Δύο ΜΟΝΟ είναι τα πολιτεύματα: Ολιγαρχία και Δημοκρατία. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός δεν είναι πολιτεύματα, είναι οικονομικές «διαρρυθμίσεις».


Να τι λέει η ελληνική wikipedia στο λήμμα πολίτευμα

»
Με το όρο πολίτευμα ή πολιτικό σύστημα εννοείται το σύνολο των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνάται ένα κράτος ή μια πολιτεία. Σε ό,τι αφορά το συνταγματικό δίκαιο είναι η ιδιάζουσα τάξη, σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε πολιτεία ρυθμίζει την οργάνωση της εξουσίας και η θέση των πολιτών μέσα σε αυτή την τάξη. Ένας κάπως διαφορετικός -αλλά ισχύων- ορισμός για το πολίτευμα είναι το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν ποια είναι τα άμεσα όργανα της πολιτείας, τον τρόπο εκλογής τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και τον κύκλο αρμοδιότητάς τους, όπως επίσης και τη σχέση των ατόμων προς την πολιτική εξουσία.
»

Ουσιαστικά τα πολιτεύματα είναι δύο: Η ολιγαρχία και η δημοκρατία.

Το κριτήριο είναι ο αριθμός αυτών που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν τις παίρνουν ΟΛΟΙ οι πολίτες είναι δημοκρατία. Αν τις παίρνουν λιγώτεροι είναι ολιγαρχία. Και η μοναρχία, η βασιλεία δηλαδή, μια παραλλαγή της ολιγαρχίας είναι.

Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να μας πείσουν πως ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός είναι πολιτεύματα. ΔΕΝ είναι πολιτεύματα. Είναι απλώς «οικονομικές διαρρυθμίσεις«.

Και ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός όποτε και όπου εφαρμόστηκαν χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή της ολιγαρχίας: τον κοινοβουλευτισμό. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός χρησιμοποιούν το ίδιο πολίτευμα αποκλειστικά: τον κοινοβουλευτισμό.

Κοινοβουλευτισμός σημαίνει: επαγγελματίες αντιπρόσωποι-βουλευτές ΜΑΚΡΑΣ θητείας που επιτρέπεται να επανεκλέγονται συνεχόμενα και που σχηματίζουν μία επαγγελματική νομοθετική ομάδα-διμοιρία πεζοναυτών που υπακούει τυφλά στον απόλυτο αρχηγό-αυτοκράτορα, δηλαδή τον αρχηγό του κόμματος-πρωθυπουργό, ο οποίος ΔΙΟΡΙΖΕΙ και την κεφαλή της δικαστικής εξουσίας (την ηγεσία των τριών ανώτατων δικαστηρίων στην χώρα μας). Για να ολοκληρωθεί ο ολιγαρχικός εφιάλτης.

Αμα αυτό δεν είναι ολιγαρχία, ε τότε να καταργήσουμε την λέξη.

Με κοινοβουλευτισμό (δηλ. αντιπρόσωποι με μακρές θητείες κλπ κλπ) λειτουργούν: η βουλή, οι δήμοι, τα σωματεία, τα δεκαπενταμελή των σχολείων (να μαθαίνουν από μικρά), και κάθε σύλλογος ή όμιλος φυσιολατρικός, πολιτιστικός ή μοτοσυκλετιστικός.

«Δημοκρατία» παντού και πουθενά δημοκρατία. Ούτε που υποψιάζεται ο μέσος πολίτης ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Κι ενώ ΔΕΝ το υποψιάζεται τι είναι η δημοκρατία, βλέποντας αυτό το χάλι που του παρουσιάζουν για δημοκρατία, έχει αρχίσει και πείθεται, αυτός ο μέσος πολίτης, πως αυτό που ζει δεν είναι δημοκρατία. Γι’ αυτό βγαίνει στις πλατείες αγανακτισμένος και ζητάει: «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα».

