Μόνο εξεταστικές επιτροπές από κληρωτούς πολίτες, και όχι βουλευτές, θα απέδιδαν δικαιοσύνη και θα έβρισκαν τους διεφθαρμένους


Ποιοί, πότε και γιατί νομοθέτησαν το άρθρο 86 του Συντάγματος που ορίζει πως μόνο η Βουλή μπορεί να διώξει ποινικά υπουργούς και βουλευτές;

Γιατί δεν ρώτησαν ποτέ τον λαό αν συμφωνεί με ένα τέτοιο κορυφαίο ζήτημα το οποίο παραβιάζει την αρχή της Ισονομίας και της Ισοκρατίας;

Είναι δυνατόν να δεχτούμε λογικά να ασκεί ποινική δίωξη κάποιος στον εαυτό του; (διότι αυτό λέει το άρθρο 86, η Βουλή ασκεί ποιν. δίωξη σε μέλη της)

Είναι δυνατόν να νομοθετεί κάποιος υπέρ του εαυτού του και μάλιστα στο Σύνταγμα και να θεωρούμε αυτό το Σύνταγμα ότι διασφαλίζει την δημοκρατία;

Ολα αυτά είναι συνωμοσία για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και μάλιστα συνωμοσία διαρκείας. Ουσιαστικά το Σύνταγμά μας επιβάλλει την τυραννία (με την παλαιά της έννοια), μιας ολιγομελούς ομάδας πολιτών, που ασχολούνται κατ’ επάγγελμα με την πολιτική, επάνω στο σύνολο των πολιτών.

Πιστεύει κανείς στα σοβαρά πως αν είχαμε ίσο αριθμό βουλευτών, όπως προτείνει η ΝΔ, από όλα τα κόμματα στις εξεταστικές επιτροπές θα είχαμε αποτελέσματα; Γιατί να διώξουν μέλη της βουλής άλλα μέλη της βουλής; Επειδή απλώς δεν ανήκουν στο κόμμα τους; Και τους δικούς τους ποιοι θα τους διώκουν; Οι άλλοι της επιτροπής των άλλων κομμάτων; Είναι λογική αυτό; Μήπως είναι δημοκρατία αυτό;

Η μόνη γιατρειά στον κατήφορο της διαφθοράς είναι ο κληρωτός πολίτης.

Οι εξεταστικές επιτροπές θα πρέπει να αποτελούνται ΑΜΙΓΩΣ από τυχαία κληρωμένους πολίτες, σε έναν μεγάλο αριθμό και με πολύ κοντή θητεία, πλαισιωμένους από κάθε τεχνικό, νομικό κλπ που θα είχαν ανάγκη. Τότε θα έκαμνε η δημοκρατία την δουλειά της. Τώρα κάνει την δουλειά της η Ολιγαρχία.

Αυτά για το ποινικό μέρος.

Για το αστικό, το ότι μου ‘φαγες λεφτά και άρα μου τα χρωστάς, γιατί δεν πλακώνει στις αγωγές το ελληνικό δημόσιο αυτούς που πιστεύει ότι χρηματίστηκαν, έκλεψαν, έφαγαν και άρα το ζημίωσαν οικονομικά; Τι το εμποδίζει;

Τα ποινικά μπορεί να τα παραγράφει το δημοκρατικό μας Σύνταγμα και ότι άλλο νομοθέτησαν τα καμάρια μας. Η αστική διαφορά όμως μεταξύ κλεπτών του δημοσίου χρήματος και δημοσίου δεν παραγράφηκε.

Ας ζητήσει πίσω το δημόσιο τα λεφτά μας από τους κλέφτες με αστικές αγωγές.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

11 Responses to Μόνο εξεταστικές επιτροπές από κληρωτούς πολίτες, και όχι βουλευτές, θα απέδιδαν δικαιοσύνη και θα έβρισκαν τους διεφθαρμένους

 1. Ο/Η Σωτήριος Καλαμίτσης λέει:

  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επεξεργάσθηκαν την αναθεώρηση του άρθρου 86 κατά την τετραετία 1996-2000 και την ψήφισαν από κοινού το 2001. Τα άλλα κόμματα απλώς δεν τους έκραξαν και ιδού το αποτέλεσμα. Δεν είναι βεβαίως τυχαίο ότι η αναθεώρηση άρχισε μετά το 1996, οπότε θα άρχιζε και το μεγάλο πανηγύρι με τις τεράστιες δαπάνες για προμήθειες ΟΤΕ, ολυμπιακούς αγώνες, ΟΣΕ κ.λπ. Ο Καστανίδης, βεβαίως, είχε αντιληφθεί τί θα γίνει και την έκανε, αλλά κι’ αυτός ψήφισε την αναθεώρηση,

 2. Ο/Η Deneb λέει:

  Το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρεται ως ο ιδιοκτήτης του κράτους.
  Οι 300 απατεώνες νομίζουν ότι σαν ιδιοκτήτες και αποκλειστικοί μέτοχοι έχουν να λαμβάνουν μέρισμα από την ιδιοκτησία τους.
  Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι να μάθουν μήπως κάποιος από αυτούς τους 300 πήρε μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό του του αναλογεί.

