Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την «αντι-μνημονιακή» της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε.


Γίνεται μεγάλη συζήτηση σε έντυπα και στο διαδίκτυο και αναλύσεις επί αναλύσεων πάνω στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές προσπαθούν να δώσουν μια πειστική απάντηση στο γιατί η ΝΔ δεν μπορεί να καρπωθεί την μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών και την οργή τους για την κυβερνητική πολιτική. Εχω ξαναγράψει ότι τα κόμματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές ούτως ή άλλως.

Ας δούμε εδώ γιατί δεν κερδίζει η ΝΔ ενώ το ΠαΣοΚ χάνει κάθε μέρα.

Αντιμνημονιακή στάση

Είναι ξεκάθαρο ότι η «αντι-μνημονιακή» στάση και πολιτική της ΝΔ, δεν έπεισε και δεν πείθει τον πολίτη για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.

Η ΝΔ δεν οργάνωσε ούτε μία αντι-μνημονιακή συγκέντρωση και πορεία, ούτε πήρε επισήμως μέρος στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις όπως αυτή του Μαϊου 2010, και του φετινού Φεβρουαρίου. Το να υποστηρίζει κάποιος ότι είναι «αντι-μνημονιακός» και ταυτόχρονα να μην κατεβάζει τον κόσμο του οργανωμένα στις αντι-μνημονιακές συγκεντρώσεις, δείχνει ότι μόνο αντι-μνημονιακός δεν είναι.

Δεν συμπαραστάθηκε επισήμως σε καμμία ομάδα που διεκδίκησε το δίκιο της απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση-καταστροφέα ή σε κάποιο από τα λαϊκά κινήματα όπως το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και το κίνημα των διοδίων. Ούτε καν στην Κερατέα δεν συμπαραστάθηκε.

Εχει ψηφίσει το μισό και παραπάνω νομοθετικό έργο αυτής της κυβέρνησης. Και το λέει κιόλας. Ούτε καν το κρύβει.

Εχει βεβαιώσει δημοσίως τους δανειστές μας ότι «θα τηρήσει την υπογραφή του κράτους».

Ενώ μιλάει καθημερινά εναντίον «της κυβέρνησης του Μνημονίου» όπως την λέει, δεν έχει πει ούτε μια «κακιά κουβέντα» για το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αλλά ούτε για τις φοβερές και τρομερές «αγορές» και τους «οίκους αξιολόγησης». Λες και το ΠαΣοΚ «της κυβέρνησης του Μνημονίου» έφερε από μόνο του το Μνημόνιο και την καταστροφή στην χώρα, και οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί δεν έχουν καμμία ευθύνη και είναι αθώοι.

Κι ενώ κι ο τελευταίος πολιτης υποψιάζεται, από τα στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι αυτή η οικονομική επίθεση στην χώρα μας, ήταν προσχεδιασμένη και προμελετημένη, η ΝΔ δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη ότι προϋπήρξε σχέδιο και πως ότι γίνεται γίνεται βάσει σχεδίου.

Δημόσιο χρέος

Ενώ ακόμη και στα υπαίθρια ψητοπωλεία σου φέρνουν τον λογαριασμό για να ξέρεις τι έφαγες και τι πληρώνεις, στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, και από την πλευρά της ΝΔ, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να ενημερώσουν τον λαό, ακόμη κι όταν γίνουν κυβέρνηση, σχετικά με τα δάνεια που πήρε το ελληνικό δημόσιο. Και να δώσουν μια λίστα των δανειακών συμβάσεων στην δημοσιότητα ή τι άλλο απαιτείται για να τα μελετήσουν οι ειδικοί και να μας πληροφορήσουν. Και η ΝΔ, όπως και το ΠαΣοΚ, αντιμετωπίζει με συσκότιση αυτό το θέμα. Διαφάνεια στα λόγια.

Ούτε μία σκέψη ή κουβέντα από την πλευρά της ΝΔ για κήρυξη του χρέους ως «απεχθούς» και για μονομερή διαγραφή του. Ούτε μια λέξη για το πόσο ήταν το πραγματικό κεφάλαιο των δανείων και πόσοι οι τόκοι, και πόσα πληρώσαμε μέχρι τώρα. Θεωρεί δηλαδή η ΝΔ ότι καλώς πληρώνουμε οτι πληρώνουμε.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην Επιτροπή για τον Λογιστικό Ελεγχο του Δημόσιου Χρέους, (να υπογράψουμε όλοι την έκκληση) ούτε μας ανακοίνωσε ακόμη ότι σκέφτεται να κάνει κάτι προς την πλευρά του ελέγχου της νομιμότητας του δημόσιου χρέους. Προφανώς θεωρεί ότι όλα αυτά τα δανεικά πρέπει να τα πληρώσουμε (εμείς ο λαός με τους φόρους μας)

