Το Μνημόνιο, η οικονομική κρίση, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, και 65.000 έλληνες με συσσωρευμένο πλούτο ο οποίος ισοδυναμεί με 4 φορές το ΑΕΠ της χώρας


Το πραγματικό ποσό που έχει δανειστεί το ελληνικό δημόσιο,  το κεφάλαιο δηλαδή των δανείων του ελληνικού δημοσίου, δεν υπερβαίνει το 7% του συνόλου του δημοσίου χρέους. Δηλαδή στα 340 τόσα δις ευρώ του χρέους, το κεφάλαιο που έχει πραγματικά δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, δεν υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ. Ολα τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιοποιήσεις τόκων. Δανειστήκαμε 20 και βρεθήκαμε να χρωστάμε 340. Χώρια το τι έχουμε πληρώσει ως τώρα.

Ο παραπάνω υπολογισμός ισχύει με σχετικά μικρή απόκλιση μια και το  ελληνικό δημόσιο δεν έχει ακόμη δώσει στην δημοσιότητα λεπτομερείς πληροφορίες για τον δανεισμό του.

Στην τελευταία δεκαετία το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε συνολικά 490 δις ευρώ, από τα οποία το 97% πήγε στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Και μόλις το 3% πήγε στο λεγόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Είμαστε έτσι σε καθεστώς χρεοκοπίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μια και το ελληνικό δημόσιο επιβιώνει αναζητώντας δάνεια στις διεθνείς αγορές για να πληρώνει τα παλαιότερα δάνειά του. Κι αυτό είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας

Το κράτος όμως δεν είναι επιχείρηση ώστε, όταν χρεωκοπεί, ο δανειστής να μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις. Και αυτό είναι ο εφιάλτης του κάθε δανειστή. Ούτε μπορεί να σύρει ο δανειστής ένα κράτος σε δικαστήρια με το ερώτημα της κατάσχεσης περιουσιακών του στοιχείων. Διότι το κράτος ασκεί εθνική κυριαρχία. Από την οποία η ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε με την θέλησή της “άνευ όρων και αμετάκλητα” όπως επι λέξει λέει η ρήτρα του Μνημονίου.

Στη συζήτηση στην βουλή για τον προϋπολογισμό το 2009 έγινε φανερό ότι και τα δύο κόμματα (ΠαΣοΚ και ΝΔ) γνώριζαν, και μάλιστα με αριθμούς και όχι με γενικότητες, την κατάσταση του δημοσίου χρέους και τους κινδύνους στους οποίους οδηγούσε αυτό το χρέος.

Η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε πως λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πια με το χρέος. Η πλευρά του ΠαΣοΚ πλειοδότησε σε ψηφοθηρικά συνθήματα (“λεφτά υπάρχουν”) προεκλογικά, εν γνώσει της ότι επρόκειτο περί ψεύδους, ώστε να αποσπάσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα της έδινε την δυνατότητα να εφαρμόσει τα μέτρα που εφάρμοσε.

Για να εφαρμοστεί η πολιτική που εφάρμοσε το ΠαΣοΚ έπρεπε να δημιουργηθεί ένα κλίμα. Ετσι από τον Δεκέμβριο του 2009 και για τουλάχιστον ένα δίμηνο, μπήκαμε σε μια περίοδο όπου κυβέρνηση, διεθνείς κερδοσκόποι και Ευρωπαϊκή Ενωση, προετοίμασαν την κατάσταση.

 • Οι κερδοσκόποι άρχισαν να αγοράζουν μαζικά, ασφάλιστρα ομολόγων του ελληνικού χρέους (CDS και naked CDS). Αγοράζοντας μαζικά CDS σημαίνει ότι ο αγοραστής ποντάρει στην ξαφνική άνοδο της τιμής τους. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε κάποια άλλη “ενδιαφερόμενη” κυβέρνηση, ούτε βέβαια η Ευρωπαϊκή Ενωση διανοήθηκε, ακόμη και σε κείνη την περίοδο μόχλευσης, να ζητήσει να τεθούν κανόνες στην διεθνή αγορά (στο Λονδίνο γίνονται όλα) αυτή των ασφαλίστρων ομολόγων. Στο κερδοσκοπικό αυτό παιχνίδι εικάζεται ότι συμμετείχαν και μεγάλα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
 • Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών, είχαν επαφές και συνομιλίες, με αυτούς που φέρονται να διακινούν το μεγαλύτερο όγκο ασφαλίστρων ομολόγων παγκοσμίως (Πόλσον, Σόρος κλπ) και οι οποίοι είχαν στήσει το παιχνίδι με τις μαζικές αγορές ασφαλίστρων.
 • Στην φάση αυτή έγιναν και οι “περίεργες” κυβερνητικές δηλώσεις. Οτι δεν υπάρχει περίπτωση προσφυγής στο ΔΝΤ, ενώ όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων και από τις δηλώσεις Στρος Καν, οι επαφές με το ΔΝΤ είχαν ήδη γίνει. Τότε, τον Δεκέμβριο του 2009, έγιναν και οι δηλώσεις περί μειωμένης εθνικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού, ενώ ακόμη δεν έχουμε καν Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση. Και φυσικά οι δηλώσεις περί Τιτανικού κλπ. Την επομένη της κάθε δήλωσης τα sreads εκτινάσσονταν. Από όλον αυτόν τον ντόρο, οι διεθνείς αναλυτές υπολογίζουν πως οι κερδοσκόποι κέρδισαν 17 δις ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, πριν προσφύγει στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης, δεν διερεύνησε την πιθανότητα να δανειστεί από άλλες πηγές. Στο ταξίδι του, εκδρομή χωρίς σοβαρό λόγο, στην Ρωσία ο πρωθυπουργός, το οποίο κατέληξε στην γνωστή προτροπή Μεντβένιεφ “απευθυνθείτε στο ΔΝΤ”, διαβεβαίωνε τους ρώσους παράγοντες πως “δεν υπάρχει πρόβλημα” με το ελληνικό χρέος, χωρίς καν να ζητήσει οποιαδήποτε ρωσική βοήθεια.

