Οι δικτάτορες χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα, από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο


Δεν παραιτείται ο κ. Μουμπάρακ με τα 70 δις περιουσία. Φαντάζομαι πως με την σκληρή του εργασία θα συγκέντρωσε το ποσό αυτό.

Ο δικτάτορας αποκάλεσε τον λαό «του», «παιδιά του» και απευθύνθηκε σε αυτόν ως «πατέρας». Μόλις έγινε καθαρό ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί, ο κόσμος στην πλατεία Ελευθερίας (Ταχρίρ) του Καίρου, εβγαλε τα παπούτσια του και άρχισε να τα κουνάει στον αέρα οργισμένος. Πολύ οργισμένος.

Εκτός τόπου και χρόνου ο δικτάτορας μίλησε για επιτροπές που ετοίμασε και που θα «διευθετήσουν» τα ζητήματα που δεν διευθέτησε η 30 χρονη παρουσία του στο τιμόνι της χώρας. Μίλησε για την αγάπη του για την πατρίδα. Προφανώς αυτή η αγάπη δεν είναι αρκετή για να αγκαλιάσει τους πεινασμένους Αιγύπτιους και να απαλύνει τα δεινά τους. Θυμήθηκε τις ηρωϊκές στιγμές του στα μέτωπα του πολέμου όπου όπως ισχυρίστηκε έλαβε μέρος, και μίλησε για εθνικές νίκες. Το πλήθος όσο τον άκουγε τόσο και εξαγριωνόταν.

Τελικά τους είπε και το αμίμητο:  «Η Αίγυπτος θα είναι η αρχή και το τέλος της ζωής μου. Δεν θα αφήσω αυτό το χώμα μέχρι να βρεθώ από κάτω του. » Εμένα σαν απειλή μου ακούστηκε αυτό.

Γενικά ο κ. Μουμπάρακ είπε αυτά που ένας αμετανόητος και χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας δικτάτορας θα περιμέναμε να πει. Στην κοσμάρα του.

Ας ελπίσουμε πως αυτή η στάση του δεν θα οδηγήσει σε αιματοχυσία ή εμφύλιο.

Δεν τελείωσαν τα βάσανα της Αιγύπτου ακόμη.
Ούτε και τα δικά μας.

Είναι η ώρα να μιλήσουν οι λαοί. Και να σιωπήσουν οι ηγέτες.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Οι δικτάτορες χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα, από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο

 1. Ο/Η anarmodios λέει:

  Μιλάει και ο αντιπρόεδρος τώρα, ο Σουλεϊμάν ο βασανιστής, ο υπάλληλος της CIA. Και μιλάει μάλιστα και για δημοκρατία. Τι θράσος οι άνθρωποι!

  Θραξ Αναρμόδιος

 2. Ο/Η Pastel λέει:

  Ιδού ένα απόσπασμα από το άρθρο του Ζακί Λαϊντί (αραβικής καταγωγής) που είναι διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. «Η χρεοκοπία των προσοδοθηρικών καθεστώτων» h##p://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6675&LID=1
  « «Προσοδοθηρικά» λέγονται τα καθεστώτα στα οποία το κράτος ασκεί έναν πολύ έντονο έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενώ ο πλούτος που παράγεται δε συνοδεύεται από παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αλλά η αξιοποίησή του εξαρτάται εν πολλοίς από το εξωτερικό. Όταν αναφερόμαστε σε προσοδοθηρικά καθεστώτα, συχνά το μυαλό μας πάει σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σαν τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη ή την Αλγερία. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν προσοδοθηρικά καθεστώτα που δει είναι πετρελαιοπαραγωγά. Η Αίγυπτος π.χ. ζει από τον τουρισμό, από τα εμβάσματα των Αιγυπτίων μεταναστών στο εξωτερικό, από τα έσοδα της διώρυγας του Σουέζ και από την αμερικανική βοήθεια.
  Οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της προσοδοθηρικής διάρθρωσης είναι πως διαμορφώνονται ανισορροπίες μεταξύ κράτους και πληθυσμού, υπό την έννοια πως το πρώτο συσσωρεύει πλούτο, χωρίς να το απασχολεί η παραγωγική απασχόληση του δεύτερου. Μάλιστα, το κράτος έχει συμφέρον να αντιστρατεύεται την παραγωγική δραστηριότητα του πληθυσμού, που θα επέτρεπε σε ένα τμήμα του να μεταβληθεί σε αυτόνομο παραγωγό πλούτου, πράγμα που με τη σειρά του θα μπορούσε να υπονομεύσει το μονοπώλιο του κράτους στη διανομή των προσόδων. Είναι πολύ καλύτερα για το κράτος να διαπραγματεύεται με ανέργους ή επισφαλώς εργαζομένους, που η πολιτική τους υποστήριξη αγοράζεται εύκολα με την παροχή στέγασης ή άλλων κοινωνικών προνομίων, παρά να επιτρέψει τη δημιουργία μιας τάξης που θα παράγει πλούτο αυτόνομα, πράγμα που θα της επέτρεπε να αυτονομηθεί από το κράτος ή ακόμα και να απαιτεί λογοδοσία για τις πράξεις του ή και να αμφισβητεί την εξουσία του! »
  Για να το μεταφέρουμε στη χώρα μας, αν στη θέση των δικτατόρων βάλεις τα μεταπολιτευτικά κόμματα που μας κυβερνούν ακόμη δια της δημοσιολάγνης πολιτικής, μήπως «κουμπώνει» μια χαρά;