Οικονομικά και φορολογικά

Η ΝΔ ως κυβέρνηση, μαζί και με τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, έχουν δώσει πάνω από 100 δις ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες, χωρίς να αξιώσουν καμμία ανταποδοτική υποχρέωση από την πλευρά των τραπεζών προς τους πολίτες, τα νοικοικυριά, τους επαγγελματιες και τους μικρομεσαίους. Φαίνεται πως και της ΝΔ πρώτο μέλημα είναι οι τράπεζες και όχι οι πολίτες. Το μυστήριο του γιατί και η ΝΔ ενεργεί έτσι, όπως και όλο το πολιτικό μας σύστημα εξάλλου, το εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς.

Η οικονομική πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνει κάποια φορολόγηση των τραπεζών όπως έκαναν αντίστοιχα οι Ούγγροι συντηρητικοί, οι αντίστοιχοι της ΝΔ, όταν πήραν την εξουσία πρόσφατα στην Ουγγαρία. Ούτε περιλαμβάνει η οικονομική πρόταση της ΝΔ κάποιο κόψιμο των παροχών και της ειδικής μεταχείρισης των κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών (θυμηθείτε το προεκλογικό δώρο του κ. Σουφλιά στους εργολάβους). Και φυσικά καμμία μα καμμία σκέψη για φορολόγηση της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Τα βάρη αποκλειστικά στον λαό.

Οποτε μιλάει η ΝΔ για το οικονομικό μας μέλλον, μας λέει ότι θα είναι δύσκολο, και εννοεί φυσικά πως κι αυτή θα στείλει τα βάρη στις λαϊκές πλάτες αποκλειστικά. Κι αυτό είναι κάτι που το ξέρει πολύ καλά ο λαός. Δεν περιμένει εξάλλου πολύ διαφορετική συμπεριφορά από τα δύο μεγάλα κόμματα στο ζήτημα της φορολόγησης, κι ας το Συνταγμα να λέει…

Γενική πολιτική στάση

Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ αυτοκριτική ούτε ανέλαβε με κάποιον τρόπο (με ποιον τρόπο άραγε θα μπορούσε να το κάνει;) την ευθύνη που της αναλογεί για την τωρινή καταστροφή. Την πολιτική ευθύνη εξάλλου την αναλαμβάνει ο οποιοσδήποτε, τζάμπα είναι. Και μάλλον από την συμπεριφορά της η ΝΔ, αρνείται οποιαδήποτε τέτοια ευθύνη, ακόμη και την ακίνδυνη πολιτική ευθύνη, ρίχνοντάς το φταίξιμο μόνο στο ΠαΣοΚ. Κάτι που κάνει και το ΠαΣοΚ φυσικά. Από εντιμότητα και τα δύο κόμματα… δάσκαλοι και για μας τους υπολοίπους.

Ο έλληνας πολίτης ξέρει πολύ καλά πως το θεσμικό περιβάλλον, δηλαδή το Σύνταγμα, οι νόμοι, η ασυλία των πολιτικών και η ατιμωρησία, είναι προϊόν συμφωνίας και των δύο μεγάλων κομμάτων. Δηλαδή ΝΔ και ΠαΣοΚ συνήργησαν στο να εγκαθιδρυθεί και να μαγειρευτεί αυτή η ανωμαλία και η σύννομη παρανομία. Κι ενώ η νομιμότητα των πάντων έχει γίνει κουρελόχαρτο, από την ΝΔ δεν ακούμε λέξη. Οπως φυσικά και από τους άλλους τους πρωτομάστορες σε αυτά, του ΠαΣοΚ.

Για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία και τον θλιβερό νόμο περί «ευθύνης» υπουργών, που και η ΝΔ συν-νομοθέτησε, δεν ακούσαμε ούτε ένα συγνώμμη προς τον λαό. Και μάλλον δεν θα ακούσουμε. Οταν για ψύλλου πήδημα ο απλός πολίτης οδηγείται στην φυλακή.

