Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί σε λίγο να κυβερνήσει, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση των δύο γίνεται ελκυστική για τις δύο ηγεσίες.


Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει συνάντηση των “αρχηγών” των πολιτικών κομμάτων.  (Η λέξη βέβαια “αρχηγός” είναι τουλάχιστον όνειδος προκειμένου περί “δημοκρατίας”, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Θεωρητικά θα βρεθούν για να συζητήσουν για τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου. Στην ουσία, η μια πλευρά, το ΠαΣοΚ, θα ρίξει στο τραπέζι το δέλεαρ της συμμετοχής στην εξουσία, προς την άλλη πλευρά, τη ΝΔ. Κανονικό προξενιό.

Το ΠαΣοΚ σε λίγο δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Η λαϊκή αντίδραση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, τα μέτρα δεν βγαίνουν και δεν οδηγάνε πουθενά, αντίθετα έχουνε στραγγίσει την αγορά και έχουν ρίξει 2 με 3 εκατομμύρια συνέλληνες στην απαξίωση, την κατάθλιψη και την οργή. Και σε λίγο, αν συνεχίσει η έλλειψη μετρητών από την πιάτσα, στην πείνα. Η έκρηξη φαίνεται κοντά. Και μπορεί να είναι και ανεξέλεγκτη, ανάλογα και με την απελπισία.

Η ΝΔ δεν θέλει να κυβερνήσει. Το είπε, το ξαναείπε, το καταλάβαμε. Δεν είναι μόνο ότι το ΠαΣοΚ εξυπηρετεί σαφώς καλύτερα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, που και τα δύο κόμματα εξυπηρετούν, και άρα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά. Είναι και ότι το σύστημα προσπαθεί να κρατήσει κάποιες από τις δυνάμεις του “άφθαρτες”, ώστε όταν θα ρθει η ώρα να διαλέξει ο λαός στις εκλογές, να έχει ως εναλλακτική να προτείνει την “αντι-μνημονιακή” ΝΔ που θα “τιμήσει την υπογραφή του κράτους”.

Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική λύση της “κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας”, αν τα πράματα παραστραβώσουν και ο λαός δεν συγκρατιέται με τίποτε (πάντα υπάρχει εννοείται και η λύση του στρατιωτικού νόμου ή κάποιου συνταγματάρχη που δεν κρατιέται να μας σώσει και να εκπληρώσει έτσι και το εφηβικό του όνειρο “να κυβερνήσει την ελλάδα”, που τόχει και το ονειρεύτεται “από τη σχολή”) . Εχουν ήδη κάτι επιλογές από σερ και διάφορους άλλους μυστήριους γέροντες που μαγειρεύουν αυτή την περίοδο, ώστε να τους προικίσουν και με λαϊκό έρεισμα.

Αλλά όσο περνάει ο καιρός και η οικονομική κατάσταση στομώνει και ο λαός στυλώνει τα ποδάρια, τόσο πιο ελκυστική γίνεται, για τις ηγεσίες των κομμάτων, μια άλλη λύση: της συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ-ΝΔ. Αν δώσει φυσικά και την έγκρισή της η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία που είναι και ο πραγματικός ιδιοκτήτης της γλυκυτάτης μας πατρίδας, από συστάσεως ελληνικού κράτους. Και πιο πριν.

Αυτή η λύση της συγκυβέρνησης είναι η πιο ελκυστική για όλους.

Για το ΠαΣοΚ, διότι θα συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Πράγμα ζωτικό για τα μεγαλοστελέχη του ΠαΣοΚ, που άλλα έχουν πάρει πρωτάθλημα στη διαφθορά, άλλα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς κόκκινα χαλιά, χαιρετούρες, παχυλές αμοιβές και κυβερνητικές πτήσεις και γενικώς όλοι τους θα προτιμούσαν να μείνουν ακόμη μια βδομάδα στα γραφεία τους κιας τσακιζόταν ο τόπος στον γκρεμό. Τη μάνα τους μπορούν να την αποχωριστούνε. Την εξουσία όχι.

