Εχει προχωρήσει η καπιταλιστική συσσώρευση τόσο, ώστε να έχει βάση η υπόθεση πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί και να διευθύνεται, ως έναν βαθμό, από ένα ενιαίο κέντρο και με βάση κάποιο σχέδιο;


Η ούτως ή άλλως παγκοσμιοποιημένη πια οικονομία είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που με πρώτη ματιά δεν φαίνεται να μπορεί να καθοδηγηθεί και να διευθυνθεί από ένα ενιαίο κέντρο. Από την άλλη υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το αντίθετο και που θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις.

Ας δούμε μερικά.

 1. Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος βρίσκονται λιγώτερες από 200 εταιρίες. Οι 200 αυτές εταιρίες, μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου, ενός πολύ μεγάλου αριθμού εταιριών, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής λειτουργίας.
 2. Κυρίως ελέγχουν τα «εθνικά» νομίσματα (και την έκδοσή τους άραγε;) με διάφορους τρόπους, καθώς και οτιδήποτε θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο χρήματος (χρυσός, διαμάντια, πετρέλαιο).
 3. Εχουμε σχεδόν παγκόσμια εφαρμογή του συστήματος των κλασματικών αποθεματικών και των κεντρικών «κρατικών» (λέμε τώρα) τραπεζών. Τρεις τέτοιες «κρατικές» τράπεζες (FED, ΕΚΤ και Bank of Japan), αντιπροσωπεύουν το 25% του τζίρου των αναπτυγμένων χωρών.
 4. Υπάρχει μια τεράστια λίμνη ανενεργών κεφαλαίων, που το ύψος τους φέρνει ίλιγγο στον κοινό νου, και τα οποία «τοποθετούνται» καθημερινά στις χρηματογορές και στις αγορές παραγώγων (βασικά Λονδίνο) και τα οποία ανήκουν σε έναν πολύ μικρό αριθμό διεθνών επενδυτικών σχημάτων.
 5. Υπάρχουν ήδη, εδώ και καιρό, διεθνείς οργανισμοί που αρχίζουν και μοιάζουν με τα υπουργεία που θα μπορούσε να έχει μία κυβέρνηση παγκόσμιας κλίμακας. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η BIS μοιάζουν με υπουργείο Οικονομικών. Ο ΟΟΣΑ με υπουργείο Οικονομίας . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου με υπουργείο Εμπορίου. Το NATO μοιάζει με ενιαίο στράτευμα και υπουργείο Αμυνας. Ο Παγόσμιος Οργανισμός Υγείας με υπουργείο Υγείας. Και πάει λέγοντας.
 6. Οι ομάδες των πολιτικών προσώπων που κυβερνούν τις διάφορες χώρες είναι τόσο ολιγοπρόσωπες, παρά τα διάφορα οικονομικά συστήματα (φιλελευθερισμός εδώ, κομμουνισμός αλλου), που μοιάζει από μόνο του ένα ολιγαρχικό πολιτικό σκάνδαλο. Πέρα από αυτό τα πρόσωπα αυτά, και οι γόνοι τους, μορφώνονται στα ίδια παγκόσμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Περνούν ως στελέχη από τους ίδιους και τους ίδιους υπερ-εθνικούς οργανισμούς. Και φυσικά εφαρμόζουν πάντα την ίδια και την ίδια πολιτική, που μόνο προς όφελος των λαών τους δεν είναι. Και πάντα με μια τάση ομογενοποίησης και απάλυνσης των επιμέρους πολιτισμικών διαφορών. Και το κυρυφαίο: όταν σκάνε σκάνδαλα διαφθοράς έχουμε την χαρά να διαπιστώσουμε πως τα πολιτικά πρόσωπα αυτά, ανεξαρτήτως χώρας, έχουν πάντα τους ίδιους και τους ίδιους διαφθορείς.

Από οτι προηγήθηκε αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και από την κρίση την ίδια και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της, διαπιστώνουμε πως υπάρχει ένα μοτίβο, ένα κοινό θέμα χωρίς παραλλαγές, παγκοσμίως:

 • τάση για ομογενοποίηση στον πολιτισμό και εξαφάνιση των πολιτισμικών διαφορών
 • τάση για ασφυκτικότατο κρατικό οικονομικό και φορολογικό έλεγχο σε κάθε πλευρά της οικονομικής διαδικασίας
 • τάση για αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πιστωτικές κάρτες
 • τάση για εξαφάνιση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και αντικατάστασή τους με αλυσίδες και οικονομικά μεγαθήρια
 • τάση για εξαφάνιση και της αυτο-απασχόλησης
 • τάση για εξαφάνιση της μικρής ιδιοκτησίας

Ουσιαστικά βλέπουμε μια παγκόσμια τάση για μια εγκαθίδρυση μιας νέας φεουδαρχίας, μιας νέας δουλοπαροικίας. Και για πρώτη φορά βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο σε τέτοια μάλιστα κλίμακα χωρίς τις συνήθεις ενδο-καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις. Συγκρούσεις υπάρχουν αλλά δεν φαίνεται να αμφισβητούν τις παραπάνω τάσεις. Ούτε οι τάσεις αυτές φαίνεται να είναι η αιτία των ενδο-καπιταλιστικών συγκρούσεων όταν υπάρχουν.