Η βουλή τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει 40 περίπου εξεταστικές επιτροπές στις οποίες φυσικά και συμμετείχε και η ΝΔ. Για υποθέσεις σοβαρώτατες που συντάραξαν όλη την ελλάδα. Κι όμως καμμία εξεταστική επιτροπή, στις οποίες συμμετείχε και η ΝΔ, και που πολλές φορές διερευνούσαν και πεπραγμένα δικών της ανθρώπων, δεν βρήκε τίποτε και κανείς δεν τιμωρήθηκε. Αν αυτό δεν είναι συμμετοχή σε συγκάλυψη τότε να καταργήσουμε και την λέξη.

Οσο υπάρχουν οι νομικοί περιορισμοί του μαγειρεμένου Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών βρίσκουν εύκολη δικαιολογία όλοι. Η ΝΔ θέλει να εξαιρείται αλλά δεν ακούσαμε και μάλλον δεν θα ακούσουμε ούτε από την μεριά της ΝΔ μια θαραλλέα πρόταση του τύπου: «βγάζουμε εμείς τα δικά μας πόθεν έσχες και δηλώσεις από το 1974 στη δημοσιότητα, χωρίς να μας το ζητήσει κανείς και χωρίς να το επιβάλλει κανένας νόμος» ή «παραιτούμεθα προκαταβολικά όλα τα στελέχη από κάθε ποινική ασυλία που προβλέπουν Σύνταγμα και νόμοι». (Να θυμίσω πως οι δημοκρατικοί Θεσπιείς πολέμησαν στις Θερμοπύλες όπου ήξεραν πως τους περίμενε βέβαιος θάνατος, παρότι δεν υπήρχε νόμος της πόλης τους που να τους το επιβάλει. Αλλά εκείνοι «καταμείναντες συναπέθανον» έγραψε ο Ηρόδοτος. Στο ζήτημα της διαφάνειας θα πρέπει να περιμένουμε να θεσπιστεί νόμος φαίνεται. Γιατί από πολιτική γενναιότητα… Δεν υπάρχουν Θεσπιείς στην πολιτική σκηνή. Μόνο αν υπάρχει νόμος αυτοί, και αν…).

Η ΝΔ, όπως και το ΠαΣοΚ φυσικά, είναι γεμάτη από πρόσωπα-στελέχη «βαρίδια» κα εστίες μόλυνσης. Που ο έλληνας πολίτης δεν θέλει ούτε να τους βλέπει, ούτε να τους ακούει. Η ΝΔ δεν έκανε και μάλλον δεν το σκέφτεται να κάνει κάθαρση στις γραμμές της. Θα το είχε κάνει μέχρι τώρα αν το ήθελε πράγματι.

Αυτοκριτική δεν έκανε η ΝΔ ούτε για τις άτυχες, το λιγώτερο, επιλογές προσώπων, όπως αυτή του κ. Ψωμιάδη. Φαίνεται θα πρέπει να περιμένουμε να εκδικασθεί η υπόθεση του κ. Ψωμιάδη και στον Αρειο Πάγο, ίσως και σε κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ώστε να δεήσει να κάνει μια πολιτική αυτοκριτική η ΝΔ για το ακατάλληλον του προσώπου αυτού και πολλών πολλών άλλων.

Τα τηλεοπτικά κανάλια και τα συγκροτήματα του τύπου κρατούν σε καταστολή τους έλληνες και τους βομβαρδίζουν με χιλιάδες ψεύδη και καθημερινό τρόμο. Ομως η ΝΔ δεν λαλεί εναντίον τους. Βλέπετε αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν στην εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου, και η ΝΔ το τελευταίο που θέλει είναι να στενοχωρήσει αυτή την ολιγαρχία.

Τρεις έλληνες την μέρα αυτοκτονούν απελπισμένοι από τα χρέη στις τράπεζες και το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Αλλά από την ΝΔ δεν ακούσαμε κουβέντα για την ηθική αυτουργία αυτού του τεράστιου εγκλήματος.

Για την θρυλούμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, για το αν θα γίνει αναθεώρηση, από λευκό χαρτί και τι θα περιλαμβάνει αυτή η μεταρρύθμιση, αλλά και για το πως θα αναμορφωθεί το πολίτευμα ώστε να επιστραφεί η εξουσία στον απλό πολίτη, από την πλευρά της ΝΔ έχουμε μόνο αοριστίες. Λίγες κι αυτές διότι το θέμα είναι επικίνδυνο και μπορεί να εξάψει την λαϊκή φαντασία. Μην πάρουν και τα μυαλά του κυρίαρχου λαού αέρα οτι θα επανακτήσει την πολιτική του εξουσία.

