Σχεδίασμα νόμου περί καπνίσματος, από τον tsilivithra


από σχόλιο του tsilivithra στο antinews

Ορίστε και η ιδέα η δικιά μου…για να μην λένε μερικοί σαν τον …. ότι δεν καταλαβαίνουν, εγώ έφαγα χρόνο από τη δουλειά μου και έγραψα 5 αράδες που ούτε νομικός είμαι ούτε ξέρω από αυτά. Κοινή λογική θέλει και να σέβεσαι το δικαίωμα του ιδιώτη. Και για να μην λέμε ότι μόνο γκρινιάζουμε εγώ βάζω το λιθαράκι μου.

Χώροι όπου το κάπνισμα απαγορεύεται ΚΑΘΟΛΙΚΑ:

 • Όλοι οι κλειστοί χώροι που ανήκουν στο δημόσιο (υπηρεσίες, νοσοκομεία, σταθμοί, μέσα μεταφοράς)
 • Όλοι οι κλειστοί χώροι άθλησης.
 • Όλα τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.
 • Όλα τα τουριστικά κτίρια και αξιοθέατα.
 • Όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι συνάθροισης παιδιών (παιδότοποι, παιδικοί σταθμοί, αίθουσες παιδικών εκδηλώσεων, παιδικά θέατρα).
 • Όλοι οι κλειστοί ιδιωτικοί χώροι που συναθροίζονται πολίτες υποχρεωτικά (ιδιωτικά ιατρεία, σουπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα)
 • Όλοι οι κλειστοί ιδιωτικοί χώροι εργασίας με πάνω από Χ αριθμό εργαζομένων ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ τους ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους που έχουν διαμορφωμένο ξεχωριστό χώρο για καπνιστήριο και στον οποίο καμία άλλη δραστηριότητα δεν λαμβάνει χώρα.

Χώροι που υπόκεινται σε ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ απαγόρευση του καπνίσματος:

 • Όλοι οι κλειστοί ιδιωτικοί χώροι που συναθροίζονται οι πολίτες εθελοντικά (μπαρ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια,) οφείλουν να έχουν έξω από το κατάστημα ένα ειδικό σήμα που ορίζει αν το κατάστημα είναι για καπνιστές ή όχι.
 • Απαγορεύεται ΡΗΤΑ το κάπνισμα σε χώρους χαρακτηρισμένους ως μη καπνιζόντων.
 • Το σήμα για μη καπνίζοντες χώρους είναι ΔΩΡΕΑΝ.
 • Όλοι οι κλειστοί ιδιωτικοί χώροι με λιγότερους από Χ εργαζόμενους πρέπει να αναρτούν το ειδικό σήμα αναγνώρισης επιχείρησης ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ και που τιμάται Ψ ευρώ.
 • Οι κλειστοί ιδιωτικοί χώροι στους οποίους εργάζεται μόνο ο διαχειριστής/ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν υπόκεινται σε καμία απαγόρευση. Από την στιγμή που θα προσληφθεί έστω και ένας υπάλληλος ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει την επιχείρηση και να προμηθευτεί το ανάλογο σήμα.

Κόστος σημάτων, κίνητρα και μέριμνα:

 • Το σήμα ΧΩΡΟΣ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ κοστίζει Ψ ευρώ και είναι ειδικός ετήσιος φόρος.
 • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ένδειξη καπνίζοντες ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να διαθέτουν επαρκές σύστημα εξαερισμού και θα ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα.
 • Οι επιχειρήσεις με σήμα ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ έχουν $% επιστροφή φόρου και/ή επιδότηση $% κόστους ασφαλιστικών εισφορών και/ή $% έκπτωση δημοτικού φόρου και/ή διέπονται από προνομιακό καθεστώς δανειοδότησης από τράπεζες για εργασίες συντήρησης και λειτουργίας του χώρου τους.

Σήματα και πρόστιμα:

 • Ο δήμοι θα δηλώνουν κάθε χρόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό σημάτων (καπνίζοντες-μη καπνίζοντες) με μια αναλογία Α/Β.
 • Σε περίπτωση που κατατίθεται μια νέα αίτηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα σήματα καπνιζόντων έχουν εξαντληθεί θα ικανοποιείται με σήμα ΜΗ καπνιζόντων για την τρέχουσα οικονομική χρήση.
 • Σε περίπτωση που ένα κατάστημα/επιχείρηση παρανομήσει η τιμωρία είναι πρόστιμο ύψους χ ευρώ (μικρό) και υποχρεωτική ανάρτηση δημοτικής ένδειξης «ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» (για το υπόλοιπο της οικονομικής χρήσης) που θα υποδεικνύει στον πολίτη ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών.
 • Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που είναι χώροι καπνιζόντων ΜΗ ΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ή αυτών με εργαζόμενους χωρίς το διακριτικό σήμα ορίζονται ως:
 • Μπλα μπλα μπλα μπλα

………………………

Ας πει ο καθένας τη γνώμη του κι όποιος το γουστάρει ας το αναδημοσιεύσει όπου θέλει αρκεί να πει από που το πήρε.