Οι ολιγαρχικοί θα αντεπιτεθούν. Να είστε σίγουροι πως θα το κάνουν. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους ολιγαρχικούς ΔΕΝ είναι κάποια ιστολόγια που βρίζουν και κάνουν διάφορες ασχήμιες. Και μην ακούτε τον υπουργό της ολιγαρχίας και τις προφάσεις του για τον νέο νόμο φίμωσης των ιστολογίων που ετοιμάζει (δείτε και με ποιους κιόλας ως νομο-παρασκευαστές, αυτούς που οι ίδιοι ο ολιγαρχικοί διόρισαν στις θέσεις εξουσίας που κατέχουν).

Ο μεγάλος κίνδυνος για τους ολιγαρχικούς είναι τα ιστολόγια που διαδίδουν την δημοκρατία. Αυτά είναι ο θανάσιμος κίνδυνος για την ολιγαρχία του κοινοβουλευτισμού. Και αυτά θα προσπαθήσουν να φιμώσουν. Να τα εξοντωσουν. Και φυσικά, άμα τα πράγματα παραζορίσουν, θα τους (μας) μαζέψουν όλους μέσα, και θα βρουν και μια ωραία δικαιολογία. Καμμία αμφιβολία. Ετσι γίνεται πάντα. Διότι το να διαδίδεις στον λαό τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία, είναι έγκλημα.

Το να κάνεις κόμμα επιτρέπεται. Το να διαδώσεις την δημοκρατία απαγορεύεται.

Πριν όμως οι ολιγαρχικοί περάσουν στο τελικό στάδιο, της κατά μέτωπον επίθεσης, θα πάρουν πολλά άλλα μέτρα. Ενα από αυτά θα είναι αυτό το νομοσχέδιο που ετοιμάζει αυτός ο υπουργός που οι ολιγαρχικοί ανέσυραν από την ναφθαλίνη.

Αλλά θα εξαπολύσουν και ιδεολογική επίθεση. Θεωρητική. Καμμία αμφιβολία και γι’ αυτό. Θα βάλουν τα παπαγαλάκια τους, μορφωμένους, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, ειδικούς και πολιτειολόγους, να κάνουν εκπομπές, να γράφουν κείμενα, να κάνουν ομιλίες και συνέδρια όπου θα ισχυρίζονται χίλια δυο εναντίον της δημοκρατίας και υπέρ της ολιγαρχίας του κοινοβουλευτισμού. Ηδη άρχισαν.

Ενα επιχείρημά τους που διάβασα τελευταία είναι πως «η συνέλευση των πολιτών, είναι προφανώς ανέφικτη στα σημερινά εθνικά κράτη, πρώτιστα για γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς λόγους». Μη γελάτε!

Και τα λένε αυτό ειδικοί πολιτειολόγοι που θα έπρεπε, λόγω και συνάφειας επιστημονικής, να ξέρουν τουλάχιστον τι είναι το Δίκτυο Περικλής, και που στο κάτω κάτω υπάρχει εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια. Και το κρύβουν. Και καμώνονται πως δεν βλέπουν πως η κοινωνία είναι ΗΔΗ δικτυωμένη γενικώς. Καλωδιωμένη. Με 10 gadgets ο καθένας στην τσέπη κυκλοφορεί. Και στο μόνο που ΔΕΝ είναι δικτυωμένη είναι στην λήψη, εφαρμογή και επιτήρηση των πολιτικών αποφάσεων. Στο μόνο…

Ο καπιταλισμός μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών δίνει πρόσβαση στο φετίχ του, το χρήμα, μέσω μιας απλής πλαστικής κάρτας. Στα προπατζίδικα οι τζογαδόροι παίζουν καθημερινά on-line ΚΙΝΟ και χίλια δυο σε όλη την ελλάδα και την Κύπρο. On-line.