τι να συνεχίσω; Δεν έχει νόημα…

Με όλα αυτά, το να περιμένει κάποιος στην τωρινή συγκυρία, η σημερινή κοινωνία, να εμπιστευτεί ένα κόμμα, σάρκα εκ της σαρκός της πολιτικής και οικονομικής Ολιγαρχίας, είναι σαν ζητάει να σταματήσει η κοινωνία να σκέπτεται (εντελώς).

Η ΝΔ δεν μπορεί να ξεβρακώσει αντιπολιτευτικά το ΠαΣοΚ, να δείξει τον προσχεδιασμό και την προμελέτη που έφερε το Μνημόνιο, να κάνει κάτι τέλος πάντων για να κερδίσει αντιπολιτευτικά τις εντυπώσεις.

Ε, όταν δεν έχει αυτή την στοιχειώδη αντιπολιτευτική ικανότητα, μπροστά σε αυτό το τόσο βεβαρυμένο ΠαΣοΚ, να καρπωθεί δηλαδή την οργή για την καταστροφική αυτή κυβέρνηση, γιατί να πιστέψει ο λαός ότι η ΝΔ έχει την ικανότητα να κυβερνήσει επαρκώς και σύμφωνα με τα λαϊκά συμφέροντα;

Τι να εμπιστευθεί κι ο λαός όταν και η ΝΔ, όπως και το ΠαΣοΚ, είναι γεμάτη «βαρίδια» και ακατάλληλα πρόσωπα, για να το πω κομψά;

Εχει η ΝΔ άλλη διαφορά από το ΠαΣοΚ εκτός από το Μνημόνιο και την περίφημη «αντι-μνημονιακή» της στάση (που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε);

Τι έχει; Εναν αρχηγό που μας λέει πως επειδή ήταν στον πάγκο πολύ καιρό, και επειδή έχει καλές και αγνές προθέσεις… Κι από που συνάγεται αυτό; Δεν είδαμε μέχρι τώρα αυτές τις προθέσεις να μεταφράζονται σε δυναμική στάση και αντιπολίτευση. Σε υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Σε κάθαρση. Μόνο για τήρηση της υπογραφής του κράτους ακούσαμε. Οτι δηλαδή οταν θα κυβερνήσει η ΝΔ, θα το κάνει κι αυτή με μπάστακες τους Τροϊκάνους, μέσα στα υπουργεία της.

Ε, κοντά είμαστε, ζυγώνουν εκλογές, θα δούμε και τις αληθινές προθέσεις και το ξεκαθάρισμά τους. Οπου νάναι…

Για να πάρουν και το μεράκι τους μερικοί. Που επιμένουν να περιμένουν λύση από τα κόμματα της ολιγαρχίας. Τα κόμματα και τα πρόσωπα που έχουν κάνει την δημοκρατία πρόφαση και κουρελόχαρτο.

Και τον κυρίαρχο λαό άλλο ένα σύντομο ανέκδοτο.

Θραξ Αναρμόδιος

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

30 Responses to Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την «αντι-μνημονιακή» της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε.

 1. Ο/Η nyxta_tha _fygeis_gap. λέει:

  Να αγιάσει το ..πληκτρολόγιο σου!!!!! Τόσες καίριες επισημάνσεις γραμμένες πεντακάθαρα σε ένα κείμενο, είχα καιρό να δω.
  Αυτά είναι που σκέφτεται κάθε ελεύθερος νοήμων Έλληνας!!!

  (είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως κάτι δεν πάει καλά με μένα και έβλεπα μόνο όσα σχολιάζεις!!)

 2. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Στις επόμενες εκλογές θα πέσει πολύ γέλιο!

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Οι επόμενες εκλογές πρέπει να αποτυπώσουν όλη την οργή και την αγανάκτηση και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
   Μαζί με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» πρέπει να αποτυπωθεί συνολικά όλη η Α-ΡΝΗ-ΣΗ των Ελλήνων στις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία που υπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων και εγχώριων ολιγαρχών και οικονομικών κηδεμόνων.

   Δεν βλέπω πουθενά αλλού καμμιά ελπίδα πάρα μόνο αν συνολικά ο Ελληνικός λαός γυρίσει την πλάτη του ολοκληρωτικά στο σύστημα και τις διεργασίες του.

   • Ο/Η Γιώργος λέει:

    Επειδή μάλλον θα είναι καλοκαίρι τότε, θα στείλω επιστολική ψήφο, γραμμένη κάτω από ομπρέλλα!