Εχουμε δηλαδή, το πρωτοφανές φαινόμενο, μιας καπιταλιστικής (και «σοσιαλιστικής» -λολ- αν συμπεριλάβουμε και την Κίνα) ομόνοιας.

Καπιταλιστική ομόνοια. Πραγματικά πρωτοφανές. Στα όρια του γελοίου.

Υπάρχει λοιπόν σχέδιο; Ιδού το ερώτημα.
Υπάρχει σχέδιο ή είναι μόνο και απλώς ο καπιταλισμός σύντροφε πατριώτη μου;

Αν δεν υπάρχει σχέδιο, οκ είναι απλώς μια καπιταλιστική κρίση, και πάμε παρακάτω. Κάπως θα την αντιμετωπίσουμε…

Αν όμως υπάρχει σχέδιο θα πρέπει να απαντήσουμε

 1. ποιο μπορεί να είναι,
 2. ποιοι μπορεί να είναι εκείνοι που το εκπόνησαν και
 3. τι στόχους μπορεί να έχουν.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Εχει προχωρήσει η καπιταλιστική συσσώρευση τόσο, ώστε να έχει βάση η υπόθεση πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί και να διευθύνεται, ως έναν βαθμό, από ένα ενιαίο κέντρο και με βάση κάποιο σχέδιο;

 1. Ο/Η anarmodios λέει:

  Αλλαξα τον τίτλο της ανάρτησης γιατί μου φάνηκε πως ήταν σε μια σχετική αναντιστοιχία με τις σκέψεις που αρχικά ήθελα να εκθέσω. Το κείμενο έμεινε ως είχε. Εκανα απλώς μερικές “αισθητικές” παρεμβάσεις για να τονίσω αυτά που πιστεύω πως πρέπει να προσέξει περισσότερο αυτός που θα το διαβάσει.

  Θραξ Αναρμόδιος

 2. Ο/Η χρηχα λέει:

  Καλησπέρα πατριώτη….

  Γενικά , τα ερωτήματα που βάζεις είναι και δικά μου ερωτήματα….είναι κάτι πρωτοφανές όντως….και μην κολάς στο πως να τα χαρακτηρίσεις…δεν είνα καπιταλισμός αυτό….οι έννοιες αυτές πάει πια , πέθαναν,μαζί με τον κόσμο όπως ήταν διαμορφωμένος τότε…..ο κόσμος άλλαξε…όλα έχουν πάρει άλλον δρόμο…το θέμα είναι ότι εμείς , τα υποζύγια, έχουμε αποκτήσει πια συνείδηση , και μας κακοφαίνεται να μας τραβολογάνε δεξιά , αριστερά…
  Εμένα μου φαίνεται ότι είναι μια προσπάθεια καταράκωσης του βιοτικού επιπέδου όλων των ανθρώπων, γιατί η συνειδητοποίηση ότι όλο και περισότερα στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού αποκτούν πρόσβαση στην γνώση εμπεριέχει τον κίνδυνο για τους εξουσιαστές , να χάσουν την εξουσία…
  Και ποιός ήταν «ο χρυσός αιώνας της εξουσίας»;(να το πούμε έτσι)….ο μεσαίωνας, βρε , μην σκάς….τότε που η εξουσία εξουσίαζε τους λαούς ψυχή τε και σώματι…και -μεταξύ μας-είναι το όνειρο κάθε εξουσιαστή….να κυβερνάει σε συνθήκες μεσαίωνα……

  πλώρη για μια νέα περίοδο μεσαίωνα έχουμε βάλει….κι αν το πετύχουν , δεν γλιτώνουμε ούτε μετά από χίλια χρόνια…..

