Τι να κάνουμε (1)


Θα φτάναμε και στο σημείο αυτό. Αν και μέσα μου πιστεύω πως δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι και ώριμοι, παρόλο που τους μήνες που μας πέρασαν η ιστορία πάτησε γκάζι . Ισα που μερικοί από μας αντιλαμβάνονται προς τα που πρέπει να βαδίσουμε και πως να οργανωθούμε. Εχουμε βιασύνη, φόβο και άγνοια. Και αμφιβολίες. Για ένα σωρό πράγματα. Και πολύ εγωϊσμό ως γνήσιοι έλληνες. Ομως αρχίζουν πια οι φωνές και γίνονται επιτακτικώτερες. “Κάτι πρέπει να κάνουμε, κάπως να οργανωθούμε”. Να οργανωθούμε λοιπόν. Και θα πω πως την σκέφτομαι αυτή την περίφημη αυτο-οργάνωσή μας. Για το τώρα μιλάω. Οχι το αύριο. Αύριο θα είναι άλλη μέρα. Και μπορεί να βλέπουμε τα πράγματα με άλλο μάτι.

Οχι κόμμα. Οχι μόνο σαν οργανωτική δομή αλλά ούτε καν τη λέξη. Η θα τον κάνουμε τον καθαρμό ή δεν θα κάνουμε τίποτε. Η δική μου πρόταση είναι να κάνουμε κάτι άλλο. Κάτι εντελώς καινούριο. Και σαν σύλληψη και οργάνωση αλλά και σαν κλίμακα. Θα το ονομάσω Οργάνωση Πολιτών. Οχι αναγκαστικά τοπικού επιπέδου. Μπορεί ένας δυο να είναι από το κέντρο, ένας Τουμπαίος και δυο Καλαμαριώτες. Και θα κάνω μια προσπάθεια να περιγράψω πως το φαντάζομαι, ώστε να πάρει και μπρος η συζήτηση.

Απευθύνομαι πρώτα πρώτα στους ανυπόμονους. Αυτούς που σε πρώτη ευκαιρία πετάνε το “αποστομωτικό”: “αφήστε τα λόγια, έχετε προτάσεις τι να κάνουμε;”. Σε αυτούς τους ανυπόμονους λέω λοιπόν ας γίνουν οι μπροστάρηδες της συγκρότησης μιας τέτοιας πολιτικής ομάδας. Δεν θέλει πολλά πολλά. Ολοι έχουμε 4-5 φίλους με τους οποίους συζητάμε πολιτικά και έχουμε κοντινές απόψεις. Το συζητάμε μαζί τους, το αποφασίζουμε, και το κάνουμε. Και βάζει στόχο ο καθένας να φέρει από άλλους δυο-τρεις, κι εκείνοι άλλους δυο-τρεις και πάει λέγοντας.

Τι κάνουμε δηλαδή; Καταρχήν μαζευόμαστε κάπου και συμφωνάμε ένα μίνιμουμ πολιτικών απόψεων και θέσεων. Τα γενικά. Τις αρχές μας. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες. Δυο σελίδες πράμα. Εννοείται ότι έχουμε κοντά μας μολύβι και χαρτί. Η καλύτερα ένα laptop (θα σας πω γιατί παρακάτω).

Ας πούμε ότι συμφωνούμε στα εξής βασικά:

 • Το παρόν πολίτευμα δεν είναι δημοκρατία.
 • Δημοκρατία είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης, εφαρμογής και επιτήρησης αποφάσεων και απονομής δικαιοσύνης, με συμμετοχή όλων και άμεσα χωρίς αντιπροσώπους.
 • Η κλήρωση και όχι η εκλογή στα αξιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας.
 • Οι ασκούντες κάποιο αξίωμα λογοδοτούν πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και είναι ανακλητοί ανά πάσα στιγμή.
 • Οι ηγεσίες, σε οποιοδήποτε επίπεδο, από την δική μας τοπική οργάνωση ως την κυβέρνηση, πρέπει να εκτελούν αποφάσεις που παίρνει το σύνολο και να μην έχουν την ελευθερία να εκτελέσουν αποφάσεις που παίρνουν ερήμην και χωρίς την έγκριση του συνόλου.
 • Κορυφαίος μας στόχος είναι να φέρουμε σε γνώση του έλληνα συμπολίτη μας τι είναι δημοκρατία και να ασκήσουμε πίεση ώστε το πολίτευμά μας να αρχίσει να μοιάζει με δημοκρατία.
 • Η πολιτική μας οργάνωση θα βοηθήσει στην δημιουργία και άλλων παρόμοιων τοπικών οργανώσεων με τις οποίες θα συνδεθεί χαλαρά, ώστε όλες οι οργανώσεις πολιτών μαζί να αποτελέσουν ένα δίκτυ προαγωγής και παλινόρθωσης της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτική μας αυτονομία ως οργάνωση.
 • Και άλλα παρόμοια που δεν έχει νόημα να τα γράψω εγώ, αλλά εκείνοι που θα συστήσουν αυτή την οργάνωση, και θα μας δώσουν και σε μας την χαρά να το μάθουμε και να δημοσιεύσουμε τα κείμενά τους.

