Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ’ όλον τον κόσμο.


από το ιστολόγιο ksipnistere.blogspot.com

Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία:

Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος.

Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση.

Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι’ αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια;

Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα;

Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία:

2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση.

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο.

Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία.

Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων.
H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες.

Μίλησαν για όλ’ αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ!

Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ’ όλον τον κόσμο.
—————-

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

Advertisement
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ’ όλον τον κόσμο.

 1. Ο/Η Νίκος Τανάλιας λέει:

  Σας παρακαλώ, εμείς πάλι με μέσον πάμε να κάνουμε την δουλιά. Κάνουμε αβρααμικές δεήσεις στον Γιάχβε και την σύζυγό του, γιά να απαλλαγούμε απο τους 300 τυράννους της βολής, που εμείς ψηφίσαμε.

  Άρε Ελλαδάρα με τα μεγαλεία σου…

  http://neotera.wordpress.com/2011/07/08/δεηση-παπα-να-απαλλαξει-ο-θεοσ-απο-τουσ/

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Αυτό που θα σου πω στο λέω επειδή είσαι θαμώνας του Αναρμόδιου (άρα η γνώμη σου ακούγεται και μετράει) και θα στο πω ευγενικά γιατί γράφεις επώνυμα και το σέβομαι..

   Είναι πάρα πολύ προσβλητικός ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεσαι στον Θεό στον οποίο κάποιοι από εμάς πιστεύουμε…και ένα παραπάνω γιατί ενώ διαφωνούμε ΚΑΘΕΤΑ με τον οικοδεσπότη σε θέματα θρησκευτικά ακολουθούμε την επιθυμία του να μην προσβάλλουμε τις πεποιθήσεις κανενός.

   Θεωρώ τον Θράκα φίλο μου και πνίγω πολλές φορές την (έντονη) διαφωνία μας περί θρησκευτικών ζητημάτων γιατί θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό να μην προσβάλω ανθρώπους που εκτιμώ την γνώμη τους.

   Μπορώ κι εγώ πολύ εύκολα να κάνω το ίδιο που έκανες…και πιο αισχρά ακόμα…αλλά θα γινόμουν καραγκιόζης.

   Αυτά.

 2. Ο/Η tsilivithras λέει:

  «Μίλησαν για όλ’ αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ!»

  E φυσικά και όχι ρε φίλε…πλάκα κάνεις δλδ;;;Οι Ισλανδοί ακολούθησαν Δημοκρατικές διαδικασίες που ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ και δεν προβλήθηκαν καθόλου ενώ οι Αιγύπτιοι ακολούθησαν της διαδικασίες του ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΥ ΟΧΛΟΥ (και δη μουσουλαμνικού) που είναι ο ξαφνικός έρωτας όλων των ΜΜΕ (γιατί άραγε;;)…
  Αλλά όχι και ότι δεν ξέραμε…όποιος παρακολουθεί το διαδίκτυο δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε.
  Κι όποιος παραπονιέται για τα ΜΜΕ…γιατί στο διάολο τα παρακολουθεί ακόμα;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.