Και ενώ, σχετικά με το δημόσιο χρέος, το διεθνές δίκαιο αλλά και τότε πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ, του Απριλίου 2010, έδιναν την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, η κυβέρνηση προτίμησε το ΔΝΤ και την μηχανισμό στήριξης. Με αποτέλεσμα να έχουμε, τον Μάιο του 2010, αυτό το Μνημόνιο και αυτή την δανειακή σύμβαση, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πρωτοφανείς όροι, πρωτοφανείς για την διεθνή πρακτική. Οροι τέτοιοι που δεν τόλμησαν να δεχτούν ούτε κυβερνήσεις οι οποίες πρόδωσαν τις χώρες τους σε ξένους κατακτητές.

 • Βασικά η παραίτηση από την εθνική κυριαρχία και εκχώρησή της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρητά αποδεχτεί και υπογράψει πως “παραιτείται η ελλάδα από την ασυλία λόγω άσκησης της εθνικής κυριαρχίας, άνευ όρων και αμετάκλητα”, καθώς
 • και “όλα τα έννομα δικαιώματα που έχει ένας οφειλέτης έναντι του δανειστή του”,
 • ενώ ταυτόχρονα η σύμβαση απαγορεύει στην ελληνική πλευρά να αναζητήσει “τρίτες πηγές δανεισμού”, να επιχειρήσει δηλαδή να δανειστεί από αλλού
 • επιτρέπει όμως στους δανειστές της Ελλάδας να πωλήσουν τις  “χρεωστικές τους απαιτήσεις σε τρίτους” (στην Τουρκία για παράδειγμα;)
 • και προβλέπει πως εάν το ελληνικό δημόσιο καθυστερήσει για 30 μέρες να πληρώσει μία δόση του δανείου, τότε μπορεί να τεθεί σε ισχύ το σύνολο των επαχθών ρητρών της δανειακής σύμβασης.

Ετσι εκείνοι οι τέσσερις γερμανοί καθηγητές που προσέφυγαν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας τους  κατηγορούν την κυβέρνηση της δικής τους χώρας, ότι με την δανειακή σύμβαση αυτή

 • χρησιμοποιεί χρήματα των γερμανών φορολογουμένων προς όφελος ιδιωτικών τραπεζών και
 • καταλύει την δημοκρατία σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εισηγητής μάλιστα που δέχτηκε την προσφυγή τάχθηκε υπέρ της προσφυγής. Εκκρεμεί η τελική απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου.

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη ελληνική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου η εισηγήτρια της υπόθεσης, τάχθηκε κατά της προσφυγής, με ένα σκεπτικό τέτοιο που ειδικοί νομικοί κύκλοι θεωρούν πως στερείται βάσεως.

Ετσι η ελλάδα μετατράπηκε θεσμοθετημένα πλέον σε μια “δουλοπαροικία χρέους”. Οι κρατικοί πόροι, οι καταθέσεις των ελλήνων, το έδαφος της χώρας, οι δημόσιες δαπάνες συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για την άμυνα, έχουν τεθεί στην διάθεση των δανειστών του ελληνικού δημοσίου.

Η δανειακή σύμβαση, παράρτημα της οποίας είναι το περίφημο Μνημόνιο, δεν έχει έλθει ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην ελληνική βουλή.

Η δανειακή σύμβαση αυτή ενώ δεν έχει κυρωθεί από την ελληνική βουλή έχει τεθεί σε ισχύ με βάση μια απλή υπογραφή του υπουργού οικονομικών. Η δυνατότητα μάλιστα αυτής της υπερεξουσίας δόθηκε στον υπουργό οικονομικών με μια απλή τροπολογία. Το καλύτερο δε όλων είναι ότι η τροπολογία αυτή προστέθηκε στον νόμο, μετά την ψήφισή του νόμου από την βουλή. Και μάλιστα δύο μέρες μετά την ψήφισή του. Τροπολογία σε ψηφισμένο νόμο.

Η περίφημη αυτή δανειακή σύμβαση του Μνημονίου απαγορεύει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των δόσεων που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από την Τρόϊκα, για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από την εξόφληση των χρεολυσίων των ξένων δανειστών.

Δηλαδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τις δόσεις του δανείου της Τρόϊκας, για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Στην πραγματικότητα δεν γίνεται καν εκταμίευση για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Απλώς τα χρήματα μεταφέρονται από την εκάστοτε δόση του δανείου με μια λογιστική εγγραφή, στους δανειστές του ελληνικού δημοσίου, στις ξένες τράπεζες που μας έχουν δανείσει. Το ελληνικό δημόσιο δεν πιάνει στα “χέρια” του, ούτε ένα ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν δημιουργήθηκε ούτε από τα ελλείμματα, ούτε από τους υψηλούς μισθούς και τις υψηλές συντάξεις. Υπάρχουν χώρες με αναλογικά πολύ υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, χωρίς πρόβλημα χρέους. Το 2009 το ελληνικό δημόσιο για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος πλήρωσε συνολικά 82 δις ευρω. Ενώ για μισθούς και συντάξεις συνολικά, μόνο 26 δις ευρώ.

Ετσι κανείς στις διεθνείς αγορές, οικονομολόγοι, ειδικός τύπος αλλά και κερδοσκόποι, δεν αναμένει ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος, περικόβοντας μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές αυτές είναι μια παραλλαγή της πολεμικής τακτικής “σοκ και δέος” με οικονομικά όπλα, και έχουν άλλο στόχο. Να οδηγηθεί ο λαός στην απόγνωση ώστε αναγκαστεί να αποδεχθεί τις πιο σκληρές πολιτικές και το ξεπούλημα της χώρας του.

Περικόπτονται μισθοί και συντάξεις ενώ την ίδια στιγμή 65.000 έλληνες έχουν συσσωρευμένο πλούτο, σε κινητά και ακίνητα, που ισοδυναμεί με 4 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Η ισότητα στην κατανομή βαρών που προβλέπει το Σύνταγμα σε πλήρη εφαρμογή.

Αν αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους, δηλαδή παύση πληρωμών προς τους δανειστές του, θα συμβούν τα εξής:

 • για ένα χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να ξαναδανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Μικρό το κακό γιατί και τώρα το ίδιο συμβαίνει, δηλαδή και τώρα το ελληνικό δημόσιο δεν δανείζεται και δεν μπορεί να δανειστεί από τις ξένες χρηματαγορές
 • θα συνεχίσουμε να έχουμε όπως και είχαμε ως χώρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων
 • Ομως το σημαντικώτερο είναι πως μετά την μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους δεν θα χρειάζεται να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο. Διότι και μόνοι οι φοροι που συλλέγει αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του. Διότι μέχρι τώρα ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου γινόταν για να εξυπηρετεθούν προηγούμενα δάνεια και όχι τρέχουσες ανάγκες του.

Τα παραπάνω είναι μέρος μόνο της «απομαγνητοφώνησης» με δικά μου λόγια των όσων είπε ο πάντα εξαίρετος κ. Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος και αναλυτής, που αρθρογραφεί και στην εφημερίδα Το Ποντίκι, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Σαχίνη στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV, στις 4 Μαρτίου 2011.

Δείτε το βίντεο της συζήτησής τους, διαρκείας περίπου 2 ωρών, μια και αυτά που καταγράφω εδώ είναι ένα ελάχιστο μόνο μέρος.

Την συζήτηση πληροφοροθήκα από δημοσίευμα του καλού ιστολογίου Ενημέρωσης Πενταπόσταγμα, τον διαχειριστή του οποίου ευχαριστώ πολύ.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Οικονομία and tagged . Bookmark the permalink.

28 Responses to Το Μνημόνιο, η οικονομική κρίση, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, και 65.000 έλληνες με συσσωρευμένο πλούτο ο οποίος ισοδυναμεί με 4 φορές το ΑΕΠ της χώρας

 1. Ο/Η Deneb λέει:

  Είχα παρακολουθήσει την εκπομπή και πραγματικά ο κ. Καζάκης είχε πει μεγάλες αλήθειες.
  Πραγματικά, σήμερα όλοι ξέρουμε ότι ήταν σχεδιασμένη η χρεοκοπία για να αρπάξουν το δημόσιο πλούτο.

  Σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή σε κρητικό ραδιόφωνο ένας άλλος οικονομολόγος (δεν θυμάμαι το όνομά του) είπε ότι το χρέος ήταν πολύ εύκολο να το μηδενίσουμε σε μια ημέρα.
  Μάλιστα είπε ότι είχε προτείνει στη κυβέρνηση την παρακάτω λύση:
  — Το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί όταν αποφασίσουμε να βγούμε από την ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στη δραχμή.
  Θα πρέπει, είπε, να ιδρύσουμε μια κρατική κεντρική τράπεζα η οποία θα εκδίδει το νόμισμα, και το κράτος θα δανείζεται από αυτήν.
  Αν το κράτος παραχωρήσει ως εγγύηση στην κεντρική τράπεζα τη δημόσια περιουσία θα μπορεί να δανειστεί από αυτήν χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα μηχανισμό στήριξης, και μάλιστα θα μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο και με περίοδο εξόφλησης που θα ορίσει το ίδιο το κράτος, αφού θα δανείζεται από τον εαυτό του. —
  Αυτά είπε ο οικονομολόγος αυτός και έχει δίκιο.

