Η «Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου» και το «Συμβόλαιο με το Λαό» είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης. (επετειακό)


Το ΠαΣοΚ δεν συστάθηκε, τότε στην δεκαετία του 1970, για να κάνει όσα επαγγέλθηκε, αλλά για ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ. Το ΠαΣοΚ συστάθηκε για να εγκλωβίσει τις ελπίδες του λαού για ένα καλύτερο αύριο και να τις ξεφουσκώσει. Και σαν ανάχωμα των λαϊκών διεκδικήσεων.

Η «Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου» και το «Συμβόλαιο με το Λαό» [το έχουν «αποσύρει» από την ιστοσελίδα του ΠαΣοΚ] είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης.

Η χώρα έβγαινε από μια δικτατορία, της οποίας είχε προηγηθεί ένα απίστευτο κοινοβουλευτικό καρναβάλι, και μια εθνική καταστροφή στην Κύπρο. Και μόλις είχε ξεφορτωθεί την επικυριαρχία της μοναρχίας.

Ηταν χρόνια μεγάλης ελπίδας και αισιοδοξίας. Και φυσικά ήταν χρόνια λαϊκών απαιτήσεων. Ηταν η συνέχιση των λαϊκών απαιτήσεων της δεκαετίας του 1960 και των οποίων απαιτήσεων έγινε προσπάθεια να ανακοπούν με κοινοβουλευτικό τρόπο και τελικά με στρατιωτική δικτατορία. Και πάντα τις λαϊκές απαιτήσεις και τα λαϊκά αιτήματα κάποιοι τα βαφτίζουν αριστερά (δεν ξέρουν και πως αλλιώς ίσως να τα ονομάσουν). Ισως γιατί τους βολεύει, ίσως γιατί ποιος ξέρει…

Και φυσικά εμφανίζονται και «αριστερές» πολιτικές οργανώσεις για να «εκφράσουν» αυτά τα αιτήματα, ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.

Αυτό έγινε με το ΠαΣοΚ. Προσωπικά τουλάχιστον, 20 ετών τότε το 1980, αυτό πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως έγινε. Αυτός ήταν και αυτός συνέχισε να είναι ο ρόλος της ηγεσίας του ΠαΣοΚ. (Οχι φυσικά του απλού λαϊκού ανθρώπου που πίστεψε στο ΠαΣοΚ και που αργότερα διεφθάρη κιόλας από την πολιτική του).

Αλλά τουλάχιστον μέχρι και την μεσαία ομάδα στελεχών του ΠαΣοΚ γρήγορα ΟΛΟΙ τους κατάλαβαν, πως η «Διακήρυξη» και το «Συμβόλαιο» είναι λόγια. Και δεν πρόκειται να γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Οπως και δεν έγινε τίποτε, εκτός από επουσιώδη ζητήματα.

Ετσι η χώρα συνέχισε

 • σαν αμερικανικό προτεκτοράτο
 • σαν ευρωπαϊκή αποικία καταναλωτής των ευρωπαϊκών προϊόντων
 • χωρίς δική της αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη και χωρις «απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας» («Διακήρυξη»)
 • χωρίς την υπεσχημένη «κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του» που λέει η «Διακήρυξη»
 • χωρίς την απλή αναλογική που υπόσχεται το «Συμβόλαιο»
 • χωρίς το υπεσχημένο δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΟΚ («Συμβόλαιο») αλλά με Μάαστριχτ, και Λισαβώνες και Σένγκεν
 • χωρίς αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά με SEEBRIG, NRF και HELBROC και αποστολές στρατευμάτων στα πέρατα του κόσμου
 • χωρίς «τον έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους, δηλαδή με την αυτοδιαχείρηση » («Διακήρυξη»), φρασεολογία που ξεπερνάει ακόμα και τα κομμουνιστικά κόμματα και αγγίζει τον αναρχικό χώρο (εκτός κι αν το ΠαΣοΚ ως λαϊκή αυτοδιαχείριση τον παμφάγο κομματικό συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ).
 • χωρίς την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που υπόσχεται η «Διακήρυξη»
 • χωρίς κατάργηση των εισιτηρίων εξετάσεων στα πανεπιστήμια («Συμβόλαιο»)
 • χωρίς «ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής» («Διακήρυξη»), αλλά με επέκταση του κομματικού ελέγχου στις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών, το κλείσιμο των εργοστασίων και την αυτονόμηση της ΑΤΕ από την αγροτιά
 • ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ χωρίς «δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν» («Διακήρυξη»)

Κείμενα σαν τη «Διακήρυξη» και το «Συμβόλαιο» θα χρησιμεύσουν στους ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ δικαστές και εισαγγελείς του δημοκρατικού μέλλοντος που έρχεται με γρήγορο βήμα.

