκτο- χρήμα είναι, απλώς, πουλημένο σε αυτούς. Όχι απλά ολιγαρχικό, αλλά πουλημένο.

  • Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

   Μα καλέ μου Odyssey, αυτό που λες δεν θα το κάνει ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑ κόμμα (εντάξει το ΠΟΤΕ και το ΚΑΝΕΝΑ είναι απόλυτο, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.)

   Αυτό το οποίο λες και είναι πέρα για πέρα σωστό θα μπορούσαν να το κάνουν μόνον οι πολίτες, αν είχαν τους θεσμούς ……..

   Για δες αυτό και κοίτα πόσα ξόδεψε ο καθένας και τι αποτέλεσμα υπήρξε ……

   http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_executive_pay_referendum,_2013

 6. Ο/Η Odyssey λέει:

  Εξαιρετική πληροφορία.
  Δώσε μου την ελληνική απόδοση του rip – off.
  Δεν είμαι και νομίζω ότι δεν είσαι κι εσύ οπαδός του στείρου σχολιασμού , αλλά της πράξης.
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.
  Ίσως, είναι ένας τίτλος που μπορεί να τα πει όλα.
  Αντί να ζητούν κάποιοι λίγοι να παραμείνει κρατική η ΕΡΤ, αποκαλώντας την «δημόσια», θα ήταν ευκολότερο και προτιμότερο να ξεκινήσουν πολλοί για να φτιάξουν μια δημόσια τηλεόραση. Οι δορυφορικές πλατφόρμες μειώνουν το κόστος και τις τεχνικές δυσκολίες. Μια μετοχή κάθε πολίτης που το θέλει.
  Από κει και πέρα, αντί ο καθένας κατά μόνας ή κατά ομάδες «πληττομένων» να αναζητεί επιμέρους λύσεις σε κάθε πρόβλημα, μία μεγάλη ενότητα ανθρώπων, δίχως πολλά λόγια, και με το γνωστό αίτημα, όπως αυτό ακούστηκε και ένωσε το λαό το 2011.
  Όπου επί παντός υπαρκτού προβλήματος θα υπάρχει η απάντηση, ο στόχος: Δημοκρατία.
  Όπου δημοκρατία, για όσους δεν ξέρουν τι θα πει η λέξη είναι ένα πολίτευμα στο οποίο τους ο λαός θα φτιάχνει τους νόμους και τον τρόπο του.

  Το μέσο είναι το άνοιγμα ενός κατάλογου όσων θέλουν να προχωράνε μαζί. Αυτοί θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα.

  Δεν θα είναι ένα επιμέρους «κίνημα» ανέργων, εργαζομένων, απολυμένων, οφειλετών, πτωχευμένων, πνευματικών ή μη ανθρώπων ή κάθε άλλης επιμέρους κατηγοριοποιημένης ομάδας. Δεν είναι μία δράση για το νερό, το φαί, την προστασία των σκυλιών, των μεταναστών, του ανοίγματος της ΕΡΤ ή της διάσωσης μιας πλατείας κι ενός πευκόδασους. Είναι το όλον. Είναι ένα κίνημα ανθρώπων, το όλον του πληθυσμού που συγκροτείται – επιθυμεί να συγκροτηθεί – σε δήμο. .

  Ένα κόμμα των αποκάτω που δεν θα είναι κόμμα. Με άμισθους εντολοδόχους, όπου είναι αναγκαίο, μόνιμα απειλούμενους αν παραβούν τη λαϊκή εντολή.

  Και οι αποκάτω είναι ο καθένας που δεν ρωτιέται. Οι πολλοί. Οι αποπάνω (οι λίγοι) είναι αυτοί που αποφασίζουν.

  Αυτό είναι το «μαζί», ο στόχος και το μέσο. Πάμε;

  Σιγά – σιγά, δίχως βιασύνη και βία, θυμούς ή αγανάκτιση. Με λογισμό και όνειρο, κατά πως έλεγε ο εθνικός μας ποιητής. Ως ότου γεμίσει ο κατάλογος, οι πολλοί κατάλογοι σε κάθε τόπο, όπου υπάρχουν έλληνες. Όπου υπάρχουν άνθρωποι.

  • Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

   Φίλε Odyssey

   Πάλι ζωγράφισες! ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΣ. Αύριο κιόλας θα βρεθούμε κάποιοι φίλοι και θα προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

   Στόχος: Δημοκρατία

   Μέσο: Δημοψήφισμα ΜΟΝΟ από τους πολίτες, όποτε επιθυμούν και για ό,τι επιθυμούν.

   Όσοι δεν συμφωνούν, τα κουβαδάκια τους και στο ολιγαρχικό παρόν.

