Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση


αναδημοσίευση από τον Θαλαμοφύλακα.

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

  • -Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
  • -Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
  • -ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.

Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.

Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:

Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να » ξετινάξει» μία χώρα;

Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;

Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;

Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ.

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα, Οικονομία and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση

  1. Ο/Η χρηχα λέει:

    καλημέρα φίλε θράκα…..

    όπως είναι σε όλους γνωστό το χρήμα δεν φέρνει την ευτύχία….
    πρέπει να είσαι υγιής, να έχεις καλές σχέσεις με τον ή την συμβία σου….να έχεις παιδιά που σε αγαπάνε και τα αγαπάς, που τα πρασέχεις και σε προσέχουν…..να έχειςφίλους που όταν βγαίνετε περνάτε καλά αλλά και στις δύσκολες στιγμές σου στέκονται…..
    το σκασμένο το χρήμα δεν φ΄ρνει ευτυχία…..
    είναι όμως ένα μέσον για να μπορέσεις να κάνεις όλα τα παραπάνω πιο εύκολα….
    είναι δλδ μέσον….και όχι σκοπός….
    η έλλειψη όμως αυτού του μέσου…δημιουργεί προβλήματα και γκρίνια……
    αυτό κάνει τον άνθρωπο να προσπαθεί να μην του λείπει το μέσον…..
    εκμεταλλευόμενοι κάποιοι όμως αυτήν την ανασφάλεια των ανθρώπων …σιγά σιγά ….με τρόπο που δεν το συνειδητοποιεί ο ενδιαφερόμενος…..το μέσον γίνεται τόσο απαραίτητο που δεσμεύει τον άνθρωπο σε πράγματα που αλλιώς δεν θα διανοούνταν να δεσμευτεί…..
    έχουμε λοιπόν ανασφάλεια και δεσμεύσεις…..και κάποιον που μέσω του μέσου και των δεσμεύσεων αποκτάει εξουσία πάνω σε άλλους ανθρώπους που του «χρωστάνε»…..
    έτσι λειτουργεί το σύστημα….
    εγώ περιέγραψα το κύτταρο …..το μικρότερο κομμάτι αυτού του συστήματος που ελέγχει τον κόσμο σήμερα….
    λογικό είναι αυτά τα κύτταρα να σχηματίζουν και «οργανισμούς πολυκύτταρους» με πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα και εξουσίες…..
    και οι οργανισμοί και οι εξουσίες αυτές δεν νομίζω ότι έχουν να κάνουν με κράτη και άλλα τέτοια χαζά…..
    οι εξουσίες αυτές ανήκουν στους αληθινούς ιδιοκτήτες των χρημάτων που είναι το αληθινό μέσον….

  2. Ο/Η tsilivithras λέει:

    To χρήμα όταν το χεις δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία από μόνο του.
    Όταν δεν το χεις όμως αυτή και μόνο η έλλειψη μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένο.

    Όσο εξακολουθούμε να ζούμε σε κοινωνίες «πληθωριστικές» όπου οι ανθρώπινες σχέσεις και αξίες υποβαθμίζονται βίαια τόσο θα είμαστε σκλάβοι της παραπάνω εξίσωσης.

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      Αυτό το σχόλιο ήταν απάντηση στον χρηχα όχι στην ανάρτηση.
      Οι ερωτήσεις της ανάρτησης είναι ρητορικές.
      Όποιος ξέρει έστω και ελάχιστα πράγματα για το παγκόσμιο χρημοπιστωτικό σύστημα γνωρίζει ότι χρήμα=χρέος.
      Το χρήμα από «μέσο» μεταλλάχθηκε σε ξεχωριστή οντότητα απαλλαγμένη από την σύνδεση με πλουτοπαραγωγικές πηγές ώστε να ορίζεται ΑΥΤΟΝΟΜΑ σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εκδοτών του.
      Οι ανάγκες τους λοιπόν είναι η συγκέντρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΡΩΝ στην κατοχή τους και επιθυμία τους ο ολοκληρωτικός έλεγχος του παγκόσμιου πληθυσμού.

      Μπορεί ακόμα ο κόσμος να μην το έχει αντιληφθεί καθώς το matrix σε κρατάει γερά «καθεστωτικό» αλλά όσο περνάει ο καιρός και παράλληλα γεγονότα θα εξετάζονται λεπτομερώς τότε θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την γενική εικόνα.

      Και ποιος καλύτερος να το αντιληφθεί από τον ατίθασο και αναρχο-αυτόνομο Έλληνα…

  3. Παράθεμα: Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση « netakias

  4. Ο/Η ordoliberal λέει:

    Μα πόσο οικονομικά αδαής μπορεί να είναι κάποιος για να καταλήγει από όλα τα στοιχεία του άρθρου σε τέτοια αβάσιμα συμπεράσματα? Τελικά αρχίζω να πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο με τόση ημιμάθεια να έχουμε την κατάληξη που έχουμε ως κράτος και ως πολίτες: χρεωκοπημένοι οικονομικά, ηθικά, επιχειρηματικά, γνωστικά.
    Σημ: 1. οι μισθοί σε φυσιολογικές οικονομίες -μη βλέπεις Ελλάδα- αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγικότητα της χώρας.
    2. Οι επενδυτές και πιστωτές είναι δύσπιστοι απέναντι σε χώρες όπως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα που δεν παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης (που να συγκριθούμε με Ελβετία, Γερμανία, Νορβηγία κοκ).

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @ordoliberal

      Δεν έχει και πολλά συμπεράσματα το άρθρο. Ποια είναι αυτά που σου φάνηκαν αβάσιμα;

      Θραξ Αναρμόδιος

  5. Ο/Η christine λέει:

    Καλησπέρα από τα βάθη του χρόνου! Στη διεύθυνση http://kepik.gr/?p=805 υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον 45λεπτο ντοκυμαντέρ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η παγκόσμια οικονομία για αρχάριους. Κινούμενα σχέδια για την κινούμενη άμμο που μας καταπίνει. Συγκλονιστικά στην απλότητα τους, διαφωτιστικά για όλους τους απορημένους στους οποίους συγκαταλέγομαι. Ως ενοχικός μικρός Μήτσος κατέληξα να αναρωτιέμαι αν θα ευθύνομαι εγώ για την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας αν καταφέρω να ξεχρεώσω τα δάνεια και τις κάρτες μου! Ενδεχομένως να το έχεις ήδη αναρτήσει, αλλά δεν είχα χρόνο (ο χρόνος είναι χρώμα, λένε τα παιδιά) να οργώσω όλο το blog. Είναι του 2006, νομίζω, ωστόσο δεν έχει αλλάξει τίποτα.
    Καληνύχτα,Κεμάλ.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      @christine

      ευχαριστώ, το έχω ήδη μαζί με άλλα αν σε ενδιαφέρουν. Πήγαινε επάνω στο μενού εκεί που λέει Video-Ταινίες και μετά στο Οικονομία.

      Θραξ Αναρμόδιος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.