Τι είναι ο διαρκής δημοσκοπικός δήμος;


από την Ομάδα Νέων Γρεβενών . Το πλήρες κείμενο θα το βρείτε στο google docs.

«…
Προτείνουμε τη δημιουργία του διαρκούς δημοσκοπικού δήμου (Γιώργος Κοντογιώργης, Η σταθερά της κομματοκρατίας και το ελληνικό αδιέξοδο στο Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος, Εκδ. Πατάκη 2012, Β΄ Έκδοση, σελ. 82) στα Γρεβενά, o οποίος και θα αποφασίζει για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, την υλοποίηση των οποίων (είτε ως μεταφορά εντολής, είτε ως πράξη) θα συνεχίσουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποί του στο κοινοβούλιο ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης

Πώς θα λειτουργεί: Η βάση του είναι η αριθμητική ευελιξία. Επειδή είναι δύσκολο σε τακτά χρονικά διαστήματα να συγκεντρώνονται οι γνώμες όλων των πολιτών επί συγκεκριμένου θέματος, ο διαρκής δημοσκοπικός δήμος θα αποτελείται από ένα αριθμό πολιτών, ο οποίος θα είναι ικανός να εκφράζει το σύνολο των απόψεων (αντιπροσωπευτικό δείγμα). Οι πολίτες που θα συμμετέχουν σ’ αυτόν θα εκλέγονται με κλήρωση και η θητεία τους θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όχι πάνω από έξι μήνες). Θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί που θα έχουν συμμετάσχει για μια θητεία θα μπαίνουν στην κληρωτίδα όταν θα έχει εξαντληθεί ο εκλογικός κατάλογος έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξάγεται είτε με σύναξη επί συγκεκριμένου χώρου είτε μέσω διαδικτύου είτε με τη χρήση και των δύο τρόπων. Αναφορικά με το διαδίκτυο, η δημιουργία ανάλογης πλατφόρμας και η επίδοση και χρήση κωδικών ασφαλείας για τη σύγχρονη πληροφορική είναι απλά στην κατασκευή τους και με μηδαμινό κόστος, αφού μπορεί να γίνουν από συντοπίτες μας φοιτητές ή αποφοίτους αντίστοιχων σχολών.

Έτσι λοιπόν, όταν θα πρέπει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση, θα συνέρχεται ο δήμος με ευθύνη των πολιτών που τον απαρτίζουν και θα αποφασίζει. Για το πότε χρειάζεται, αρκεί να κατατεθεί πρόταση από έναν ορισμένο αριθμό μελών του δημοσκοπικού δήμου για να συγκληθεί. Για παράδειγμα, αν ορίσουμε τον δημοσκοπικό μας δήμο στα 500 άτομα, μπορούμε να πούμε ότι, αν 100 άτομα ζητήσουν να συνέλθει ο δήμος, τότε ο τελευταίος πρέπει να το κάνει. Τα ονόματα των πολιτών που τον απαρτίζουν θα είναι γνωστά στους υπολοίπους.

Ο δημοσκοπικός δήμος δεν καλείται να υποκαταστήσει κανένα θεσμό. Θα λειτουργεί ως άξονας προστασίας του συμφέροντος των πολιτών, αφού έτσι θα εκφράζεται η άποψή τους επί συγκεκριμένων θεμάτων. Για το τι θα συμβεί θα μετρά η άποψη των εκπροσώπων των πολιτών (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, Σύμβουλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης), όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Όμως σε κάθε απόφαση τους οι παραπάνω θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη βούληση των πολιτών. Διότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από αντιπρόσωποι. Μια ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, που ευελπιστούμε να έρθει σύντομα, οφείλει να συμπεριλάβει περισσότερο τη βούληση των πολιτών και την έκφρασή της στο πολιτικό πεδίο (π.χ. μέσω δημοψηφισμάτων).

