Το σύστημα, κι όποιος άλλος, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως οι πολίτες αντί για ένταξη στην δεξιά ή την αριστερά προτιμούν να έχουν απόψεις και δεξιές και αριστερές. Ταυτόχρονα.


Ο λαός πάει να κάνει κάτι. Πολύ σημαντικό και πρωτοφανές.

Μεγάλα στρώματα του λαού υπερβαίνουν τους παλιούς διαχωρισμούς και την ένταξη δεξιά-αριστερά. Οι νεώτεροι μάλιστα, ένα από τα πιο πληττόμενα και σίγουρα το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν μπήκαν ποτέ στην λογική των κομματικών και παραταξιακών διαχωρισμών που μπήκαμε κάποιοι από μας τους παλιότερους.

Αυτή η ρήξη με το παλιό διαχωριστικό παρελθόν δεν σημαίνει πως τα τμήματα αυτά του λαού, που βγαίνουν από τα ιδεολογικά-κομματικά-παραταξιακά μαντριά, δεν αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία είναι βασικά χωρισμένη σε δυο «κόμματα»: των πλουσίων και των φτωχών. Των μόνιμα σε φορολογική ασυλία και των μόνιμα αιμοδοτών του δημόσιου ταμείου. Των μόνιμα κερδισμένων και των μόνιμα εκμεταλλευομένων.

«Η πλάκα είναι» δηλαδή πως αυτή η συνειδητοποίηση ξεφεύγει από τα παλιά δεξιά-αριστερά στεγανά. Συμβαίνει ταυτόχρονα και σε «δεξιούς» και σε «αριστερούς» πολίτες. Οι «δεξιοί» πολίτες δεν φοβούνται πια να πούνε την λέξη καπιταλισμός σήμερα. Την λέξη αδικία. Την λέξη εκμετάλλευση. Και οι «αριστεροί» πολίτες ανακαλούν τον πατριωτισμό της αντίστασης και τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα.

Την «ιδεολογική άβυσσο» την συντηρούν οι κομματικές ηγεσίες. Για τα λαϊκά στρώματα σημαίνει όλο και λιγώτερα πράγματα. Ολο και περισσότεροι «δεξιοί» κι «αριστεροί» πολίτες συναντώνται πολιτικά έχοντας κοινά αιτήματα για την οικονομία και για μια σειρά άλλα θέματα. Ακόμη και θέματα που για την μια ή την άλλη πλευρά ήταν μέχρι χθες το απόλυτο ταμπού.

Κι είναι θέμα χρόνου, μεγάλα τμήματα του λαού, να φτάσουν σε μια ευρεία συναίνεση ακόμα και για τα πιο ακανθώδη και αμφιλεγόμενα ζητήματα. Και να αναζητήσουν έναν δημοκρατικό τρόπο ώστε να παίρνουν αποφάσεις για εκείνα τα ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει πλατειά συναίνεση μεταξύ τους.

Η πραγματική δημοκρατία γίνεται πια αίτημα της κοινωνίας. Και η δημοκρατία καθιστά την κομματική-παραταξιακή ένταξη λιγώτερο χρήσιμη, κι αναδεικνύει επιτέλους την αξία του να έχει ο κάθε ξεχωριστός πολίτης δεξιές ή αριστερές απόψεις και θέσεις.

Η σήψη και η διαφθορά, η μόνιμη πολιτική κοροϊδία κι όλα τα φαινόμενα εκείνα για τα οποία ο κοινοβουλευτισμός είναι ο βιότοπος και που ταυτόχρονα τον απαξιώνουν, δεν αφήνουν ελπίδες στο σύστημα πως θα καταφέρει να ξαναμαντρώσει στον ίδιο βαθμό τους πολίτες στο δίπολο αριστερά-δεξιά. Να τους ξανα-διχάσει. Ωστε να συνεχίσει να τους ελέγχει.

Το σύστημα, κι όποιος άλλος, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως όλο και περισσότεροι «αριστεροί» πολίτες θα έχουν και ορισμένες «δεξιές» θέσεις και πως όλο και περισσότεροι «δεξιοί» πολίτες θα έχουν και ορισμένες «αριστερές» θέσεις.

Είναι μια προετοιμασία αυτή, την οποία κάνει ο λαός μας, για το επόμενο βήμα του: την πραγματική δημοκρατία.

Την δημοκρατία που βασίζεται στις απόψεις των πολιτών και όχι στην εκ των προτέρων ένταξή τους στην δεξιά ή την αριστερά, δηλαδή στην εκ των προτέρων δογματική πολιτική τοποθέτηση και ένταξη, και στα ψυχολογικά αδιέξοδα που συχνά αυτή η ένταξη οδηγεί. .

Στην δημοκρατία των απόψεων των πολιτών, που αλλάζουν και ξανα-αλλάζουν και διαρκώς διαφοροποιούνται, που συγκρούονται με άλλες απόψεις, δοκιμάζονται και δοκιμάζουν, ακυρώνουν παλιές ιδέες, διαμορφώνουν και γεννούν νέες.

Ο λαϊκός άνθρωπος οργώνει το έδαφος από το οποίο θα ξεπηδήσει ο πολίτης. Και μάλιστα το κάνει ερήμην των κομμάτων. Τα οποία μόνο να χάσουν έχουν από αυτή την διαδικασία, την οποία ο λαός μας έχει θέσει ήδη σε κίνηση.

Ο λαός μας προετοιμάζεται για την αληθινή πολιτική, λέγοντας βαθμιαία όχι στον οπαδισμό. Προετοιμάζεται για την αληθινή πολιτική των πολιτών. Και όχι των εκ προοιμίου οπαδών του κάθε κόμματος και κομματάρχη.

