Καμμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει, ούτε ακόμα και αντιμνημονιακή, αν δεν αυξήσει μισθούς και συντάξεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και δεν διαγράψει τα χρέη νοικοκυριών και μικρομεσαίων.


Η ατμομηχανή κάθε οικονομίας είναι η λιανική κατανάλωση. Και για να υπάρξει λιανική κατανάλωση χρειάζεται να υπάρξει ένα αξιοπρεπές λαϊκό εισόδημα. Τέτοιο μάλιστα που εκτός από την λιανική κατανάλωση να επιτρέπει στοιχειωδώς και την αποταμίευση.

Με μια κουβέντα χωρίς λαϊκό εισόδημα δεν υπάρχει λιανική. Και χωρίς λιανική δεν υπάρχει χοντρική. Και χωρίς λιανική και χοντρική δεν υπάρχει οικονομία. Δεν υπάρχει.

Και δυστυχώς για μας, τα «σωτήρια» μέτρα του Μνημονίου των συγκυβερνητών Βενιζέλου-Σαμαρά δηλαδή ΠαΣοΚ και ΝΔ, έχουν στείλει τον μισθό και την σύνταξη των λαϊκών στρωμάτων στον πάτο. Τα στοιχεία μιλάνε για μείωση 30% και στην λιανική και στην χοντρική, την τελευταία τριετία.

Το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων στην ελλάδα απασχολούν ως 5 εργαζόμενους. Είναι δηλαδή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές, όσες δεν έχουν κλείσει, στενάζουν από τον βραχνά των δανείων. Το ίδιο και τα νοικοκυριά. Ενας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών με δάνεια θα αναγκαστεί να «πτωχεύσει» τους επόμενους μήνες. Στις ελληνικές οικογένειες και στις ελληνικές επιχειρήσεις, επικρατεί πανικός. Το δείχνει άλλωστε και το θλιβερό φαινόμενο των αυτοκτονιών.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και οι δύο απορροφητήρες ρευστότητας από την αγορά, τα δάνεια προς τις τράπεζες και η φορολογία (έμμεση + χαράτσια) έχουν γονατίσει τους πάντες. Κράτος και τράπεζες απορροφούν και την τελευταία ικμάδα.

[Οι τραπεζίτες μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν. Υπάρχουν φωνές που ζητούν την κρατικοποίηση των τραπεζών. Ειδικώτερα κρατικοποίηση της ΤτΕ σημαίνει κήρυξη πολέμου στον σκληρό πυρήνα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού μπλοκ που κρύβεται πίσω από τους αφανείς μετόχους της (ναι, η ΤτΕ είναι μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρία). Κι όποια πολιτική δύναμη αποφασίσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο εξοντώσεως. Από την άλλη πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν έλεγχο στην διαχείριση των τραπεζών, όλα αυτά τα χρόνια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα κακά που βρήκαν τους τραπεζίτες μας, έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την αφεντιά τους και ο εισαγγελέας Γ. Πεπονής. (Τον τόπο θα τον ξεβρωμίσουν οι έλληνες εισαγγελείς και όχι η Χρυσή Αυγή φυσικά. Κι αν δεν ξεβρωμίσει τον τόπο η τακτική επαγγελματική δικαιοσύνη, τότε μάλλον θα κληθεί η λαϊκή δικαιοσύνη να τον ξεβρωμίσει).]

Χωρίς αύξηση του εισοδήματος των λαϊκών στρωματων, δηλαδή των μισθών και των συντάξεων, και ελάφρυνση από τον βραχνά των δανείων σε οικογένειες και μικρές (τουλάχιστον) επιχειρήσεις, ούτε λιανική θα δούμε, ούτε χοντρική, ούτε αποταμιεύσεις τέτοιες που να επιτρέψουν τις οικογενειακές μικρο-επενδύσεις για το στήσιμο νέων μικρών επιχειρήσεων.

Αληθινή αύξηση του λαϊκού εισοδήματος και όχι υποκατάσταση της αύξησης με δανεικά από τις τράπεζες όπως γινόταν παλιότερα. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Διαφορετικά, χωρίς δηλαδή αυξήσεις στο λαϊκό εισόδημα και ελάφρυνση του βραχνά των δανείων, καμμία κυβέρνηση, ακόμα και η πιο αντιμνημονιακή δεν θα επιβιώσει για πολύ.

Η κομματική και η παραταξιακή «φιλοπατρία» δεν θα σώσει καμμία κυβέρνηση, ακόμα και την πιο αντιμνημονιακή, που δεν θα πάρει μέτρα για να ανορθώσει το λαϊκό εισόδημα.

