με αφορμή ένα κείμενο του Π. Χασάπη
Προσπαθούμε μέσα από τα ιστολόγια να ενημερώσουμε τους έλληνες για την διαφθορά και την κατάντια του πολιτικού συστήματος και την ανάγκη αλλαγών στο πολίτευμα.
Και συχνά, όλοι μας, ξεχνάμε να αναφέρουμε πως πίσω από το λεγόμενο «πολιτικό προσωπικό», αλλά και ανάμεσα σε αυτό, βρίσκεται το μακρύ χέρι των τραπεζών (ολες οι τράπεζες είναι ιδιωτικές) και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κανένας λαός και κανένα έθνος, όποιες αλλαγές κι αν κάνει στο πολίτευμά του, όσο κοντά στην δημοκρατία και αν φέρει το πολίτευμά του, δεν πρόκειται να δει προκοπή και ελευθερία, όσο οι τράπεζες λειτουργούν όπως λειτουργούν και κάνουν ότι κάνουν στις κοινωνίες.
Οι τράπεζες συνιστούν ένα παγκόσμιο δίκτυο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας που τις κατέχει, μέσα από ένα δαιδαλώδες μετοχολόγιο, τις πιο πολλές φορές κρυφό, άγνωστο και ανεξερεύνητο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρία στην οποία το δημόσιο δεν κατέχει παραπάνω από 8%. Και η οποία εξαιρείται μάλιστα από τον νόμο περί ανωνύμων που ισχύει για τις άλλες ανώνυμες εταιρίες. Η ΤτΕ της οποίας ο ρόλος στην παρούσα κρίση, με το Τ10, είναι σκοτεινώτατος. Ανεξερεύνητος και ακόμη ατιμώρητος.
Η ίδια η ΕΚΤ είναι επίσης μια ιδιωτικη τράπεζα (με ΔΣ θητείας 8 ετών!), εφόσον ιδιωτικές είναι και οι τάχαμου κρατικές κεντρικές τράπεζες-μέτοχοί της. Η ΕΚΤ που εκδίδει το ευρώ. Και είναι πάντα αυτό το «εκδοτικό δικαίωμα» για το οποίο ενδιαφέρονται τα τραπεζικά «ιδρύματα». Και φυσικά το σύστημα δανεισμού των κλασματικών αποθεματικών. Με όσο το δυνατόν λιγώτερο έλεγχο από την κοινωνία στην λειτουργία τους.
Δεν θα εκπλαγόμουν αν μια μέρα μαθαίναμε, με ατράνταχτα στοιχεία, ότι πίσω ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, βρίσκονται οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι. Στην πραγματικότητα ο κρυφός και συγκεντρωτικός τρόπος που λειτουργεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, συνηγορεί υπέρ αυτής της άποψης.
Οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτές εχουν φυσικά προχωρήσει πολύ μακριά από τον παραδοσιακό ρόλο του τραπεζίτη, που δάνειζε με τόκο, συνυπολογίζοντας τους κινδύνους του δανείου, και αναμένοντας ένα καλό κέρδος από την επένδυσή του.
Τώρα πλέον ο παραδοσιακός καπιταλιστικός κύκλος παραγωγής, που μας αποκάλυψε ο Κ. Μαρξ, Χ-Ε-Χ’, δηλαδή Χρήμα-Εμπόρευμα-Χρήμα2 (κάτι σαν την φόρμα σονάτας Α-Β-Α’ για τους εραστές της μουσικολογίας), θεωρείται από τους τραπεζίτες και τους χρηματοπιστωτές δευτερεύουσας σημασίας.
Ενώ παλιότερα δηλαδή επένδυαν χρήμα για να παράξουν εμπορεύματα με μόνο σκοπό την ανταλλαγή των εμπορευμάτων, δηλαδή και πάλι χρήμα, τώρα ανακάλυψαν (λίγο μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα) πως μπορούν να κερδίσουν πολύ περισσότερα στον «χρηματοπιστωτικό κύκλο», με τα περίφημα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Τα παράγωγα, τους τίτλους, τα ασφάλιστρα ομολόγων και τα χίλια δυο.
