Τα κόμματα, ακόμα και τα πιο “προοδευτικά” είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΙ πολιτικοί μηχανισμοί. Οχι δημοκρατικοί.


Τα κόμματα, ακόμα και τα πιο “προοδευτικά” είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΙ πολιτικοί μηχανισμοί. Οχι δημοκρατικοί.

Λειτουργούν με το σύστημα “αντιπρόσωποι με μακρές θητείες”. Εχουν ηγεσίες και “αρχηγούς” (φτου τρις) που επανεκλέγονται και επανεκλέγονται και… Δεν είναι δημοκρατία αυτό το πράγμα.

Αν νομίζει κάποιος πως το να βρίσκονται μόνιμα για δεκαετίες τα ίδια πρόσωπα στις κεντρικές επιτροπές, στα πολιτικά γραφεία, και στην αρχηγία ενός κόμματος, είναι δημοκρατία, ε τότε έχει ΜΑΥΡΟ ΜΕΣΑΝΥΧΤΟ από το τι είναι δημοκρατία.

Αυτή η μονιμότητα στις θέσεις εξουσίας είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.

Λυπάμαι αλλά ΚΚΕ-δες και ΠαΣοΚοι και ΝΔ-τες και λοιποί, ούτε δημοκρατία δεν ξέρετε τι είναι ακόμη.

Και το ίδιο σύστημα (“αντιπρόσωποι με μακρές θητείες”) εφαρμόζεται στα συνδικάτα, στους δήμους, στην βουλή και στο πολίτευμα, στα 15-μελή μαθητικά συμβούλια, και στους φυσιολατικούς ομίλους.

Δεν υπάρχει πουθενά σεβασμός στην λαϊκή θέληση γιατί δεν υπάρχει θεσμική κατοχύρωση και μηχανισμός.

Με τους ίδιους και τους ίδιους στα κόμματα, στα συνδικάτα, στους δήμους, στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο. Διότι πρόκειται περί ολιγαρχίας, περί ολιγαρχικής εξουσίας.

Που έχει άλλα συμφέροντα να εξυπηρετήσει. Οχι τα λαϊκά.

Στα χαρτιά και στις διακηρύξεις όλα καλά. Στην πράξη όμως, χωρίς γνήσια, δηλαδή άμεση δημοκρατία, δεν γίνεται τίποτε.

Εδώ μια μικρή σύνοψη περί του τι είναι δημοκρατία.

Η δημοκρατία είναι συγκεκριμένη διαδικασία λήψης, εφαρμογής και επιτήρησης αποφάσεων και απονομής δικαιοσύνης, με συμμετοχή όλων και άμεσα χωρίς αντιπροσώπους.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisements
This entry was posted in Πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Τα κόμματα, ακόμα και τα πιο “προοδευτικά” είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΙ πολιτικοί μηχανισμοί. Οχι δημοκρατικοί.

 1. Ο/Η Γιάννης Ν. λέει:

  Εύγε θράκα,

  από το στόμα μου το πήρες…
  μες το μυαλό μου είσαι…

 2. Ο/Η anti-anti λέει:

  Στις κάλπες για τρία δημοψηφίσματα προσέρχονται οι Σλοβένοι την Κυριακή

  Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 5 Ιουνίου οι πολίτες της Σλοβενίας προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τρία κυβερνητικά σχέδια νόμου.

  Ειδικότερα, σε δημοψήφισμα τίθενται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η τροποποίηση του νόμου για την αδήλωτη εργασία και το σχέδιο νόμου που εισάγει περιορισμούς στην πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας της κομμουνιστικής περιόδου.

  Οι έξι μεγαλύτερες συνδικαλιστές ενώσεις εργαζομένων κάλεσαν τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία χαρακτήρισαν άδικη.

  Μεταξύ των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβριο του 2010, προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη από τα 57 για τις γυναίκες και από τα 58 για τους άνδρες.

