Ο «Περικλής» φέρνει και πάλι τη δημοκρατία


από το ιστολόγιο adesmeytos-typos.blogspot.com

Στην εποχή που διανύουμε το χάσμα μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και πολιτών φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, την ώρα που η «απολιτίκ» στάση των ψηφοφόρων γιγαντώνεται με μαθηματική ακρίβεια.

Η κρίση την οποία βιώνουμε, «γέννημα θρέμα» της οποίας είναι οι ρωγμές του πολιτικού μας συστήματος, οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στην αποξένωση και την έλλειψη επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ κυβερνώντων και εκλογικού σώματος, με τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες να θεωρούν ότι η «φωνή» και τα «θέλω» τους δεν εισακούγονται από κανέναν.

Το χάσμα αυτό επιχειρεί να «κλείσει» το Δίκτυο «Περικλής» . Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής εφαρμογής και εκπαίδευσης στη Δημοκρατία, το οποίο ανέπτυξαν στο Ερευν. Εργαστήριο Τεχνολογιών ΜΜΕ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επιστήμονες του ΕΜΠ και του «Ερευνητικού Κέντρου Άθηνά’» υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Καμπουράκη και του Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημοσιογραφία και Τεχνολογία» Μάριου Νόττα.

Ο «Περικλής» αποτελεί ουσιαστικά μια πρωτοποριακή «μέθοδο δημοκρατικής επικοινωνίας» μεταξύ των πολιτών και των «Αρχόντων» ενός τόπου, που υποστηρίζεται από ηλεκτρονικούς λογισμητήρες(ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξελιγμένης τεχνολογίας) έτσι ώστε η χρήση του να είναι δυνατή από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών ακόμη και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα οι δυνατότητες του οποίου, αφενός προάγουν τη συναινετική δημοκρατία και αφετέρου ανοίγουν το δρόμο για ειλικρινή, άμεση και ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων, αποσκοπεί κυρίως στο να πετύχει την ενεργοποίηση του Έλληνα πολίτη, όσον αφορά τα κοινά.

Διαδίδει την συμμετοχική διοίκηση και την συν-ευθύνη, που τυπικά τουλάχιστον- αποτελούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας- και δίνει το απαραίτητο βήμα στους πολίτες γα να μπορούν να εκφράζουν τις ιδέες και τις απόψεις τους.

Όσον αφορά στην υλοποίηση του Δικτύου, η πρόσβαση των πολιτών θα γίνεται από ειδικά διαμορφωμένα, καλαίσθητα περίπτερα γνωμοληψίας, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα σε πολυσύχναστα σημεία κάθε δήμου (πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια). Τα περίπτερα θα στεγάζουν τον προηγμένο υπολογιστή (τερματικά γνωμοληψίας) και η πρόσβαση σε αυτά θα γίνεται με την ειδική, προσωπική, ανώνυμη και μη μεταβιβάσιμη κάρτα που θα έχει ο κάθε δημότης, με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου. Έτσι εξασφαλίζεται στο 100% η προστασία των προσωπικών δεδομένων του κάθε δημότη.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Δικτύου «Περικλής» στους Δημάρχους Γλυφάδας και Νέας Σμύρνης, Κώστα Κόκκορη και Σταύρο Τζουλάκη αντίστοιχα, καθώς και σε εκπροσώπους από το Υπουργείου εσωτερικών καθώς και από την Ηλιούπολη, και τον Καποδ. Δήμο Υμηττός-Δάφνη οι υπεύθυνοι του προγράμματος Δρ. Γεώργιος Καμπουράκης και Μάριος Νόττας τόνισαν μεταξύ άλλων, πως στις μέρες μας η ανάγκη δημιουργίας ενός απόλυτα δημοκρατικού «βήματος», μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν τα κοινά, μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γ.Καμπουράκης, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι «το 81% των νέων επιθυμούν να συζητούν με τους ανθρώπους που παράγουν πολιτική».