Δηλαδή δεν ενδιαφέρονται τόσο να επενδύσουν πια στην παραγωγή και να περιμένουν τον απαιτούμενο χρόνο για να αποκομίσουν υπεραξία. Αλλά πλέον «επενδύουν» στα «χρηματοπιστωτικά προϊόντα» όπως τα λένε, και με συναλλαγές δευτερολέπτων από υπολογιστές, κερδίζουν απίστευτα ποσά, χωρίς να επενδύσουν ούτε δραχμή στον κύκλο παραγωγής εμπορευμάτων.
Κερδίζουν δηλαδή τρις και δεν έχει παραχθεί ούτε μία οδοντογλυφίδα. Απλώς αλλάζουν χέρια «τίτλους». Και η ΤτΕ βοήθησε αυτόν τον κύκλο να επεκτείνει τις «εκκαθαρίσεις» του στις 10 ημέρες. Ατιμώρητα επαναλαμβάνω και στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Και τα κόμματα; Και οι πολιτικοί;
Μα ακόμα και αν τα κόμματα (τα δυο δικά μας μεγάλα τουλάχιστον) δεν χρωστούσαν τα μαλλιά της κεφαλής τους στις τράπεζες, πάλι θα συμπεριφέρονταν στην κοινωνία με τον ίδιο τρόπο. Αν εξετάσουμε το «προσωπικό» των κομμάτων και ακόμη χειρότερα των δημοσίων οργανισμών, των «συμβουλευτικών» ιδρυμάτων αλλά και της κυβέρνησης θα δούμε παντού ανθρώπους του τραπεζικού κόσμου.
Μα και αυτό να μην ίσχυε, από τις πράξεις και τις πολιτικές των κυβερνητών αντιλαμβανόμαστε ότι εξυπηρετούν βασικά τους αφέντες τους. Τους εγχώριους και παγκόσμιους τραπεζίτες. Μόνιμα στηρίζουν τις τράπεζες με ρευστό και εγγυήσεις, χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την κοινωνία.
Μόνο μια σκέψη με κάνει και κάπως ησυχάζω τον τρόμο που μου προκαλεί αυτό το δύσμορφο χρηματοπιστωτικό τέρας. Οτι έχει γίνει τόσο αδηφάγο που δεν μπορεί να σταματήσει το «γεύμα» του.
Εμείς, οι κοινωνίες, ίσως να μην μπορούμε ακόμη να νικήσουμε αυτό το χρηματοπιστωτικό τέρας, μια και έχει στα χέρια του και τα ΜΜΕ και την εκπαίδευση και την εξουσία, και το οπλισμένο κράτος. Αλλά αρχίζει και διαφαίνεται πως το τέρας θα φάει μόνο του τις σάρκες του στο τέλος. Καθώς και κάποια ανησυχία από την πλευρά ορισμενων επιφανών εκπροσώπων του που αρχίζουν και αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο αυτοκαταστροφής.
Παρόλα αυτά, εμείς, οι κοινωνίες και οι πολίτες, ούτε τον αγώνα εναντίον του πρέπει να σταματήσουμε, ούτε στιγμή να μην ξεχνάμε πως πίσω από τα κουστούμια των πολιτικών, κρύβεται αυτό το αχόρταγο χρηματοπιστωτικό βαμπίρ που τρέφεται με ανθρώπων αίμα και σάρκα. Και να το διαλαλάμε κάθε στιγμή, με στοιχεία και τεκμήρια, ώστε οι συμπολίτες μας να πληροφορούνται και την ιστορία, και τις μεθόδους και τις προθέσεις του.
Και τον ρόλο των πολιτικών μας μέσα σε αυτόν τον δύσοσμο και ανθρωποφάγο κύκλο.
Θραξ Αναρμόδιος
Φίλτατε Θραξ,
Η επαμφοτερίζουσα στάση σου δεν βοηθάει την πολιτική μας παιδεία. Όπως λες και συ, το σημερινό πολίτευμα περισσότερο ομοιάζει με ολιγαρχία παρά με δημοκρατία όπως την έθεσε ο Κλεισθένης και οι μετέπειτα στοχαστές.