  Να συμπληρώσω εδώ μια περίπτωση που δεν αναφέρθηκε, ότι αν η τράπεζα αυτή (που στην πραγματικότητα είναι το ίδιο το κράτος), χρησιμοποιήσει το μοντέλο του κλασματικού αποθεματικού που χρησιμοποιούν όλες οι κεντρικές τράπεζες, θα μπορεί να εκδώσει χρήματα 9 φορές περισσότερα από την εγγύηση.
  Ετσι για εγγυήσεις 50 δις ευρώ θα μπορεί η τράπεζα (κράτος) να εκδώσει 450 δις ευρώ και ξεπληρώναμε σε μια ημέρα!
  Φανταστείτε τις δυνατότητες αν οι εγγυήσεις είναι μεγαλύτερες. Ο ΓΑΠ μόλις έγινε πρωθυπουργός έκανε απογραφή δημόσιας περιουσίας 350 δις. Με αυτή την περιουσία θα μπορούσαν να εκδοθούν 3 τρις 150 δις ευρώ!

  Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όσο στην κυβέρνηση βρίσκονται απατεώνες.
  Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν ο λαός πάρει την εξουσία στα χέρια του.
  Θα ξυπνήσει άραγε;

  • Ο/Η kanapes λέει:

   Αυτο που λες με την ιδρυση της τραπεζας ειναι καλο και το ιδιο κανει και η ΑΜερικη και αλλες μεγαλες χωρες. Μηπως , λεω μηπως, ειναι η λυση στο προβλημα αλλα μας απαγορευετε γιατι μας βγαζει απο το προβλημα αμεσως χωρις την αναγκη των τοκογλυφων ?

 2. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Αναδημοσιεύω αμέσως, όπως κάνω για όλα τα άρθρα σου που είναι γροθιά στο στομάχι αυτών που σκέφτονται ακόμα. Ορισμένες φορές νιώθω ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ας είναι! Ως το τέλος λοιπόν…και τη δικαίωση!

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @Γιώργος

   Γιώργο, έτσι νιώθω κι εγώ πολλές φορές. Αλλά κάνουμε λάθος και οι δύο. Εχει αρχίσει και αλλάζει κάτι σιγά σιγά.

   Κι όπως λέει κι ο Καζάκης στη συζήτηση, στις άλλες χώρες, ο λαός άρχισε να κάνει κινήσεις μόνο μετά από την χρεωκοπία. Ενώ εδώ σε μας βλέπουμε πως έχουμε και «Δεν πληρώνω» και χίλια δυο.

   Ηδη αντέδρασε και ένας εισαγγελέας και παραιτήθηκε με φοβερές καταγγελίες για το πολιτικό σύστημα, ο Ιωάννης Σακκάς.

   Κινούνται τα πράγματα. Οχι όπως θα ήθελε ο καθένας μας, αλλά κινουνται.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η tsilivithras λέει:

    Θράκα αυτά που λέει ο Καζάκης στη συνέντευξη και στο αρθράκι αυτό που ανέβασες είναι Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ αυτών που συμβαίνουν πραγματικά και που οι οικονομικο-αναλυτάδες του κ*λου κοροϊδεύουν ως κυνικοί «τεχνοκράτες» που είναι.
    Αυτά πάνω-κάτω (περισσότερο ως προς τα κίνητρα) τα λέμε εδώ και 1 χρόνο περίπου όταν καταλάβαμε τι πήγαινε να κάνει ο ΓΑΠ με το μνημόνιο και την σκλαβιά της χώρας.
    Ενα χρόνο τώρα «φωνάζουμε» ότι η χώρα είναι ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ και την πούλησαν ξετσίπωτοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εγχώριοι στους αλλοδαπούς τοκογλύφους.
    Καμμία ανάγκη της χώρας δεν εξυπηρετείται, κανένας μισθός δεν πληρώνεται, καμμία σύνταξη δεν ικανοποιείται από το μνημόνιο.Το μόνο που γίνεται ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ είναι αποπληρωμή ΤΟΚΩΝ παλιότερων δανείων μέσω λογιστικών εγγραφών.
    Ταυτόχρονα μπήκε η χώρα σε «γύψο» και η αγορά στέγνωσε καταστρέφοντας ανθρώπους και περιουσίες ώστε να υποτιμηθεί η ΣΥΝΟΛΙΚΗ αξία της Ελληνικής αγοράς και να είναι διαθέσιμη για εξαγορά σε δεύτερο χρόνο.

    Αλλά και κάτι ακόμα που πολλοί το σνομπάρουν και το κοροϊδεύουν (κυρίως λόγω γραφικών τηλεπερσόνων όπως ο Λιακόπουλος) είναι το γεγονός ότι η χώρα είναι προτεκτοράτο των Αγγλοσαξώνων εδώ και πάρα πολλά χρόνια…και οι πρόσφατες «γέφυρες» με Ρώσους και Κινέζους προκάλεσαν κύμματα επιθέσεων σε ΟΛΑ τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής ώστε να απομακρυνθεί ο ΚΚ και να φέρουν στην εξουσία αυτό το αστείο ανθρωπάκι, το παιδί της μαμάς που σέρνει μια χώρα ολόκληρη στην καταστροφή και στο ξεπούλημα.

    Μην ξεγελιέστε.Οι αποικιοκράτες δεν θα σταματήσουν ποτέ να είναι τέτοιοι.Οι Αμερικάνοι εξακολουθούν και κινούν τα νήματα, οι Βρετανοί ονειρεύονται αναστήλωση της αυτοκρατορίας τους, οι Γερμανοί έχουν ονειρώξεις ευρωπαϊκής ηγεμονίας…μέχρι και οι μπουνταλάδες γείτονες μιλάνε για πολιτισμική (!!!!) ανωτερότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας…!!!