Μερικά για το καταστατικό-οργανωτικό μέρος. Κατ’ αρχήν, εκτός από το παραπάνω κείμενο αρχών, θα πρέπει να υπάρχει και γραπτό καταστατικό. Τι θα λέει και πως θα οργανώνει τα εσωτερικά είναι υπόθεση της κάθε μιας ξεχωριστής οργάνωσης. Ηδη το κείμενο αρχών θα δίνει τις γενικές κατευθύνσεις. Το σημαντικό εδώ είναι η κλήρωση, οι κοντές θητείες (γιατί όχι και μια φορά το μήνα αλλαγή ηγεσίας, δείτε το σαν εντατική προπόνηση), η απαγόρευση δύο ή τριών ή όσων νομίζετε θητειών στη σειρά, ανάδειξη κάποιου στα όργανα, η πρόβλεψη για ανακλητότητα, για λογοδοσία, οικονομική κυρίως, και τα παρόμοια. Θα περιμένω με χαρά το πρώτο σχέδιο τέτοιου καταστατικού από την πρώτη οργάνωση που θα δημιουργηθεί.

Πολύ σημαντικό είναι οι συχνές συνελεύσεις. Μία την εβδομάδα. Μία το δεκαπενθήμερο. Αυτά τα αποφασίζει ο καθένας όπως ξέρει καλύτερα. Ιδίως όμως στην αρχή, η συχνότητα παίζει μεγάλο ρόλο. Και μετά βέβαια. Ωστε να μη βρισκόμαστε μια φορά στο εξάμηνο. Δεν θα γίνει τίποτε.

Αν μια τέτοια οργάνωση φτάσει τον αριθμό μελών που προβλέπει ο νόμος για τα σωματεία και θελήσει να αποκτήσει “εγκεκριμένο” καταστατικό και ύπαρξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνει.

Επίσης, μπορεί να προχωρήσει παραπέρα και να στεγαστεί κιόλας, αν μεγαλώσει τόσο που να μην χωράει σε ένα σαλόνι κάποιου σπιτιού. Οι γειτονιές μας, οι ρημαγμένες, είναι γεμάτες από ξενοίκιαστα μαγαζάκια. Με 150 ευρώ νομίζω βρίσκεις να νοικιάσεις άνετα. Αν μαζευτούν αρκετοί, κι όχι δυο-τρεις, δεν είναι σοβαρό ποσό στο ρεφενέ. Από κει και μετά όλο και καμμιά καρέκλα πλαστική ή άλλη θα βρεθεί στην αρχή. Ετσι ξεκινάνε αυτά τα πράγματα. Τα λέω για τους μεγάλους που τα ξεχάσανε και για τους νεώτερους που δεν τα γνωρίσανε.

Το πιο σημαντικό: η παρουσία στο internet και το e-mail της οργάνωσης. Κάθε Οργάνωση Πολιτών αποκτά δικό της e-mail και κάνει δικό της blog. Είναι τζάμπα και είναι πανεύκολο να γίνει. Για το μεν e-mail προτιμήστε το gmail της google, για το δε blog το WordPress. To blog θα διευρύνει την παρουσία σας και θα θέσει τις ιδέες σας και το οργανωτικό σας στυλ στην δημόσια κριτική. Οτι καλύτερο δηλαδή για να βελτιωθείτε. Και επίσης, το σημαντικώτερο, θα βοηθήσει να σας βρίσκουνε όσοι θέλουν επαφή μαζί σας ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Ετσι σε κάποια στιγμή, όταν κάποιος ξαναπετάξει την φοβερή ατάκα “καλά όλα όσα λέτε αλλά τώρα τι κάνουμε;” θα μπορείτε να του πείτε με περηφάνεια: “εμείς πατριώτη το έχουμε κάνει, και κοίτα να βρεις και συ κάνα δυο να βάλετε κι εσείς μπρος και σταμάτα να τα ζητάς όλα από τους άλλους”.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Δημοκρατία, Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Τι να κάνουμε (1)

 1. Ο/Η tsilivithras λέει:

  Προσωπικά διαφωνώ (για την ώρα) με οτιδήποτε έχει σχέση με «τύπους» και οργανώσεις επίσημες και καταστατικά και ονοματοθεσίες και οτιδήποτε μπορεί να στοχοποιήσει πολίτες και να στε σίγουροι ότι θα γίνει αυτό.
  Δεν πρόκειται να καθήσει το σύστημα με δεμένα χέρια να παρακολουθεί πολίτες να οργανώνονται αντίθετα στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα της αρπαχτής.
  Το Σύνταγμα μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε ελεύθερα και να βρισκόμαστε ελεύθερα και να ανταλλάσουμε απόψεις μεταξύ μας σαν πολίτες αρκεί να τηρείται ο νόμος.
  Δεν χρειαζόμαστε (για την ώρα) τίποτα σε χαρτί επίσημα ή ημι-επίσημα.
  Η αγανάκτηση και η ελεύθερη σκέψη είναι αρκετές για να μας κρατήσουν σε εγρήγορση κι αν κάποιος χρειάζεται «επισημότητες» και »διαδικασίες» για να κουνήσει τον κ*λο του τότε λυπάμαι αλλά διαφωνώ.

