Σε πόλεμο χαρακωμάτων και αντοχής είμαστε, μέχρι να δημιουργήσει η κοινωνία δυνάμεις και ενισχύσεις


Ορισμένοι ανυπόμονοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κοινωνική κατάσταση με λογιστικό τρόπο. Δηλαδή αφού η Αθήνα έχει 500.000 ανέργους αναρωτιούνται γιατί οι συγκεντρώσεις μαζεύουν μόνο 50.000 πολίτες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να περιμένουμε από μια κοινωνία με χρόνια ύπνωση και καταστολή να «ξυπνήσει» τόσο γρήγορα; Επειδή καταπιέζεται; Επειδή χάνει οικονομικά; Επειδή την λεηλατούν;

Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Οι αιγύπτιοι της αρχαιότητας καταπιέζονταν για χιλιάδες χρόνια από τις κυρίαρχες τάξεις τους και δεν επαναστάτησαν ποτέ.

Ισως κάποιο εξαιρετικό γεγονός να οδηγήσει σε μια εξαιρετική αντίδραση, όπως στην κηδεία του Κωστή Παλαμά στην κατοχή. Αλλά εξαιρετικά γεγονότα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Αλλά ακόμη και εξαιρετικά γεγονότα μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά. Εξαρτάται από χίλια δυο. Δείτε στην Κερατέα, 4 μήνες πόλεμο με τις δυνάμεις καταστολής είχαν οι άνθρωποι, το ήξερε όλη η ελλάδα, παρά την αποσιώπηση από τα ΜΜΕ, κι όμως δεν εξελίχθηκε σε κάτι ευρύτερο.

Το ότι σε μερικούς μήνες η ελληνική κοινωνία, με τα ΜΜΕ, κόμματα, συνδικάτα και όλον τον κυβερνητικό μηχανισμό απέναντί της, κατάφερε να θυμώσει τόσο πολύ και να μπει σε διαδικασία ζυμώσεων είναι ΗΔΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Διότι η κοινωνία έχει αρχίσει πλέον και αντιλαμβάνεται το λάθος του εγώ έναντι του εμείς. Και τις παγίδες στις οποίες έπεσε. Και τώρα ψάχνει κατευθύνσεις. Και μέρα με τη μέρα αλλάζει…

Μεγάλη νίκη και κέρδος είναι επίσης πως η γνήσια δημοκρατία μπήκε στην δημόσια συζήτηση. Ναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που το σύστημα διέφθειρε με τον πιο βίαιο τρόπο και τους κρατάει ακόμα σε πνευματική καταστολή άρχισαν, στο διαδίκτυο έστω, και συζητάνε για γνήσια και άμεση δημοκρατία. Που ένα χρόνο πριν ούτε που τους είχε περάσει από το μυαλό. Ούτε που τους είχε περάσει από το μυαλό.

Και έκαναν και δημόσια πρόσωπα όπως ο Καζάκης κι ο Μίκης κι ο Βιλιάρδος κι ο Δελαστικ και διάφορους άλλους να μιλάνε για γνήσια και άμεση δημοκρατία. Και άλλους πολλούς. Αρθρογράφους κλπ κλπ.

Για σκεφτείτε λίγο. Πότε αρχίσατε εσείς να συζητάτε για δημοκρατία αυτού του τύπου; Λίγο είναι αυτό;

Σε πόλεμο είμαστε. Οχι μεταφορικά. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. Είμαστε σε καθημερινή μάχη αντοχής. Χαρακώματα σκάβουμε. Τώρα τα σκάβουμε. Τώρα που αλλάζουν οι συνειδήσεις. Οι συνειδήσεις των ελλήνων τώρα άρχισαν και γίνονται χαρακώματα. Και οι περισσότεροι νιώθουν ακόμη άοπλοι, μόνοι και φοβισμένοι. Ακάλυπτοι. Ακαθοδήγητοι.

Δεν γίνονται οι επιθέσεις έτσι απέναντι σε έναν εχθρό πάνοπλο.

Με την πρόταση αυτή, του να πάμε δηλαδή στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ της 11ης Μαίου και να μην φύγουμε, αλλά ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ, εγώ και άλλοι, όπως έγινε και στην προηγούμενη συγκέντρωση, σκεφτήκαμε να επιχειρήσουμε ακόμη μια φορά να μετρηθούμε πόσοι είμαστε, εμείς που πήραμε για τα καλά χαμπάρι τι γίνεται και κατά που πρέπει να πάμε. Και να δούμε τι ίσως μπορούμε να πετύχουμε και τώρα. Τώρα.