   • Ο/Η skeptiki λέει:

    Ποιός Λαός βρε τσιλιβίθρα αυτός που ψηφίζει δαγκωτό Ψωμιάδη η Μπουτάρη? ότι πει το κόμμα δηλαδή? Μόνοι τους γίνανε αστέρια? είχαν πάτημα… Άλλο που φροντίζουν να κρατάνε απασχολημένα με ανοησίες τα ανόητα πρόβατα που ονομάζονται ψηφοφόροι (κυρίαρχος λαός επί το ποιητικότερον)

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

     Nαι αυτοί.’Η μάλλον ΚΑΙ αυτοί.
     Όπως κι εγώ κι εσύ και όλη η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχε χρόνια τώρα σε αυτό το θέατρο των σκιών είτε εκ συνειδήσεως είτε από αντανακλαστικό.
     Αυτό θα κάνει τη διαφορά…νορμάλ πολίτες που μέσα σε 1 χρόνο έχουν καταλάβει για τους πολιτικούς τους όσα δεν κατάλαβαν 30+ χρόνια μετά τη χούντα.
     Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς θα ακούσεις λόγια οργής και μίσους και έχθρας απέναντι σε κάθε τι που αποτελεί αυτό το ελεεινό πολιτικό σύστημα.
     Πράσινο και μπλε και κόκκινο δεν έχει σημασία…πρώτη φορά οι Έλληνες απονομιμοποιούν μέσα στη συνείδησή τους ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα.

     Και πιστεύω και ελπίζω ότι όλο αυτό θα εκφραστεί μαζικά κάποια στιγμή.
     Να δουν και να καταλάβουν καλά (που το ξέρουν δλδ αλλά κάνουν τον κινέζο) όλα τα πολιτικά λαμόγια και όλοι οι κομματόσκυλοι και οι προπαγανδιστές τους ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες…ότι ο Έλληνας κατάλαβε πολύ καλά ότι οι βίλες τους και οι μπίζνες τους και το lifestyle τόσα χρόνια είναι χτισμένα πάνω στην πλήρη εξάρτηση του πολιτικού συστήματος από τον οικονομικό δικτάτορα, εγχώριο και αλλοδαπό, που πίνει το αίμα του κοσμάκη και κάνει το μάγκα με πλάτες άλλων.

     Κι ας νομίζουν μερικοί ότι έρχεται ο σωτήρας τους…
     Θα αρχίσουν τις «κωλοτούμπες» πολύ γρήγορα.

     Ήχοι από ελικόπτερα θα ακουστούν σύντομα.

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες».
  Έμμα Γκόλντμαν

 4. Ο/Η tsilivithras λέει:

  Πόσο ανίκανος πρέπει να σαι για να μην μπορείς να υποσκελίσεις τον πλέον ανίκανο πρωθυπουργό σε μια χώρα που περνάει απίστευτες δυσκολίες με μια κυβέρνηση που κυριολεκτικά πολεμάει ΕΝΑΝΤΙΑ στα συμφέροντα του πολίτη;;

  Εεεε;;;;Πόσο;;;;

  Ούτε ανίκανος ούτε τίποτα.
  Συνένοχος.Είτε από φόβο είτε από πρόθεση.

  Άντε να ξυπνάνε και οι τελευταίοι σιγά-σιγά.

  • Ο/Η skeptiki λέει:

   «Ούτε ανίκανος ούτε τίποτα. Συνένοχος.»
   Ακριβώς. Έχουμε κυβέρνηση εθνικής εννότητας πολλά χρόνια τώρα :) !!!!!
   Γιατί και τα αλλα κόμματα το ρολάκι τους το παίζουνε να κρατάμε τη ροή του έργου…..

 5. Παράθεμα: Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε. | αἰέν

 6. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

  Αγαπητέ φίλε Θράκα και φίλοι σχολιαστές, συνφωνώντας με το κείμενο παραθέτω με την άδεια του Αναρμόδιου μία πρόταση. Όποιος θέλει ας την διαβάσει στον παρακάτω σύνδεσμο. Νάστε όλοι καλά.
  http://ideopigi.blogspot.com/2011/04/blog-post_1541.html

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Κλεισθένη

   εγώ την γνώμη μου την είπα. Οσο με κόβει τόσο λέω. Κι αυτό που λέω είναι αποχή. Μπορεί να μην πιστεύεις οτι ένα 70 ή 80% αποχή θα έχει διαφορά… Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Διάβασε τι γράφει κι ο Τσιλιβήθρας που συμφωνώ σχεδόν απόλυτα.

   Και το άλλο που λέω είναι μακριά από κόμματα και πολιτικούς και αυτο-οργάνωση σε τοπικές πολιτικές οργανώσεις με δημοκρατία, χωρίς κεντρικό αρχηγό και ηγεσία, και με σύνδεση μεταξύ τους.

