Τι να κάνουμε (3): Γιατί δεν πρέπει οι αυτόνομες τοπικές οργανώσεις πολιτών να γίνουν οργανωτικά μια ενιαία κίνηση ή ένα ενιαίο κόμμα;


Μια πανελλαδικά ενιαία οργάνωση είναι σχετικά πολύ ευκολώτερο να ελεγχθεί, να καπελωθεί, να διασπαστεί ή και να «κακολογηθεί», από ότι οι αυτόνομες οργανωτικά, τοπικές οργανώσεις πολιτών. Οι πολλοί ελέγχονται δύσκολα. Οι λίγοι εύκολα.

Μια νέα πολιτική οργάνωση, δηλαδή χωρίς την αναγκαία ακόμη πολιτική εμπειρία, με πανελλαδική παρουσία, ενιαία οργανωτικά, και με μία αναγκαστικά ολιγομελή κορυφή, θα ήταν ο καλύτερος στόχος για το σύστημα. Ξερολούκουμο.

Ενώ ξέρουμε πως «ισχύς εν τη ενώσει», και κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό, το πράγμα στην παρούσα φάση δεν θα λειτουργούσε έτσι για τις ανάγκες της αυτο-οργάνωσης του λαού στην βάση του. Δεν θα μπορούσε να σωθεί μια τέτοια ενιαία πανελλαδικά οργάνωση αντλώντας δύναμη και ισχύ από τον γεωγραφική της εμβέλεια ή ακόμη και από τον όγκο της, από τις επιθέσεις που θα δεχόταν.

Μην ξεχνάμε την σειρά της τακτικής των επιθέσεων

 • Αγνόηση
 • Προσεταιρισμός
 • Προβοκάτσια-συκοφάντηση-παγίδα
 • κατά μέτωπον επίθεση

Η κεφαλή μιας τέτοιας οργάνωσης θα διέτρεχε άμεσο κίνδυνο.

Είναι ευκολώτερο να προσεταιριστείς μια ολιγομελή ομάδα ανθρώπων, μετερχόμενος διάφορους τρόπους, και να τους κάνεις να φέρουν μετά στα νερά σου, τους πολλούς που αντιπροσωπεύουν. Ελέγχεις τους πολλούς, ελέγχοντας τους λίγους που τους οδηγούν.

Είναι ευκολώτερο να στήσεις παγίδα ή και προβοκάτσια σε μια μικρή και μεμονωμένη ομάδα ανθρώπων, παρά στην πολύ μεγαλύτερη που αντιπροσωπεύει η πρώτη. Παγιδεύεις τους λίγους και οδηγούν στην παγίδα τους πολλούς που τους εμπιστεύονται.

Είναι ευκολώτερο να συκοφαντήσεις ή να επιτεθείς σε μερικά πρόσωπα, ακόμη και να βρεις διάφορα μη-κολακευτικά στοιχεία γι’ αυτούς τους λίγους προβεβλημένους, κι έτσι η συκοφαντία και η επίθεση να μεταφερθεί στο πολύ μεγαλύτερο σύνολο όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Συκοφαντείς ένα ολόκληρο κίνημα συκοφαντώντας δυο-τρεις κεφαλές του.

Ομως πως να προσεταιριστείς ή να παγιδεύσεις ή να συκοφαντήσεις 10, 20, 30 ή περισσότερες αυτόνομες οργανωτικά πολιτικές ομάδες; Χωρίς καν κοινό όνομα. Χωρίς καν κεντρικά γραφεία. Χωρίς πρόεδρο, αρχηγό, ηγέτη. Οταν πρόεδροι, αρχηγοί και ηγέτες γίνονται όλοι τους εκ περιτροπής και κληρώσεως. Είναι δύσκολο. Είναι πολύ πολύ πιο δύσκολο. Διότι αυτές οι ομάδες δεν παρατάσσονται σε κατά μέτωπον πολιτική μάχη εναντίον σου, παρά μόνον στο πολιτικό πεδίο που αυτές επιλέγουν να παραταχθούν.

Ουσιαστικά οι αυτόνομες οργανωτικά, αλλά συνδεμένες με τις άλλες παρόμοιες πανελλαδικά, τοπικές οργανώσεις πολιτών, εφαρμόζουν μια πολιτική αντιπαράθεση ενός τύπου κλεφτοπολέμου. Δεν δίνουν ενιαίο στόχο, αλλά δρουν ενιαία όποτε επιλέγουν αυτές. Οποτε και αν συμφωνήσουν. Εφαρμόζοντας μάλιστα και εσωτερικά συστήματα δημοκρατικά τέτοια, που και αγνοείς πως λειτουργούν αλλά και δεν σου δίνουν την δυνατότητα να τις ελέγξεις με εγκάθετους. Δύσκολος εχθρός.

