Αυτή η σύνοψη δεν είναι γι’ αυτούς που τα ξέρουν. Ας μην την διαβάσουν. Αυτοί που τα ξέρουν, τα ξέρουν και «δεν μπορεί να τους πιάσει κανένας Κώτσο». Αφού τα ξέρουν λοιπόν ας μην τα κρατάνε για τον εαυτό τους και ας αρχίσουν να διαφωτίζουν και τους υπόλοιπους έλληνες, εκείνους που δεν τα ξέρουν.
Εκείνοι που δεν τα ξέρουν, θα διαπιστώσουν πως είναι λίγα εκείνα που χρειάζεται να ξέρουν, και εύκολα να τα μάθουν και να τα θυμούνται. Ας τα τυπώσουν να τα μοιράσουν, ας τα διαβάσουν, ας τα δώσουν και στα παιδιά τους να τα διαβάσουν, και εκείνα στους συμμαθητές τους, ας τα δώσουν στους συγγενείς, στους φίλους, στους συναδέλφους και συνεργάτες. Ας τα ξαναγράψουν με πιο απλά λόγια από τα δικά μου. Ας διαφωτίσει ο κάθε έλληνας τον διπλανό του έλληνα. Πέντε απλά πράματα είναι κι όμως οι ολιγαρχικοί τύραννοι μας κάνανε τις ζωές μας κομμάτια.
Πολίτευμα και Οικονομικό Σύστημα
- Πολίτευμα είναι ένα σύνολο θεσμών, κανόνων και διαδικασιών που καθορίζουν πως μοιράζεται η πολιτική εξουσία ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.
- Οικονομικό σύστημα είναι ένα δόγμα που καθορίζει ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής (χωράφια, τρακτέρια, τράπεζες, εργοστάσια, επιχειρήσεις, καράβια, κλπ), το κράτος ή οι ιδιώτες, και πως μοιράζεται ο παραγόμενος πλούτος ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας.
Τα πολιτεύματα είναι δύο:
- Η ολιγαρχία και οι παραλλαγές της (μοναρχία, κοινοβουλευτισμός, κλπ)
- και η δημοκρατία.
Τα οικονομικά συστήματα (καπιταλισμός και σοσιαλισμός βασικά) και οι παραλλαγές τους είναι δόγματα. Παρόμοια με τα θρησκευτικά δόγματα. Για να εφαρμοστούν απαιτούν ολιγαρχικά πολιτεύματα.
Σκόπιμη συσκότιση του τι είναι πολίτευμα και τι οικονομικό σύστημα.
Η συσκότιση και το μπέρδεμα ανάμεσα στο τι είναι πολίτευμα και στο τι είναι οικονομικό σύστημα, είναι σκόπιμη. Βολεύει την ολιγαρχία. Δεξιά και αριστερή ολιγαρχία. Γι’ αυτό ακόμη και οι πιο διαβασμένοι πολιτικά πολίτες (πχ κάποιοι αριστεροί) δυσκολεύονται να διακρίνουν τι είναι πολίτευμα και τι είναι οικονομικό σύστημα.
- Οταν έχουμε ολιγαρχικό πολίτευμα η πολιτική εξουσία συσσωρεύεται σε λίγα χέρια. Οταν έχουμε ολιγαρχικό πολίτευμα, εξαιτίας της συσσώρευσης πολιτικής εξουσίας σε λίγα χέρια, ο πλούτος συγκεντρώνεται και αυτός σε χέρια ολίγων. Οτι οικονομικό σύστημα και να έχουμε (καπιταλισμός ή σοσιαλισμός αδιάφορο) η πολιτική ολιγαρχία οδηγεί στην οικονομική ολιγαρχία.
- Οταν θα έχουμε δημοκρατία, δηλαδή όταν ΚΑΙ τις οικονομικές αποφάσεις θα τις παίρνει άμεσα και αυτοπροσώπως το σύνολο του εκλογικού σώματος, ο δήμος, τότε θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε αν αυτός ο δήμος, είναι τόσο ανόητος ώστε να συνεχίσει να επιτρέπει να τον εκμεταλλεύονται οικονομικά.
Πολιτεύματα και Εξουσίες
Οι εξουσίες είναι τρεις
- η εκτελεστική (κυβέρνηση και δημόσιες υπηρεσίες)
- η νομοθετική (βουλή)
- η δικαστική
Εξουσίες και Ολιγαρχία
Στα ολιγαρχικά πολιτεύματα οι εξουσίες ασκούνται και ελέγχονται από λίγους.
- Στην μοναρχία ο βασιλιάς διορίζει μια κυβέρνηση της αρεσκείας του (εκτελεστική), φτιάχνει ότι νόμο θέλει ο ίδιος (νομοθετική), και διορίζει και τους δικαστές (δικαστική).
- Στον κοινοβουλευτισμό (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, πρώην ΕΣΣΔ, Β. και Ν. Κορέα, Κίνα, Κούβα) ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ανά 4-ετία, η επανεκλογή του είναι απεριόριστη, διορίζει την κυβέρνηση (εκτελεστική), επιλέγει ο ίδιος ποιοι θα είναι υποψήφιοι για βουλευτές ώστε να μπορεί να νομοθετεί οτι θέλει (νομοθετική), και διορίζει και την ηγεσία της δικαιοσύνης (δικαστική). Οι δικαστές είναι επαγγελματίες ελεγχόμενοι από την ηγεσία τους.