Το μείζον ζήτημα είναι η κοινωνία να επιστρέψει στην πολιτική. Κι όταν λέμε πολιτική την εννοούμε ως άθλημα αυθυπέρβασης κι ελευθερίας κι όχι η αγελαία κομματοκρατία που μας κατέκλυσε τις τελευταίες δεκαετίες. Η κοινωνία πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα, σε δήμο και να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον της.

Η επιλογή, ανήκει στην προαίρεσή μας.

Αν η κοινωνία δεν ανταποκριθεί στην παραπάνω πρόταση σε βαθμό ικανό να γίνει πραγματικότητα ή αν άμεσα δεν διαφανεί πρόταση που να φαίνεται πιο λειτουργική για την απόπειρα επίλυσης του προβλήματος του κενού αντιπροσώπευσης, τότε υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα: Είτε η κοινωνία θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό αντιπροσώπευσης, άρα καλώς έχουν τα πράγματα και κατ’ επέκταση αυτή εδώ η παρέμβασή μας είναι περιττή, είτε δεν μπορεί να αντιδράσει και περιμένει την πλήρη αποδόμησή της.

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μια απόπειρα ανίχνευσης αυτών που έχουν όρεξη για ΖΩΗ, έτσι ώστε να συμπράξουμε και να αυτοκαθοριστούμε συλλογικά.

Όσοι είστε σύμφωνοι με την συγκρότηση του Διαρκούς Δημοσκοπικού Δήμου Γρεβενών, δηλώστε την υποστήριξή σας στην ιστοσελίδα της Ομάδας http://www.omadaneon.gr, στην ειδική φόρμα που θα βρείτε. Τα ονόματα των υποστηρικτών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ομάδας. Μόλις συμπληρωθεί κρίσιμος αριθμός θα συγκληθεί συνέλευση ώστε να προκύψει η συγκρότηση του δημοσκοπικού δήμου.

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας υποστηρίζοντας την ιδέα.

Παρακαλούμε ενημερώστε σχετικά όσους συμπολίτες μας μπορείτε.

Με ελπίδα και παρρησία,

Ομάδα Νέων Γρεβενών

www.omadaneon.gr

e.mail: info@omadaneon.gr

Η παραπάνω πρόταση υπογράφεται και υποστηρίζεται από τους κάτωθι Πολίτες, μέλη και φίλους της Ομάδας Νέων Γρεβενών:

Δημήτρης Παπαλαμπρόπουλος

Νίκος Μπόγδος

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος

Χρύσα Ελευθερίου

Μάνος Μπόγδος

Μόνικα Θάνου

Ευθύμης Παπαθεοδώρου

Ζήσης Πέτρου
Λένα Πουρνάρα

»

————————-
Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

ΥΓ. Σχετικό βίντεο με τον καθ. Γ. Κοντογιώργη

Advertisements
This entry was posted in Δημοκρατία and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τι είναι ο διαρκής δημοσκοπικός δήμος;

 1. Ο/Η mouths12 λέει:

  Καλή προσπάθεια από τά παιδιά άν και πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται απλά γιά
  μέσο πίεσης.Είναι κάτι εξωθεσμικό. Δέν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.
  Αυτό βέβαια δέν μειώνει καθόλου τήν αξία τής προσπάθειας, το αντίθετο.
  Πολλά μπράβο στά παιδιά, όμως θα ήταν λάθος κατά τήν γνώμη μου να προσπαθήσουν να τό
  θεσμοθετήσουν, δηλαδή να θέσουν σάν αίτημα το να γίνει επίσημος θεσμός. Γιατί;
  Επειδή αφήνουν ανέγγιχτη τήν σημερινή δομή τής διοίκησης. Δηλαδή τόν Δήμαρχο τό δημοτικό συμβούλιο και τις κομματικές παρατάξεις σύν το ότι δημιουργείται ένα ακόμη ενδιάμεσο σώμα ανάμεσα στους πολίτες και τήν εξουσία.
  Οι αντιπρόσωποι είχαν κάποτε νόημα που η μετακίνηση και η επικοινωνία σέ ένα μεγάλο κράτος ήταν δύσκολη όμως σήμερα με τά τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε είναι τουλάχιστον αφελές
  να παραμένουμε στίς δομές του παρελθόντος.
  Οι πολίτες μπορούν να παίρνουν άμεσα αυτοί τις αποφάσεις γιά όλα τά θέματα και απλά να υπάρχει ένα εκτελεστικό σώμα που όμως να μήν έχει κανένα δικαίωμα στήν λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
  Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι ο Έλληνικός λαός είναι ανώριμος καί δέν έχει καλό επίπεδο γνώσεων γιά να παιρνει κρίσιμες αποφάσεις να πούμε ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί να διορθώσει το οποιοδήποτε λάθος. Αλωστε και οι πολιτικοί δέν κάνουν «λάθη» τα οποία μάλιστα αρνούνται και να διορθώσουν;
  Όμως αυτό που έχει και τήν μεγαλύτερη σημασία στήν άμεση Δημοκρατία είναι ότι αλλάζει ριζικά ό τρόπος που σκεφτεται ο πολίτης. Απο τήν στιγμή που δέν θα υπάρχει ο πολιτικός στόν οποίο να μπορεί να απευθυνθεί σε προσωπικό επίπεδο γιά να κάνει τήν «δουλειά» του αναγκαστικά θα αρχίσει να παίρνει αποφάσεις με κοινωνική υπευθυνότητα, κάτι που θά οδηγήσει σε πολιτιστική αναγέννηση (καί οικονομική αν και αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας) και θα στείλει στήν λήθη
  τό σημερινό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα.
  Με 1€ γιά όποιον ξέρει Ιταλικά υπάρχει σέ ηλεκτρονική μορφή ένα ενδιαφέρον βιβλίο
  «Δημοκρατία χωρίς κόμματα»
  Επίσης καλό θα ήταν να αρχίσουμε να μαθαίνουμε και τίς απόψεις κάποιων άλλων στήν γειτoνιά μας

 2. Ο/Η Harry λέει:

  Φοβάμαι πώς η παραπάνω ιδέα το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαμοιράσει την ευθύνη σε περισσότερα άτομα απο τα τώρα υπεύθυνα. Αυτό θα συμβεί διότι οι σημερινοί πολίτες δέν έχουν εκπαιδευτεί να συμμετέχουν στα κοινά. Εχουν εκπαιδευτεί να κάθονται στον καναπέ τους και να τα περιμένουν όλα απο τους «σοφούς». Τό ίδιο θα συμβεί και στον δημοσκοπικό Δήμο. Χρειάζονται 1-2 γεννιές για να μάθει ο πολίτης να είναι πολίτης και πάλι.

  Παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή έχουμε 300 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν σταλλεί στη Βουλή για να αντιπροσωπεύουν εμάς τους υπολοίπους. Νομίζω θα συμφωνήσουμε πώς και οι 300 τα έχουν κάνει θάλασσα. Ξέρουμε όμως απο που να ζητήσουμε ευθύνες. Από αυτούς τους 300.

  Οταν θα έχουμε 500 λ.χ. Δήμους σε όλη τη χώρα, με 100 αντιπροσώπους σε κάθε δήμο, αυτό που θα συμβεί είναι να μοιραστούν οι ευθύνες σε 50.000 άτομα αντί για 300. Ετσι γίνεται δυσκολότερο να παρακολουθηθούν τα έργα που γίνονται ή δέν γίνονται και είναι δυσκολότερο να αποδοθούν ευθύνες.

  Εάν δουλέψει θα ήταν ιδανικό (αν και στην αρχαία Αθήνα ήταν υποτιμητικό να μήν ασχολείσαι με τα κοινά κι έτσι δέν υπήρχε αντπροσώπευση), αλλά απέχουμε απο την ιδανική πολιτεία μερικές χιλιάδες χρόνια.
  Γνώμη μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s