  Τίποτα απολύτως δεν χρειαζόμαστε για να ασκήσουμε το δικαίωμα του ελεύθερου πολίτη όπως πρέπει να είναι κι όπως πρέπει να το διατηρήσουμε και στο μέλλον.
  Είναι μια πολύ καλή πρόβα να «οργανωθούμε» ανεπίσημα χωρίς συλλόγους και καταστατικά και να συνηθίσουμε την ιδέα του ΠΟΛΙΤΗ 24 ώρες το 24ωρο.
  Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά δεν μπορεί να ναι αλλιώς.
  Όπως είμαστε οικογενειάρχες 365 μέρες το χρόνο έτσι θα μαστε και πολίτες.
  Πρόβα τζενεράλε.

  Αν στην πορεία τα πράγματα αλλάξουν και ο κόσμος νιώσει την ανάγκη τότε δεν διαφωνώ καθόλου.Αν η πλειοψηφία μαζευτεί γύρω από Δημοκρατικές Αρχές και Ιδέες τότε ας εκφραστεί όπως επιθυμεί μέσω συλλόγων, καταστατικών κτλ.

  Μέχρι τότε -πιστεύω- έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
  Κάθε «συγκεκριμένη» ομάδα πολιτών θα γίνει στόχος του συστήματος.
  Θεωρήστε το δεδομένο.
  Εδώ ψήφισαν νόμο που ονομάζει τους διαδηλωτές ως »τρομοκράτες».
  Θα ψηφίσουν νόμο που να καθιστά παράνομη την άρνηση πληρωμής αντιτίμου διοδίων.
  Μας βρίζουν με τα χειρότερα επίθετα και μας κατηγορούν ΕΥΘΕΩΣ οι ίδιοι οι πολιτικοί μας που είναι οι απόλυτα υπέυθυνοι για την καταστροφή μας.
  Κάθε διαδήλωση είναι γεμάτη προβοκάτσιες και «προσαγωγές» αθώων πολιτών.

  Και νομίζετε ότι δεν θα γίνει στόχος του πολιτικού συστήματος μια οργάνωση πολιτών;;

  Σορυ παιδιά.
  Ενημέρωση και περισσότερη ενημέρωση και ξετύλιγμα του κουβαριού χρειαζόμαστε.
  Και όσο πιο ανεπίσημα γίνεται.
  Μέχρι να μαζευτεί ο κόσμος ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΣ γύρω από αρχές και ιδέες που αναγνωρίζει ως ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ και δεν υπάρχει τίποτα «επίσημο» που να υποδεικνύει παρωχημένα μοντέλα αυτο-διαχείρισης.

  Όχι μόνο κόμματα δεν θέλει να ακούει…αλλά απολύτως τίποτα που να θυμίζει οτιδήποτε παλιό ή γνώριμο.

  Ανεπίσημα.
  Απλά.
  Νοικοκυρίστικα.
  Φυσικά.
  Όπως πας σπίτι και βλέπεις τα παιδιά σου έτσι θα συνομιλείς με τον συμπολίτη σου και θα ανταλλάσεις Ιδέες.

  Εκτός από το Ιντερνετ για την ώρα δεν μας χρειάζεται απολύτως τίποτε άλλο.

  Οκ λίγο τσίπουρο ίσως…lol…

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @tsilivithras

   Είπα πως είναι άκαιρο ακόμη μια και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη γνώση και διαφώτιση.

   Ομως…

   Χωρίς οργανωτικό ιστό, οποιαδήποτε πορεία, διαδήλωση ή διεκδίκηση κινδυνεύει από ορισμένα πράγματα:

   1) να μην γίνει καν, διότι χωρίς οργάνωση δεν γίνεται τίποτε παρόμοιο
   2) να μην έχει καν αιτήματα και απλώς να είναι στο στυλ «να βγάλουμε τα νεύρα και την οργή μας», πράγμα που θα δώσει αφορμές για απολυταρχική απάντηση από το καθεστώς
   3) να καπελωθεί ή να ερμηνευθεί από άλλους, άσχετους και επιζήμιους

   Μακάρι να είχαμε τοπικές οργανώσεις πολιτών προσανατολισμένων στην δημοκρατία, οι οποίες μάλιστα δεν θα ανήκαν σε κάποιο εθνικό σχήμα (πχ κόμμα) αλλά θα ήταν εντελώς αυτόνομες και αυτοτελείς. Και παρόλα αυτά θα είχαν συνδεθεί σε ένα πανελλήνιο δίκτυο παρόμοιων οργανώσεων ώστε να συντονίζουν τις κινήσεις και την πολιτική τους στο μέτρο του δυνατού.