   Οσοι πιστεύουν, έντιμα, ότι ψηφίζοντας μικρά κόμματα μπορούν να επηρρεάσουν το άθλιο πολιτικό μας σύστημα, ας το κάνουν. Ο καθένας μας εφόσον προσπαθεί έντιμα και ειλικρινά για το ΚΟΙΝΟ μας καλό είναι σεβαστός. Εγώ θα προπαγανδίζω την αποψή. Αν δω και πειστώ ότι άλλαξε κάτι και πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε αυτό το καινούριο, πάλι θα το πω.

   Μέχρι τότε ψηφος σε οποιοδήποτε κόμμα ή πρόσωπο αυτού του διεφθαρμένου συστήματος νομιμοποιεί την παρανομία και την διαφθορά.

   Δεν κάνει καμμιά διαφορά ψηφίσεις δεν ψηφίσεις. Αυτοί οι κύριοι θα εφαρμόσουν ότι θέλουν ανεξάρτητα από το τι υποσχέθηκαν. Ε, αφού δεν κάνει καμμιά διαφορά, λέω εγώ, να μην πάμε να τους ψηφίσουμε.

   Τι κι αν βγει ο ένας, τι κι αν βγει ο άλλος;

   Με τα μυαλά που κουβαλάνε όλοι, το ήθος που έχουνε και τις πολιτικές που εφαρμόζουνε, 200 χρόνια τώρα μας οδηγάνε από καταστροφή σε καταστροφή. Μικρή ή μεγάλη.

   Ε, αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι ένας τρόπος να αλλάξει είναι να μην πάει κανείς να ψηφίσει.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η nyxta_tha _fygeis_gap. λέει:

    Χμμ.. εδώ θα διαφωνήσω! Δεν θα αφήσω το μοναδικό βέλος που μου άφησαν στην φαρέτρα, θα πάω να ψηφίσω.
    Τι?
    Αυτό ακομα το σκέφτομαι… σίγουρα ΟΧΙ κάποιον που είναι βουλευτής στην σημερινή βουλή.

    (μακάρι βρε Αναρμόδιε, η αποχή -συνταγματικά- να είχε το βάρος και το κύρος που της ταιριάζει…)

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Κλεισθένης μ’ αρέσει το άρθρο σου και συμφωνώ με τα περισσότερα που λες.
   Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με το τι μπορεί να γίνει εάν η αποχή πιάσει 70-80% (ειδικά αν κάνουν την μέγιστη μλκ και το κάνουν καλοκαίρι) και πόσο αυτό θα επηρεάσει την εικόνα και την επικαιρότητα ΕΙΔΙΚΑ σε συνδυασμό με όλα όσα περνάμε και την συσσωρευμένη οργή του κόσμου.

   Προσωπικά πιστεύω ότι το φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε.
   Και όσο θα βλέπεις να περνάνε οι μέρες θα βλέπεις πάλι όλες εκείνες τις αναρτήσεις που θα φοβίζουν και θα δημιουργούν ενοχές και θα ρίχνουν για πολλοστή φορά το φταίξιμο στους πολίτες και ΟΧΙ στους απατεώνες πολιτικούς.

 7. Ο/Η Ηλίας λέει:

  Είσαι στο μυαλό μου μέσα. Αυτά ακριβώς σκέφτομαι και απελπίζομαι…

 8. Ο/Η tryfon λέει:

  Θα θελα να δω και ένα άρθρο αφιερωμένο στις -τεράστιες- ευθύνες των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτοί δεν συμμετέχουν στις εξεταστικές επιτροπές δηλαδή?

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @tryfon

   Αν συμμετεχουν λέει; Και για το δημόσιο χρέος ήταν καλύτερα ενημερωμένοι από μας τον λαό και για όλα. Και ούτε τώρα ακούσαμε από τα μικρά κόμματα να κάνουν ντόρο για να ελεγχθεί η νομιμότητα του χρέους.

   Και όπως κατηγγειλε και ένας βουλευτής του Συνασπισμού στη βουλή, δεν είναι αμέτοχοι ουτε αυτοί στην διαφθορά.

   Αλλωστε βλέπουμε ποιους διόρισαν και αυτοί στους δήμους που ελέγχουν τόσα χρόνια. Τους δικούς του μόνο. Τυχαίο;

   Και το ΚΚΕ μας πάει βόλτα με το ΠΑΜΕ …και φεύγουμε.