  Σαν ιδιοκτήτες είναι υπεράνω των υπολοίπων κατοίκων που διαμένουν ως ενοικιαστές στην ιδιοκτησία τους.
  Αυτοί έχουν τους δικούς τους νόμους. Για τους υπόλοιπους ισχύουν άλλοι νόμοι.
  Ο ιδιοκτήτης έχει φυλάξει όλα τα προνόμια για τον εαυτό του.
  Ο ενοικιαστής πρέπει απλά να πληρώνει το ενοίκιο της διαμονής του στον ιδιοκτήτη, καθώς και να επωμίζεται το κόστος για την κάθε ζημιά στην ιδιοκτησία.
  Φυσικά ο ενοικιαστής θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που θέτει ο ιδιοκτήτης (νόμους). Και να πληρώνει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη για κάθε παράβαση των κανόνων.

  Αφού λοιπόν ο ιδιοκτήτης είναι υπεράνω των κανόνων που ο ίδιος έχει θέσει στους ενοικιαστές, δεν μπορεί να διωχθεί ο ίδιος για παράβαση αυτών των κανόνων.

 3. Παράθεμα: Μόνο εξεταστικές επιτροπές από κληρωτούς πολίτες, και όχι βουλευτές, θα απέδιδαν δικαιοσύνη και θα έβρισκαν τους διεφθαρμένους « Τόνοι

 4. Θυμάστε τον κύριο Παυλίδη απευθυνόμενος στους ομοίους του στη Βουλή με δάκρυα στα μάτια και κουνώντας το δάχτυλο να αναφωνεί δικαιοσύνη;Αναρωτιέμαι αν απευθυνόταν σε μια Βουλή κληρωτών πολιτών τι ενδιαφέροντες τρόπους θα ανακάλυπταν οι απλοί πολίτες για να αποδώσουν τη δικαιοσύνη που επιθυμούσε αυτός ο κύριος.Για την ιστορία υπενθυμίζω ότι οι τότε βουλευτές έκριναν ότι δεν συντρέχει και σ’αυτή την περίπτωση λόγος άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

  • Ο/Η Σωτήριος Καλαμίτσης λέει:

   Αυτή η αλγεινή εικόνα του «άμωμου» Παυλίδη να κουνάει το δάχτυλο στα συνεταιράκια του αποτελεί μία από τις πιο μαύρες του κοινοβουλευτισμού.

 5. Ο/Η OMADEON λέει:

  Βρήκα _πότε_ φτιάχτηκε το άρθρο 86 στη σημερινή του μορφή.
  – Στην «αναθεώρηση του συντάγματος» που έγινε το 2001 !

  http://www.daskalos.edu.gr/d/nomouesia/syntagma2001.html

  Με κόκκινα γράμματα, στο ανωτέρω λινκ, είναι ΟΛΕΣ «οι νέες ή αναθεωρημένες διατάξεις» του 2001. Ιδού και το άρθρο 86 (και νομίζω ότι αποτελεί ΕΝΤΕΛΩΣ νέο άρθρο, διότι… είναι ΟΛΟ σε κόκκινα γράμματα, αντίθετα με άλλα άρθρα που αναθεωρήθηκαν και όπου _μόνο_ οι αλλαγμένες / νέες γραμμές κειμένου είναι με κόκκινο).

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Ναι. Το 2001 ψηφίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα που τώρα μιλάνε για βελτίωση του νόμου περί ευθύνης και τέτοια σοβαρά. Και τα άλλα κόμματα τοτε το ψιλοκάναν γαργάρα το θέμα. Τότε…

   Θραξ Αναρμόδιος

 6. Ο/Η OMADEON λέει:

  Για το άρθρο 86 βρήκα στο facebook:
  http://www.facebook.com/topic.php?uid=79348354754&topic=9153
  -και την ομάδα (όπου έγινα μέλος)
  «Θέλουμε να δούμε πολιτικό στη φυλακή!»
  …και παραθέτω ΟΛΑ όσα γράφει κάποιος Τζίμης κάτω από το πρώτο λινκ, πριν 1 χρόνο (με τονισμούς δικούς μου και μικρο-διορθώσεις):

  Τζίμης:

  Τι λέει το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών σε υπουργούς; Τα κάτωθι είναι από το περιοδικό «Hellenic Nexus» (τ. 32, σελ. 35):

  Τα όσα υπάρχουν στο Άρθρο 86 του Συντάγματος και στον Νόμο 3126 καθιστούν, όπως αποδείχθηκε στη πράξη, ουσιαστικά απίθανη την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη δίωξη ενός Υπουργού, εξασφαλίζοντας έτσι πρακτικά την ατιμωρησία του. Αυτή η ατιμωρησία εξασφαλίζεται με 3 ασφαλιστικές -για το πολιτικό σύστημα- δικλείδες:

  1) Η πρώτη δικλείδα είναι το εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την παραγραφή των ποινικών ευθυνών ενός Υπουργού. Περιληπτικά: ποινικά αδικήματα που αν τα τελέσει ένας πολίτης παραγράφονται σε 20 χρόνια, στην περίπτωση που τα τελέσει ένας Υπουργός παραγράφονται σε χρονικό διάστημα από λίγους μήνες (αν έχουμε σύντομα διαδοχικές εκλογές) έως -το αργότερο- 6 χρόνια (αν υποτεθεί ότι έγιναν στο πρώτο έτος μίας κυβέρνησης που εξάντλησε την 4ετία και η επόμενη συμπλήρωσε 2 χρόνια διακυβέρνησης). Κι αυτό γιατί, για την παραγραφή των αδικημάτων που έκανε ένας Υπουργός, δεν προβλέπεται ένα ρητό χρονικό διάστημα, π.χ. 5 χρόνια, αλλά η παραγραφή συνδέεται με τη διάρκεια των εργασιών της Βουλής, καθώς στο Άρθρο 86 του Συντάγματος και στον Νόμο 3126 προβλέπεται ότι «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της (να συστήσει δηλαδή επιτροπή και να ασκήσει δίωξη ενός Υπουργού, μόνο) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος». Η δικλείδα αυτή ουσιαστικά εξασφαλίζει την ατιμωρησία των Υπουργών μιας κυβέρνησης, στην περίπτωση που το ίδιο κόμμα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

  2) Η δεύτερη δικλείδα είναι η διαδικασία που προβλέπεται για την παραπομπή ενός Υπουργού. Για την άσκηση ποινικής δίωξης απαιτείται η σχετική πρόταση να υπερψηφιστεί δύο φορές με την απόλυτη πλειοψηφία του απόλυτου αριθμού των βουλευτών. Μία φορά πρέπει να υπερψηφιστεί η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και μία φορά, μετά τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος της επιτροπής, να υπερψηφιστεί η άσκηση της ποινικής δίωξης. Η δικλείδα αυτή καθιστά σχεδόν βεβαία την παραγραφή για τα όποια αδικήματα τέλεσαν Υπουργοί κατά την τελευταία σύνοδο της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, ειδικά στις περιπτώσεις που το ίδιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

  3) Η τρίτη -και ίσως η προκλητικότερη για το κοινό αίσθημα- δικλείδα είναι η πρόβλεψη ότι, ακόμα και αν έχουν παρακαμφθεί και οι δύο προηγούμενες δικλeίδες και έχει καταστεί δυνατό να ασκηθεί δίωξη εναντίον ενός Υπουργού, σύμφωνα με το Άρθρο 86 η οποιαδήποτε επόμενη Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλέσει την απόφαση της και να αναστείλει ή να σταματήσει τη δίωξη του, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή. Πιο απλά αν ένας Υπουργός της ΝΔ διαπράξει σήμερα ένα αδίκημα και στις επόμενες εκλογές σχηματίσει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και αποφασίσει τη δίωξη του, αν στις μεθεπόμενες εκλογές κερδίσει η ΝΔ, μπορεί πάλι να αποφασίσει να σταματήσει τη δίωξη του ή να του δώσει χάρη…

  Τα όσα προαναφέρθηκαν καθιστούν φανερό ότι, στην περίπτωση των ευθυνών των Υπουργών, παραβιάζονται κατάφορα οι αρχές της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας που -θεωρητικά τουλάχιστον- διέπουν τη «σύγχρονη και ευνομούμενη» πολιτεία και, ουσιαστικά, αναιρούν τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ακόμα και πέραν της όποιας πολιτικής τοποθέτησης του καθενός κανείς δεν αμφιβάλλει πια ότι το υπάρχον καθεστώς για την απόδοση ευθυνών σε Υπουργούς είναι ένα «απολίθωμα παλαιοκομματικής νοοτροπίας», που δεν τιμά ούτε τη χώρα, ούτε την πολιτική μας ζωή ούτε τους ίδιους τους πολιτικούς.

  Και η σημαντικότερη ίσως πλευρά του ζητήματος είναι πως το γεγονός ότι κάποιοι μπορούν να είναι υπεράνω των νόμων έχει περάσει πλέον στον πυρήνα της πεποίθησης του λαού και την έχει δηλητηριάσει, καθορίζοντας και την προσωπική στάση του καθενός μας σε θέματα διαφάνειας και διαφθοράς…

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Είναι συνωμοσία για την κατάλυση της δημοκρατίας λέω εγώ.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η OMADEON λέει:

    Φίλε Θράκα μην υπερτιμάς τους γελοίους μιζαδόρους, αυτοί τη δημοκρατία την έχουν μόνο για να γελάνε μεταξύ τους…

    ΔΕΝ είναι καν συνωμοσία με… ιδεολογικό υπόβαθρο. Την ιδεολογία την έχουν μόνο για μεταμφίεση.

    Δεν είναι καν συνωμοσία. ΣΥΜΜΟΡΙΑ είναι, από κλέφτες που εξασφάλισαν την ατιμωρησία ΚΑΙ τα κλοπιμαία τους! χεχε

 7. Παράθεμα: Σκέψεις και προτάσεις για ένα νέο πολίτευμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s