Για τη ΝΔ είναι ελκυστική λύση για τους ίδιους λόγους πάνω κάτω. Επιπλέον η απομάκρυνση από την εξουσία είναι αφόρητη για ορισμένους, σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας. Και έστω κι αυτός ο χρόνος που πέρασαν μακριά της, έχει γι’ αυτούς δυσβάσταχτο ψυχικό κόστος. Ακόμη η προοπτική της συμμετοχής στην εξουσία, είναι ελκυστική και ως πολιτική τακτική, διότι θα συσπειρώσει τα στελέχια που τώρα λοξοκοιτάνε προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και θα παγιώσει την δύναμη του αρχηγού εσωκομματικά. Οταν ένας αρχηγός έχει να μοιράσει κυβερνητικές καρέκλες, τότε είναι στην πιο κορυφαία του στιγμή από άποψη εξουσίας στους από κάτω του. Κολοφώνας.

Η συγκυβέρνηση όμως ενέχει και έναν κίνδυνο για το καθεστώς, πολύ σοβαρό. Να απαξιωθούν εντελώς και πέρα για πέρα, και τα δύο κόμματα συγκυβερνώντας. Ακόμη και στα μάτια εκείνων που απόμειναν (πόσοι είναι, το κέρατό μου) να πιστεύουν πως το σύστημα μπορεί να βρει την λύση στο σημερινό χάλι, με τα παλιά του εργαλεία. Είναι σοβαρός κίνδυνος και μπορεί έτσι το καθεστώς να χάσει ένα μέρος από τις εναλλακτικές του.

Εννοείται πως εμείς, ο λαός, δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι καλό από μια τέτοια συγκυβέρνηση. Δεν θα γίνει για το καλό μας. Αλλά για να αποσπάσει την λαϊκή συναίνεση, να μειώσει την οργή και να κερδίσει χρόνο, συνεχίζοντας την εφαρμογή των Μνημονίων. Στα οποία μνημόνια ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ κόμματα συμφωνούν. Και μην ακούτε. Δείτε μόνο ποιους φορολογούν μονίμως και τα δύο κόμματα και κυρίως, ποιους όχι. Και ποιους στηρίζουν οικονομικά ακόμη και τώρα.

Η επαφή με την εξουσία δεν διαφθείρει μόνο τον άνθρωπο. Τον αρρωσταίνει κιόλας. Τον μεταβάλλει ψυχικά με έναν αμετάκλητο τρόπο. Το ίδιο και η προσδοκία της εξουσίας.

Ετσι, ενώ ζούμε σε έναν ορυμαγδό, σε μια μεγάλη καταστροφή που το ίδιο το πολιτικό σύστημα μας οδήγησε, δεν ακούγεται ούτε μία κουβέντα από τις κομματικές ηγεσίες για αναμόρφωση του πολιτεύματος. Για εκδημοκρατισμό. Για επιστροφή της εξουσίας ή μέρους της στον φυσικό της ιδιοκτήτη: τον λαό.

Η παρούσα ολιγαρχία της πολιτικής και η κρυμμένη πίσω της ολιγαρχία του πλούτου, εμφανίζουν το οικονομικό πρόβλημα σαν να ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα. Ενώ βέβαια εκείνοι ξέρουν καλά και εμείς ο λαός έχουμε αρχίσει και αντιλαμβανόμαστε πια, πως η παρούσα κρίση είναι αποτέλεσμα της ολιγαρχικής φύσης του κοινοβουλευτισμού. Και της αποκλειστικής εξυπηρέτησης από μέρους του μόνο της ολιγαρχικής πλουτοκρατίας.