    Δεν αλλάζει ο λύκος ποτέ…τα ξανα είπαμε αυτά.
    Δεν γίνεται αρνί.
    Απλά βάζεις 2 μεγάλα μαύρα τσομπανόσκυλα έξω από τη στάνη και του λες «άμα είσαι μάγκας κόπιασε».

 3. Ο/Η tsilivithras λέει:

  Επίσης…ο Έλληνας ξυπνάει σιγά-σιγά κι αυτό που βλέπω εγώ να τον βοηθάει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τα κανάλια (ας γελάσω) αλλά κυρίως το ΕΝΣΤΙΚΤΟ και η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ και φυσικά η εμπειρία από το πολυετές ανελέητο πήδημα που τρώει.Όσο κι αν κοροϊδεύουν οι κυνικοί και δήθεν «ρεαλιστές» (μη χ*σω) η καχυποψία και η ανησυχία του Έλληνα θα του βγουν σε καλό.Εγώ βλέπω ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση του τι γίνεται κι όταν τους υποδείξεις ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ και τι να διαβάσουν το κάνουν.

  Θράκα τα ξαναείπαμε.
  Τα media είναι πουλημένα όργανα των εργολάβων και αποκρύπτουν ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ την αλήθεια παραπλανώντας τον κόσμο.
  Η αντιπολίτευση (είτε εκ προθέσεως είτε από φόβο/ανικανότητα) Φ-Ρ-Ε-Ν-Α-Ρ-Ε-Ι συστηματικά την οργή του κόσμου και βάζει εμπόδια στην αντίδρασή του παίζοντας ένα παιχνίδι υπομονής και «πολιτικού πολιτισμού» τη στιγμή που η χώρα δέχεται ανηλεή επίθεση.
  Αν η αντιπολίτευση ήταν μπροστά από τον κόσμο (ή έστω δίπλα του) δεν θα συζητούσαμε αυτή τη στιγμή για όλα αυτά…θα είχε καταρρεύσει το σχέδιό τους μήνες πριν και θα ψάχναν βάρκες να τους περάσουν απέναντι.

  Όλα αυτά που απαριθμεί ο Καζάκης, το πως είπε ψέμματα ο ΓΑΠ για να βγει πρωθυπουργός, το πως «στήθηκε» το σκηνικό που μας οδήγησε στο μνημόνιο, οι αισχροί και προδοτικοί όροι του μνημονίου, η μη-ψήφισή του από τη Βουλή, η κατόπιν εορτής τροπολογία/υπερεξουσία του υπουργού κτλ κτλ είναι όλα αυτά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ για τα οποία πρέπει ο Ελληνικός λαός να ενημερωθεί και να ζητήσει ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ την δίκη και καταδίκη των υπευθύνων.

  Κανένας δεν είναι με τον λαό.’Ολοι οι «θεσμοί» είναι εναντίον του συμφέροντος της χώρας.
  Κανένας δεν εξυπηρετείται από το μνημόνιο παρά μόνο οι δανειστές και οι μεσίτες τους.
  Αν γινόταν αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν από μια ανεξάρτητη χώρα δεν υπήρχε λόγος να γίνει τίποτα από όλα αυτά που μας τυρρανάνε εδώ και 1 χρόνο.
  Δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα γιατί δεν έχουμε πολιτικούς ανεξάρτητους.
  Να το καταλάβει ο κόσμος.
  Μην πιστεύετε ΤΙΠΟΤΑ από όσα σας λένε.

  Υ.Γ.
  Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνουν και οι πλέον ανόητοι την καταστροφική ζημιά που έκανε ο αριστερισμός στη χώρα…που αν δεν ήταν αυτό το πέπλο αριστερίστικης βλακο-ηλιθιότητας να θολώνει τα μάτια με δήθεν «σοσιαλησμό» θα χαμε κρεμαστεί από τα παράθυρά τους από την πρώτη μέρα ουρλιάζοντας για να ξεκουμπιστούν.
  Ο συνδυασμός πασοκισμός-βόλεμα-συνδικαλισμός κατέστρεψε εγκεφαλικά κύτταρα σε βαθμό λοβοτομής.
  Όλο το πολιτικό μας σύστημα είναι βασισμένο σε αυτήν την μ*λ*κ.

  • Ο/Η Pastel λέει:

   Πες τα ρε τσιλι,

   πες πες δεν μπορεί κάτι θα βγει,
   θα πάθουμε μιθριδατισμό στα αναισθητικά που μας ρίχνουν οι βαλτοί,
   θα ανοιξουμε τα στραβά μας και τότε τσουνάμι που τους πήρε…

   • Ο/Η tsilivithras λέει:

    Αυτές τις μέρες τα χω με τους τσομπανόγυφτους τους facebook-ακηδες…τους φλώρους αυτούς τους socialised ποζερο-ματάκηδες ΔΗΘΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ (γμ την τρέλα μου μέσα δλδ) που διατείνονται ότι το κωλοφατσομπουκι ενημερώνει τον κόσμο και ενδιαφέρεται για την «πληροφορία» και μπλα μπλα μπλα….

