Ο λαός θα συγύριζε την κατάσταση, οικονομικά, εθνικά και ποινικά, και θα άνοιγε τον δρόμο για το μέλλον, με τρία και μόνο δημοψηφίσματα. Αλλά…


Αν εξαιρέσουμε μερικούς ελάχιστους ανθρώπους, σαν το Γ. Κοντογιώργη ή τον Γ. Οικονόμου και λίγους άλλους, κανείς δεν βγήκε να πει την αλήθεια στον λαό και την κοινωνία. Οτι δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Αλλά είναι πρόβλημα που έχει να κάνει με το πολίτευμα.

Αντίθετα μας εμφανίστηκαν πολλοί που μας φλόμωσαν στις οικονομικές αναλύσεις, στις στατιστικές, στα νούμερα και στα ποσοστά. Ξεφτέρια γίναμε. Φτάνει.

Αλλά κανείς, πέραν αυτών των ελαχίστων, δεν μας εξήγησε πόσο απλό είναι αυτό που μας συμβαίνει.

Το πολίτευμά μας, ανεξάρτητα του πως αυτο-αποκαλείται, είναι ολιγαρχία. Και δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με δημοκρατία. [Δεν είναι τα περίφημα «δημοκρατικά δικαιώματα» το κριτήριο για το αν είναι δημοκρατία το πολίτευμα. Τέτοια δικαιώματα έχουμε δει να παραχωρούν ακόμα και μοναρχίες στους υπηκόους τους.]

Οσο τις αποφάσεις τις παίρνουν ΛΙΓΟΙ, δεν έχουμε πολλές ελπίδες να φτιάξουν τα πράγματα.

Οσο δεν υπάρχουν θεσμοί στο πολίτευμα ώστε ο λαός, η κοινωνία, το εκλογικό σώμα, να διαμορφώνει προτάσεις και να τις κάνει νόμους, για ένα έστω μέρος των σοβαρών ζητημάτων, δεν έχουμε πολλές ελπίδες.

Το ολιγαρχικό μας πολίτευμα δεν έχει τέτοιους θεσμούς. Κι όμως ούτε τα κόμματα, ούτε ο τύπος, λαλίστατοι όλοι για άλλα κι άλλα, δεν βγήκαν να πουν την αλήθεια στον λαό.

Εμείς, οι πολλοί, ο λαός, μόνοι μας είμαστε. Μόνοι μας. Ούτε κόμματα υπάρχουν για το συμφέρον μας (και μην ακούτε τις αριστερές ή σοσιαλιστικές ολιγαρχικές κομματικές ηγεσίες), ούτε θεσμός για μας, ούτε τύπος, ούτε κάτι άλλο. Ούτε καν η εκκλησία δεν θα βγει να μιλήσει και να πει την αλήθεια για το πρόβλημά μας, οτι είναι το πολίτευμα.

Ολοι αυτοί, είτε είναι ανοιχτά εναντίον μας, είτε απλώς μας παραπληροφορούν για την ΜΙΑ και μοναδική αιτία του προβλήματός μας: πως εμείς, ο λαός, η κοινωνία, το εκλογικό σώμα, δεν έχουμε την παραμικρή πολιτική εξουσία.

Ο λαός θα συγύριζε την κατάσταση, οικονομικά, εθνικά και ποινικά, και θα άνοιγε τον δρόμο για το μέλλον, με τρία και μόνο δημοψηφίσματα.

Μα του κρατούν μυστικό την δύναμή του. Δεν του φανερώνουν καν τι είναι πολίτευμα. Δεν του φανερώνουν τι θα μπορούσε να κάνει ασκώντας την εξουσία του και την θέλησή του, ο ίδιος αυτοπροσώπως.

Θα προτιμήσουν να τον στείλουν να βαράει προσοχές σε κανέναν φύρερ, παρά να του εξηγήσουν τι είναι δημοκρατία και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία, και πως θα μπορούσε να ασκήσει, με τόσα πια τεχνικά μέσα σήμερα, ο ίδιος ο λαός την εξουσία. Και τον έλεγχό της.