Εξουσίες και Δημοκρατία
Στην δημοκρατία οι εξουσίες ασκούνται από όλους και ελέγχονται από όλους.
- (νομοθετική) Νομοθέτες είναι όλοι οι πολίτες. Οι νόμοι ψηφίζονται από όλους. Από τον δήμο. Ολοι αυτοπροσώπως.
- (εκτελεστική) Προέδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, δήμαρχοι και λοιποί δημόσιοι άρχοντες, προκύπτουν οι περισσότεροι με κλήρωση ανάμεσα σε όλους και οι ελάχιστοι με εκλογή (κάλπη), όταν το αξίωμά τους απαιτεί τεχνική κατάρτιση. Η θητεία τους είναι το πολύ ετήσια. Και δεν ξαναπαίρνουν ποτέ την ίδια θέση. Δηλαδή δημόσιοι άρχοντες γίνονται όλοι οι πολίτες, με κλήρωση και εκ περιτροπής, και κάποιοι λίγοι με εκλογή.
- (δικαστική) Δικαστές γίνονται όλοι οι πολίτες με κλήρωση ανάμεσα σε όλους. Οι δικαστές δεν είναι επαγγελματίες δικαστές.
Διαβάστε επίσης
- Η δημοκρατία και οι τρεις εξουσίες
- Το τι είναι δημοκρατία μας το μάθαν οι δάσκαλοί μας στην 4η δημοτικού, στην Ιστορία, στο μάθημα αμέσως μετά τους περσικούς πολέμους.
Θραξ Αναρμόδιος
εξαιρετικά χρήσιμη και απλή η αποτύπωση αυτών των αρχών …. το δημοσίευσα και στην Σελίδα, ευχαριστώ … https://www.facebook.com/photo.php?fbid=537033676333155&set=a.510002532369603.1073741828.509997059036817&type=1&theater
Η Ελλάδα και πάλι πρωταθλήτρια της Ε.Ε. στη διαφθορά.
Τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα στη διαφθορά με το 22% των πολιτών (δηλαδή ένας στους πέντε) να δηλώνει – απαντώντας σε σχετική δημοσκόπηση που διοργανώνεται κάθε χρόνο ειδικά για την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια – ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό κατά το 2012 και το 54% των Ελλήνων να διαπιστώνει επιδείνωση της διαφθοράς. Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 22%, ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.
…..
Κάποτε , πριν πολλά χρόνια ,οι άνθρωποι συνεργάζονταν για την εύρεση τροφής….εκεί λίγο πολύ όλοι ήταν ίσοι…
Με τον καιρό οι άνθρωποι έγιναν πολλοί μαζί σε ένα μέρος και διαμορφώθηκαν κάποιες σχέσεις ανάμεσά τους που οι δυνατότεροι εκμεταλεύονταν την σωματική τους ρώμη για να εξασφαλίζουν αγαθά χωρίς προσωπικό κόπο…
Με τον καιρό αυτές οι σχέσεις πήραν πολύ πιο πολύπλοκη μορφή , καλύφτηκαν με ιδεολογικά και θρησκευτικά ή άλλα παραπετάσματα με βασικό κάθε φορά στόχο αυτοί που είχαν τον τρόπο ή την δύναμη να ελέγχουν τους άλλους, να μην χάσουν το προνόμιο του ελέγχου αυτής της δύναμης…
Ελάχιστα παραδείγματα της σχετικά σύγχρονης ή παλαιότερης ιστορίας διαφέρουν από το βασικό μοτίβο….
Η βασική νόρμα είναι μια κοινωνία δομημένη με τους άρχοντες (αυτούς που άρχουν) και τους αρχόμενους….όλοι οι αγώνες, οι πόλεμοι, οι κοινωνικές αναταράξεις ανα τους αιώνες είναι από αυτούς που άρχουν ,έτσι ώστε να διατηρηθεί το σύστημα που άρχουν….
Στο άμεσο μέλλον δεν είναι εύκολα ορατή μια ανατροπή αυτής της κατεστημένης δομής των κοινωνιών….
Απλά σήμερα έχει γίνει τόσο πολύπλοκη η εξάρτηση του καθένα μας από τον καθένα μας που δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο το σύστημα που ζούμε και ούτε και ορατή η μορφή που θα πάρει στο τέλος της μεγάλης μεταρύθμισης που ζούμε….
Γεγονός είναι ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος μέσα μας κάπου και κατα΄ περίπτωση έχει αρχίσει να φθίνει….(μικρές μη μετρήσιμες αλλαγές που όμως είναι υπαρκτές και αυτό ίσως είναι η αρχή για κάτι άλλο….)
Όσο για το ένα ή το άλλο σύστημα όπως και να το ονοματίζετε….απλά δεν νομίζω πια ότι υφίσταται κάτι τέτοιο….
Τους πατριωτικούς μου χαιρετισμούς…..
Να στε καλά πατριώτη…