Άντε γιατί θα τρελαθούμε στη χώρα του “μπαμπάαααα αυτά τα παιζάκια ζε με παίζουνεεεεε”…!!!!

tsilivithras

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Σχεδίασμα νόμου περί καπνίσματος, από τον tsilivithra

 1. Ο/Η tsilivithras λέει:

  Χαχαχαχα…έτσι όπως το γραψες ρε συ Θράκα φαίνεται λες και με βαλε κανείς να συνθέσω νόμο…χαχαχαχα…μπα σε καλό σου.

  Πολύ κουβέντα έγινε για το θέμα και μήνες πριν έγραψα αυτό το σχόλιο ΄για να δείξω πόσο απλό είναι να βάλεις πράγματα σε τάξη χωρίς να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙΣ μικρομεσαίους και εισοδήματα.

  Όποιος θέλει μπορεί να υιοθετήσει τις ιδέες και να το προωθήσει αρκεί να αναφέρει την πηγή.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Καλά γελάς; Νομίζεις τα δικά τους νομοθετήματα είναι πιο «επεξεργασμένα»; Στο τι; Στο να φωτογραφίζουν αυτούς που θέλουν να ευνοήσουν;

   Μια χαρά είναι για προσχέδιο. Από το δικό τους είναι λογικώτερο δέκα φορές.

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. Ο/Η oxi λέει:

  Καπνίστε, κάνει καλό! Να το δίνεται στα παιδιά σας, στα μωρά τους, σε έγγυους γυναίκες, γέροντες κτλ!

  Τα πράγματα είναι απλά. Πλήρη απαγόρευση παντού. Αν δεν καταλαβαίνεται ούτε το γιατί, πως να πάει μπροστά αυτή η χώρα? Μια ζωή μπανανία θα είναι. Και εσείς εδώ είστε υποτίθεται οι έξυπνοι. Φαντάσου και την γνώμη των ηλιθίων δηλαδή.

  • Ο/Η skeptiki λέει:

   Και τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν αγαπητέ. Ίσως και περισσότερο. Και είναι και πιό καρκινογόνα. Με μεγαλύτερες αποδείξεις από αυτές του καπνού. Ψάξτο λίγο και θα φρίξεις. Πλήρης απαγόρευση εδώ και τώρα.
   Όπως και ο καπνός από τα αυτοκίνητα. Καταστροφή. Πλήρης απαγόρευση της μετακίνησης με αυτοκίνητα παρακαλώ. Ποδήλατα.
   Και κάτι άλλο βλάπτει αλλά θα με κόψει ο Θράκας και με το δίκιο του.

  • Ο/Η Dyer λέει:

   Σαυτή τη χώρα μας έχουν γεμίσει απαγορεύετε, και τις περισσότερες φορές παράλογα και αυθαίρετα. Για να επιβιώσεις αναγκάζεσαι να παρανομείς.
   Αν κάθε φορά που έβαζαν ένα απαγορεύεται έλεγαν και τι επιτρέπεται όπως κάνει ο φίλος tsilivithra ίσως να ήμασταν περισσότερο νομοταγείς ή καλύτερα οι νομοθέτες θα νομοθετούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες του λαού.
   Με το να βρίζεις, ακόμα και την μεγαλύτερη αλήθεια και να λες, μόνο εχθρούς δημιουργείς, και βέβαια δεν πείθεις κανένα αφού εκτός από αφορισμούς δεν έχεις και κάποιο επιχείρημα για να πείσεις.

 3. Ο/Η PANTHORAIA λέει:

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η skeptiki, ΜΑΛΛΟΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ. ΚΑΙ ΕΝ ΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΒΛΑΠΤΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΣΟΣ ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ? ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΙΑ….
  ΚΑΤΑΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΗ…

  • Ο/Η oxi λέει:

   Τελικά έκανα λάθος που νόμιζα ότι εδώ είστε οι έξυπνοι… Σας έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον εγκέφαλο η νικοτίνη! Κάντε λίγο υπομονή, σειρά έχουν και τα πνευμόνια σας!
   Αλλά στα δικά σας να κάνετε ότι θέλετε. Μακριά από τα δικά μου. Ζώα.

 4. Ο/Η PANTHORAIA λέει:

  ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ, Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ, ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

  ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ. ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ… ΤΟ ΤΙ ΜΟΛΥΝΕΙ ΑΕΡΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ….

  ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

  ΦΙΛΙΚΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s