   Οι οργανώσεις αυτές θα πήγαιναν και τον αναγκαίο διαφωτισμό ένα βήμα παραπέρα, από ότι τον πάει τώρα το διαδίκτυο. Και θα πλούτιζαν τα μέλη τους και με πολιτική εμπειρία, πράγμα πολύ σημαντικό. Ιδίως αν εφάρμοζαν δημοκρατικές (όχι γιαλαντζί) διαδικασίες στην λειτουργία τους.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η tsilivithras λέει:

    «Χωρίς οργανωτικό ιστό, οποιαδήποτε πορεία, διαδήλωση ή διεκδίκηση κινδυνεύει από ορισμένα πράγματα:

    1) να μην γίνει καν, διότι χωρίς οργάνωση δεν γίνεται τίποτε παρόμοιο
    2) να μην έχει καν αιτήματα και απλώς να είναι στο στυλ “να βγάλουμε τα νεύρα και την οργή μας”, πράγμα που θα δώσει αφορμές για απολυταρχική απάντηση από το καθεστώς
    3) να καπελωθεί ή να ερμηνευθεί από άλλους, άσχετους και επιζήμιους»

    Aπαντάω ανάποδα Θράκα:
    3) Θα καπελωθεί ευκολότερα αν έχει συγκεντρωτικό έγγραφο ή καταστατικό επισημότητας ή επίσημη «αρχή».Θα βρεθεί έστω και μισή αφορμή καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ταυτιστούν (έστω και ξεχειλωμένα) πολίτες με πολιτικό παρελθόν.Είναι ακριβώς ο στόχος του συστήματος αυτό το πράγμα.Αυτό ψάχνει.
    2)Νεύρα και οργή ξεσπάμε κι εδώ και σε μικρο-συνάξεις και αποσυμπιεζόμαστε.Έχω δει πολλούς Έλληνες να κάνουν το ίδιο τους τελευταίους μήνες.Όσο «ξεσπάμε» γράφοντας ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ δημιουργείται η ανάγκη για δημιουργικές Ιδέες.
    Και τα αιτήματα φίλε πλέον έχουν φύγει από την νομική διάσταση κι έχουν περάσει στην ΦΥΣΙΚΗ τους διάσταση.Δεν θα ζητήσουμε «νόμους» άλλα ένα Σύνταγμα που να υπερασπίζεται τον απόλυτο ιδιοκτήτη και μοναδικό κληρονόμο της Πατρίδας…τον Έλληνα πολίτη.
    1)Αυτό είναι το ζητούμενο ρε φίλε.Crash test.Πρόβα τζενεράλε. Η απόλυτη απομυθοποίηση του «οργανωμένου» κινήματος και η αποθέωση της ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με γνώμονα το Κοινό Καλό και την ευημερία της Πατρίδας.Να μην χρειάζεται «σπρώξιμο» και οργάνωση ο πολίτης ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ.
    Όλα τα άλλα τα δοκιμάσαμε και καπελώθηκαν χρόνια τώρα.
    Ας δοκιμάσουμε και το ατίθασο στυλ που είναι και φυσικό μας.

    Οργανώσεις. καταστατικά, κεντρικά δίκτυα, «υπέυθυνοι»…όλα αυτά μου προκαλούν αλλεργία και τα θεωρώ κομμάτια του συστήματος για καλύτερο έλεγχο και στοχοποίηση.
    Επιπλέον το ξαναλέω…
    Αφού είναι που είναι δύσκολα τα πράγματα ας τα κάνουμε δυσκολότερα κι ας το τραβήξουμε το σχοινί μιλώντας για Κίνητρα, Συνείδηση και Κριτήριο…Ενάρετη Πράξη ελεύθερη, αλόγιστη, αδέσμευτη, ατίθαση, ανοργάνωτη, αυτάρκη, αφαιρετική…

    Την κα Χαρά Νικοπούλου την δασκάλα που τους έχει κάνει να τρέχουν και να μην φτάνουν ποιος την »οργάνωσε»;;;
    Έχει κανένα καταστατικό υπογεγραμμένο για να είναι ΕΛΛΗΝΙΔΑ με φρόνημα και ΚΑΚΑΛΑ Σπαρτιατικής Φάλαγγας;;;

    Δεν νομίζω φίλε Θράκα.

    Έλληνα ξύπνα και κατάλαβε ότι είσαι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για την ζωή σου.
    Είσαι υπεύθυνος να φυλάς την πατρίδα σου και την ευημερία σου και τα Ιερά και Όσια αυτής.
    Τόσα χρόνια τα φόρτωσες στον κόκκορα αλλά έστω και τώρα προλαβαίνεις να σώσεις την πατρίδα.
    Φόρα ξανά τις ευθύνες σου, άσε τις ιδεοληψίες και τις ενοχές κατά μέρος, παράτα την ευκολία σου και άσ’το μυαλό σου να δουλέψει.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Φαντάζεσαι 100 τέτοιες τοπικές οργανώσεις πολιτών να βομβαρδίζουν με email την Βουλή ή να ζητούν επισήμως συνάντηση με τον/την πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνει η ιστοσελίδα της Βουλής αυτό που αλλού πρότεινε ο Φερώνυμος: σελίδα υποβολής προτάσεων από τον λαό. Και τώρα μάλιστα ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης;