Αλλά πριν πάμε καν ως τον Κλεισθένη, ο Σόλων ήδη αντιμετώπισε καταστάσεις παρόμοιες με την δική μας, θεσπίζοντας μέτρα που είχαν να κάνουν ακριβώς με τον χρηματοπιστωτικό κύκλο και τα περίφημα χρηματοπιστωτικά προϊόντα γιά τα οποία λαλείς. Έστω και στην προ-αντιπροσωπευτική της μορφή, η δημοκρατία είναι ο μόνος τρόπος γιά την ανθρώπινη κοινωνία να ελέγχει τον χρηματοπιστωτικό κύκλο και τα προϊόντα του.
Συνοπτικά λοιπόν, ο Σόλων επενέβη στον χρηματοπιστωτικό κύκλο και τα προϊόντα του:
1) Σεισάχθεια: κατάργηση των χρεών ή την μείωση του τόκου προς αποπληρωμή των δανείων.
2) Κατάργηση της σωματικής υποθήκης καθώς και της γης. Γιά το σήμερα θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε κατάργηση υποθήκης γης, της πρώτης κατοικίας.
3) Καθεστώς κλειστής οικονομίας, όπου τα προϊόντα που παράγει η χώρα παραμένουν εντός αυτής – πλην των όσων βρίσκονται σε αφθονία.
4) Τόνωση του εμπορίου και της βιομηχανίας και επένδυση στις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές, τα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται ως πηγές πλούτου, μεταβάλλονται ανά εποχές. Τότε μπορεί να είχαμε το σιτάρι, το έλαιο ή την διδασκαλία ως εμπορεύσιμο αγαθό. Σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία, το πετρέλαιο και την πολεμική βιομηχανία.
5) Αναλογική προσαρμογή του φόρου με βάση το εισόδημα.
6) Καθορισμό ανωτάτου ορίου κτηματικής περιουσίας.
Πηγή: ΙΦΙΚΡΑΤΗΣ (Εύβοια)
@Νίκος Τανάλιας
Γιατί επαμφοτερίζουσα;
Θραξ Αναρμόδιος
Νομίζω, Θράκα, ότι ο φίλτατος Τανάλιας εννοεί με το «επαμφοτερίζουσα» ότι ενώ αλλού συνηθίζεις να λες ότι το σημείο από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε είναι το πολίτευμα στο συγκεκριμένο σου άρθρο λες ρητά ότι είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εγώ θα συμφωνήσω με την αρχική σου εκτίμηση. Ένα γνήσια δημοκρατικό πολίτευμα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα απαιτούσε θα ήταν η επαναφορά του ελέγχου της έκδοσης του νομίσματος στον δήμο και αφού συνέβαινε αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει, καθώς οι πολλοί ως γνωστόν διαφθείρονται πολύ πιο δύσκολα από τους λίγους.
Και για να εισάγω και εγώ μια σημαντική πηγή στη συζήτηση, αξίζει να διαβάσετε το «A people’s history of the United States» (υπάρχει και ελληνική έκδοση) του Χάουαρντ Ζιν που εξιστορεί την ιστορία των ΗΠΑ υπό το πρίσμα του πολέμου για τον έλεγχο του νομίσματος. Άλλο σημαντικό βιβλίο είναι το «The creature from Jekyll Island» του Edward Griffin, σχετικά με τις τελευταίες πράξεις που έφεραν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της διεθνούς τραπεζικής ολιγαρχίας.
Ευχαριστώ tryfon,
Με καλύπτεις απόλυτα!
ΝΤ
Εδώ χρειάζεται άμυνα. Χρειάζεται άμυνα με σπαθί.
Άλλως πως η παγκόσμια φεουδαρχία δεν θα έχει τέλος. Αλλά και η Ελλάδα τέλος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=262375
Πολύ σωστά Θράκα θέτεις το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Ο σύγχρονος καπιταλισμός κινείται έξω από τον τρόπο διακυβέρνησης ενός τόπου. Και πραγματική δημοκρατία να είχαμε πάλι υπάρχει κίνδυνος από τους μεγαλοτραπεζίτες. Όταν όλα τα βασικά προϊόντα είναι αντικείμενα των διεθνών χρηματιστηρίων όπου εκεί έχουν τον κύριο λόγο τα μεγάλα χρηματοοικονομικά fans, γίνεται φανερό το πόσο σημαντικό είναι να ελεγχθούν τα χρηματοπιστωτικά κέντρα.