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/06/2011_393322

  ———-

  Μέχρι και Σλοβένοι έχουν πιο πολύ Δημοκρατία από εμάς. Θλιβερή η κατάσταση μας. Δεν βρίσκω λόγια πλέον για το χάλι μας.
  Ούτε μας ρωτάνε, ούτε εκλογές κάνουμε, κάνουμε κάτι αυθόρμητο, πέφτουν όλοι να μας φάνε με συνωμοσίες κτλ.

 3. Ο/Η anti-anti λέει:

  Πρέπει άμεσα να αρχίσει να συμμετέχει ο λαός στην λήψη αποφάσεων. Και πρέπει κατεπειγόντως να οριοθετηθεί η θητεία των πολίτικων στα 8 χρόνια το πολύ! Και να καταργηθεί η ασυλία τους. Και να θεσπιστούν δημοψηφίσματα για οτιδήποτε αποφάσεις επηρεάσουν τον λαό σε μαζικό επίπεδο και για πάνω από 1-2 χρόνια.

  Ίσως θα μπορούσε να υπάρχει μια βαθμολόγηση. Νόμοι από 1 – 5 όπου για να περάσουν νόμοι τύπου 5 είναι απαραίτητο δημοψήφισμα.

  Τεχνικώς όλα αυτά είναι εφαρμόσιμα αλλά τολμάνε να δώσουν την εξουσία στον λαό;

  Δικτατορική Δημοκρατία έχουμε… Απλά κάθε 4 χρόνια αλλάζουμε δικτάτορα.

 4. Ο/Η dr.Fake λέει:

  Εκτός ίσως από το κόμμα του Κανένα που ελπίζω να είναι στα σπάργανα…

  Κι αυτό σαν προσωρινή λύση..

  Γιατί η μόνη λύση είναι η

  ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  (δεν μπορεί κανείς να σε εκπροσωπήσει καλύτερα από τον νίδιο σου τον εαυτό)

  • Ο/Η dr.Fake λέει:

   απλά πράματα

   κόμμα-νίκη στις εκλογές-πρώτα απαραίτητα μέτρα-δημοψηφίσματα-προετοιμασία εδάφους/πληροφόρηση λαού-αυτοκατάργηση και κατάργηση των λοιπών κομμάτων-άμεση συμμετοχική δημοκρατία

   επανάσταση σε δόσεις με ενδοσυστημική χορήγηση
   http://kato-kefali.blogspot.com/2011/06/blog-post_2028.html

 5. Παράθεμα: Τα κόμματα, ακόμα και τα πιο “προοδευτικά” είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΙ πολιτικοί μηχανισμοί. Οχι δημοκρατικοί | αἰέν ἀριστεύειν

 6. Ο/Η Νίκος Τανάλιας λέει:

  Η κάθε εξουσία, αν και θεμελιώνεται πάντοτε από το Κράτος και την Βία (Αισχύλου, Προμηθεύς Δεσμώτης στίχος 12), μπορεί άνετα να εκμηδενιστεί εφόσον καταφέρουμε να απαλλαγούμε από δύο βασικούς φόβους: του Θεού και του Θανάτου.

  Ανοχή σε αυτούς τους υπέρτατους φόβους σημαίνει υποταγή στον οποιονδήποτε δυνάστη: θρησκευτικό, πολιτικό, οικονομικό.
  Ξεπερνώντας αυτούς τους φόβους, φτάνεις στο ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας. Ζεις και απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Στέκεσαι μπροστά στην Ζωή και την αντιμετωπίζεις με θάρρος. Ζεις, σκέφτεσαι, δημιουργείς, πράττεις, δρας, αντιδράς. Υπάρχεις.

  Υπάρχεις για τα παιδιά σου και το μέλλον τους, υπάρχεις για σένα και την ζωή σου, υπάρχεις για τους φίλους και τους γύρω σου. Και όλοι μαζί υπάρχουμε και συνυπάρχουμε σαν άνθρωποι καθώς σύμφωνα με τον Αλκιδάμαντα «ουδένα δούλον φύσις πεποίηκεν», δηλαδή, η Φύση δεν δημιουργεί δούλους.