   Η να ανακοινώνουν 100 τέτοιες οργανώσεις μια κοινή συνέντευξη τύπου; 200; 300;

   Αν ο λαός δεν αυτο-οργανωθεί μακριά μάλιστα από κομματικά φέουδα, δεν θα καταφέρει να απαντήσει αποτελεσματικά στην επίθεση που δέχεται. Ούτε να απαιτήσει και να έχει κάποια σοβαρή παρέμβαση. Χωρίς οργανώσεις πολιτών, το παιχνίδι θα παίζεται στο γήπεδο των κομμάτων.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η tsilivithras λέει:

    Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν 100 και 200 τέτοιες οργανώσεις κι αν γίνουν ποτέ και έχουν αγαθά κίνητρα τότε πρώτος εγώ θα το παραδεχτώ.
    Αυτά όλα ειναι γνώριμα του παρελθόντος μας.
    Να μαζευτούμε 5-6 να κάνουμε μια επιτροπή…

    Όχι φίλε.
    Ιντερνετ…η βίαιη εκδημοκρατικοποίηση της πληροφορίας…ελεύθερο και ατίθασο (για την ώρα)…αδύνατον να «επιβιώσεις» στο διαδίκτυο αν δεν έχεις αποκτήσει ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ στην πορεία…θα σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
    Έτσι κι εμείς.
    Αρχές.
    Ανοργάνωτες.
    Να υπακούν στην Δημοκρατική αρχή της ενημερωμένης πλειοψηφίας και το Κοινό Καλό της πατρίδας.
    Πολίτες.
    Ανοργάνωτοι.
    Αναρμόδιοι.
    Να ζουν και να υπηρετούν αυτές τις αρχές.
    Να μπορούν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ να αναλύσουν/συνθέσουν/πράξουν χωρίς ΦΙΛΤΡΟ και χωρίς ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ γιατί οι ΑΡΧΕΣ κάνουν την διαφορά και ΟΧΙ οι εφαρμογές.

    Είναι μεγάλο το στοίχημα αυτό.
    Στην άκρη του παραμονεύει η πιθανότητα να μας συγκρίνουν με τους ατίθασους αρχαίους προγόνους μας και αυτό το πράγμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ…

    αλλά και τι τιμή εεε…;;;

    Σκέψου το.

    • Ο/Η anarmodios λέει:

     @tsilivithras

     Ο σημερινός έλληνας πολίτης πρέπει να περάσει μια βασική εκπαίδευση στην δημοκρατία. Μια τέτοια οργάνωση, θα του δώσει αυτή την πολύτιμη εκπαίδευση. Και μέσα από τις συζητήσεις της θα του δώσει και την πολιτική πείρα, που τώρα δεν έχει.

     Αλλά οργανωτικά, τέτοιες οργανώσεις είναι πολύτιμες.

     Φαντάσου εμάς τι τραβάμε κάθε φορά όταν συνεννοούμαστε όταν πρόκειται να πάμε για τσιπουρο-μάζωξη. Πόσα e-mail και τηλεφωνήματα πέφτουν μέχρι να συνεννοηθούμε πέντε άνθρωποι. Ε, το ίδιο είναι. Χρειάζεται πάντα ένας οργανωτικός πυρήνας για να προετοιμάσει οποιαδήποτε συλλογική παρουσία .

     Διαφωνάμε. Είναι ολοφάνερο.

     Θραξ Αναρμόδιος

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

     Θράκα δεν διαφωνώ με την εκπαίδευση…ίσα ίσα.

     Όταν ήρθα να σε βρω να τα πιούμε και να τα πούμε δεν ήρθα επειδή με πήρε κάποιος τηλέφωνο ούτε περίμενα κανέναν να με οργανώσει.
     Όταν μπαίνει κόσμος να σε διαβάσει στο μπλογκ σου και να γράψει τη γνώμη του δεν περιμένει να του βάλει κανείς το πληκτρολόγιο στα χέρια.

     Η ΑΞΙΑ τραβάει τους ανθρώπους.
     Η ΑΛΗΘΕΙΑ τραβάει τους ανθρώπους.
     Το ΔΙΚΑΙΟ τραβάει τους ανθρώπους.
     Κι αυτά όλα είναι ελεύθερα και ανοργάνωτα και ατίθασα.
     Και κάτι ακόμα είναι…
     Δεν δημιουργούν ΕΥΚΑΙΡΙΑ…
     Και ξέρουμε καλά ποιος κερατάς παραμονεύει για την Ευκαιρία…!!

     Δεν πειράζει να διαφωνούμε.
     Αρκεί ο κόσμος να καταλαβαίνει και να επιλέγει ελεύθερα…χωρίς δόλο και χωρίς ιδιοτέλεια.

     Και χωρίς εξαρτήσεις.

 2. Ο/Η tsilivithras λέει:

  Όσο για τα αιτήματα, είναι ηλίου φαεινότερον πλέον ότι το σύνολο του Ελληνικού λαού διαφωνεί με την συλλογική πρακτική των κομμάτων εξουσίας και του πολιτικού συστήματος εν γένει.

