Οταν μια κοινωνία αρχίσει και πιστεύει πως μπορεί να λύνει τα πολιτικά της προβλήματα με την βία της αυτοδικίας, τότε η κοινωνία αυτή βαδίζει προς τον εκφασισμό της.


Στα θαύματα πιστεύεις;

Αν πιστεύεις, προσευχήσου να γίνει ένα θαύμα, διότι με τις τωρινές …ζυμώσεις στην κοινωνία πάμε ντουγρού για αιματηρή κοινωνική σύρραξη.

Οταν μια κοινωνία αρχίσει και πιστεύει πως μπορεί να λύνει τα πολιτικά της προβλήματα με την βία της αυτοδικίας, τότε η κοινωνία αυτή βαδίζει προς τον εκφασισμό της.

Και η δική μας κοινωνία, οι εμπλεκόμενες πλευρές, έχουν ήδη αρχίσει για καλά τον χορό.

Ποιος θα την πληρώσει;

Οι αδύναμοι. Οι αδύναμοι την πληρώνουν πάντα όταν μια κοινωνία εκφασισμένη αρχίζει και λύνει τα πολιτικά της προβλήματα με την βία της αυτοδικίας. Οι αδύναμοι. Δηλαδή οι «άμαχοι».

Ποιοι είναι οι «άμαχοι»;

Σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Οι «μάχιμοι» και των δύο πλευρών, μη βλέποντας να υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφορών πέρα από την βία της αυτοδικίας, αξιώνουν από τους «αμάχους», της «δικής» τους πλευράς τουλάχιστον, να τους ακολουθήσουν στις αναμετρήσεις, που θα τους οδηγήσουν μάλιστα και στην τελική νίκη και κατατρόπωση του αιώνιου εχθρού. Δια της βίας της αυτοδικίας πάντα. Διαφορετικά τους θεωρούν και «προδότες» της πλευράς τους μάλιστα.

Οι «άμαχοι» ίσως και να μην είναι «αθώοι» τελικά, μια και έχουν πάρει πολιτικά το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς, προσφέροντάς της πολιτική στήριξη, και συνήθως επικροτούν και την βία της αυτοδικίας των «δικών» τους.

Και ξεχνούν όλοι, «μάχιμοι» και «άμαχοι», πως μπορεί μεν η δικαιοσύνη και η νομιμότητα να γίνονται παιχνίδι στα χέρια των πολιτικά και οικονομικά ισχυρών, όμως αυτού του τύπου η χρήση της δικαιοσύνης και της νομιμότητας συνεπάγεται παρανομία και έγκλημα από μέρους αυτών των ισχυρών.

Και ότι έτσι εν τέλει η δικαιοσύνη και η νομιμότητα είναι, ακόμα κι όταν γίνεται παιχνίδι στα χέρια των ισχυρών, το μόνο ανάχωμα που μπορεί να αποκρούσει πολιτικά και ποινικά, την αρπακτικότητα και την βαρβαροσύνη αυτών των ισχυρών.

Αυτά για περιόδους ειρήνης.

Σε μια επαναστατική περίοδο, η λαϊκή βία της αυτοδικίας είναι αναπόφευκτη. Ομως τότε, συνήθως η πλειοψηφία του λαού, έχει αποφασίσει πια να λύσει τις διαφορές της με την βία της αυτοδικίας. Οχι όπως τώρα που ακόμα δεν έχουμε τέτοια σημάδια. Ισα ίσα αυτό που φαίνεται είναι πως κάποιοι «τραβούν από το μανίκι» τον λαό αυτή την περίοδο, να «λύσει τις διαφορές του» με την βία της αυτοδικίας.

Προσπαθώντας να πείσουν τον λαό ότι έχει και διαφορές τέτοιες μάλιστα που μόνο με την βία της αυτοδικίας θα λυθούν.

Αν και όταν γίνει λαϊκή εξέγερση-επανάσταση-αιματοχυσία-σφαγή γενικευμένη, θα το καταλάβουμε. Και θα αναγκαστούμε όλοι μας να πάρουμε θέση, και να διαλέξουμε πλευρά.

Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι που να μας υπενθυμίζουν πως όπου και όποτε μια κοινωνία αποφάσισε να λύσει τις διαφορές της και να κάνει την επανάστασή της με αιματηρό τρόπο, τότε εκεί βγήκε νικήτρια η πιο αιματηρή πλευρά και εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς, αν όχι χειρότερο, τουλάχιστον εξίσου βάρβαρο με εκείνο που ήθελε να αντικαταστήσει.

Α, ναι. Κι εκείνοι που πλήρωσαν τον μεγαλύτερο φόρο αίματος ήταν πάλι οι αδύναμοι και οι «άμαχοι».

Και των δυο «πλευρών».

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Πιστεύεις δεν πιστεύεις σε θαύματα, φρόντισε να κάνεις τις αναγκαίες προμήθειες για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη.

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

4 Responses to Οταν μια κοινωνία αρχίσει και πιστεύει πως μπορεί να λύνει τα πολιτικά της προβλήματα με την βία της αυτοδικίας, τότε η κοινωνία αυτή βαδίζει προς τον εκφασισμό της.

 1. Ο/Η γεωργία λέει:

  Διάβασα δεκάδες κείμενα και άρθρα από χθές για το περιστατικό και για τη βία που φέρνει βία, και οτι τα γιαούρτια και βρισιές προς πολιτικούς έφερε αυτή τη βία, και οτι αυτή είναι η ειρωνία της δημοκρατίας και άλλα πολλά. Αυτό εδώ είναι το μόνο κείμενο που διάβασα και μιλάει για δικαιοσύνη και κάπως πήρα τα πάνω μου αν και το υστερόγραφο ήταν αποκαρδιοτικό. Και απογοητεύτηκα πραγματικά γιατί πρίν ξεκινήσουν οι περισσότεροι κάναν την παραδοχή ότι έχουμε δημοκρατία. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω που το βλέπουν αυτό. Για να μήν πολυλογώ όμως θα πώ την εξής, η οποία μπορεί να είναι και ουτοπική πεποίθηση. Εάν η δικαιοσύνη είχε κάνει τη δουλειά της και αυτή τη στιγμή ήταν φυλακή και με δημευμένες τις «περιουσίες τους» οι πολιτικοί και όσοι είχαν εμπλάκεί τα τελευταία 30 χρόνια σε κλεπτοκυβερνήσεις πιστεύει κανείς οτι θα έπερνε μισή έστω ψήφο η χ.α.; θα πέφτανε γιαούρτια και βρισιές σε πολιτικούς ή οποιαδήποτε μορφή πολιτικής βίας θα υπήρχε; δεν ξέρω ίσως ναι. Θεωρώ όμως εμετικό από όλους αυτούς τους διανοούμενους και αρθρογράφους και επιστήμονες και ότι άλλο να πέρνουν θέση και να έχουν άποψη αλλά να αποκρύπτουν ο,τι » δεν έχουμε δημοκρατία διότι δεν έχουμε ισονομία» πληρώνουμε όλοι τα λάθη δεκαετιών και αυτομαστιγωνόμαστε και καλά κάνουμε, γιατί αν δεν παραδεχτούμε το λάθος δεν θα το διορθώσουμε, εκτός όμως αυτών που κυβέρνησαν και υπήρχαν σε θέσεις κλειδιά. Εν κατακλείδι δέχομαι να πληρώσω τα λάθη για την ανοχή μου και όχι τη συμμετοχή μου, δέχομαι να επιβιώσω με 500 και 300 ευρώ και να μην βγάλω κίχ μόνο αν δώ στη φυλακή τους υπέυθυνους της καταστροφής. Δικαιοσύνη δηλαδή, μόνο δικαιοσύνη.

 2. Ο/Η anarmodios λέει:

  σχόλιο του Κωσταντίνου, του http://kostasxan.blogspot.gr/ , που μου το έστειλε με μεήλ, διότι για κάποιο λόγο το wordpress δεν του επιτρέπει να το αναρτήσει ζητώντας του κωδικό κλπ. Αν έχει κι άλλος σχολιαστής παρόμοιο πρόβλημα παρακαλώ να με ειδοποιήσει. Θ.Α.