Ο κοινοβουλευτισμός οδεύει προς τον πλήρη εξευτελισμό του, στα μάτια ακόμη και του πιο αδαούς πολιτικά πολίτη. Και ίσως νάναι αυτό και ένα κέρδος για μας, τον λαό, από αυτή την κρίση στην οποία η απληστία και η εξουσιομανία τους μας οδήγησε.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

16 Responses to Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί σε λίγο να κυβερνήσει, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση των δύο γίνεται ελκυστική για τις δύο ηγεσίες.

 1. Ας κάνουν ότι θέλουν.Μπορεί να κερδίσουν χρόνο, αλλά το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι.Τα κόμματα μπορεί να μην μιλάνε για εκδημοκρατισμό και αναμόρφωση του πολιτεύματος, αλλα στις γειτονιές, στα καφενεία και στο διαδίκτυο πληθαίνουν οι φωνές που συζητάνε αυτά τα πράγματα.Είναι θέμα χρόνου να γίνει ο εκδημοκρατισμός κοινωνική απαίτηση και να βρει τρόπο να εκφραστεί και πολιτικά.Φυσικά αυτοί θα προσπαθήσουν να μας μπερδέψουν με κοινωνική αναστάτωση,βίαιες εξεγέρσεις, λύσεις εθνικής σωτηρίας, αλλά η ιδέα μας έχει μπει στο κεφάλι.Οταν κάποιος πολιτικός σχηματισμός εντάξει στο πρόγραμμα του το ζήτημα της πολιτειακής αλλαγής και του εκδημοκρατισμού νομίζω πως θα βρει δίπλα του την πλειοψηφία του λαού.Αλλά και μεις θα πρέπει να είμαστε όσο πιο έτοιμοι μπορούμε.Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις φωνές μας, πρέπει να παροτρύνουμε τους γύρω μας να αρχίσουν να συμμετέχουν όπου μπορούν, να αρχίσουν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για το τι είναι η δημοκρατία.Είναι ιστορική ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.Χειρότερα δεν θα τα κάνουμε,αλλά και αν κάνουμε λάθη ας πληρώσουμε τα δικά μας λάθη.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @Ελεύθερη Κυριακή

   Τα είπες όλα σε μια παράγραφο!

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. Παράθεμα: Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί σε λίγο να κυβερνήσει, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση των δύο γίνεται ελκυστική για τις δύο ηγεσίες. « Τόνοι

 3. Παράθεμα: Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί σε λίγο να κυβερνήσει, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση των δύο γίνεται ελκυστική για τις δύο ηγεσίες. « Τόνοι

 4. Ο/Η Οdyssey λέει:

  δεν ξέρω τι εννοείτε , παιδιά, «πολιτικός οργανισμός».
  άλλον οργανισμό από τον εαυτό μας, δε βλέπω. η πολιτική προέρχεται από την πόλη. αν η πόλη κοιμάται, τι τον θέλεις τον οργανισμό;

 5. Παράθεμα: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση γίνεται ελκυστική… | Www.Search.Gr

 6. Παράθεμα: Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί σε λίγο να κυβερνήσει, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση των δύο γίνεται ελκυστική για τις δύο ηγεσίες | αἰέν ἀρι

 7. Παράθεμα: Argolida Blogs » Apneagr » Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί, η ΝΔ δεν θέλει, κι έτσι η συγκυβέρνηση γίνεται ελκυστική... » Τα επιλεγμένα μπλογκ του Ναυπλίου

 8. Ο/Η anti-anti λέει:

  Αφιερωμένο σε όλους τους αντιμνημονιακούς (κουραφέξαλα δηλαδή) νεοδημοκράτες!

  «Εν όψει του ραντεβού της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, διαμήνυσε ότι η εποχή της συναίνεσης ήταν πέρυσι, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι την αρνήθηκε και την τορπίλισε. Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ότι τώρα προέχει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και η αλλαγή πολιτικής.»