   Για τους οικολόγους καλά δεν λέω. Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν μόνο για την κρατική επιδότηση και την βουλευτική αποζημίωση (ζημιά που πάθαν)… Μαζεύουν καμμιά ψήφο από κανέναν εξοργισμένο με τους άλλους, και λένε κι αυτοί τα δικά τους… κόμμα τάχα…

   ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

   Θραξ Αναρμόδιος

 9. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

  Αγαπητέ φίλε Θράκα και φίλοι που παρακολουθείτε το αξιόλογο ιστολόγιο που φιλοξενεί τα σχόλιά μας. Η θέση μου για την αποχή είναι δεδομένη, σεβόμενος όμως και τις δικές σας γνώμες έχω να παρατηρήσω ότι:
  1ο) Αν η αποχή φτάσει τα ποσοστά 70-80% σίγουρα το πολιτικό σύστημα θα καταρεύσει, εγώ διατυπώνω την γνώμη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μακάρι να γίνει έστω και ας διαψευστώ. Εδώ μπαίνει και το βασανιστικό ερώτημα «αν όντως καταρεύσει το πολιτικό σύστημα μετά τι; με ποιούς;
  2ο) Η αποχή θα είχε την δυναμική που της αξίζει αν αφαιρούσε έδρες απ’ τη βουλή σύμφωνα με το ποσοστό της. Φανταστείτε μία βουλή με 200 βουλευτές αντί για 300 αν πχ η αποχή είναι 33%.
  3ο) Ποτές μου δεν υποστήριξα ότι έχω το «αλάθητο» του Πάπα. Όλοι πιστεύω θέλουμε να αλλάξει το σάπιο σύστημα και αυτή η θέλησή μας μας οδηγεί στο να κάνουμε προτάσεις που κρίνονται.
  Η διαδικασία των συζητήσεων, της ανταλλαγής γνωμών και απόψεων νομίζω ότι είναι το μεγάλο κέρδος για όλους μας. Νάστε όλοι καλά.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @Κλεισθένης

   Αλάθητο δεν έχει κανένας μας.

   Μόνοι οι αρχηγοί των κομμάτων.

   Η τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι οπαδοί τους.

 10. Ο/Η Νίκος Τανάλιας λέει:

  @Κλεισθένης

  Μιά χαρά το άρθρο «Οι εκλογές είναι κοντά αλλά είναι «κοντές» δεν φτάνουν», μέχρι που πας στα κόμματα . . . Τι τα θες τα κόμματα;

  Δεν είναι τίποτα, θα μας φάει και η Τσεχία στην ‘party-less’ δημοκρατία. Γιατί όχι πρώτα στην Ελλάδα; Γιατί όχι;

 11. Ο/Η Νίκος Τανάλιας λέει:

  O Σαμαράς θα είναι ο επόμενος ΠΑΣΟΚόγυφτος κάτω από την ΝΔ. Διότι τον θέλει η πιάτσα τον Σαμαρά.

  Δεν το θέλει η πιάτσα διότι η πιάτσα σκέφτεται ή έχει καλό γούστο. Όχι, η πιάτσα είναι σαν τον λύκο που γλύφει τις πληγές του.

  Ο Σαμαράς δεν κέρδισε την ΝΔ. Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ ψήφισε κατά της Μπόρας Ντακογιάννη.

  Τo ίδιο ακριβώς σενάριο θα παίξει και στις επόμενες εκλογές. Επειδή οι Σπίθες, το ΠΑΜ και όλοι οι άλλοι αμεσο-δημοκράτες δεν έχουν οργανωθεί σωστά και με θεσμικό σχέδιο δράσης και θεσμικής πράξης, ο Σαμαράς θα είναι ο επόμενος ΠΑΣΟΚόγυφτος κάτω από την ΝΔ.

  Δεν θα κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς. Η αλήθεια, που κανένας ποτέ δεν θα πει, είναι πως η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει κατά του Jeffrey.

 12. Ο/Η Νίκος Τανάλιας λέει:

  Και όμως υπάρχει!

  Βρήκα μία διαφορά μεταξύ Jeffrey και Σαμαρά. Κατά το Αντιnews ο Σαμαράς έχει το αλάθητο του Πάπα.

  Ο Jeffrey όμως δεν έχει το αλάθητο του Πάπα. Ο Jeffrey νομίζει πως είναι ο Πάπας!

