Γιάννη, δεν γίνεται προκοπή αν ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού, ας είναι και κοπρίτης


χρονογράφημα αναγνώστη

Κοντεύει τέσσερις. Μόλις έφυγε ο Γιάννης. Φίλος. Δικός. Από παλιά. Τον αγαπάω το Γιάννη. Και του χρωστάω. Ήταν εκεί. Στον πόνο και την ανάγκη. Και μ αρέσει να μην ξεχνώ το καλό. Προσπαθώ. Έχει σημασία ακόμα και στα μαύρα σκοτάδια να θυμάσαι το καλό.

Τηλεφωνηθήκαμε τις προάλλες επ ευκαιρία της γιορτής και σήμερα κατά τις 10 μου ήρθε βίζιτα. Είχα καιρό να τον δω και πραγματικά χάρηκα πολύ. Η σύζυγος μου Κατερίνα επίσης, μια και είναι και δικός της παιδικός φίλος.

-Πως πάει η δουλειά Γιάννη? (βιοτεχνία μεταποίησης-εγκατάστασης πλαισίων)
-Χάλια. Η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα, τα δάνεια τρέχουν κάθε μήνα, απολύσαμε κόσμο. Θ αλλάξω αντικείμενο ίσως. Δε ξέρω.
-Τι πάθαμε με τον τζέφρυ ρε Γιάννη ουφφφ.
-Αα όχι. Εγώ τον γουστάρω το Γιωργάκη…….. !!

Η καλή μου έσπευσε να γελάσει.
-Χαχαχα πως τα λες βρε Γιάννη!
-Όοοχι. Σοβαρά! Τον γουστάρω. Ο άνθρωπος επί τέλους βάζει μία τάξη.

Το βλέμμα μου συναντήθηκε στιγμιαία μ αυτό της Κατερίνας. Μας διαπέρασε ο φόβος : προσκυνημένος ο Γιάννης !!! Πριν συνεφέρουμε άρχισε να μας βομβαρδίζει. Πέρασαν από μπροστά μας το βήμα τα νέα το μέγκα ο σκαϊ και ο Καψής μαζί με την Τρέμει. Οι μισθοί των ΔΕΚΟ, ο τραγικός ΟΣΕ, η διαφθορά πού κάποιος πρέπει να καταπολεμήσει, τα φαρμακεία και λοιπά κλειστά επαγγέλματα κλπ κλπ κλπ. Είχε και Χατζηνικολάου τώρα που το σκέφτομαι γιατί κάτι πήρε τ αυτί μου για βαρόνους των μεταφορών. Ατάκες αυτούσιες ξεσηκωμένες.

Μα πάνω απ όλους ο Γιάννης τα χε με την πληγή πού λέγεται Δημόσιος Υπάλληλος. Κοπρίτης. (Συνώνυμα πλέον). Συλλήβδην. Στρατιωτικοί, εφοριακοί, μπάτσοι, νοσοκόμες, δάσκαλοι. Αχταρμάς. Όλοι στον Καιάδα. 400 ευρώ και πολλά τους είναι.

-Βρε Γιάννη σοβαρέψου. Ελεύθερος επαγγελματίας, ψημένος στην αγορά, έξυπνος άνθρωπος. Δεν γίνεται προκοπή αν ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού, ας είναι και κοπρίτης.
– Στον Καιάδα!! Επιμένει ο Γιάννης.
-Θα διδάξουν τα παιδιά σου αυτοί οι άνθρωποι Γιάννη. Θα σε φροντίσουν στην αρρώστια, θα σε φυλάξουν απ τον κλέφτη, θα ελέγξουν τον ανταγωνιστή σου.
-Είστε φανατικοί !!! ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ !!!

Χαριστική βολή. Τραγωδία η βίζιτα.

Ο αποχαιρετισμός δεν ήταν ανάλογης θέρμης με την υποδοχή. Απομείναμε αποσβολωμένοι. Πού είναι ο Γιάννης μας? Τι του καναν? Μια πικρίλα στο στόμα κατέβαινε στο στήθος σα φαρρρρμάκι που λέει κι ο Λάκης. Απώλεια. Ναι αυτό ήταν. Η πικρή γεύση της απώλειας.

Παραπλανημένος από την αξιοθαύμαστη ολοκληρωτική μηχανή πληροφόρησης πού όλοι υφιστάμεθα? Πουλημένος? Βρήκε τρόπο να βυζάξει? (κάπου αναφέρθηκε ένα ΕΣΠΑ). Ενδόμυχα ελπίζαμε(!) το δεύτερο. Δεν είμαι σίγουρος γιατί.

Όπως και να χει αυτοί τον κέρδισαν κι εμείς τον χάσαμε. Μια μικρή νίκη του κακού ο Γιάννης.