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ… ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ:

  Δημήτρης Καζάκης (http://dimitriskazakis.blogspot.com/)

  Γιώργος Κοντογιώργης (http://contogeorgis.blogspot.com/)

 7. Ο/Η χρηχα λέει:

  Ο αρχηγός της κυβέρνησης «εκλέγεται» από μια πλειοψηφία ….

  Ας δούμε ΑΥΤΟΣ τι εκλέγει…

  Αυτός εκλέγει, δλδ διορίζει….:

  *την ηγεσία της δικαιοσύνης, βάζοντας πάντοτε τους αρεστούς,ποτέ τους άριστους….

  *την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, βάζοντας πάντα τους αρεστούς και ποτέ τους άριστους….

  *τους βουλευτές , που απαρτίζουν τον κορμό της κυβέρνησης, βάζοντας πάντα τους συνεργάσιμους ( αρεστούς ή μη ), και ποτέ τους άριστους…

  *τους συνδικαλιστές που υποτίθεται εκπροσωπούν τον κλάδο τους , βάζοντας πάντα τους βασιλικότερους του βασιλέως , που τρέχουν τα σάλια τους για εξουσία και χρήμα (λόγω και του ότι κατά κανόνα προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα και την έχουν δει σαν την ευκαιρία της ζωής τους να τα ‘κονομήσουν)και ποτέ τους άριστους, ειδικά εδώ στον τομέα αυτό, γίνεται σφαγή….΄

  *τον πρόεδρο της «δημοκρατίας» που υποτίθεται ότι έχει το απόλυτο πόστο ελέγχου της λειτουργίας της «δημοκρατίας» μας και είναι ο κέρβερος που υπογράφει όλα τα νομοσχέδια , έτσι ώστε να μην περάσει τίποτε αντισυνταγματικό και προδοτικό εναντίων του λαού….έχει και ολόκληρη στρατιά σύμβουλους για τον λόγο αυτόν, περισσότερους κι από την κυβέρνηση , νομίζω…στην θέση του οποίου εκλέγεται πάντα ένας αποδεδειγμένα πιστός, μετά από πολλά χρόνια πίστης και υποταγής στο αρχηγικό μας σύστημα, αποδεδειγμένα….και ποτέ ο άριστος….

  *την ηγεσία των πανεπιστημιακών , που καθορίζουν την πορεία της εκπαίδευσης των μελλοντικών Ελλήνων, και την ποιότητα των σπουδών που θα «αναδείξουν» τους μελλοντικούς ανθρώπους της επιστήμης και της γνώσης που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά….στην θέση των οποίων εκλέγονται πάντα οι αρεστοί και πρόθυμοι και ποτέ ο άριστοι….

  Ακόμα….

  Ο πετυχημένος αρχηγός κόμματος που κατάφερε και πήρε την πλειοψηφία σε εκλογές, έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος που τον στηρίζει μέσα από μαγαζάκια και παραμάγαζα, εκλέκτορες , φατρίες , κομματάρχες ,τοπικές , κλαδικές ,δημιουργώντας έτσι ένα απόλυτα απολυταρχικό και ασύδοτα αντιδημοκρατικό μηχανισμό, όπου όλοι , για να συμμετέχουν έχουν σπεύσει να δηλώσουν και να «αποδείξουν» με όλα τα μέσα, για να τύχουν την εύνοια των από κάτω προς τα πάνω ανωτέρων τους με κορυφή τον εκλεγμένο (ωσάν να λέμε εστεμμένο π.χ.)….

  Όλος αυτός ο αχταρμάς λέγεται δημοκρατία…αν είναι ποτέ δυνατόν….
  Αυτόν τον άνθρωπο, αν τυχόν βγει ποτέ ένας παρανοϊκός ή κακόβουλος, λέμε τώρα,ή ξεπουλημένος με το 2% επί της χρεωκοπίας μας (θου κύριε φυλακί τω στόματί μου) ποιος μπορεί να τον ελέγξει; θα μου πεις…

  Υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους ελέγχει , οι οποίοι είναι και απέναντι, όπως είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είναι και θεσμικά ο κυριότερος ελεγκτής των πεπραγμένων της κυβέρνησης….έχει όμως η αντιπολίτευση κάποιο μηχανισμό να ρίχνει προδοτικές (λέμε τώρα )κυβερνήσεις;

  Όχι…πρέπει να πάει στον πρόεδρο…ο οποίος είναι διορισμένος από τον πρωθυπουργό…στην δικαιοσύνη που είναι διορισμένη από τον πρωθυπουργό…στον στρατό (έσχατη λύση ) που είναι διορισμένοι από τον πρωθυπουργό…

  Λέμε τώρα, γιατί συνήθως , τα κόμματα εξουσίας , όταν χάνουν, κάνουν έναν εσωτερικό χαμό, αλλάζουν γκανιάν ( *τα άλογα κούρσας ) , και ετοιμάζονται για τον επόμενο «αγώνα» , περιμένοντας το φρούτο ( τον ήδη πρωθυπουργό) να πέσει ωριμάζοντας, έτσι ώστε να είναι σίγουροι για τη έκβαση της επόμενης κούρσας…εξάλλου, οι μηχανισμοί διακίνησης χρήματος αναγνωρίζουν μεταξύ τους την «συναδερφική» υπόσταση του αντιπάλου και δεν έχουμε και πολλούς οικονομικούς τριγμούς στην μοιρασιά…(τα χρωστάνε , για όταν εκλεγούν οι άλλοι -δανεικά είναι αυτά και συναδερφική αλληλεγκύη)

  (Να ρίξουμε ένα βλέμμα και στα κόμματα μη εξουσίας ,τη λεγόμενη αριστερά – να την πει ο θεός)

  Εδώ έχουμε τις από την εποχή του Παπαδόπουλου λεγόμενες «δεξαμενές απορροής»…..(οι δεξαμενές απορροής είναι ο άδειος βόθρος , δίπλα στον κανονικό , που είναι έτσι συνδεμένος ώστε να πάρει τα περίσσεια , μην τυχόν και ξεχειλίσει απότομα ο κανονικός βόθρος και πήξουμε στα σκατά)….

  Πάντα , κάθε απολυταρχικό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του έχει τέτοιες δεξαμενές…..απορροής…..από τους ακραίους εξτρεμιστικούς χώρους (ΕΛΑ-ΦΥΓΕ-17 ΝΟΕΜΒΡΗ-ΠΥΡΗΝΕΣ-ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΚΤΛ)…μέχρι και τους ήπιων τόνων επαναστάτες του καναπέ, που έχουν εξασφαλισμένη την γωνίτσα τους, το γωνιακό μαγαζάκι που έχει , όσο νά’ναι , την δική του πελατεία..(δόξα τον θεό)… αλλά και τα προνόμια όλων των άλλων κομματόσκυλων (διορισμοί – μοιρασιά κτλ)….

  Εδώ υπάρχει μια απαράβατη αρχή, και ένας όρος επιβίωσης ιδιαίτερος…
  Οι ιδεολόγοι αυτών των χώρων δεν πρέπει ποτέ να μάθουν την αλήθεια, πράγμα που επιτυχώς μέχρι σήμερα το έχουν καταφέρει οι ηγεσίες τους…οι οποίες σε πραγματικά επαναστατικούς πυρήνες είναι πραγματικοί πράκτορες της ΕΥΠ- CIA-κτλ….σε πιο μεγάλα σχήματα απλά είναι «συνεργαζόμενοι» …..εξάλλου είναι πολιτικοί φορείς ….

  Είδε κανείς σας μέχρι εδώ δημοκρατία;

  Δεν νομίζω Τάκη….

  Αν καταφέρναμε τουλάχιστον για αρχή να βγάλουμε πρόεδρο με ψηφοφορία απ’ευθείας από εμάς;…..τι να πω……εσείς νομίζεται ότι όλο αυτό το σκηνικό θα φύγει από την πλάτη μας επειδή «ξυπνήσαμε » και βγήκαμε στην πλατεία;…δεν νομίζω Τάκη…..δυστυχώς …..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s