   Θα λάβετε νέα σύντομα

 7. Ο/Η γιωργακης λέει:

  Δημοκρατια – δημοψηφισμα μονο απο τους πολιτες οποτε επιθυμουν και για οτι επιθυμουν .
  Και εγω μαζι σας .
  Πιστευω οτι ειναι πολυ ωραια οσα γραφονται . Εχω την εντυπωση ομως οτι πολλοι δεν εχουν αντιληφθει που βρισκομαστε τωρα μαλλον εδω και 10ετιες .
  Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να μεινουμε στα ιδια οπως χθες .
  Πως παμε παρακατω ομως το επομενο βημα .
  Το θεμα ειναι πιο σοβαρο απ οτι φαινεται και δεν ειναι τοσο απλοικο .
  Τα εκλογικα συστηματα επι δεκαετιες ερχοντουσαν παντα κομενα και ραμενα απ εξω .στα μετρα αλλων και ….Κατοπιν οδηγιων….κυτα Ξενοκρατια πριν λιγα χρονια ας μην ξεχναμε οτι οι Αμερικανοι ειχαν αποφασισει τι εκλογικο συστημα μας αρεσει ….ιδου ο στρατος σας στρατηγε μου κτλ κτλ κτλ. για να μην παμε παρα περα.
  Οταν λεγεται οτι η καλυτερη περιοδος Δημοκρατιας ηταν απο το 1974 και μετα αντιλαμβανεται κανεις για τι πραγμα μπορει να μιλαμε .
  Το 1974 σαφως ηταν καλυτερο απο αλλες αποψεις οτι δεν ειχαμε χουντες και δεν ειχαμε βασιλεις και ανακτορικες καμαριλες . Ολιγαρχια και ξενοκρατια ειχαμε ομως και οποιος πιστευει οτι τα καταλληλα στοιχεια περι του αντιθετου εδω ειμαστε να με διαψευσει.

 8. Ο/Η γιωργακης λέει:

  Δημοκρατια – δημοψηφισμα μονο απο τους πολιτες οποτε επιθυμουν και για οτι επιθυμουν .
  Και εγω μαζι σας .
  Πιστευω οτι ειναι πολυ ωραια οσα γραφονται . Εχω την εντυπωση ομως οτι πολλοι δεν εχουν αντιληφθει που βρισκομαστε τωρα μαλλον εδω και 10ετιες .
  Αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να μεινουμε στα ιδια οπως χθες .
  Πως παμε παρακατω ομως το επομενο βημα .
  Το θεμα ειναι πιο σοβαρο απ οτι φαινεται και δεν ειναι τοσο απλοικο .
  Τα εκλογικα συστηματα επι δεκαετιες ερχοντουσαν παντα κομενα και ραμενα απ εξω .στα μετρα αλλων και ….Κατοπιν οδηγιων….κυτα Ξενοκρατια πριν λιγα χρονια ας μην ξεχναμε οτι οι Αμερικανοι ειχαν αποφασισει τι εκλογικο συστημα μας αρεσει ….ιδου ο στρατος σας στρατηγε μου κτλ κτλ κτλ. για να μην παμε παρα περα.
  Οταν λεγεται οτι η καλυτερη περιοδος Δημοκρατιας ηταν απο το 1974 και μετα αντιλαμβανεται κανεις για τι πραγμα μπορει να μιλαμε .
  Το 1974 σαφως ηταν καλυτερο απο αλλες αποψεις οτι δεν ειχαμε χουντες και δεν ειχαμε βασιλεις και ανακτορικες καμαριλες . Ολιγαρχια και ξενοκρατια ειχαμε ομως και οποιος πιστευει οτι τα καταλληλα στοιχεια περι του αντιθετου εδω ειμαστε να με διαψευσει.

  Κατα λαθος μου ξεφυγε μισο το παραπανω δεν ειχα τελειωσει.
  Να κλεισω αν ο καθε ενας ξεχωριστα δεν προσπαθησει να κατευθυνει τα κοματα στα οποια μπορει να υποστηριζει να πανε σε μια κατευθυνσι πραγματικα δημοκρατικη ελευθερη μην περιμενετε να γινει καμμια αλαγη.
  Προς το παρων τα κομματα ειναι στο πολιτικο σκηνικο και καθοδηγουν η καθοδηγουν ετσι οπως αυτα θελουν και οχι οπως θελει ας πουμε η κοματικη βασι .
  Αν ξερει κανεις καποιο κομμα που δεν ειναι ολιγαρχικο να μου το πει παρακαλω και εμενα.

  Να μιλαμε για υπαρκτες καταστασεις και οχι οπως θα μας αρεσε να ειναι τα πραγματα.

  Αν μπορει να αντραπουν αυτες οι καταστασεις θελω να ξερω πως θα γινει κατι τετοιο χωρις να μιλαμε για Περικλη και τους Αρχαιους Ελληνες.
  Αυτοι παρεδωσαν κατι πολυ καλο αλλα εσεις οι Νεοελληνες εμεις δηλ. εως τωρα τα σκατωσαμε . Δεν μπορουμε να επικαλουμεθα την σοφια των αρχαιων μας μονο σαν παραδειγμα . Οι Νεοελληνες απλα τα καναμε σαν τα μουτρα μας τα οποια εχουν μεγαλα χαλια . Ας αφησουμε λοιπον τους Αρχαιους παιδια να αναπαυονται εν ειρηνη .
  Αν ηξεραν οτι οι επομενοι θα ειμαστε εμεις τοτε θα μας διεγραφαν σαν ιστορικη καταγωγη και μονο.

 9. Ο/Η γιωργακης λέει:

  δΙΟΡΘΩΣΙ – Οποιος πιστευει οτι εχει τα καταλληλα στοιχεια οτι δεν ειχαμε ξενοκρατια να τα φερει να του δουμε και εμεις εδω.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.