Στο τέλος θα μείνει το μόνο πράγμα που θα το κάνουμε χειρόγραφα να είναι οι εκλογές. Και πάντα ανά 4 χρόνια. Ολα τα άλλα θα έχουν μηχανογραφηθεί. Και οι ειδικοί τους, οι άνθρωποί τους, οι επιστήμονές τους, οι δημοσιογράφοι τους, θα κάνουν οτι δεν τα βλέπουν και δεν τα ξέρουν.

Ενα άλλο που ισχυρίζονται είναι η «τεχνική αναρμοδιότητα» του απλού πολίτη, η οποία λένε δεν θα του επιτρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις για διάφορα τεχνικά ζητήματα και άρα χρειάζονται επαγγελματίες πολιτικοί.

Δηλαδή θέλουνε να πειστούμε πως η διακυβέρνηση, η νομοθεσία και η απονομή δικαιοσύνης είναι ΤΕΧΝΙΚΟ ζήτημα. Και όχι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα. Και άρα απαιτούνται επαγγελματίες. Γι’ αυτό και σιγά σιγά μεταφέρουν και τμήματα της εξουσίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε λίγο θα ισχυριστούν πως ως κοινωνίες χρειαζόμαστε ειδικούς της εξουσίας, όπως ο δικαστής Ντρεντ.

Λεφτά έχουν. Μέσα έχουν. Ανθρώπους έχουν. Εξουσία έχουν.

Και νομίζουν οτι στο τέλος θα βγουν νικητές. Αλλά κάνουν λάθος.

Οτι κάνουν το κάνουν για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία. Στην ολιγαρχική τους εξουσία που μας πίνει το αίμα αιώνες. Και για να μην περάσει ποτέ η εξουσία στον λαό. Τον μόνο φυσικό ιδιοκτήτη της εξουσίας.

Θραξ Αναρμόδιος

ΥΓ. Αλλά η αγωνία για το τέλος τους που πλησιάζει έχει ήδη αρχίσει…

Τα βήματα

Σ’ εβένινο κρεββάτι στολισμένο
με κοραλλένιους αετούς, βαθυά κοιμάται
ο Νέρων — ασυνείδητος, ήσυχος, κ’ ευτυχής·
ακμαίος μες στην ευρωστία της σαρκός,
και στης νεότητος τ’ ωραίο σφρίγος.

Αλλά στην αίθουσα την αλαβάστρινη που κλείνει
των Αηνοβάρβων το αρχαίο λαράριο
τι ανήσυχοι που είν’ οι Λάρητές του.
Τρέμουν οι σπιτικοί μικροί θεοί,
και προσπαθούν τ’ ασήμαντά των σώματα να κρύψουν.
Γιατί άκουσαν μια απαίσια βοή,
θανάσιμη βοή την σκάλα ν’ ανεβαίνει,
βήματα σιδερένια που τραντάζουν τα σκαλιά.
Και λιγοθυμισμένοι τώρα οι άθλιοι Λάρητες,
μέσα στο βάθος του λαράριου χώνονται,
ο ένας τον άλλονα σκουντά και σκουντουφλά,
ο ένας μικρός θεός πάνω στον άλλο πέφτει
γιατί κατάλαβαν τι είδος βοή είναι τούτη,
τάνοιωσαν πια τα βήματα των Εριννύων.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Advertisement
This entry was posted in Εξουσία. Bookmark the permalink.

7 Responses to Δύο ΜΟΝΟ είναι τα πολιτεύματα: Ολιγαρχία και Δημοκρατία. Ο σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός δεν είναι πολιτεύματα, είναι οικονομικές «διαρρυθμίσεις».

 1. Ο/Η kiki λέει:

  Οροι οικονομικοι ειναι, ουτε καν εφαρμογη δεν εχουν , ειδικα αυτη του σοσιαλισμου ειναι ονειρο θερινης νυκτος, δυστυχως.
  Η δημοκρατια ειναι μια.
  Ολα τα αλλα δικτατορια, του χρηματος του αιματος του λαου του αρχηγου, κλπ.
  Την δημοκρατια που εχουμε ειναι απο εναν εφιαλτη που ειχα δει μικρη, το ελεγαν «1984»
  καποιου Οργουελ, βημα βημα παμε στην πληρη εφαρμογη, του » ολοι ισοι ειναι , αλλα μερικοι ειναι πιο ισοι απο τους αλλους».
  Καλα μου γουρουνακια.