  Μέγας λαϊκιστής, να τον χαίρεστε τέτοιον ηγέτη! Θα μας … σώσει από το μνημόνιο αλλάζοντας το! Ο νέος σωτήρας!
  (Για όσους ακόμα πιστεύουν σε σωτήρες, γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο πλέον!)

 9. Ο/Η Νίκος Τανάλιας λέει:

  Ό,τι προκύψει από την συγκυβέρνηση τούτη δεν θα εξυπηρετεί την Ελλάδα, η οποία έχει οικειοθελώς απεμπολήσει κάθε όπλο διαπραγμάτευσης. Διότι ούτε ο Jeffrey ούτε ο Σαμαράς γνωρίζουν τι σημαίνει η έννοια ‘κοινό αγαθό’ γιά την Ελλάδα.

  Και ο Jeffrey και ο Σαμαράς γνωρίζουν την έννοια του κοινού αγαθού όχι ελληνικά αλλά αγγλοσαξωνικά, μέσω του Thomas Hobbes του Malmsbury ή Malmesbury και του John Locke στην Αγγλία. Είναι και οι δυό τους αδαείς σε σχέση με τον ποιό τρόπο η ιδέα της ευδαιμονίας γίνεται αρχή της πολιτείας.

  Άσε δε την έννοια της ομονοίας ως βάση ενός πολιτικού συστήματος. Η φράση «the pursuit of happiness», η αγγλοσαξωνική ‘ευδαιμονοθηρία’ δηλαδή, δεν φαίνεται να συμπερικλείει εννοιακά στοιχεία που ανοίκουν στην αριστοτελική ‘ομόνοια’ ως αρχή της πολιτειακής συμπεριφοράς.

  Διότι το μόνο που ενδιαφέρει το δίδυμο Jeffrey-Σαμαρά είναι η διαφύλαξη της ακεραιότητας αυτού του ‘Jack the Ripper’ πολιτικού συστήματος της Ελλάδος. Δεν νοιάζονται ποσώς γιά την Ελλάδα.

  Εκτός αν με τον όρο ‘καθαρμό’ εννοούν τον καθαρμό της Ελλάδος από Ελληνίδες και Έλληνες. Αυτό ναι, το δίδυμο Jeffrey-Σαμαρά τούτο και το πιστεύει τυφλά και το υπηρετεί τυφλά.

  Αντίο Ελλάδα. Ζωή σε μας!

 10. Ο/Η κικη λέει:

  Και μετα απο αυτο το σημερινο τσιρκο Ελλαδανο, δηλαδη με την συναντηση με τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης που αντι να αρνηθει να παει, μετα απο την προσκληση σε ανυπαρκτους αρχηγους ανυπαρκτων κομματων, ολοι μαζι σε ενα τσουβαλι, καταπατηση των διαταξεων του Συνταγματος, δηλαδη δεν ειναι απο εκλογες αρχηγοι κομματων, και τις μετεπειτα δηλωσεις ,μου φαινεται οτι προσωπικα ματαιωπονω γραφοντας και ξαναγραφοντας, οτι εχουν αυτοκτονικες τασεις ολοι τους και το κακο οτι εφαρμοζουν την αυτοκτονια σε μας.
  Τι πολιτικοι ειναι αυτοι, τι πολιτες εμεις.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Κική

   ούτε που θέλουν να ακούν πως ονειρευόμαστε να γίνουμε πολίτες. Κι ας λένε…

   Ψηφοφόρους μας θέλουν κι οπαδούς.
   Υπηκόους και φορολογούμενους.

   «Μία δεν δίνουν» για το ζόρι που περνάμε αυτοί οι πολιτικοί. Την εξουσία θέλουν όλοι και μόνο αυτό. Να την διατηρήσουν ή να την κατακτήσουν.

   Θραξ Αναρμόδιος

 11. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

 12. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

 13. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

 14. Παράθεμα: Η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και του προέδρου της ήταν από την αρχή ως τώρα μια συνεπής στάση κρυπτο-μνημονιακού υποστυλώματος, που δεν μπορού

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.