Τέτοιες πολιτικές ομάδες είναι ο πιο δύσκολος εχθρός για το σύστημα.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Τι να κάνουμε (3): Γιατί δεν πρέπει οι αυτόνομες τοπικές οργανώσεις πολιτών να γίνουν οργανωτικά μια ενιαία κίνηση ή ένα ενιαίο κόμμα;

 1. Ο/Η Απόγονος λέει:

  Παρακολουθούμε τις απόψεις σου περί αυτόνομων οργανώσεων. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει μια τέτοια οργάνωση διότι το έχουμε ζήσει μέσα απο την δημιουργία του συλλόγου Θερμοπύλες. Θα σου πω οτι το χειρότερο όλων είναι η καχυποψία του Έλληνα για οτι δημιουργείτε, διότι πάντα υπάρχουν οι καλοθελητές του … χώρου, που προσπαθούν να διαβάλουν οτιδήποτε απειλεί το δικό τους μαγαζί. Σε πληροφορώ οτι περισσότερο πόλεμο μας κάνουν οι ομοϊδεάτες μας παρά οι υπόλοιποι. Για να μην μακρηγορούμε ο σύλλογος μας σας παραχωρεί την αίθουσα του σαν ενα βήμα για να γνωριστούμε μεταξύ μας. Δεν επιδιώκουμε τίποτα παραπάνω παρα την ενότητα όλων όσων πιστεύουν οτι το σύστημα είναι σάπιο απο πάνω μέχρι κάτω.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @Απόγονος

   χαίρομαι για την πρόσκλησή σου να γνωριστούμε. Εγώ αντιπροσωπεύω μόνο τον εαυτό μου βέβαια (λολ). Είμαι Θεσσαλονίκη. Εσείς;

   Στείλε μου αν θες ένα email (επάνω δεξιά έχω διεύθυνση), να τα πούμε και ιδιωτικά.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Απόγονε επέτρεψέ μου μια παρέμβαση.
   Δίκιο απόλυτο, κατ’εμέ, έχει ο σκεπτικισμός στον Έλληνα σήμερα.
   Απόλυτο δίκιο…και ο σκεπτικισμός και η καχυποψία.
   Αλλά ας μην τα συνδέουμε αναγκαστικά με την έγνοια του Έλληνα μην του φαν’ το μαγαζί.

   Περισσότερο από ποτέ σήμερα χρειάζεται σκεπτικισμός και ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ απέναντι σε όλους και όλα.
   Όχι απόρριψη και ιδιοτέλεια αλλά κριτικό βλέμμα, συνείδηση και ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

 2. Ο/Η Απόγονος λέει:

  Η καχυποψία η οποία υπάρχει, είναι είτε από τις συνεχόμενες προδοσίες των ιδεών μας, είτε από φήμες που διαρρέουν οι ομοϊδεάτες μας . Εγώ θεώρησα να αναφέρω το δεύτερο διότι αυτό δυσχεραίνει την αυτοοργάνωση. Χαίρομαι που θέλετε να επικοινωνήσουμε . Ο σύλλογος μας είναι μια μεγάλη «παρέα» ένα ζεστό πατριωτικό στέκι που προσπαθεί και κρατάει ισορροπίες. Χαίρομαι που αμέσως ήρθαμε κοντά. Είναι πολύ κουραστικό, λεπτομέρειες να δημιουργούν χάσματα μεταξύ μας .

 3. Ο/Η Κωνσταντίνος Κυριακίδης λέει:

  Το ελληνικό κράτος (ελληνική πολιτεία) πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο βαθμός ώστε όλοι οι πολίτες να υποκινηθούν να συμμετέχουν ενεργά και άμεσα στην διακυβέρνηση, να έχουν άμεσα δικαίωμα παρεμβάσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο, σε αυτό μέσα στο οποίο ζούν, όσο και στο επίπεδο διακυβέρνησης του κράτους. Θα μπορούσαμε , με το οργανωτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί από κάτω (Κοινότητα, συνοικία) μία συνταγματικά αυτοδιοικούμενη Κοινωνία όπου με τον καιρό, να κληρόνονται οι ικανότεροι στα διοικητικά καθήκοντα. Επίσης, ο καθηγητής Γεωργαντζας έχει απόλυτα δικαιο ότι οι εξεταστικές επιτροπές της βουλής πρέπει να συγροτούνται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες και όχι από βουλευτές. Οι βουλευτές δεν πρέπει να εκλέγονται για πάνω από δύο θητείες, να είναι έλληνες πολίτες, να έχουν υπηρετήσει την θητεία τους , να μην έχουν επιχείρηση και να μήν έχουν δικαστικές περιπέτειες, ……. κ.α. περιοριμούς όπως , η βουλή να είναι κλειστή σε απογόνους τους, μέχρι τρίτο βαθμό. Το οργανωτικό σχήμα της πολιτείας μας, από κάτω μέχρι επάνω, να το επεξεργαστούμε όλοι μαζί. Δεν πρέπει να αφίσουμε να υπάρχουν επεγγελματίες πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα του κράτους.

 4. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (3) «

 5. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (3) | Σχ

 6. Παράθεμα: Η εξουσία ανήκει στο λαό και ο λαός πρέπει να αποφασίσει | ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ – εδώ το ψέμα αληθεύει…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.