  Θα πρέπει να προβληματιστούμε στο εάν η κοινωνία πιστεύει στην αυτοδικία ή οδηγείται εντέχνως στην βία, για να μην καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα. Εαν ισχύει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε ποιοί και γιατί οδηγούν την κοινωνία στην χρήση βίας και τέλος πόσο χρήσιμη είναι τελικά αυτή η επιλογή για την ίδια την κοινωνία. Μήπως κάποιοι εξυπηρετούνται περισσότερο μέσω αυτής της «επιλογής» και επιχειρήσουν να αλλάξουν τους «κανόνες» προς όφελός τους φυσικά; Μήπως κάποιους τους βολεύει να επιβολή χάους για να κρύψουν τις δικές τους ανομίες και φυσικά να εκμεταλλευτούν το ίδιο το χάος για να συνεχίσουν ακάθεκτοι και σε ακόμη μεγαλύτερες; Φυσικά η κοινωνία δεν είναι άμοιρη των επιλογών της. Αλλά πρέπει να ελεγχθεί επισταμένως εάν είναι όντως επιλογή της η μετατροπή της σε άγρια αγέλη
  ———–

  Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

 3. Ο/Η γεωργία λέει:

  έχω προβληματιστεί και δεν είμαι η μόνη στο εάν η κοινωνία πιστεύει ή όχι στην αυτοδικία κι έχω καταλήξει παρακολουθώντας τη σειρά των γεγονότων οτι δεν πιστεύει στην αυτοδικία αλλά οδηγείται εντέχνως σε αυτήν. Γι αυτό και θεωρώ απαράδεκτα όλα αυτά που γράφονται και μεταδίδοντε χωρίς καμία αναφορά στη δικαιοσύνη (με σκοπό να οδηγηθεί η κοινωνία στην αυτοδικία είμαι σίγουρη πλέον γι’αυτό, να πάρει το νόμο στα χέρια της). Εκφράζω μέσα από αυτά τα σχόλια την επιθυμία μου όσο μπορούμε να γίνει μετάδοση με όποιο τρόπο μπορούμε στην κοινωνία μας να επιβάλλει ειρηνικά την νόμιμη δικαιοσύνη να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται για να μην προκληθεί το χάος. Με απλά λόγια δέν αντέχει άλλο αυτή η κοινωνία να τη βρίζουν με το χείρηστα λόγια επειδή δεν μπορεί να αντέξει άλλο τη βία που δέχεται καθημερινά και λεκτικά και με άλλους τρόπους. Δεν ζητάει πραγματικά η κοινωνία, τουλάχιστον όχι στην πλειονότητά της κρεμάλες και γουδιά, ζητάει να πληρώσει τα λάθη της η ίδια αλλά να πληρώσουμε όλοι, όχι μόνο το αδύναμο κομμάτι της. Δύο χρόνια τώρα το ζητάει με ειρηνικές διαδηλώσεις και βλέπει οτι κανείς δεν την ακούει, και όσοι έχουν βήμα συνεχίζουν να την κατηγορούν και να αναλύουν μεμονομένα περιστατικά σαν αυτά να προκλήθηκαν από παρθενογέννεση. «Φυσικά η κοινωνία δεν είναι άμοιρη των επιλογών της. και πρέπει να ελεγχθεί επισταμένως εάν είναι όντως επιλογή της η μετατροπή της σε άγρια αγέλη», Κατα τη γνώμη μου ο τρόπος που μπορεί να ελεγχθεί η μεταροπή της σε άγρια αγέλη είναι να καταλάβει οτι ο μόνος τρόπος για να μην γίνει αυτό είναι να απαιτηθεί από την κοινωνία δικαιοσύνη. Η Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, βρίσκονται κατηγορόυμενοι για την πτώχευση/κρίση πολιτικοί και τραπεζίτες που την προκάλεσαν και η κοινωνία γίνεται ακόμα πιό δημοκρατική, φτιάχνει το δικό της σύνταγμα. Περνάνε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά δεν εκφασίστηκαν έγιναν πιό δημοκράτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s