Γιώργος Κοντογιώργης: «Ήρθε η ώρα η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει τη μεταβολή του πολιτικού συστήματος ώστε η ψήφος της να αποκτήσει αντιπροσωπευτικό (και όχι απλώς νομιμοποιητικό) περιεχόμενο»


από το ιστολόγιο του καθ. Γιώργου Κοντογιώργη (δημοσιεύτηκε πέρυσι 29 Μαίου 2011, την εποχή των πλατειών και παραμένει επιτακτικά επίκαιρο)

Κάλεσμα στην κοινωνία των πολιτών. Τι πρέπει να αλλάξει, πως πρέπει να δράσουμε

Μην τρέφουμε αυταπάτες. Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους και στις πλατείες είναι αδιέξοδες, διότι δεν αίρουν την αιτία του προβλήματος, που είναι η μονοπωλιακή συγκέντρωση του συνόλου της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των νομέων  του κράτους. Όταν η κοινωνία των πολιτών, έχοντας εκτονωθεί ή εξαντληθεί, θα επιστρέφει στα σπίτια της, οι πολιτικοί θα συνεχίζουν να διαλέγονται και να συναποφασίζουν με τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς φορείς των μηχανισμών (τους χορηγούς ισχύος, χρήματος, επικοινωνίας κλπ), που τους κρατούν όμηρους στην πολιτική επιφάνεια.

Είναι επείγον να αντιληφθούμε ότι θεμελιώδη αιτία του σημερινού προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της νεοτερικότητας δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε αντιπροσωπευτικό. Το πολιτικό προσωπικό κατέχει κατά τρόπο αδιαίρετο και την ιδιότητα του εντολοδόχου και του εντολέα, ενώ η κοινωνία των πολιτών είναι εγκιβωτισμένη στην ιδιωτική σφαίρα. Με όχημα το πολιτικό αυτό σύστημα και τον αναπόφευκτο εκφυλισμό του σε μια δυναστική κομματοκρατία, οι δυνάμεις που ορίζουν την παγκόσμια τάξη κατάφεραν να ελέγξουν το κράτος και να επιβάλουν την πολιτική τους κυριαρχία επί της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η κοινωνία των πολιτών καλείται:

(α) να πάρει την πολιτεία στα χέρια της, να αξιώσει την αναστολή των άρθρων του Συντάγματος που αναιρούν την αντιπροσωπευτική αρχή της πολιτείας, που της αφαιρούν την ιδιότητα του εντολέα. Να επεξεργασθεί προτάσεις νόμων που θα καταργούν τον κατοχικό χαρακτήρα του κράτους και τη δυναστική κομματοκρατία, που θα εξαρτούν το πολιτικό προσωπικό από την κοινωνία των πολιτών, που θα καταργούν την «ασυλία» του και θα το υπάγουν απευθείας στη δικαιοσύνη για τα πολιτικά του πεπραγμένα, που θα παρέχουν στον πολίτη δικαίωμα εννόμου συμφέροντος για τη βλάβη που θα του προκαλούν οι φορείς της διοίκησης και το πολιτικό προσωπικό. Να επεξεργασθεί, τέλος, τις πολιτικές κατευθύνσεις μέσα στις οποίες θα υποχρεούται η πολιτική εξουσία να κυβερνήσει.