  Αν δεν το πετύχουν όμως , μαύρο φίδι που τους έφαγε, εδώ και τώρα όμως….γιατί , πες μου…είναι κατάσταση αυτή να αυτοκτονεί ο κόσμος από τη δυστυχία , για να μην χάσουν τα κέρδη τους οι τοκογλύφοι;

  Είναι κατάσταση να υπάρχουν «θάλασσες» από ρευστό που καραδοκεί να εκμεταλευτεί όλον τον πλανήτη και να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν «πόρους» για λογαριασμό μερικών εκατοντάδων ατόμων; Ποιοί είναι αυτοί και πιός τους δίνε το δικαίωμα να θεωρούνε τον εαυτό τους πιο πάνω ακόμη και από λαούς ολόκληρους;

  Πότε θα ξυπνήσει η ωραία κοιμωμένη μου λες;

 3. Ο/Η Φερώνυμος λέει:

  Αγαπητέ «Αναρμόδιε»,
  Για την αρχική ανάρτηση για το δίκτυο των εταιριών που ελέγχει τις υπόλοιπες έγινε
  με μιά καλή μετάφραση στο:
  http://www.antinews.gr/2011/10/22/129053/
  Επιπλέον, όποιος θέλει να ανατρέξει στη πηγή της εργασίας αυτής:
  http://j-node.blogspot.com/2011/10/network-of-global-corporate-control.html
  Τώρα κάτι ενδιαφέρον για τα καθ’ υμάς:
  Μιά ενδιαφέρουσα κίνηση που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας και ίσως βοηθήσει όλους μας
  http://www.patriotiki-kinisi.com/

 4. Ο/Η Ανώνυμος Συνειδητοποιημένος λέει:

  Aυτό το βίντεο τα περιγράφει όλα εν συντομία
  (κάτω από την οθόνη υπάρχει σύνδεσμος για περαιτέρω αναλύσεις)
  .

  .
  ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ: Η αληθινή εξουσία – KARTEL

 5. Ο/Η πολίτης λέει:

  Αγαπητέ Αναρμόδιε,σχετικά με το ερώτημα ποιοι μπορεί να εκπόνησαν το σχέδιο,
  κοιτάζοντας ποιοι βρίσκονται επικεφαλής των τραπεζών, των διεθνών οργανισμών που αναφέρεις καθώς και ποιοι έλέγχουν το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ παγκοσμίως αναπόφευκτα πέφτεις πάνω σε Εβραίους.Ενδεικτικά αναφέρω Μπάφετ,Ακερμαν,Μπενράκε, Σόρος, Στρος Καν,Σαρκοζύ,Γκρινσπαν,Ολμπράιτ,Κισινγκερ, Ρότσιλντ,Ροκφέλερ, Τρισέ και άλλοι πολλοί.
  Οσο και να θέλουμε να αποφύγουμε τη συνωμοσιολογία είναι πολλές οι συμπτώσεις για να μην δούμε ότι έχουμε την πλήρη κυριαρχία του Σιωνισμού.Ισως ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας χρεωθεί η ταμπέλα του αντισημίτη.Τι να κάνουμε δηλαδή,αν πίσω από όλες αυτές τις θέσεις εξουσίας βρίσκονταν Ρουμάνοι ή Εσκιμώοι δεν θα το επισημαίναμε;Για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω κάποιο κόλλημα με τους Εβραίους,ιδιαίτερα με τον εβραικό λαό ο οποίος είναι και το μεγαλύτερο θύμα του σιωνιστικού λόμπυ.Αλλά χρησιμοποιοντας την κοινή λογική δεν μπορώ να παραβλέψω αυτά τα συμπεράσματα.
  Γενικά ξέρω ότι είναι ταμπού να κατακρίνεις τον σιωνισμό,αλλά τώρα που θέλοντας και μη πέφτουμε πάνω του μήπως έτσι εξηγείται και ο πρόσφατος νόμος περί εχθροπάθειας.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία και γνωρίζοντας την πολιτική σου να μην αναφερόμαστε σε θρησκευτικές διαμάχες, ελπίζω να μην την καταχράστηκα, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι δεν επιχειρώ μομφή εναντίον κάποιοι θρησκευτικού δόγματος.

 6. Ο/Η Και Σιωνιστής Και Κυρίαρχος λέει:

  Καταλάβαμε τις «πηγές» σας αγαπητέ που «δεν έχετε κάποιο κόλλημα με τους Εβραίους».
  Τώρα ο Buffett, ο Rockefeller και ο Jean-Claude Trichet δεν είναι Εβραίοι
  (αλλά θα βρούμε έναν τρόπο να τους κάνουμε).
  Ευτυχώς που σήμερα έμαθα επιτέλους τι σημαίνει «Σιωνισμός» και «σιωνιστικό λόμπυ»
  και ποιά η σχέση τους με «τον εβραικό λαό ο οποίος είναι και το μεγαλύτερο θύμα του»
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zionism
  «Zionism is a Jewish political movement that, in its broadest sense,
  has supported the self-determination of the Jewish people
  in a sovereign Jewish national homeland…»
  Βρε, οτι θέλουν γράφουν αυτοί της wikipedia.
  .
  Κι εδώ θέλουν να αποφύγουν τη συνωμοσιολογία αλλά δεν μπορούν
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conspiracy_theories
  …Antisemitic conspiracy theories.
  In the second half of the 19th century conspiracists claimed that
  Jews and/or Freemasons were plotting to establish control over the world.
  The most famous text alleging the existence of this Judeo-Masonic conspiracy theory is
  The Protocols of the Elders of Zion.
  A more modern manifestation of such ideas is the myth of a Zionist Occupation Government.