    Ρε ζώα δίποδα, ρε ρεμπεσκέδες σαρκο-λάγνοι…ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ Η ΚΑΘΕ ΜΛΚ ΣΑΝ ΤΟ ΚΩΛΟ-ΕΜΑΙL διασπείρεται και συζητιέται εν ριπή οφθαλμού και σκορπάει πανικό ενώ θέσεις και απόψεις σαν του Καζάκη που χτυπάνε στην καρδιά του προβλήματος πρέπει να πηγαίνουν από στόμα ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥ πολίτη στο αυτάκι της κάθε κλώσσας (αρσενικής και θηλυκής) μασημένη τροφή όπως το περιστέρι ταίζει το νεοσσό…;;;;!!!!!

    Ρε μουλάρια γμ την τρέλα σας μέσα…έχετε χρόνο να ξεφυλλίζετε άπειρες σελίδες από «προφίλ» και να προωθείτε το κάθε μλκσμενο «γκρουπ» και την κάθε βλακεία που σας γεμίζει πανικό/τρόμο Α-ΝΕ-ΝΔΟΙ-Α-ΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕ ΒΛΗΜΜΑΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΕΤΕ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΛΑ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΣΑΣ ;;;;;;

    Ένα θείο δώρο έχουμε στα χέρια μας σαν όπλο του πολίτη και ο κόσμος ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ παρουσιάζει φαινόμενα λοβοτομής…!!!!
    Αντί να υπακούσει στην «επιταγή» του ιντερνετ που θέλει ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ αυτοί απλά αδιαφορούν για τις πληροφορίες που θέλουν «διύλιση» αλλά κάνουν forward οτιδήποτε προβοκατόρικο/τρομολαγνικό/end-of-the-world σύμπτωμα τους σερβίρεται στο πιάτο αδιαφορώντας για το τι μπορεί να προκαλέσουν…!!!!

    Μέσα σε ένα πρωί μέχρι να καταλάβω τι ακριβώς μου έλεγαν μιλούσα με 5-10 ανθρώπους (εκ των οποίων όλοι με ακαδημαική μόρφωση) οι οποίοι πανικόβλητοι διέδιδαν το κωλο-email ενώ ταυτόχρονα ζητούσαν συμβουλές για την ενδεχόμενη πτώχευση και πως να βγάλουν τα λεφτά τους…(θα σας έλεγα τώρα που να τα ΒΑΛΕΤΕ αλλά έχε χάρη).

    Έλεος λέμε…η φράντζα της τζούλιας έχει μεγαλύτερο δείκτη αντίληψης από αυτήν την μλκσμενη έκδοση του facebook-Ελληνα…!!!

    Ρε ζώα για σας το λέω ρε…ξυπνήστε ρε γίδια…βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει…μην τεμπελιάζετε και σε αυτό ρε ποζέρια του κερατά και ανακυκλώνετε πληροφορίες του κ*λου.

    Να σας τα πω και στην αγγλικήν να τα καταλάβετε καλύτερα ρε αμόρφωτα homo-myalodenexous:

    Always consider the source.
    Always consider MOTIVE.
    Always consider who gains (qui bono).

    Ααααααααααα….έλεος λέμεεεεε!!!!!!

    • Ο/Η anarmodios λέει:

     @tsilivithras

     Ναι αλλά λούζοντάς τους με χαρακτηρισμούς όπως ζώα και μουλάρια μπορεί να τους κάνεις να αγνοήσουν και αυτό που τους λες. Θα το εκλάβουν ως επίθεση και θα ταμπουρωθούν, ενώ έχεις κάτι χρήσιμο να τους πεις. Οχι μόνο γι’ αυτούς χρήσιμο. Για όλους μας.

     Θραξ Αναρμόδιος

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

     Θράκα όποιος από αυτούς αντιδράει όπως λες σημαίνει ότι «είδε» τον εαυτό του σε αυτήν την κατηγορία ζώων που περιέγραψα…όποιος έχει τη μύγα λοιπόν, μάλλον καλά κάνει και την έχει.

     Δεν είναι καιρός για να χαιδεύουμε τον Ηλίθιο και τον Βλάκα.
     Είναι καιρός για να τον ξεμπροστιάσουμε και να τον προκαλέσουμε να αντιμετωπίσει την αρρώστια του.
     Η αρρώστια αυτή καλλιεργήθηκε χρόνια τώρα από το matrix προωθώντας κάθε μορφή ψυχο-συναισθηματικής τεμπελιάς και διανοητικής αναπηρίας.

     Όσοι δεν μπορούν να σκεφτούν είναι άξιοι της μοίρας τους.
     Η μόνη υποχρέωση που έχω-ουμε είναι να τους το πούμε ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ, άμεσα και αμείλικτα χωρίς καμμία ευγένεια.

     Δεν έχουμε χρόνο για ευγένειες πλέον και δυστυχώς ο Βλάκας μας κρατάει πίσω.

 4. Ο/Η Η.Οικονόμου λέει:

  Τσίλι, τα γίδγια ότι και να τους πεις γίδγια θα μείνουν, μόνο άμα τ’αφήσεις νηστικά και δειψασμένα μπορεί κάτι να καταλάβουν,αλλά μέχρι τότε θάχουμε «καεί» και οι υπόλοιποι.