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Καλή δύναμη σε όλους αύριο στο Σύνταγμα

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

8 Responses to Η «Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου» και το «Συμβόλαιο με το Λαό» είναι οι μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης. (επετειακό)

 1. Μπράβο Αναρμόδιε, συμφωνώ με όσα λές. Τι θα έκανε άραγε ο Γεώργιος Παπανδρέου αν έβλεπε το ΠΑ.ΣΟ.Κ του εγκονού του;

 2. Ο/Η Σωτήριος Καλαμίτσης λέει:

  Σωστά όλα αυτά. Το κακό είναι ότι δεν έχουμε οξυδερκείς πολιτικούς να αντιληφθούν εγκαίρως πού μας οδηγεί ένα κίνημα ή μία κίνηση, μία δήλωση κ.λπ. Ο λαός ασχολούμεθα με την καθημερινότητα και την εξασφάλιση των προς το ζην, με αποτέλεσμα να μην έχουμε χρόνο να αναλύσουμε σε βάθος τις κατά καιρούς διακηρύξεις όλων των λαμογίων. Ακόμη δε και όταν κάποιος ξεφεύγει και λέει τα πράηγματα με το όνομά τους, εμείς απλώς απορούμε. Ο Χάρρυ Κλυν είχε πει σε επιθεώρηση το 1983 ότι σε 30 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Τότε γελάσαμε με το σκετσάκι της επιθεώρησης. Το 1996 ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είπε τα ίδια με επιστημλνικό τρόπο σε συν΄δεριοα του ΠΑΣΟΚ και αφήσαμε να τον φάει η μαρμάγκα συνεπικουρούντων των ΜΜΕ. Ήταν βλέπετε γραφικός. Όπως γραφικοί είμαστε εμείς τώρα που παρακολουθούμε σήμερα με ανοιχτό στόμα αυτά που μας κάνει σήμερα ο ΓΑΠ και η παρέα του.

 3. Ο/Η κικη λέει:

  Οργανωνουμε και εμεις σημερα επετειακα
  μια απατη,
  ετσι στα γρηγορα να μαζευτουμε μερικες εκατονταδες χιλιαδες αποφασισμενοι, -τι εχουμε να χασουμε αλλωστε μονο τις αλυσιδες μας,- και αποφασισμενοι να τους ριξουμε , αποφασισμενοι να ανακτησουμε την Εθνικη μας Αξιοπρεπεια, Ανεξαρτησια, Δημοκρατια και Ελευθερια.
  Να την κανουμε μερα Εθνικης γιορτης.

 4. Ο/Η χρηχα λέει:

  To Πασόκ ιδρύθηκε για να ανασχέσει την άνοδο του ΚΚΕ στην εξουσία…υπήρχε ακόμα ο φόβος της Ρώσικης αρκούδας για τους δυτικούς….δεν είναι τυχαίο το ότι άντλησε όλους σχεδόν τους δραστήριους νέους της αριστεράς με «επαναστατικά» συνθήματα αλλά και με γενναίες «επιχορηγήσεις» εθίζοντας την περιβόητη γενιά του πολυτεχνείου στην «μάσα – σούρα» και τελικά στον οικονομικό μηδενισμό και την ηθική κατάπτωση μιας μερίδας του λαού, μέχρι πριν λίγα χρόνια πριν εμφανιστεί ο μεσίας του Πασοκ , πολλά υποσχόμενη για την ανάπτυξη ( οικονομική και πολιτική ) της Ελλάδας….

  Η μοίρα όμως όλων των αποικιών είναι , ίσως επειδή σε καθαρή οικονομική αξία δεν είναι παρά μηδενικά ποσοστά επί της αξίας της «μητρόπολής», όταν εμφανίζουν τάσεις ανεξαρτησίας ή επαναστατικές τάσεις , να εξαγοράζεται η ηγεσία και τα στελέχη , με πρόσβαση στον έλεγχο του λαού, έτσι ώστε να μην επαναστατήσει ο λαός ποτέ….και το καλύτερο για την «μητρόπολη» είναι ολζός της αποικίας να ακολουθεί έναν μεσία που τους οδηγεί στον γκρεμό…..

 5. Ο/Η χρηχα λέει:

  Υ.Γ.»ολζός»=ο λαός

 6. Ο/Η χρηχα λέει:

  Καλημέρα πατριώτη…

  Θα το αναρτήσω και σε μένα….

 7. Ο/Η trelOYKas λέει:

  Όλα τα φασιστάκια τα ίδια λέτε… Για τρελά γέλια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s