Γιατί σε έναν ή τρεις μήνες θα είμαστε σίγουρα περισσότεροι. Θα έρθουν να μας βρουν κι άλλοι, κι άλλοι…

Αν στο μεταξύ δεν μας προλάβει κάποια μεγάλη καταστροφή.

Θραξ Αναρμόδιος

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Σε πόλεμο χαρακωμάτων και αντοχής είμαστε, μέχρι να δημιουργήσει η κοινωνία δυνάμεις και ενισχύσεις

 1. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

  Αγαπητέ φίλε Θράκα, επειδή φαντάζομαι (όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται) χαρακτηρίζεις λογιστικό τον τρόπο που προσπάθησα να ερμηνεύσω την χλιαρή αντίδραση της κοινωνίας, σήμερα σου γράφω αυτά τα λίγα.
  Η αντίδραση μιας κοινωνίας είναι επακόλουθο των ερεθισμάτων που δέχεται. Το λογιστικό παράδειγμα αφορούσε στο ότι παρόλη την επίθεση ενάντια στους εργαζόνενους (ανεργία) οι πολίτες δεν συμπαρατάσσονται σε εξεγερτικές διαδικασίες.
  Αυτό που λείπει δεν είναι η καταπίεση αλλά ο μπροστάρης που θα συνεπάρει τον λαό σε δυναμικές αντιδράσεις. Εξεγείρομαι στα τυφλά δεν γίνεται. Εξεγέρσεις τέτοιου τύπου συνήθως δεν έχουν καλό αποτέλεσμα. Εξεγείρομαι επειδή προσβλέπω κάπου, σε κάποιον γίνεται. Άρα προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η οργάνωσή της και η τοποθέτησή της πάνω σε διεκδικητικό πλάνο.
  Ήδη ξεκίνησε όπως πολύ σωστά λες η διαδικασία ζυμώσεων. Ήδη πολλοί αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη πολλοί πνευματικοί άνθρωποι ξεπροβάλουν απ’ το λήθαργο και μιλάνε. Ήδη εμείς οι απλοί πολίτες συζητάμε μεταξύ μας για το τι και πως πρέπει να αλλάξει.
  Όλα αυτά είναι θετικά, ο χρόνος θα δείξει αν θα οδηγήσουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  Η μέχρι σήμερα αντικειμενική θεώρηση της πραγματικότητας είναι αποκαρδιωτική.
  Μακάρι στο εγγύς μέλλον να δούμε δυναμική και ανατρεπτική κινητικότητα.
  Δεν είμαι ανυπόμονος απλώς πολύ προβληματισμένος. Η κατάσταση δείχνει να μην πηγαίνει άλλο και κανένας δεν θορυβείται.
  Η πολυδιάσπαση, τα μικροκινήματα και ο αρχηγισμός δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
  Ίδωμεν.

 2. Παράθεμα: Σε πόλεμο χαρακωμάτων και αντοχής είμαστε, μέχρι να δημιουργήσει η κοινωνία δυνάμεις και ενισχύσεις « Τόνοι και Πνεύματα ….

 3. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Ένα κεντρικό ενωτικό σύνθημα που θα μπορούσε να ακουστεί και να εκφράσει το αίτημα μιας τέτοιου είδους της κινητοποίησης νομίζω ότι μπορεί να είναι το :

  Ψωμί-παιδεία-ελευθερία-Άμεση Δημοκρατία.

 4. Παράθεμα: Σε πόλεμο χαρακωμάτων και αντοχής είμαστε, μέχρι να δημιουργήσει η κοινωνία δυνάμεις και ενισχύσεις | αἰέν ἀριστεύειν

 5. Παράθεμα: afrikazoao — Σε πόλεμο χαρακωμάτων και αντοχής είμαστε, μέχρι να δημιουργήσει η κοινωνία δυνάμεις και ενισχύσεις

 6. Παράθεμα: Σε πόλεμο χαρακωμάτων και αντοχής είμαστε, μέχρι να δημιουργήσει η κοινωνία δυνάμεις και ενισχύσεις « Afrika zoao

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s