 5. Παράθεμα: Η πιο διαφωτιστική συζήτηση για την ελληνική κρίση, τους πρωτεργάτες της και την θεραπεία της | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 6. Ο/Η DIAVGASI λέει:

  Νομίζω ότι η κριτική του tsilivithras, είναι λίγο υπερβολική και γενικευμένη. Στο facebοok υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πολιτική, (με όλες τις παραμέτρους της, οικονομία, κοινωνία, κλπ), για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο. Μπορώ να συμφωνήσω ότι είναι η μειοψηφία, ότι είναι απομονωμένοι, ότι δεν μπορεί εύκολα να εντοπίσει ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς καλέ φίλε, όλοι οι άνθρωποι δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα είναι ίδιοι ποτέ. Αυτό που θα πρέπει να είναι, και δεν ήταν, παρά μόνο με μικρές χρονικές εξαιρέσεις στην ιστορία και όχι σε όλο τον πλανήτη αλλά ούτε και σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ούτε και σήμερα είναι, και εάν δεν κάνουμε κάτι όλοι εμείς που μπορεί να έχουμε την διαφορετικότητα της άποψης της μάζας, είναι να είναι ίσοι, απέναντι στο νόμο σε μια αυτόνομη δημοκρατική κοινωνία. Καταλαβαίνω, συμμερίζομαι και κατανοώ τον θυμό που βγάζεις, τον οποίο έχω και εκδηλώνω και εγώ πολλές φορές. Όμως είναι προτιμότερο κάποιες φορές να χρησιμοποιείς τα εργαλεία που σου παρέχονται (Faceboοk) για να επιτύχεις κάποιο σκοπό παρά να τα πετάς στον αέρα ή πάνω σε κάποιον με τον οποίο διαφωνείς (χρήστης του Faceboοk). Άλλωστε θα πρέπει να παραδεχθείς, ανεξαρτήτως εκβάσεως των αγώνων, ότι το συγκεκριμένο site έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επικοινωνία, οργάνωση, και τέλος εξέγερση των λαών της Αφρικής στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

  Το συγκεκριμένο βίντεο το είδα εχθές το ανάρτησα στο facebοok. Μετά από 24 ώρες μόνο ένας το εκτίμησε. Θα το αναρτώ 2 φόρες κάθε μέρα από σήμερα. Το έχω στείλει παντού και είδη το έχω κατεβάσει και το έχω γράψει και σε cd για να το δώσω σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν “παίζουν με κουμπάκια”.
  Είναι χρέος να κινητοποιηθούμε όσοι θέλουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε, και ότι αξίζει να το κάνουμε, και ας κερδίζουμε κάθε φορά μόνον έναν.
  Φιλικά

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   @ diavgasi

   Το facebook είναι ένας από τους πλέον σύγχρονους τρόπους καταγραφής και καταχώρησης ανθρώπων και προτιμήσεων και μάλιστα ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ παραχωρημένα από τα μέλη του.Έχει πολλές περίπλοκες «παράλληλες χρήσεις» (και ίσως χρησιμότητες) και επεκτάσεις στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων…αλλά δεν είμαι εδώ για να κάνω μάθημα ιστορίας της τεχνολογίας σε κανέναν (και αυτό όπως και τα κινητά τηλ/ιντερνετ/ασύρματη επικοινωνία κλπ είναι στρατιωτική τεχνολογία αποδιαβαθμισμένη).
   Το ζητούμενο είναι ΠΩΣ χρησιμοποιείται από τα μέλη του και κυρίως ΤΙ ΜΑΡΤΥΡΑ για τους χρήστες και τις επιλογές τους.
   Το matrix γνωρίζει πολύ καλά να καταγράφει και να αποκωδικοποιεί τις επιλογές μας και όταν βλέπει το βίντεο της Τζούλια να διασπείρεται εν ριπή οφθαλμού ενώ ένα βίντεο πολιτικού/κοινωνικού ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟΥ περιεχομένου κυριολεκτικά «σέρνεται» τότε δεν ανησυχεί για τίποτα απολύτως.
   Η τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας σήμερα -το χω ξαναγράχει επανειλλημένα- είναι μακράν πολύ πάνω από το επίπεδο μέσης κατανόησής της.
   Δυστυχώς το επίπεδο αντίληψής μας αντί να καλύπτει το κενό αυτής της έλλειψης με κριτικό πνεύμα το γεμίζει με Βλακεία, Ηλιθιότητα, Ανοησία, Επιπολαιότητα, Σαχλαμάρα…το απόλυτο Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α…!!!
   Ποιος πήγε που με ποιον, ποια ξεβρακώθηκε στα κανάλια, ποια καινούρια μλκ θα προωωθήσουμε ως δήθεν κοινωνική πράξη (μέρας της Γης κλπ), φωτογραφίες των παιδιών τους (ελεος λεμε!!!!!!!) φάτσα-φόρα, που δουλεύουμε, ποιος είναι ο γείτονάς μας, πως λένε το αφεντικό μας…

   Κανένα κριτικό πνεύμα, καμμιά αντίληψη, καμμία δεύτερη σκέψη, ούτε καν εκείνη η παραδοσιακή «καχυποψία» της Ελληνικής οικογένειας την οποία την έχ*σαν κι αυτήν στην διαφήμιση με τη γιαγιά να «μαλώνει» την εγγονή της για τις επιλογές της στο facebook (!!!!!!)…

   Π-Λ-Η-Ρ-Η-Σ αποχαύνωση…παντελής ΑΡΝΗΣΗ αναλυτικής σκέψης.