Γιατί δεν είμαστε όλοι Γιάννηδες? Γιατί αντιδράσαμε με αγανάκτηση? Θα μπορούσαμε να μαστε πιο συγκαταβατικοί. Στο κάτω κάτω ο Γιάννης ίσως μπορεί να μας συστήσει στους «κατάλληλους». Αφού δεν καταφέρνουν να μας λοβοτομήσουν ας μας αγοράσουν βρε αδερφέ! Τότε γιατί? Γιατί?

Μονολογούσα.

Το διαλέγουμε να μαστε έτσι? Γεννηθήκαμε με το ελαττωματικό  γονίδιο? Μήπως φταίνε οι γονείς μας που και ασυνείδητα, με παράδειγμα ζωής, μας εμφύσησαν αρχές, ήθος, σύστημα αξιών? Μήπως οι δάσκαλοί μας?

-Γιατί κάποιοι απλώς λένε όχι. Δεν το σηκώνουν. Εσωτερικά.

Διέκοψε το παραλήρημα μου η Κατερίνα, με τόνο κ βλέμμα : έτσι ήταν κι έτσι θα ναι είς τους αιώνες. Πάντα ακέραιη. Βράχος. Ο καθένας θα την ήθελε δίπλα του στην πρώτη γραμμή όταν σφίγγουν οι κώλοι. Αταλάντευτη. Μαχητής.

Και πιάσαμε να θυμόμαστε τα όχι. Τα όχι που έχουν σημασία. Τα όχι που χαράζονται στη μνήμη μας, για την αξία τους, και τη σημασία τους. Για το κόστος τους αλλά και τον τόκο τους. Τα όχι που δίνουν παράδειγμα. Τα μικρά και μεγάλα όχι της προσωπικής διαδρομής του καθενός. Θυμηθήκαμε δικά μας αλλά και δικών μας ανθρώπων. Φίλων γνωστών συγγενών που εκτιμούμε και υποληπτόμεθα. Πολλούς ακριβώς για τα όχι τους. Θυμηθήκαμε τον Τάσσο Παπαδόπουλο αλλά και τον Στρατή Πλωμαρίτη (που παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας στον μαζικό εμβολιασμό και παρεμπιπτόντως δεν άκουσα για κανένα θιασώτη του εμβολιασμού απ αυτούς που μας μαλώνανε αυστηρά στα κανάλια να παραιτήθηκε μετά το φιάσκο)

Τον αγαπάω όμως τον Γιάννη. Τα παμε. Κι ας μην είπε όσα όχι θα πρεπε στη ζωή του. Θα τον μαλώνω, θα τον ενημερώνω και θα χω ένα μάτι πάνω του. Κι όταν έρθει η κλωτσιά στον χοντρό του κώλο και η σφαλιάρα στο ξερό του κεφάλι, όταν ίσως βουτήξει στα νερά και σκεφτεί να ρθεί στην όχθη μου, δε θα τον βουλιάξω δε θα τον πνίξω. Θα του απλώσω το χέρι και θα σφάξω τον μόσχο. Και μαζί στη δουλειά από αύριο.

Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Γιάννη, δεν γίνεται προκοπή αν ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού, ας είναι και κοπρίτης

 1. Ο/Η netakias λέει:

  Φίλε το ζω κάθε μέρα!

  Με τον έναν, μόλις του ανέφερα τότε στο αστείο «Ρε που φτάσαμε ο Καστανίδης κάνει επιστράτευση (τους φορτηγατζίδες);», εγινε Χαμός! Ο Χαμός! Που οι Δεξίοι, κι ο πατέρας του Καστανίδης πέθανε στις Φυλακές, μια ανασκόπηση για την επάρρατο μέχρι το ’80 κι η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη έκανε το σωστό (επιστράτευση!) κτλ.
  Τι να πείς μετά χαμένη υπόθεση.

  Με τον άλλον, μάλλον είμαι σε καλύτερη μοίρα, είναι πρώτα άνθρωπος με δημοκρατικές ευαισθησίες, που όμως έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ του ’80. Συζητάμε, του δίνω να καταλάβει ότι το μνημόνιο, δεν «βγαίνει» 500+ χρέος το 2023, αλλά μόλις βλέπει πάλι στην TV το Λοβέρδο ή τον Παπανδρέου, τον χάνω, έχει συναισθηματική σύνδεση, η συνήθης φράση τους είναι «κοίτα πχ τον Ρέππα, ωραίος Δημοκρατικός ανθρωπος όχι σαν τον δεξιο πχ Νεράτζη, πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο!

  Δεν μπορώ να είμαι θυμωμένως μ’αυτούς, επειδή εγώ ξύπνησα. Ούτε θέλω το κακό τους, «για να μάθουν», θα προσπαθώ όμως λίγο λίγο να τους ξυπνήσω. Δεν πρέπει επ’ουδενι να είμαστε εκεί με το ύφος «στα έλεγα» όταν έρθει η ώρα, αλλά να υποδεχτούμε έναν νέο συντροφο.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @νετάκιας

   Δουλεύει ακόμη ο διχασμός μέσα στην ψυχή τους. Ο φόβος της άλλης παράταξης. Ενα ελληνικό τραύμα δεμένο και με αίμα.