  Και η περί δικαίου αίσθηση είναι φυσικό -κατά συνείδηση- ένστικτο οπότε:

  -Πληρώστε ότι χρέος δημιουργήσατε και βάλτε φυλακή ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους. Αν είναι δημόσιοι λειτουργοί πάνε για παράβαση καθήκοντος και ΑΠΟΛΥΤΗ δήμευση περιουσίας.Αν είναι ιδιώτες πάνε για εξαπάτηση και κλοπή με πρόθεση εις βάρος της κοινωνίας.
  -Ακυρώστε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχετε υπογράψει ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ του Ελληνικού λαού και παραχωρούν εθνική περιουσία ή δικαίωμα άσκησης εξουσίας υπερεθνικής εις βάρος των επιλογών και της ευημερίας των Ελλήνων.
  -Κάντε ΑΜΕΣΑ δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος με αποκλειστικές προτάσεις ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

  Βλέπετε…;;;
  Δεν είναι πυρηνική επιστήμη.
  Απλά πράγματα είναι.
  Γιατί;;Γιατί απλούστατα μας έχουν γ*μήσει πατόκορφα.
  Μας έχουν κατακλέψει ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ, μας έχουν ΠΡΟΔΩΣΕΙ επανειλλημένα, μας έχουν στερήσει την ΕΥΤΥΧΙΑ μας επανειλλημένα και μας έχουν σερβίρει το λογαριασμό επανειλλημένα ως αλαζόνες επαρμένοι απατεώνες που είναι.

  Όταν το άδικο γίνεται βασιλιάς τότε το δίκαιο δεν θα σταματήσει ΠΟΤΕ μέχρι να αποκατασταθεί η ΤΑΞΗ.
  Η φυσική τάξη πραγμάτων που είναι το ΔΙΚΑΙΟ.

  Βάλτε τους φυλακή, ακυρώστε τις συμβάσεις των διεθνών τοκογλύφων/μπιζναδόρων και μετά χώστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μέσα στο Σύνταγμα που είναι ο καταστατικός χάρτης μιας χώρας.
  Και μετά να δούμε πόσο εύκολα ελέγχεις ΜΜΕ, τράπεζες και κόμματα.

 3. Ο/Η corvus λέει:

  Καλησπέρα κ από εμένα,
  Παρακολουθώ το μπλογκ εδώ κ πολύ καιρό, τα περισσότερα άρθρα με βρίσκουν σύμφωνο. Ωστόσο, τόσο το περιεχόμενο των άρθρων όσο κ η συγκεκριμένη πρόταση απαιτεί αυξημένο δείκτη παιδείας κ κοινωνικής καλλιέργειας. Δεν διαφωνώ στην δια-ζώσης ανταλλαγή απόψεων. Νομίζω είναι καλή σκέψη αλλιώς κινδυνεύουμε να «χαθούμε» στην ατέρμονη ανταλλαγή ψηφιακών σχολίων…ο ίντερνετ είναι καλό αλλά μπορεί να αποδειχτεί δύσχρηστο κ χρονοβόρο για τη συζήτηση τέτοιου είδους σκέψεων…οι σκέψεις-διαφωνίες δεν είναι ούτε ντρακγ-ν-ντροπ, ούτε κοπι-πεϊστ.
  Για να δούμε αν μπορεί να έχει επιτυχία κάτι τέτοιο, πρέπει να δούμε αν υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα στο παρελθόν..

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Υπάρχουν. Η Φιλική το 1821, οι οργανώσεις της κατοχής και οι οργανώσεις της αντίστασης. Αν υπάρχουν λέει…

   Αν δεν κάνουμε κάτι οι αποκάτω, οι αποπάνω θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

   Τηλεφωνήστε σε φίλους και μιλήστε και συζητήστε το. Τι το φοβερό είναι μια πολιτική οργάνωση; Τίποτε δεν είναι. Μερικοί άνθρωποι που μαζεύονται και συζητάνε. Αυτό είναι. Δεν χρειάζονται ειδικοί. Οτι τεχνογνωσία χρειάζεται, την έχουμε ήδη.

   Θραξ Αναρμόδιος

 4. Ο/Η skeptiki λέει:

  Να μπω ανάμεσα σε Θράκα και τσιλιβίθρα? Δεν διαφωνείτε ακριβώς , απλά δεν είναι η ώρα για καταστατικά. Δεν χρειάζονται κι όλας.
  Αν εννοεί ο Θράκας ότι χρειάζεται δίκτυο, συμφωνώ, αλλά γίνεται και ανεπίσημα σιγά σιγά δεν χρειάζονται επίσημες οργανώσεις. Υπάρχουν άπειρες «οργανώσεις» και «σύλλογοι» πολιτών και πολιτικές, τις τρώνε οι ανθρώπινες αδυναμίες και τα συμφέροντα. Και καταναλώνεται και πολύ ενέργεια για άχρηστα διαδικαστικά. Εκπαίδευση, οργάνωση σε παρέες, να αρχίσουν οι συζητήσεις να ξεκουνηθεί ο κόσμος, το έχει ανάγκη.