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   «Κουμπώνει» μια χαρά γιατί έτσι έχει κοπεί το κουστούμι.
   Δεν κάνουν του κεφαλιού τους ούτε οι δικοί μας ούτε οι ξένοι,Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και το «πλάνο» πάντα κόβεται σε κομματάκια σαν παζλ ώστε ο γενικός πληθυσμός (ως άλλος βάτραχος) να μην μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς βράζει κάτω από τον κ*λο του.

   Κοντολογίς, όλο το παραπάνω blueprint εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου των funds (που είναι ο σύγχρονος καζινοκαπιταλισμός) και όχι των εθνικών οικονομιών (βιομηχανικός/εξαγωγικός καπιταλισμός).
   Με αυτήν την λογική άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν βίαια οι νομοθεσίες των κρατών ώστε να εξυπηρετείται το κεφάλαιο-κομμάντο (χτυπαω και φεύγω ένα πράγμα).
   Σε αυτό το σχέδιο το κράτος έχει αναβαθμισμένο ρόλο καθώς πρέπει να «πείσει» τον κοσμάκη να παραδώσει όσες περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές του στην διάθεση των καλών «πολυεθνικών» και των αντιπροσώπων τους.
   Ότι διατηρεί ένα κράτος υπό δική του διαχείριση (ΔΕΚΟ, ταμεία κτλ) και αποτελεί περιουσία του λαού, ότι υπερσπίζεται το κράτος για κάποιους λιγότερο ή περισσότερο χρηστικούς λόγους (προστατευμένα επαγγέλματα), ότι παραχωρεί το κράτος σε ιδιώτες προς εκμετάλευση με πρόσοδο (διόδια, λιμάνια κτλ) πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να φύγουν από τα χέρια του λαού (μιας και σε αυτόν ανήκουν και σε αυτόν ΘΑ ΠΡΕΠΕ να αποφέρουν κέρδη) και να περάσουν στα χέρια των δανειστών/τοκογλύφων/εργολάβων…
   Φυσικά και στην διαδικασία αυτή βοηθάει ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ η εξαθλίωση του πληθυσμού και η ΣΚΟΠΙΜΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ώστε να διαπραγματεύονται με τον λαό προνόμια και δικαιώματα που του χουν κλέψει οι απατεώνες πολιτικοί εκεί που θα πρεπε η προσοχή όλων να είναι στα όσα διαπραγματεύονται με τους τοκογλύφους.

   Είναι -κατά πάσα πιθανότητα- η τελευταία χρήση των πολιτικών κομμάτων όπως τα γνωρίσαμε καθώς μετά από αυτά σε μερικά χρόνια θα προωθηθεί εσπευσμένα η Ενιαία Ευρωπαική διοίκηση αφαρώντας από τους λαούς και τα τελευταία ψήγματα πλασματικής δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

   …..

   Γι αυτό έχω αρχίσει να το γυρνάω μέσα στο μυαλό μου το ανεπάγγελτο κράτος-ληστή-προδότη που ξαφνικά μας γίνεται εμπορικός αντιπρόσωπος αγγλο-γερμανικών συμφερόντων και μας κυνηγάει με ποινικές διώξεις και δακρυγόνα.
   Ψάχνουμε το επόμενο σύνθημα Ανυπακοής.
   Και οι φόροι είναι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ λόγος για τον οποίο ξεκίνησε το κάθαρμα ο τραπεζίτης να δανείζει κράτη…πριν πολλάαααα χρόνια.

 3. Ο/Η anti-anti λέει:

  70 Δις περιουσία και 82 χρονών. Μάλλον επιεικής είσαι για το ότι είναι στην κοσμάρα του. Μάλλον είναι απλά ένας υπερβολικά κακός άνθρωπος. Σαν τον Στάλιν κάτι.
  Τόσα χρόνια εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και τίποτα δεν πήγε μπροστά. Φαραώ είχαν και τότε, Φαραώ έχουν και τώρα.
  Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θα ήθελα να υπήρχε κόλλαση και παράδεισος και άνθρωποι σαν τον Μουμπάκαρ να καίγονται αιώνια στην κόλαση. For ever and ever!

 4. Ο/Η Maro λέει:

  Πάντως, παραιτήθηκε. Ἀναλαμβάνει ὁ στρατός. Χμ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s