  Various conspiracy theories have been advanced regarding Jews and banking,
  [21] including the myth that world banking is dominated by the Rothschild family,[22]
  that Jews control Wall Street,[22] and that Jews control the U.S. Federal Reserve System.[23]
  A related canard is that Jews control Hollywood or the news media.[24]

 7. Ο/Η Και Σιωνιστής Και Κυρίαρχος λέει:

  Καταλάβαμε τις «πηγές» σας αγαπητέ που «δεν έχετε κάποιο κόλλημα με τους Εβραίους».
  Τώρα ο Buffett, ο Rockefeller και ο Jean-Claude Trichet δεν είναι Εβραίοι (αλλά θα βρούμε έναν τρόπο να τους κάνουμε).
  Ευτυχώς που σήμερα έμαθα επιτέλους τι σημαίνει «Σιωνισμός» και «σιωνιστικό λόμπυ» και ποιά η σχέση τους με «τον εβραικό λαό ο οποίος είναι και το μεγαλύτερο θύμα του»
  h__p://en.wikipedia.org/wiki/Zionism
  «Zionism is a Jewish political movement that, in its broadest sense,
  has supported the self-determination of the Jewish people in a sovereign Jewish national homeland…»
  Βρε, οτι θέλουν γράφουν αυτοί της wikipedia.
  .
  Κι εδώ θέλουν να αποφύγουν τη συνωμοσιολογία αλλά δεν μπορούν
  h__p://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conspiracy_theories

  Antisemitic conspiracy theories.
  In the second half of the 19th century conspiracists claimed that
  Jews and/or Freemasons were plotting to establish control over the world.
  The most famous text alleging the existence of this Judeo-Masonic conspiracy theory is
  The Protocols of the Elders of Zion.
  A more modern manifestation of such ideas is the myth of a Zionist Occupation Government.

  Various conspiracy theories have been advanced regarding Jews and banking,
  [21] including the myth that world banking is dominated by the Rothschild family,[22]
  that Jews control Wall Street,[22] and that Jews control the U.S. Federal Reserve System.[23]
  A related canard is that Jews control Hollywood or the news media.[24]

 8. Ο/Η Συνομωκλής λέει:

  Καλά είναι να αναρωτιέσαι. Είναι σίγουρα ανθρώπινο.
  Όμως πόσο ικανός θα είμαι σαν συμμετοχικός Πολίτης, εάν παραβλέψω, το ότι ο Νταβούτογλου έχει μυηθεί στον Ισλαμικό Ορφισμό και εκτός από τεριρέμ βιβλίαρχος, είναι επιπλέον και ικανός να παρασκευάσει δηλητήρια από πολύτιμους λίθους ;
  Σήμερα μπορεί μόνο να μας δηλητηριάσει, αλλά μήπως αύριο μελετήσει Πλάτωνα Μάγκρεμπ και μας σπείρει τίποτα επιδημίες ;

  Ο ελληνισμός είναι παντού υπεύθυνος και θα πρέπει ίσως να αγρυπνούμε λίγο παραπάνω όταν αλλάζουμε πλευρό.

  Σαστάάάς ; Καλά είναι να αναρωτιέσαι. Είναι σίγουρα ανθρώπινο.
  Όμως πόσο ικανός θα είμαι σαν συμμετοχικός Πολίτης, εάν παραβλέψω, το ότι ο Νταβούτογλου έχει μυηθεί στον Ισλαμικό Ορφισμό και εκτός από τεριρέμ βιβλίαρχος, είναι επιπλέον και ικανός να παρασκευάσει δηλητήρια από πολύτιμους λίθους ;
  Σήμερα μπορεί μόνο να μας δηλητηριάσει, αλλά μήπως αύριο μελετήσει Πλάτωνα Μάγκρεμπ και μας σπείρει τίποτα επιδημίες ;

  Ο ελληνισμός είναι παντού υπεύθυνος και θα πρέπει ίσως να αγρυπνούμε λίγο παραπάνω όταν αλλάζουμε πλευρό.

  Σαστάάάς ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.