(β) Να περικυκλώσει ειρηνικά, αλλά μαζικά τη Βουλή (κατά προτίμηση σε ώρα ολομέλειας) και το Μαξίμου (όταν θα συνεδριάζει ο μονάρχης πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του) και να αξιώσει την υπερψήφιση των νομοθετικών της προτάσεων. Εν ανάγκη να μην τους αφήσει να αποχωρήσουν εάν δεν τις ψηφίσουν ή να απαιτήσει την προσέλευσή τους γι’αυτό. Να συνεχίσει έτσι με επιμονή, ώσπου να κατοχυρωθεί ότι η βούληση της κοινωνίας των πολιτών θα διατυπώνεται θεσμικά και θα συνεκτιμάται υποχρεωτικά στις πολιτικές τους αποφάσεις. Να τους υπενθυμίσει με σαφήνεια ότι αυτή (η κοινωνία των πολιτών) αποτελεί τον λόγο ύπαρξης και του κράτους και του πολιτικού προσωπικού και της οικονομίας. Ότι η κοινωνία των πολιτών, και όχι το κράτος, ενσαρκώνει και διερμηνεύει το έθνος. Ότι το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών οφείλει να αποτελεί το μοναδικό «τέλος» της πολιτικής τους λειτουργίας. Ότι αυτή, η κοινωνία, και όχι αυτοί, οι πολιτικοί, είναι αρμόδια να μορφοποιήσει τις πολιτικές που θα συνάδουν με το κοινό συμφέρον.  Ότι η θέση της κοινωνίας είναι μέσα στην πολιτεία, όχι στις πλατείες. Και ότι ο χρόνος της εν λευκώ εξουσιοδότησης που τους παρέχει το σύστημα να διερμηνεύουν τη βούλησή της και να προσδιορίζουν το συμφέρον της έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.  Ήρθε η ώρα η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει τη μεταβολή του πολιτικού συστήματος ώστε η ψήφος της να αποκτήσει αντιπροσωπευτικό (και όχι απλώς νομιμοποιητικό) περιεχόμενο. Αντί να δεοντολογεί, πιέζοντας την εξουσία να ενεργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος, να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα της συναπόφασης. Να ανακτήσει το δικαίωμα του «ελέγχειν» και του «ευθύνειν» των πολιτικών, την ιδιότητα του εντολέα, αντί να αποδέχεται τον εγκλεισμό της στην ιδιωτική σφαίρα, αφήνοντάς τους να αλωνίζουν και να νέμονται το κράτος από κοινού με τους ποικιλώνυμους της διαπλοκής συγκατανευσιφάγους.

Την ημέρα που η κοινωνία των πολιτών θα αποκτήσει επίγνωση των αιτίων του προβλήματος και θα διακηρύξει το τέλος του «κοινωνικού συμβολαίου» που της επέβαλαν μονομερώς οι νομείς του κράτους, που θα διατυπώσει με ρητό τρόπο την αξίωσή της να γίνει θεσμικός συντελεστής της πολιτείας και όχι υπήκοος, που θα αντιληφθεί ότι αποτελεί την πρωτογενή πηγή κάθε εξουσίας και, φυσικά, της δικής τους ύπαρξης, θα διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της δύναμής της. Την ημέρα εκείνη το πολιτικό προσωπικό θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της άρνησης και, συνακόλουθα, της οπισθοδρόμησης, ο οποίος θα το εκθέσει ανεπανόρθωτα ως αυταρχικό και στη μεταβολή του σε προσήλυτη θεραπαινίδα της κοινωνίας των πολιτών και απλό εντολοδόχο του συμφέροντός της. Στο διακύβευμα αυτό, το  συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινωνίας των πολιτών είναι ότι ο χρόνος του (μη δημοκρατικού και μη αντιπροσωπευτικού) πολιτικού συστήματος, που γέννησε η εξερχόμενη από τη μεσαιωνική δεσποτεία Ευρώπη, και της εκφυλιστικής του εκδοχής της κομματοκρατίας, έχει παρέλθει. Ούτε το ίδιο, ούτε η εξω-πολιτειακή δράση που επιφυλάσσεται στην κοινωνία των πολιτών, μπορεί να ανατρέψει τη μονοσήμαντη πολιτική ηγεμονία των «αγορών» που διαφεντεύει την πλανητική «δικαιοταξία».

Οπωσδήποτε, η πολιτική τάξη δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση να αρνηθεί στην κοινωνία των πολιτών το δικαίωμα να άρει, εφόσον το επιθυμεί, την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα που αποκλείει τη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων.
——————
Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

ΥΓ. Οι υπογραμμίσεις δικές μου

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

5 Responses to Γιώργος Κοντογιώργης: «Ήρθε η ώρα η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει τη μεταβολή του πολιτικού συστήματος ώστε η ψήφος της να αποκτήσει αντιπροσωπευτικό (και όχι απλώς νομιμοποιητικό) περιεχόμενο»

 1. Ο/Η Δέξιππος λέει:

  Ανέφικτοι ιδεαλισμοί αγαπητέ, τα ως ανω απαιτούν ισχύ, αλλά απουσιάζει το πολιτικό υποκείμενο που θα την ασκήσει. Καλεσε στο τέλος καθε άρθρου σου τους αναγνώστες σου σε ένα σημείο συνάντησης όχι καφενείο και δες πόσοι και ποιοί θα έρθουν. Καντο ξανά και ξανά και φοβάμαι πως θα διαπιστώσεις πως έχεις να κάνεις με αναγνώστες ή γραφείς αλλά όχι δραστήριους (ακτιβιστές). Θα σου πω απο την εμπειρία μου 0 ναι 0. Και στις όποιες συναντήσεις για την δημοκρατία θα δείς τελειωμένους συνταξιούχους καλοπερασάκηδες και χίππισες οι ίδιοι περιθωριακοί παντού την ώρα που τα κινήματα απαιτούν νέους και νέες με πάθος και δυναμισμό. Αυτοί όμως απολιτικοι απο καφέ σε παραλία έτοιμοι να υποταχθούν σε κάθε εργοδότη για να πάρουν και το πιό μικρό χαρτζηλίκι να συνεχίσουν το σύρσιμο. Περιμένουν την σεισάχθεια πρώτα για να αποδουλωθούν.
  Αυτή τουλάχιστον η γενιά είναι καμένη για να μην πετάξω καθε ελπίδα απο το μπαλκόνι για το μελλον. Συγκέντρωσε τις δυνάμεις σου στην ενθάρρυνση στην εμψύχωση στο παράδειγμα στην παρότρυνση για να βρεθεί ή δημιουργηθεί το πολιτικό υποκείμενο που θα επιθυμήσει κάποτε την ελευθερία της δημοκρατίας

 2. Ο/Η savana λέει:

  Με μεγαλη λυπη, θα συμφωνησω με τον σχολιαστη!

  Λειπει ο «λαος»!!! Λειπει ο «αγωνιστης» λαος!

  Αν «επιστρεψει» απο τις μακροχρονιες διακοπες του, τοτε ισως……

  Η «ζημια» που εχουμε υποστει, δεν εγινε μεσα σε ενα ή δυο χρονια. Ηταν καλοσχεδιασμενη, ευστοχη και αποτελεσματικη!!!!

  Δεν ξερω ποσος χρονος θα χρειαστει για να «συνελθουμε»!!!

  Δεν ξερω καν αν θα «συνελθουμε»!!!!

  Δεν εγκαταλειπω, δεν τα παραταω, αλλα δεν κοροιδευω και τον εαυτο μου με τις «αηδιες» του τυπου του «Ελληνος τραχηλος ζυγον δεν υποφερει»! Το απολαμβανουν οι ανθρωποι!!
  Καμαρωνουν για το ωραιο «αξεσουαρ»!!!

  Εχουμε πολυ δρομο!!!

 3. Ο/Η Ανωνυμος λέει:

  Ο κάθε «άριστος» τόπος, όπου γής, έχει τόσο κατ΄ αναλογίαν μέγεθος, όσο και οι «εξαίρετοι» πολίτες που τον διακονούν. Το αυτό ισχύει και γιά τις ευρύτερες επικράτειες και τέλος γιά ολόκληρη την γή.
  Όταν δεν υπάρχουν άριστοι και ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΙ πολίτες δεν υφίστανται άριστοι τόποι, εκτός και εάν συμπέσουν πεφωτισμένοι ηγέτες που ιστορικά προκύπτουν, δι’ ολίγον και ως διάττοντες, μετά από καταστροφές.
  Η καταναλωτική μας συμπεριφορά είναι το πρώτο μικρό και αυτόβουλο βήμα γιά να τείνουμε στα αριστεία.
  Το δεύτερο βήμα είναι το μέτρο που πρέπει να θεσπισθή στην συσσώρευση του πλούτου, το τρίτο ο περιορισμός της κληροδότησης των «αρχηγικών» δικαιωμάτων…ήδη με τρία συνειδητά πρακτικά βήματα «φτιάξαμε» έναν καλλίτερο κόσμο, πόσοι όμως;

 4. Ο/Η Nikos Markogiannakis λέει:

  Η κοινωνία μας δεν είναι ακόμη έτοιμη για τέτοιες δράσεις… αλλά σύντομα θα είναι… εξ ανάγκης…

  Ως παράδειγμα μπορεί να ειπωθεί ότι η ειρηνική περικύκλωση της Βουλής είναι με τα σημερινά δεδομένα κάτι ανέφικτο για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’όλα, οι πολλοί δεν είναι ξεκάθαροι σχετικά με το θέμα της βίαιης ή ειρηνικής αντίστασης, ποια είναι η διαφορά τους και πως επιτυγχάνονται η κάθε μία.

  Πολλοί δεν έχουμε κατανοήσει ότι αντί της βίαιης αντίστασης περισσότερο χρειαζόμαστε κατανόηση, ευφυΐα και οργάνωση.

 5. Ο/Η Παρις Μανιας λέει:

  Ο Λαος δεν υπολείπεται ουτε απο διαπιστωτές εμπειρογνωμονες ουτε απο υποψηφίους ηγέτες…!
  αλλά μονο απο δυσεύρετους πραγματικούς Επαναστάτες…:)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s