 2. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Αγαπητέ Αναρμόδιε, έχεις απόλυτο δίκιο. Μακάρι ο Ελληνας κάποτε να ξυπνήσει και να απαιτήσει να πάρει πίσω την κληρονομιά του, την Δημοκρατία.

  Η αλήθεια είναι ότι η ολιγαρχία έχει αρχίσει ήδη την αντεπίθεση και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του καημένου του Ελληνα.

  Η πρώτη επίθεση που εξαπέλυσαν η ολιγαρχική κυβέρνηση και η ολιγαρχική αξιωματική αντιπολίτευση, είναι οι προτάσεις του ΓΑΠ για τα ( δημοκοπικά ) δημοψηφίσματα, και οι προτάσεις του Σαμαρά, για το Σύνταγμα.

  Βλέπουν και οι δυο παρατάξεις τον κίνδυνο που ελλοχεύει, διότι ο κόσμος αρχίζει να ξυπνά, και προσπαθούν να ρίξουν στο τραπέζι ιδέες που φαινομενικά κάνουν το πολίτευμα λίγο δημοκρατικότερο, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν το αλλάζουν καθόλου.
  Απώτερος σκοπός είναι να ξεγελάσουν τον κόσμο άλλη μια φορά, πριν να είναι αργά γι αυτούς.

  Βέβαια εδώ έρχονται τα Blogs να τους χαλάσουν τη σούπα, αφού τους ξεγυμνώνουν και δείχνουν την αλήθεια.

  Οτι και να κάνουν όμως το πολιτικό τους τέλος δεν θα το αποτρέψουν.

 3. Ο/Η KostasL λέει:

  Βρε, αν ξυπνήσουμε…τους έχουμε χαλαρά !

  Αν οργανωθούμε και συντονιστούμε, θα τους πάρει και θα τους σηκώσει…

  Θέλει δουλειά όμως…

  Από εμάς…σήμερα…κι εδώ…

  Όπου και να βρισκόμαστε η ενημέρωση και αφύπνιση του συμπολίτη μας, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση…Όπου και να βρισκόμαστε ανοίγουμε συζητήσεις…Μιλάμε μεταξύ μας για τα θέματα που μας απασχολούν…και κυρίως για το θέμα της δημοκρατίας.

  Στο χέρι μας είναι να την επιβάλουμε…

  Εμείς έχουμε τα νούμερα που μετρούν πραγματικά…Αυτοί έχουν τα νούμερα της τηλεθέασης, τα ΜΜΕ, τα νούμερα τα οικονομικά, εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ, κλπ. Εμείς όμως είμαστε εκατομμύρια πολίτες που άρχισαν να ξυπνούν από το λήθαργο…

  Σήμερα μιλάμε μεταξύ μας, ενημερωνομαστε κι ενημερώνουμε, συνεννοούμαστε κι ετοιμαζόμαστε…

  Και περιμένουμε…

  Περιμένουμε το σύνθημα…

 4. Ο/Η skeptiki λέει:

  Έτσι!!!! Και ακόμα δεν τολμάνε οι περισσότεροι να το πουν ανοιχτά…. βλέπεις η πεφωτισμένη ελληνική διανόηση δίδασκε άλλα !!!!!

 5. Ο/Η Δημοκρατικό σκυλί λέει:

  Ηλίθιοι δημοκράτες, με κάνετε να ντρέπομαι για το ανθρώπινο είδος

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @Δημοκρατικό σκυλί

   Γιατί ντρέπεσαι;

   • Ο/Η Πάνος Σοροπίδης - Ρόδος λέει:

    Πέρασαν 4 χρόνια και ακόμη ντρέπεται και να απαντήσει…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.