   Η ένταξη και εκ προοιμίου αποδοχή, που επιτεύχθηκε με τον διχασμό, εμποδίζει ακόμη πολλούς να σκεφθούν κριτικά τούτη την ώρα.

   https://anarmodios.wordpress.com/2010/11/24/2/

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. Ο/Η netakias λέει:

  Μιας κι είσαι μορφωμένος, ίσως το ξέρεις καλύτερα, το γράφω για τους αναγνώστες σου, ίσως κάνεις κάποιο αρθρο για το θέμα. (αν γράψεις πες και καμιά καλή κουβέντα για μένα χα! χα!)

  O ψυχολόγος λοιπόν, Solomon Asch (1907-1996) ειδικός στην κοινωνική ψυχολογία, πάνω στην εργασία του για την κοινωνική πίεση και την συμόρφωση των μαζών έκανε το εξής πείραμα:

  Μάζεψε φοιτητές και σε ομάδες (των 5 νομίζω) τους έδειχνε εικόνες σαν αυτή http://vaduende.files.wordpress.com/2010/09/asch-experiment30.jpg?w=640&h=392&crop=1

  Είναι οφθαλμοφανές ότι το σωστό είναι το C, οι συμμετέχωντες στο πείραμα όμως είχαν άλλες απαντήσεις!

  Πως το έκανε αυτό; Σε κάθε ομάδα μόνο ένας ήταν το πραγματικό πειραματόζωο! Οι υπόλοιποι ήταν μιλημένοι να απαντάνε «λάθος»!!!!

  Ετσι ενώ το υποκείμενο του πειράματος έβλεπε (ή νόμιζε) τη σωστή απάντηση, απαντούσε λάθος γιατί κι υπόλοιποι απαντούσαν λάθος!

  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω της κοινωνικής συμμόρφωσης/πίεση το 30% να απαντήσει λάθος σε μια οφθαλμοφανή απάντηση ! ! ! ! !

  Οταν ξαναέκανε το πείραμα βάζοντας αυτή τη φορά έναν από τους ηθοποιούς να απαντήσει σωστά, τότε τα δεδομένα άλλαξαν και μόνο το 5% απήντησε λάθος ! ! ! !

  Όταν καλούνται να κάνουν τις κρίσεις σε ιδιωτικό, οι συμμετέχοντες έδωσαν τη σωστή απάντηση περισσότερο από 98% ! ! !

  Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάνθρωποι μας συμορφώνονται σε καθεστώς κοινωνικής πίεσης ακόμη κι αν η λογική τους λέει ότι είναι λάθος. Οι διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική σαν Βίβλο!

  Τα πειράματα του Ας που συνεχίστηκαν με διάφορες παραλλαγές, κατέδειξαν πως πολλοί άνθρωποι, υπό ορισμένες συνθήκες, μπροστά στο ενδεχόμενο να περιθωριοποιηθούν από ένα κοινωνικό σύνολο, είναι διατεθειμένοι να αυτοϋποβληθούν, να υποκύψουν και να συμμορφωθούν με το «κοινωνικά ορθό», ακόμη κι όταν αυτό είναι προφανέστατα λάθος κι έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αντίληψή τους και τα πιστεύω τους!

  H συμμόρφωση είναι είτε κανονιστική (λόγω της κοινωνικής όμαδας που ανήκουμε/ εμπιστευόμαστε) είτε πληροφοριακή.

  Ετσι εξηγούνται πολλά πράγματα πχ το δίλλημα των εκλογών, τα υψηλά ποσοστά των εκλογών.

  Αν θές περισσότερε πληροφορίες το mail μου είναι netakias24k @ aol.com (χωρίς τα κενά)

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @νετάκιας

   Εχω ένα μενού, επάνω επάνω, που λέει Video-Ταινίες. Εχω πολύ πράμα εκεί μέσα μαζεμένο. Πάντα με υπότιτλους. Δεν πάει ποτέ κανένας να το δει… (λολ)

   Νομίζω υπάρχει και το πείραμα του Ας. Πρέπει να είναι στην κατηγορία: Κοινωνία και πολιτική. https://anarmodios.wordpress.com/1-7/

   Νετάκια σε παρακολουθώ πολύ καιρό. Σε διαβάζω όπου σε πετύχω και έχω καταλάβει ότι στα περισσότερα συμφωνούμε. Εχω το χούϊ να απευθύνομαι σε αυτούς με τους οποίους διαφωνώ και ξεχνώ τους φίλους, κι έχεις δίκιο που μου το θυμίζεις.

   Νάσαι καλά φίλε.

   Θραξ Αναρμόδιος

 3. Παράθεμα: Γιάννη, δεν γίνεται προκοπή αν ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού, ας είναι και κοπρίτης « Τόνοι και Πνεύματα ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s