  «Η ΑΞΙΑ τραβάει τους ανθρώπους.
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ τραβάει τους ανθρώπους.
  Το ΔΙΚΑΙΟ τραβάει τους ανθρώπους.»
  Ναι, τελικά ναι, κι ας τα χλωμαίνει όλα το συμφέρον.

  Και το διαδίκτυο είναι φοβερό όπλο. Και μαζί με τη φυσική παρουσία που βοηθάει να ξεπεραστεί ο φόβος του αγνώστου φτιάχνει αμέσως αμέσως Δίκτυο.

  Θράκα συμβιβάζεσαι με το Δίκτυο? Ξέρεις ουσιαστικα σιγά σιγά θα γίνει… Και το τσίπουρο βοηθάει πιό πολύ από τα καταστατικά :) (συγνώμη αλλά όλα τα σημαντικά έργα σε συμπόσια ξεκίνησαν να μην διατηρούμε την αρχαιοελληνική παράδοση?)
  Δεν κάνω πλάκα οι παρέες και τα δίκτυα καπελώνονται πιό δύσκολα και έχουν αρχίσει μιά στοιχειώδη προετοιμασία για όταν πάρουν τα πάντα φωτιά.
  Κάπου είχε δίκιο κι ο Σαββόπουλος στο «Aς κρατήσουν οι χοροί»
  να θυμίσω το «φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες» και το
  » άμα είν’ όλα άγραφα κάτι θα βγει»

 5. Ο/Η kiki λέει:

  Στις κατα τοπους παρεες, μπορει να δημιουργηθει μια ομαδα, μεσω του διαδυκτιου μπορουμε να συννενοουμαστε, να ανταλλασουμε αποψεις, αυτο που λεω ειναι μια διακυρηξη αρχων, πχ εμεις οι ελευθεροι πολιτες αυτης της χωρας , και γυρω απο αυτην να δραστηριοποιηθουμε ολοι.
  Ειναι πολυ δυσκολο να ερθω να πιω τσιπουρα, στην Θεσ/νικη, απο δω κατω, αλλα μια ομαδα εδω κατω πολιτων που βρισκονται και συζητουν, σε καθε πολη ,χωριο, κατω και γυρω απο μια προκυρηξη αρχων, η οποια να τους συνδεει μεταξυ τους δεν ειναι κακο.Το συστημα Τσιλι, θα σε σταμπαρει, θα σε παρακολουθησει αν εναι να του χαλασεις την μαγιονεζα θα σε κυνηγησει, αλλα καποτε πρεπει να τα βαζεις κατα μετωπο με το συστημα.Το συστημα Τσιλι, δεν ειναι αορατο ειναι και αυτοι με δυο ποδια και δυο χερια, αλλα ειναι σαν τους υπολογιστες δεν σκεφτονται οι ιδιοι ειναι ενεργουμενα.καθετι που ξεφευγει απο τα κλασσικα τους μπερδευει.
  Δυστυχως καλο θα ηταν να μην βρεθουμε στην αναγκη να γυρισουμε χρονια πισω, για να ξαναβρουμε τροπους αντιστασης στην τωρινη βαρβαροτητα.
  Γιαυτο σας εχω πει κινηματικου χαρακτηρα, οχι οργανωση κομματικη, αλλα πρωτα παρεες, φιλοι ,γνωστοι,περα και μακρια απο κομματα , που μας δουλευουν χρονια τωρα.Κατι καινουργιο, κατι πρωτοτυπο, κατι ελευθερο και συναμμα μεγαλο.
  Μεσα απο το διαδικτυο, μπορουμε.
  Καλα τα τσιπουρα παιδες ,αλλα εδω θελει πολυ δουλεια, για να τα καταφερουμε.

 6. Ο/Η Νίκος Ταναλιας λέει:

  Ξεχάστε το παιδιά. Ο σημερινός έλληνας πολίτης είναι μία ουτοπία. Μην μένετε θαμπωμένοι από τις χρυστοστόλιστες χίμαιρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο έλληνας πολίτης δεν υφίσταται καν ως είδος.

  Μέσα στην κοινωνία ιδιώτη που ζούμε ως άτομα, το μόνο που υπάρχει είναι πειθήνιοι υπήκοοι. Και ως πειθήνιοι υπήκοοι που είμαστε, το μόνο που κάνουμε είναι να μομιμοποιούμε με την ψήφο μας την εξουσιάζουσα κομματοκρατία στην Ελλάδα (http://contogeorgis.blogspot.com/2011/01/blog-post_05.html), όπως και στην Κύπρο. Ήδη από το 1821 έχει εξασφαλίσει η εξουσιάζουσα κομματοκρατία την μη ύπαρξη ή, ακόμα καλύτερα, την παντελή άγνοια της πολιτικής παιδείας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

  Όσο παραμένουμε πειθήνιοι υπήκοοι της εξουσιάζουσας κομματοκρατίας στην Ελλάδα και Κύπρο, την οποία νομιμοποιούμε με την ψήφο μας, όχι μόνον δεν θα υπάρχει πεπαιδευμένος δήμος πολιτών, αλλά θα εξακολουθούμε να ζούμε σε παντελή άγνοια της πολιτικής παιδείας, όχι μόνον στην Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και παγκόσμια.