Ούτε περιθώρια υπάρχουν πια, ούτε αντοχές. Μόνο απελπισία και οργή.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

9 Responses to Καμμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει, ούτε ακόμα και αντιμνημονιακή, αν δεν αυξήσει μισθούς και συντάξεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και δεν διαγράψει τα χρέη νοικοκυριών και μικρομεσαίων.

 1. Ο/Η γιωργακης λέει:

  Ακριβως ετσι ειναι τα πραγματα οπως τα γραφεις πλην ομως οι οικονομικοι εγκεφαλοι

  εχουν αλλη θεωρησι των πραγματων οταν ερχονται στα πραγματα , τωρα για την δικαιοσυνη πολλες φορες της δενουν τα χερια οπως εχουμε δει και οπως εξ αλλου εχουν δηλωσει και δικαστικοι λειτουργοι.
  Δεν ειναι κοινο μυστικο αυτο.

  Εχω διαβασει την σελιδα σου εχει αρκετο ενδιαφερον ειναι πολυ καλη.

  Μπραβο καλη δουλεια. .

 2. Ο/Η tb λέει:

  Ειδικώτερα κρατικοποίηση της ΤτΕ σημαίνει κήρυξη πολέμου στον σκληρό πυρήνα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού μπλοκ που κρύβεται πίσω από τους αφανείς μετόχους της:
  Τοσο ανικητοι λες να ναι ?

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @tb

   Ανίκητοι ΔΕΝ είναι. Αλλά θυμήσου από την ιστορία τι πόλεμο έκαναν στο ελληνικό δημόσιο την δεκαετία του 1930, όταν το εκδοτικό δικαίωμα της δραχμής περνούσε από την Εθνική Τράπεζα που το κατείχε τότε, στην νεοσύστατη ΤτΕ, και τι χοντρό παιχνίδι έγινε με τα περίφημα «καλύμματα χρυσού» και τι κερδοσκοπία. Μέχρι που ο Ελ. Βενιζέλος αναγκάστηκε να δηλώσει εκείνα τα γνωστά για την Εθνική.

   Οι κύριοι αυτοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το εκδοτικό προνόμιο του νομίσματος. Αν απειληθεί η κυριότητά τους σε αυτό θα κινήσουν θεούς και δαίμονες. Ανίκητοι φυσικά και ΔΕΝ είναι. Χρειάζεται όμως ενημέρωση του λαού, γερή ενημέρωση, και πολιτική αποφασιστικότητα.

   Η νομισματική αυτονομία μιας χώρας είναι μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Κι εμείς στον τομέα αυτό, της νομισματικής αυτονομίας, ήμασταν πάντοτε, από συστάσεως, υπόδουλοι.

   Θραξ Αναρμόδιος

 3. Ο/Η Βασίλης λέει:

  «Οι κύριοι αυτοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το εκδοτικό προνόμιο του νομίσματος. Αν απειληθεί η κυριότητά τους σε αυτό θα κινήσουν θεούς και δαίμονες» τι εννοείς με αυτό? Θα μπορούσες να μπυ υποδείξεις κάποια site ωστε να μπορέσω να αοκτήσω περισσότερες πληροφορίες περι αυτού? Απο οικονομικά δεν ξέρω τίποτα αλλά ίσως είναι ώρα να αρχίσω να μαθαίνω…. Ευχαριστώ.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Βασίλη

   Ξεκίνα από δω
   https://anarmodios.wordpress.com/2010/11/24/10/
   όπου θα βρεις και κάποιους συνδέσμους για το σύστημα των κλασματικών αποθεματικών. Για το εκδοτικό προνόμιο της δραχμής και πως μεταβιβάστηκε από την Εθνική στην ΤτΕ τον μεσοπόλεμο θα βρεις πληροφορίες σε κάποιο βιβλίο ιστορίας.

   Δες και το Money Masters (Οι άρχοντες του χρήματος) με ελλην. υπότιτλους σε 5 μέρη.

   Θραξ Αναρμόδιος

 4. Ο/Η γιωργακης λέει:

  Γεια σας .

  θα συμφωνησω απολυτα οτι νομισματική αυτονομία μιας χώρας είναι μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Κι εμείς στον τομέα αυτό, της νομισματικής αυτονομίας, ήμασταν πάντοτε, από συστάσεως, υπόδουλοι -χρεωμενοι .

  Η διαχειρησι των οικονομικων της χωρας ηταν αθλια διοτι αθλιοι κυβερνουσαν
  και εμεις ειμαστε εντελως στα σκοταδια . Μαθαιναμε ομως οτι λεφτα δεν εχουμε
  η οτι λεφτα υπαρχουν .

