Το μανιφέστο του κινήματος «Πραγματική Δημοκρατία τώρα» της Ισπανίας


του Αντρέα Παναγόπουλου (από την Ελευθεροτυπία)

Οι διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης δηλώνουν την αντίθεσή τους στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την οικονομία της ανεργίας.

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί το μανιφέστο της κίνησης «Πραγματική Δημοκρατία τώρα» (Democracia Real Ya), που τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με τις ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχει οργανώσει στη Μαδρίτη και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Το enet.gr επιχείρησε μια απόδοση του κειμένου στα ελληνικά:

Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι.  Ολοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι  από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών… Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.

Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά.  Ομως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι:

-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.

-Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγειή και ευτυχισμένη ζωή.

-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την πρόοδο των ανθρώπων.

-Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον τους θα έπρεπε να είναι να μεταφέρουν τη φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας και όχι υπέρ των πλουσίων που ευημερούν εις βάρος μας, όχι ακολουθώντας πιστά μονάχα τις προσταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν επιβάλει τη δικτατορία και την κομματοκρατία.

-Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.

-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.

-Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο. Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις και τις ελλείψεις από τις οποίες σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση… Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά…

Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να το αλλάξουμε.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.
Παρέα με εμάς. Είναι δικαίωμά σας.
————-

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

ΥΓ. Live μετάδοση της συγκέντρωσης στην πλατεία Puerta del Sol.

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

2 Responses to Το μανιφέστο του κινήματος «Πραγματική Δημοκρατία τώρα» της Ισπανίας

 1. Ο/Η netakias.wordpress.com λέει:

  Αυτή η πρωτοβουλία στην Ισπανία νομίζω ότι είναι κοντά σε αυτό που λές εδώ και μήνες για αυτοοργάνωση.

  Αλλά πως στο δ@@ολο εκεί το κάνουν τόσο εύκολο και τόσο απλά κι εδώ στην Ελλάδα πέρα από μερικούς βλογκερ δεν κουνιέται φύλλο;

  Αντε να πώ στην Κερατέα έγινε κάτι και μέχρι στιγμή κερδίζουν, άσχετα αν προσπαθούν να το ξεφουσκώσουν.

  Εγώ δεν θα σταματήσω να υποστηριζω την πρόταση σου, ποιος ξέρει κάποια στιγμή κάποιος θα το ακούσει.

 2. Ο/Η anti-anti λέει:

  από το thepressproject:

  Οι καταλήψεις των πλατειών από τους πολίτες σε ολόκληρη την Ισπανία, εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για ένα κίνημα βάσης, που ζητά αληθινή δημοκρατία, ένα κίνημα των πολλών – με την αρχαία ελληνική σημασία ( Hoi Polloi, που λένε κι οι Αγγλοσάξωνες). Δεν είναι απολίτικο, αλλά ούτε και κομματικό – όπως άλλωστε και η προστασία και το βάθεμα της δημοκρατίας. Πρόκειται για πολίτες που αισθάνονται προδομένοι από τις ελίτ που κυβερνούν στην πολιτική και τα ΜΜΕ, που νιώθουν έρμαιοι όσων θησαυρίζουν στις τράπεζες και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αγανακτούν πλέον με τον παρηγορητικό μύθο του κυρίαρχου ψηφοφόρου, που γίνεται βασιλιάς την Κυριακή και ενδεής σκλάβος ή ενδοτικός άνεργος όλες τις υπόλοιπες μέρες. Καταγγέλουν τη δήθεν πραγματιστική νεοφιλελεύθερη οικονομία, που στην πράξη έχει πολύ λιγότερη κοινωνική κινητικότητα κι από την φεουδαρχική νεοκουνφουκιανή Κίνα – εκεί τουλάχιστον η πολιτική εξουσία διανέμονταν αξιοκρατικά με φιλολογικές εξετάσεις! Αλλά και με την κατάντια της Ε.Ε. έχουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα οι εξεγερμένοι πολίτες. Αντί να πιέζει για παιδεία-υγεία-βασικό εισόδημα-ελευθερίες για όλους, αφήνει αυτά τα δήθεν δευτερεύοντα στις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ ταυτόχρονα τους δένει και τα δύο χέρια για να προστατέψει το πρωτεύον, το χρηματοπιστωτικό καζίνο: Ένα τέρας, που εδώ και καιρό, μόνο ονομαστική σχέση έχει με τη χρηματοδότηση της παραγωγής και της ανάπτυξης.

  Στην Ελλάδα τώρα, οι αναζητήσεις μας είναι σαφώς διαφορετικές.Το εθνικό σπορ είναι πλέον το μιντιακό σαφάρι αντιρρησιών, οκνηρών και ας πούμε καλοπληρωμένων διπλανών μας – που μας υπονομεύουν. Προσοχή όμως, όχι πλουσίων και ισχυρών, γιατί αυτοί έχουν καλούς δικηγόρους (και κακούς δημοσιογράφους – για PR). Όλες οι ομάδες πίεσης μπορούν και κάνουν κρυφά λόμπι στη χώρα μας, χωρίς να ενοχληθεί ποτέ κανένας. Για τους συνδικαλιστές όμως που το κάνουν φανερά – έστω και αδέξια, έχει ξεκινήσει unlimited hunting season. Το τοπίο συμπληρώνεται από ένα αδιάκριτο εθνικό αυτομαστίγωμα, όπου κυριαρχεί η νέα, κοσμοπολίτικη εκδοχή του παλιού εθνικιστικού μύθου ότι οι Έλληνες είναι εντελώς ξεχωριστοί σ’ αυτόν τον κόσμο: Τώρα είμαστε δήθεν μοναδικοί στην ανυπακοή, την τεμπελιά και την ανευθυνότητα. Σε ένα τέτοιο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, πιο εύκολο είναι να αποκτήσουμε μόνιμη και συλλογική μανία καταδίωξης παρά να καταλάβουμε τις πλατείες. Δεν μας αφήνουν να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο. Θέλουν να εμπιστευόμαστε, ιεραρχικά και προγραμματισμένα, μόνο αυτούς. Ναι, φευ η αληθινή δημοκρατία στην Ελλάδα δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους δανειστές, ούτε τους τραπεζίτες, ούτε τους καθεστωτικούς πολιτικούς, αλλά ούτε και τους ατζέντηδες και παρατρεχάμενους όλων των προηγουμένων. Οπότε, έκλεισε. Δεν προλαβαίνουμε να επαναστατήσουμε τώρα, (νομίζουμε ότι) έχουμε και δουλειές..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s