   Εδώ στέλουν βιογραφικά για δουλειά με φώτο από το facebook και κάνουν πρόσκληση στον μελλοντικό εργοδότη τους να γίνουν «φίλοι» στα κοινωνικά δίκτυα (!!!!!!!!!!!)…δλδ μιλάμε η μλκ έχει ξεφύγει σε αστρονομικά επίπεδα.

   Δεν πετάω ούτε ακυρώνω κανένα τεχνολογικό μέσο φίλε μου.
   Ξέρω όμως και παρατηρώ πάρα πολύ καλά τις επιπτώσεις των λάθος επιλογών ανθρώπων που είναι λοβοτομημένοι οικειοθελώς…ενώ παράλληλα έχουν ένα τόσο δυνατό «όπλο» στα χέρια τους.
   Το επίπεδο της ΒΛΑΚΕΙΑΣ και της ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ στη χώρα έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο.

   Εάν κάνεις αυτά που λες στην τελευταία σου παράγραφο τότε κάνεις το καθήκον σου ως άνθρωπος και ενημερωμένος πολίτης.
   Σταμάτα λοιπόν να τους υπερασπίζεσαι και ξεκίνα να τους «κοπανάς».
   Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο πλέον.
   Δεν ζούμε σε καιρούς εύκολους, η ανθρωπότητα έχει πάρει άλλη στροφή και οι Βλάκες μας κρατάνε πίσω.
   Τομάρια δε θα γίνουμε ποτέ να τους πετάξουμε στον Καιάδα αλλά στην τελική η μόνη υποχρέωση είναι να τους ΤΟ ΠΟΥΜΕ και από κει και πέρα ο καθένας όπως έστρωσε ας κοιμηθεί.

   To each his own.

   This is a time for awareness, not socialising.

   • Ο/Η DIAVGASI λέει:

    Φίλε tsilivithras,
    δεν υπερασπίζομαι κανέναν και ειδικά το facebοok (σαν “οντότητα” ή τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του) εδώ και κάποια λίγα χρόνια έχω θέσει τον εαυτό μου στην υπηρεσία των γύρω μου σε εθελοντική βάση, με βάση αυτά που μπορώ, όταν μπορώ και όταν μου ζητηθεί κάτι. Δυστυχώς συμφωνούμε σε αυτά που γράφεις, και αυτό δεν είναι πάντα δόκιμο για μια συζήτηση και δει πολίτικη ή κοινωνιολογική.
    Στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι το γεγονός ότι το επίπεδο της βλακείας και της ηλιθιότητας δεν έχει ξεφύγει μόνο σε αυτή τη χώρα αλλά σε πλανητικό – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – επίπεδο.

    Να ‘σαι καλά
    φιλικά

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

     Για το τελευταίο που λες φίλε…πρόσφατα ταξίδια μου έδειξαν μια άλλη πραγματικότητα που δεν την περίμενα.
     Όχι ότι έξω δεν έχει βλάκες και κοιμισμένους…αλλά είδα πράγματα που με έκαναν να γίνω ακόμα πιο απόλυτος με τα γίδια τα δικά μας εδώ πέρα.

 7. Παράθεμα: Δ. Καζάκης, Video: Όλα για την Κρίση « Leftis’s Weblog

 8. Παράθεμα: Όταν λέμε στα τάρταρα το εννοούμε. - Μάντζαρης Γεώργιος

 9. Παράθεμα: Συνέντευξη του Δημήτρη Kαζάκη στο Kriti-TV για το Μνημόνιο « ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

 10. Παράθεμα: Μεγάλες αλήθειες για την κρίση της αντιπροσώπευσης, τον ρόλο των τραπεζών ,το μνημόνιο,την οικονομικη κρίση της ευρωζώνης,αλλα και για την

 11. Παράθεμα: Δ. Καζάκης, Video: Όλα για την Κρίση και την Ελληνική Οικονομία | The Net War

 12. Παράθεμα: Δ. Καζάκης, Video: Όλα για την Κρίση και την Ελληνική Οικονομία

 13. Παράθεμα: Η πιο διαφωτιστική συζήτηση για την ελληνική κρίση, τους πρωτεργάτες της και την θεραπεία της « ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤ

 14. Παράθεμα: Η πιο διαφωτιστική συζήτηση για την ελληνική κρίση, τους πρωτεργάτες της και την θεραπεία της « ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤ

 15. Παράθεμα: Η δουλεία στην Ευρώπη του 2012. Η ουσία της χρεοκοπίας του Ελληνικού κράτους. | Giorgos Vagionis Blog

 16. Παράθεμα: Η δουλεία στην Ευρώπη του 2012. Η ουσία της χρεοκοπίας του Ελληνικού κράτους. « www.olympia.gr

 17. Παράθεμα: Η δουλεία στην Ευρώπη του 2012. Η ουσία της χρεοκοπίας του Ελληνικού κράτους. | αἰέν ἀριστεύειν

 18. Παράθεμα: H καλύτερη οικονομοτεχνική ανάλυση που έγινε ποτέ για την Ελλάδα - Δημήτρης Καζάκης | Ε.ΠΑ.Μ. Φθιώτιδας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.