  Τα πραγματα δεν ερχονται παντα οπως θα θελαμε εμεις ,μιλαμε για το τελειο τωρα. Σε ενα γνωστο δεδομενο οικονομικο περιβαλλον σημερα με συνθηκες ζουγκλας ειναι λιγο τα πραγματα ζορικα.

  Το θεμα θελει καλη γερη πληροφορησι οπως λες δεν λεω οχι .

  Αλλα τονιζω οτι τα ΜΜΕ ειναι εντελως πουλημενα σε επιχειρηματικα οικονομικα πολιτικα συμφεροντα και αντι να πληροφορουν σωστα πληροφορουν και ενημερωνουν κατα τα συμφεροντα των εργοδοτων τους πολιτικων η επιχειρηματιων δημοσιων εργων.
  Η αμεση δημοκρατια δεν μπορει να λειτουργησει ετσι ουτε κατα διανοια διοτι μονο με ενα συστημα αμεσης δημοκρατιας θα ειχαμε πιστευω μια καλυτερη λυση σε ενα σωρο προβληματα που ταλανιζουν την χωρα για παρα πολλα χρονια .
  Ολοι οι τομεις της ηταν επιτηρουμενοι κατω απο στενα κοματικα συμφεροντα.
  Σημερα ασε εχουμε καταρευσει εντελως οπως βλεπεις και εσυ.
  Αν δεν αλαξουν βασικα πολλα αρθρα του συνταγματος αυτη η χωρα θα βολοδερνει σαν φτερο στον ανεμο .

  Ασ ελπισουμε οτι θα ζητηθει να γινουν σημαντικες αλλαγες στο συνταγμα που θα εχουν αμεση σχεση με το πως διαολο μπορει να λειτουργησουν οι θεσμοι .

  Καμια καλυτερευση πιστευω δεν μπορει να γινει χωρις βασικες αλλαγες του συνταγματος.

  Πρεπει να ελεγχουμε αμεσα αυτους που στελνουμε στο κοινοβουλιο και να εχουμε την δυνατοτητα αν δεν κανουν εκεινα που τους λεμε να τους αλαζουμε .
  Να τους αλαζουμε οχι στην 4ετια αλλα αμεσως με δημοκρατικη διαδικασια επανεκλογη.
  Αν μπορεσουμε να κανουμε αλαγες στο συνταγμα θα ειναι μια καλη δουλεια .
  Σημερα ουτε τα αυτονοητα δεν υπαρχουν στο συνταγμα δεν διωκονται οι ανθρωποι υπαρχουν παραγραφες βλεπεις εχουν συμφωνησει και τα 2 μεγαλα κομματα σε αυτα .
  Οι λεγομενοι μονομαχοι .

  Πρεπει εξουσιες να ειναι διακριτες στην πραξη οχι στα λογια .

 5. Ο/Η chrismet λέει:

  Να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, από ποιά χρήματα ρε συ αναρμόδιε.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @chrismet

   Αν δεν φτάνουν τα χρήματα, ας ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους. Η θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους τοκογλύφους και να βάζουν χαράτσια στον λαό, διακινδυνεύοντας το χειρότερο, ή θα χαλαρώσουν την θηλιά και θα δώσουν τις αυξήσεις που απαιτούνται στα λαϊκά εισοδήματα ώστε να ξαναπάρει μπρος η οικονομία.

   Ομως το βασικό της ανάρτησης ΔΕΝ είναι αυτό. Αλλά το ότι υποστηρίζει πως το λαϊκό εισόδημα στηρίζει την λιανική κατανάλωση, και πάνω στην λιανική κατανάλωση στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της οικονομίας.

   Δηλαδή χωρίς λαϊκό εισόδημα δεν υπάρχει οικονομία. Αλλά αυτό το χάλι που έχουμε τώρα.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η γιωργακης λέει:

    @Αναρμοδιος

    Πολυ Σωστος λαμβανομενου υπ οψι οτι δεν υπαρχει πλεον λαικο εισοδημα για να στηριξει την λαικη καταναλωση πως να παρει μπροστα η ρημαδα οικονομια?

    Στοχος δεν πληρωνουμε τοκογλυφους και χρεη τα οποια δεν ειναι νομιμα συμφωνα με τις διεθνεις συνθηκες , και τελος στα διαφορα χαρατσια. που μας στελνουν καθε τοσο.
    Τα χαρατσια ομως της ΔΕΗ τα εστειλαν στην εφορια και εκριθηκαν νομιμα απο το συμβουλιο επικρατειας.
    Ακουσα οτι για 300 ευρω ψιλοαρχισαν κατασχεσεις δηλ μιλαμε για τελειως
    τρελλα πραγματα …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s