Wikiparliament.gr : ένα διαδικτυακό κοινοβούλιο


Ανακοίνωση του Ελληνικού Wikiparliament

Αγαπητοί φίλοι,

Με αυτό το μήνυμα θέλουμε να σας ανακοινώσουμε την ίδρυση του Ελληνικού Wikiparliament.

Το Wikiparliament είναι ένας δικτυακός χώρος φιλοξενίας προτάσεων για:
α) τροποποιήσεις εν ενεργεία νομοθετικών κειμένων ή νομοσχεδίων που βρίσκονται σε επεξεργασία
β) κατάρτιση νέων νόμων

Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική και πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σε ένα κοινό τόπο τις δημιουργικές προτάσεις ενημερωμένων πολιτών και οργανώσεων και να τις υποβάλει στη διαδικασία της συλλογικής συγγραφής, που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τη γνωστή δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Σε αυτό το πρώτο μας δημόσιο κάλεσμα, απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με την προσδοκία ότι θα στηρίξουν αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα συνεισφέροντας νομοθετικές προτάσεις και ιδέες. Πιστεύουμε ότι το Wikiparliament μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό χώρο συνεργασίας μεταξύ πολιτών και οργανώσεων από τον οποίο θα προκύψουν ολοκληρωμένες προτάσεις για σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις σε καίρια σημεία του νομικού κώδικα. Η χρήση της συλλογικής συγγραφής με τη βοήθεια του λογισμικού wiki, έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ενεργό δημοκρατική συμμετοχή περισσότερων ενημερωμένων πολιτών και οδηγεί σε υψηλής ποιότητας συνεργασίες που θα ήταν αδύνατον να επιτευχθούν με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αυτή η μεθοδολογία έχει στηρίξει σημαντικές καινοτομίες στον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τομέα, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε νομοθετικό επίπεδο. Το Wikiparliament έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να γίνει το πρώτο εγχείρημα συλλογικής συγγραφής νομοθετικών κειμένων παγκοσμίως.

Καλούμε τις οργανώσεις σας να επισκεφτούν το νέο ιστοχώρο στη διεύθυνση http://www.wikiparliament.gr και να συνεισφέρουν τις νομοθετικές προτάσεις και ιδέες τους. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία μας να ανοίξει ένα νέο δρόμο δημιουργικής συνεργασίας και να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο που θα προάγει έναν πιο ουσιαστικό διάλογο και θα οδηγήσει σε μια πιο αληθινή και δημοκρατική συνεργασία μεταξύ των πολιτών και των κρατικών φορέων.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τη λειτουργία του Wikiparliament ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας γράφοντας στο: info@wikiparliament.gr

Με εκτίμηση,
η ιδρυτική ομάδα του Wikiparliament
——————–

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

ΥΓ. Ισως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τέτοιο wiki, ίσως και το wikiparliament ακόμη, για να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα νέο Σύνταγμα μια γνήσια δημοκρατικής πολιτείας. Να έχουμε τουλάχιστον ένα προσχέδιο έτοιμο. Θα μας χρειαστεί…

Advertisement
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Wikiparliament.gr : ένα διαδικτυακό κοινοβούλιο

  1. Ο/Η Geitonia Mas λέει:

    μπραβο

  2. Ο/Η chgiorgos λέει:

    Νομίζω ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η αφύπνιση της συνείδησης των ανθρώπων. Των Ελλήνων αν προτιμάς. Τα συντάγματα είναι άψυχα, αν το έμψυχο, ο άνθρωπος, δεν δίνει την πνοή που χρειάζεται για να λειτουργήσουν. Αν έχεις ανθρώπους με ψυχή και το «Μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνει» είναι υπεραρκετό σύνταγμα. Γενικά οι νόμοι -το λέει και ο Βάρναλης- δημιουργούνται για να θάψουν την ανθρώπινη συνείδηση.
    Λοιπόν έκανα συζητήσεις εδώ στη «γειτονιά» με διάφορους. Διαπίστωσα ότι για να λειτουργήσουν πνευματικά, θα έπρεπε να τους βάλεις σε σεμινάρια τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, με αντίστοιχη απαγόρευση τηλεθέασης. Έμεινα κατάπληκτος από τον τρόπο που αποστηθίζουν παραγράφους ολόκληρες από το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης και μετά χωρίς καμία διάθεση κριτικής, σου το πετάνε κατακέφαλα σαν «η άποψη μου», κι όταν δοκιμάσεις να τους δείξεις το λάθος τότε γίνεσαι κακός και σου κόβουν το λόγο.
    Διαβάζω τακτικά την ιστοσελίδα σου και πραγματικά χαίρομαι με το πάθος σου, τη βιάση σου, την πολυπραγμοσύνη σου. Δεν σου κρύβω ότι κι εγώ πολλές φορές αισθάνομαι έτσι.
    Ξέρω όμως ότι αν δεν απευθυνθείς, στην καρδιά, το μυαλό και την ψυχή, όλα τ’ άλλα είναι μάταια.
    Αν δεν ξυπνήσεις τον λαό, και προβλέπει και το ισχύον σύνταγμα την λειτουργία αυτή, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο.
    Ευχαριστώ.

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      «Γενικά οι νόμοι -το λέει και ο Βάρναλης- δημιουργούνται για να θάψουν την ανθρώπινη συνείδηση»

      Οι νόμοι φίλε είναι το minimum…αυτό δλδ που επιβάλεται να (μην) κάνεις σε μια οργανωμένη κοινωνία ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΕΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΟΥ.

      Δυστυχώς για την Ελλάδα της μη-ευθύνης βουλευτάδων, ηθικό κατέντησε το νόμιμο και ό,τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται αρκεί να μην το πάθω «εγώ»…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.