Ο λαός μας προετοιμάζεται για να συγκροτήσει αυτό που ο Αριστοτέλης ονομάζει «πολιτική κοινωνία».

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Το σύστημα, κι όποιος άλλος, θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως οι πολίτες αντί για ένταξη στην δεξιά ή την αριστερά προτιμούν να έχουν απόψεις και δεξιές και αριστερές. Ταυτόχρονα.

 1. Ο/Η soundsvibes λέει:

  Τελειώσανε

  Στις 6 Μαΐου τους «εξοντώνουμε» …και έπειτα η συνέχεια.

 2. Ο/Η ΒΗΤΑ ΤΑΥ λέει:

  Δες φίλε μου το δράμα του αριστερού σήμερα.
  Μία κατά τα άλλα ΄΄αστή΄΄ εθνικοποιεί την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίων στη χώρα της (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ) , κάνει δηλαδή το όραμα του κάθε αριστερού πράξη και αυτός ο ταλαίπωρος μπλεγμένος στα πλοκάμια του κόμματος δεν μπορεί να πανυγηρίσει .Να συγχαρεί την Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ για τον τσαμπουκά και την φιλοπατριωτική της απόφαση.
  Από την άλλη δες και το δράμα του δεξιού.
  Ότι πίστεψε στη ζωή του καταρέει .Που είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις? οι τράπεζες ? το όραμα να γίνει και αυτός ΄΄επιχειρηματίας΄΄ νάχει εργαζόμενους ,δουλειές πολλές και λογαριασμούς τραπεζικούς με πολλά νούμερα? Στάχτη γίνανε και μπούρμπερη.!!
  Άνεργος ο πρώτος άνεργος και ο δεύτερος .Η ανεργία δεν έχει χρώμα ,κόμμα ή ιδεολογία . Η ανεργία είναι σκλαβιά είναι κατάρα.
  Αυτή τους ενώνει και θα τους ενώσει ελπίζω και στις 6 του Μαη .Για να στείλουν τους ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥΡΘΑΝ.!!!

 3. Ο/Η Geitonia Mas. net λέει:

  Μπραβο Θραξ!!! Ακριβς αυτο!!! «Βρήκαν τρόπο μέσω ενός δυσλειτουργικού συστήματος, με τρόμο και εκφοβισμούς, να ζούμε τη δική τους ζωή, αντί η κοινωνία να ζει την δίκη της.» http://geitoniamas.net/posts.php?lang=1&geitonies=29&thecatid=52&thesubcatid=&thesubsubcatid=&thesubsubsubcatid=&post=903

 4. Ο/Η YannisK λέει:

  «Είμαι δεξιός και ψηφίζω Μανόλη Γλέζο»! http://t.co/kTLA22ty
  Τυχαίο;;

 5. Ο/Η Stavros λέει:

  Γεια σου πατριώτη,

  Πιστευω οπως κι εσύ, πως η σημερινη κοινοβουλευτική ολιγαρχεία πρεπει να καταργηθεί.

  Πιστευω πως μπορεις να καταργήσεις/ακυρώσεις κάτι, μονο γυρνόντας του την πλάτη και απαξιώνοντάς το. Κανοντάς το ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  Γιατί εμείς δίνουμε αξία στο σημερινό σύστημα. Με την ψήφο μας. Ψηφίζοντας άτομα και όχι νόμους και αποφάσεις. Γινόμαστε και πάλι πελάτες της ψήφου σε ανθρωπο.

  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ
  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ
  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΣ (μακάρι να ητανε και της προκοπής …)

  Το δικό μου σύστημα αξιών λέει πως δεν θα ξαναψηφίσω άτομα. Δε γλύφω κανένα. Δε γίνομαι πελάτης κανενός. Δεν περιμένω απο κανένα αν αποφασίσει για μένα.

  Το δικό μου σύστημα αξιών λέει πως οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και δε γίνεται κάποιοι να τους φτιάχνουν για μένα χωρίς εμένα.

  Θα ξαναψηφίσω μονο όταν μου δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσω νομους.

  Ας μην δίνουμε άλλη αξία στο σύστημα.

  Το όνειρό μου είναι ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ.

  Η δική μου θεση ειναι να τους γυρίσουμε την πλάτη.
  Η δική μου θέση είναι να μην παει να ψηφίσει κανείς.
  Η δική μου θέση είναι να πάμε όλοι έξω απο την βουλη και να περιμένουμε να νυχτώσει.
  Και μολις νυχτώσει να μπούμε μεσα και καταργήσουμε ολη αυτή την αηδία γκρεμίζοντας συμβολικα τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου.

  Η ταν ή επί τας

 6. Ο/Η Santana λέει:

  Εξαιρετικά όλα αυτά που λες, αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι Έλληνες πλέον καλούνται να αποδείξουν ότι ακόμα μπορούν να σκεφτούν και ότι ο εγκέφαλος τους δεν έχει γίνει πουρές από το life style και τα σχετικά.
  Πρέπει ΟΛΟΙ να κάνουμε ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε τα 2 πρώην μεγάλα κόμματα – δικτάτορες που εναλλάσσονται την εξουσία εδώ και 30 χρόνια.
  ΑΝ ΔΕΝ το κάνουμε, μετά είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
  Μετά δεν θέλω δάκρυα.

 7. Ο/Η DR λέει:

  Αυτό το άρθρο ξεκαθαρίζει στο μυαλό πολλών ανθρώπων αυτό που είχε ήδη εγκατασταθεί ως ιδέα και αναζητούσε να σχηματισθεί ως σκέψη, ως θέση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.