Παράλληλα, όπως διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, μια από τις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις του προγράμματος είναι να πειστούν οι πολίτες ότι διασφαλίζονται η ανωνυμία και τα προσωπικά τους δεδομένα.

«Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο και θα διαχειρίζεται το συνολικό δίκτυο δεδομένων, μπορεί να εγγυηθεί στο 100% για την ασφάλεια του, όπως επίσης και για το ότι τα στοιχεία του κάθε πολίτη, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από καμία άλλη υπηρεσία» τόνισαν οι αρμόδιοι καθηγητές.

Πάντως, όσον αφορά την πορεία του Δικτύου, φαίνεται πως στην προ ημερών παρουσίαση, έγινε μια «καλή αρχή» καθώς ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης δεσμεύτηκε ενώπιον όλων, την εγκατάσταση στο δήμο, δύο περιπτέρων του «Περικλή». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση δυο περιπτέρων στη Γλυφάδα, ενός στο δημαρχείο της πόλης και ενός στην Τερψιθέα. Σκοπός μας είναι να δώσουμε, κυρίως στους νέους, το βήμα και τη «φωνή» που ζητούν».

Μένει να αποδειχθεί εάν η δέσμευση του κ. Κόκκορη θα γίνει πράξη, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες του να εκφράζονται για θέματα που απασχολούν την πόλη τους.
——————–

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

ΥΓ. Το Δίκτυο Περικλής υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Η πολιτική ολιγαρχία αποσιωπά την ύπαρξή του. Προετοιμάζουμε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του Δικτύου Περικλής, με μάλλον περισσότερες από μία αναρτήσεις. Ελπίζουμε πως θα δουν το φως γύρω εκεί στον Σεπτέμβριο. Εκτός κι αν χρειαστούμε το Δίκτυο Περικλής νωρίτερα…

This entry was posted in Δημοκρατία and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Ο «Περικλής» φέρνει και πάλι τη δημοκρατία

 1. Ο/Η γεωργία λέει:

  Το Δίκτυο Περικλής υπάρχει εδώ και 20 χρόνια, μάλιστα, και φέτος τη χρονιά που γίνεται το μεγάλο ριφιφί, τη χρονιά που το ελληνικό κράτος γίνεται επίσημα προτεκτοράτο, που ξεπουλάμε ΄τα πάντα, οι μεγάλοι σωτήρες μας αποφάσισαν να μας γνωστοποιήσουν την ύπαρξη αυτού το μεγάλου δώρου για τη δημοκρατία.
  Εγώ ο αφελής, ο νεοέλληνας ή νεορωμιός (όπως θές με λές) αλλά κυρίως κουτοπόνηρος τι να σκεφτώ πείτε μου, οτι κοντοζηγώνει η δευτέρα παρουσία, η μεγάλη αλλαγή του 2012 ή οτι τα αφεντικά τρελλάθηκαν; πείτε μου σας παρακαλώ…

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Γεωργία

   δεν νομίζω πως οι «σωτήρες» μας έχουν τέτοια πρόθεση να κάνουν συστήματα σαν το Περικλής γνωστά στους πολίτες.

   Παρόμοια προσπάθεια με κάποιον δήμαρχο νομίζω πως έχει υπάρξει και στο παρελθόν, αλλά δεν τα γνωρίζω λεπτομερώς αυτά…

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η γεωργία λέει:

    Άμα καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι δεν λέει ο σοφός λαός;
    Και μετά από τα κατορθώματα του Δήμαρχου Αθηνών κ. Καμίνη που καθάρισε την πλατεία από τα “σκουπίδια” τους πολίτες τώρα κάποιος άλλος δήμαρχος θέλει να γίνουν αυτοί οι πολίτες ενεργοί και δραστήριοι στα πολιτικά δρόμενα, δηλαδή τι να σκεφτώ εγώ τώρα πάλι για τους δημάρχους, θα μου πεις δεν είναι όλοι ίδιοι. Θα δούμε.
    Ενδιαφέρον το άρθρο για το ΕΣΥ και αν προκύψει, καλό θα είναι να συμπεριληφθεί και το σύστημα Περικλής στις παραπάνω προτάσεις του ΕΣΥ, γιατί εάν περιμένουμε από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, τους δημάρχους του και τους αντιδημάρχους του, τους σαράντα κλέφτες του αλιμπαμπά, να το προωθήσουν «ζήτω που καήκαμε».