  • Ο/Η anti-anti λέει:

   Σύμφωνα με το antinews ο Σαμαράς είναι ο νέος σωτήρας! Βασικά είναι κάτι σαν μετενσάρκωση του Χριστού! Και τα ανθρωπάκια προσκυνάνε τα Άγια της Αγίας…
   Ένα έχω να πω. Αν μετά από αυτό το χάλι που μας έφερε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ξαναψηφίσετε ΝΔ για να σας σώσει από το ΠΑΣΟΚ που μας σώζει από την ΝΔ κτλ κτλ, είστε άξιοι της μοίρας σας… Λέω Σας, γιατί εγώ θα απέχω…

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του τόπου (και πιθανότατα η πηγή όλων των κακών) είναι η προσωπολατρεία σε αντιδιαστολή με την υπακοή σε ΑΡΧΕΣ.
   Ένα πρόσωπο είναι ικανό και επιθυμητό και ωφέλιμο στην κοινωνία όταν υπακούει σε ΑΡΧΕΣ.Είτε υπό «ενός ανδρός αρχή» είτε υπό καθεστώς Δημοκρατίας, οι Αρχές είναι αυτές που καθορίζουν εάν το πρόσωπο αυτό φέρεται και πράττει Ενάρετα προς τος κοινωνικό σύνολο.

   Γι αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω για τους Ευκαιριακούς και την Ενάρετη πράξη (η Αρετή ως εσωτερικός έλεγχος της συνείδησης).
   Γι αυτό ο Θράκας ωρύεται για την άμεση Δημοκρατία (η Αρετή ως εξωτερικευμένος έλεγχος της κοινωνίας).
   Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, ΟΣΟ ΙΚΑΝΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ, δεν πρόκειται να μας βγάλει από το τέλμα της δυστυχίας που βιώνουμε χρόνια τώρα ως χώρα.

   Πρέπει να τα αλλάξουμε κυριολεκτικά ΟΛΑ και να ξεκινήσουμε από τις ΑΡΧΕΣ που πρέπει να διέπουν την κοινωνία μας και το πολιτικό σύστημα που μας διαφεντεύει.

 13. Ο/Η anarmodios λέει:

  Αμάν ρε πατριώτες… αμάν

  Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι το antinews και ο Σαμαράς;

  Τα πολιτικά πρόσωπα, και τα μέσα που τους στηρίζουν, είναι προϊόντα ενός συγκεκριμένου πολιτικού μηχανισμού και διαρρύθμισης. Προϊόντα είναι.

  Σας έχω παρακαλέσει και άλλες φορές: Οχι εμπάθεια με πρόσωπα. Είναι ο λάθος στόχος. Χάνουμε έτσι. Κάνουμε τον άλλον να ταμπουρωθεί και να πακτωθεί κι άλλο.

  Εξηγείστε τους μηχανισμούς. Γιατί δεν μπορεί να ανεβεί στην ηγεσία ενός κόμματος ένας δημοκράτης αναμορφωτής, ένας άμεμπτος, ένας αδιάφθορος. Στην ηγεσία της χώρας. Αυτό εξηγείστε.

  Κι αφήστε τον Σαμαρά. Πρωθυπουργός θέλει να γίνει. Που στο κάτω κάτω με την τρέχουσα πολιτική διαρρύθμιση είναι και θεμιτό. Την πολιτική που ακολουθεί, τα λόγια που είπε, που δεν είπε, αυτά που έκανε και δεν έκανε, εξηγείστε…

  Δεν είναι το πρόβλημά μας τα πρόσωπα. Μην το περιορίζετε.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο/Η anti-anti λέει:

   Δίκιο έχεις, αλλά πρακτικά πολλά από τα σωστά που λες και ονειρεύεσαι να γίνουν, δεν μπορούν να γίνουν. Η για να γίνουν πρέπει πρώτα να καταρρεύσει τελείως το υπάρχον σύστημα. Και ακόμα και τώρα, το βλέπεις πως κρατάει γερά.
   Πάντως μια μέση πρακτική λύση προς μια έστω ποιο άμεση Δημοκρατία θα ήταν τα δημοψηφίσματα. Οι Ισλανδοί μόλις κάναν ακόμα ένα και αποφάσισαν να μην αποπληρώσουν κάποιο χρέος τους προς την Μ.Βρετανία. (_ww.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4626150)

   Εμείς; Γιατί να μην κάνουμε δημοψηφίσματα για τέτοια σοβαρά θέματα;
   Ας γίνει ένα δημοψήφισμα για την αποπληρωμή του χρέους ή για το μνημόνιο ή για επιστροφή προς στην δραχμή, να αποφασίσει ο λαός και να είναι ο λαός υπεύθυνος για τις συνέπειες. Αυτό είναι δημοκρατία. Η τουλάχιστον είναι κάτι πιο κοντά στην Δημοκρατία από αυτό που έχουμε τώρα.

 14. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

 15. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

 16. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

 17. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.