Είμαστε μόνοι μας λοιπόν. Μόνοι μας. Κι αν ποτέ τα καταφέρουμε, έστω και κάτι λίγο αν καταφέρουμε, μόνοι μας θα το κάνουμε. Με θεούς και δαίμονες όλους εναντίον μας. Οπως ακριβώς το περιέγραφε ο Ανώνυμος Ελληνας στην “Ελληνική Νομαρχία” το 1806, οτι μόνοι μας θα ελευθερωθούμε. Μόνοι μας έλεγε και ξανάλεγε. Μόνοι μας. Μην περιμένουμε βοήθεια από κανέναν.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ο λαός θα συγύριζε την κατάσταση, οικονομικά, εθνικά και ποινικά, και θα άνοιγε τον δρόμο για το μέλλον, με τρία και μόνο δημοψηφίσματα. Αλλά…

 1. Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

  Αγαπητέ Αναρμόδιε

  Ζηλεύω την ικανότητα σου να λες το ουσιώδες με δυο – τρεις γραμμές. Πράγματι, πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας, σε αυτόν τον μικρό τόπο του κόσμου, αν αποφασίζαμε εμείς για τις ζωές μας! Αν είχαμε την «γνώση», την επιθυμία και την (θεσμική) δυνατότητα να πούμε στους «αντιπροσώπους» μας: «σας ευχαριστούμε πολύ για τις υπηρεσίες σας και τις προσπάθειες σας αλλά για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα θα αποφασίσουμε ΕΜΕΙΣ». Οι «αντιπρόσωποι» – βουλευτές είναι στο κοινοβούλιο για να κάνουν την «βρώμικη» – τυπική – καθημερινή δουλειά. Για ΟΛΑ τα μεγάλα ζητήματα (ή για οτιδήποτε απλά το επιθυμούμε) θα έπρεπε να τους αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν και να λέμε: «τώρα αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ, ο κυρίαρχος λαός». Πως; Είναι απλό, μέσα από δημοψηφίσματα που καλούμε ΕΜΕΙΣ, ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ και για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θέλουμε.

  Με εκτίμηση
  Βουρλής Πέτρος

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Γειά σου Πέτρο.

   Εγώ, κι η γυναίκα μου δηλαδή μου το λέει συνέχεια, νομίζω οτι είμαι πολύ φλύαρος. Της λέω, της λέω της λέω και ξαφνικά, επειδή βαριέται να μ’ ακούει, συνήθως γυρίζει και μου λέει: «μεγάλο στόμα έχεις». Και ξανάρχομαι στα ίσα μου (λολ).

   Φλύαρος είμαι. Και άμα ήσουνα τώρα εδώ κοντά θα σ’ έπαιρνα να πάμε για κανένα καφεδάκι και θα έπρεπε να υπομείνεις την φλυαρία μου. Αλλά θα είχαμε πολλά να πούμε.

   Να μιλήσουμε.

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. Ο/Η Odyssey λέει:

  Να και τα φιλαράκια. Πέτρο, περιμένω ακόμα το email.
  Ιντερνετικό καφεδάκι γίνεται και με το skype
  Yπάρχει λόγος να τα λέμε.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Σωστό κι αυτό με το skype. Να συντονιστούμε μέσω email και να τα λέμε με το skype + καφεδάκι, όποτε μπορούμε.

   Θραξ Αναρμόδιος

 3. Ο/Η Πατρικιος λέει:

  Μηπως εισαι Χρυσαυγιτης και δεν το ξερεις;

  • Ο/Η Πατρικιος λέει:

   το σχολιο μου σχετικα με σχολια που εκανες σε αναρτηση του Παπανικολαου στο μπλογκ του 250ρικου. (υφεσις γαρ)

   • Ο/Η Πατρικιος λέει:

    Συγνωμη…………
    απο την αναρτηση
    «Αυτοί που συνεχίζουν το χουντικό έγκλημα κλπ κλπ»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.