  • Ο/Η Αρεταίος Καππαδοκειος λέει:

   …..αποξένωση ….μεταξύ κυβερνώντων και εκλογικού σώματος….
   Ακριβώς το ΑΝΤΊΘΕΤΟ είναι ο πυρήνας της ελληνικής παθογένειας!
   (γλυωδης λαϊκισμός,ετοιμότητα μεταφοράς βαρών των γέρων στους νέους,
   πελατιακές σχέσεις κυβερνωντων και λαού,ψηφοφόροι ως στους εκλεκτούς των εκδιδόμενα πρόσωπα,έλλειψη αστικοπατριωτικού πνεύματος της προσφοράς άνευ
   διεκδικήσεων,γενιά του πολυτεχνείου του προτύπου Που Είναι Το Μερίδιο Μου,
   ιλλιγγιωδης οικονομικός αναλφαβητισμός των αιωνίων απαιτήσεων ,το κράτος ως λεία…)
   Το ελληνικό πρόβλημα είναι το ΠΑΝΤΕΛΏς αδύναμο κράτος εναντυ ΠΑΝΤΕΛΏς αθέμιτων διεκδικήσεων και πανίσχυρων διεκδικητών!
   Υποστηρίζω ΗΓΈΤΕΣ που στρέφονται εναντίων του ανεύθυνου λαού!
   ΟΥΔΈΝ οικτρότερον του ανεύθυνου λαού!
   («ΜΌΝΟ το ΙΣΧΥΡΌ και ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟ από μειονότητες κράτος δύναται να εξασφαλήσει
   τον ΝΌΜΟ εντός του καθεστώτος της μαζικής δημοκρατίας»/Carl Schmitt (1888-1985);
   Γερμανός θεωρητικός του Νομού με τεράστια επιρροή στη συνταγματική
   διαμόρφωση επιτυχημένων κρατών)
   Τ

   • Ο/Η ernesto λέει:

    δηλαδη το κρατος με τους μηχανισμους του (εκπαιδευση, θεσμους, μμε) δεν συμμετεχει και δεν συμβαλλει στη διαμορφωση της συνειδησης ενος λαου;;;; κατι μου λεει πως ναι…και η προσφορα ανευ διεκδικησεων ας αρχισει απο τους εχοντες και κατεχοντες…δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να προσφερω γιαν ακερδιζει το κεφαλαιο…ολι οι ανθρωποι εχουν τα ιδια δικαιωματα, τα ιδια μεσα και τις ιδιες ευκαιριες στην επιδιωξη της ολοκληρωσης τους…χωρις αυτη την παραδοχη, δεν υπαρχει καμια κοινωνικη ειρηνη και η εννομη ταξη ειναι μηχανισμος διαιωνισης των κοινωνικων ανισοτητων…τα κατωτερα λαικα στρωματα αρκετα προσφεραν και ελαχιστα πηραν…

 2. Ο/Η γεωργία λέει:

  Τώρα διάβασα το https://anarmodios.wordpress.com/2011/01/22/1-150/, τά λεγες εσύ απ΄τον ιανουάριο αλλά «μερικοί» κοιμόμασταν, δεν πειράζει έστω και καθυστερημένα, το σεπτέβρη στη λαική συνέλευση λοιπόν.

 3. Ο/Η kyriakos mixalopoulos λέει:

  ΡΕ ΠΑΡΑΜΥΘΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ !!!!! πολυ σωστα διαλεξες το ονομα σου .ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ θα σου προσθεσω και το ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s