  Εάν ξεκινήσουμε σήμερα, ως συλλογικότητα Ελληνίδων και Ελλήνων, μία σοβαρή προσπάθεια πολιτικής παιδείας μεταξύ μας, τόσε ίσως σε τρία χρόνια να έχουμε τουλάχιστον τα σωστά αιτήματα, π.χ., την ιδιοκτησία του πολιτικού μας συστήματος από έναν πεπαιδευμένο δήμο πολιτών. Και ίσως σε 300 χρόνια, με μεγάλη αισιοδοξία, να έχουμε πάλι κάπου στον πλανήτη αυθεντική ή πραγματική δημοκρατία.

  Εκεί, αν και αναρμόδιος, ο Θραξ είναι σωστός. Πρέπει να περάσουμε όλοι μας μία βασική εκπαίδευση στην δημοκρατία.

  Όλα ωραία, όλα καλά. Όμως, από την εποχή ακόμα του Σόλωνα, στην κλασική Αθήνα, η ελληνική ελίτ τουλάχιστον γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως η βάση της αυθεντικής ή πραγματικής δημοκρατίας δεν είναι ο λαός, αλλά ο πεπαιδευμένος δήμος πολιτών.

  Χρειαζόμαστε λοιπόν πρωτίστως να δημιουργήσουμε αυτόν τον πεπαιδευμένο δήμο πολιτών. Και πρέπει ο πεπαιδευμένος τούτος δήμος πολιτών να παίξει περίπου τον ρόλο του Lord Protector ή άρχοντα θεσμοφύλακα αλά Oliver Cromwell (http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Cromwell) ή Όλιβερ Κρόμγουελ (http://el.wikipedia.org/wiki/Όλιβερ_Κρόμγουελ), στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο (http://el.wikipedia.org/wiki/Αγγλικός_Εμφύλιος_Πόλεμος).

  Αλλά πριν τον πόλεμο, μας χρειάζεται η γνωσιολογική επανάσταση. Αυτό ήταν το λάθος του Όλιβερ Κρόμγουελ. Άρχισε τον πόλεμο χωρίς πρώτα να κάνει την βασική εκπαίδευση στην δημοκρατία που σωστά ζητάει ο Θραξ.

 7. Ο/Η kiki λέει:

  Δεστε σημερα ηταν η καταθεση του γιατρου Αντωνιου στην Χαλκιδα., μπορειτε να δειτε τι εγινε στο ξυπνηστε ρε, να μια πρωτη θετικη αντιδραση.
  Μαζευτηκαν 250-300 ανθρωποι οι οποιοι μετα συγκεντωθηκαν καπου και συζητησαν για την δημοκρατια, κλπ.
  Ειδατε υπαρχουν ανθρωποι που θελουν, και μπορουν και δεν δισταζουν.

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Kiki δεν τα λέω επειδή διστάζω ούτε και γουστάρω να πίνω τσίπουρα και να αμπελοφιλοσοφώ.
   Η διαφωνία μου είναι ΜΟΝΟ προς την «επισημοποίηση» μιας οργάνωσης με καταστατικά κτλ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ όχι επ’αόριστον και για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

   Επί της ουσίας δεν διαφωνώ με κανέναν.Έχω μια ένσταση μόνο και την είπα.

   • Ο/Η kiki λέει:

    Τσιλι μου,
    δεν λεω οτι εισαι οινοφλυξ, και προς Θεου ολοι μπορουμε να εχουμε τις ενστασεις μας, και τους προβληματισμους μας .
    Ουτε ισχυριζομαι οτι αμπελοφιλοσοφουμε ολοι, κατσε ησυχασε, ασε μια στιγμη να καλμαρεις, σιγα σιγα γινεται η αγουριδα μελι.
    Το συζηταμε το πως ,το ποτε ,τους δισταγμους μας .
    Αλλα αν δεν το συζηταμε και καθολου , να μια σκεψη του καθενος μια φραση του αλλου, να φτιαξουμε μια διακυρηξη.Τι θελουμε ,τι ζηταμε ,τι ειμαστε, πολιτες απελπισμενοι της τεως ελληνικης επικρατειας, και απλα δεν μπορουμε να μεινουμε αλλο ετσι.

 8. Ο/Η πανος λέει:

  Άλλος ‘ενας πυρήνας πατριωτών που λειτουργεί με αυτοοργάνωση και δεν είναι σε κανένα κόμμα είναι ο σύλλογος Θερμοπύλες στο Περιστέρι.Τώρα τελευταία έπεσε στην αντιληψη μου.Έχουν και ιστοσελίδα thermopilai.org

 9. Παράθεμα: Η κατσίκα του διπλανού: άρχοντας θεσμοφύλακας

 10. Παράθεμα: Η κατσίκα του διπλανού: άρχοντας θεσμοφύλακας - Ἑλληνική Γροθιά

 11. Ο/Η filonoipontou λέει:

  Ἓνας λαός ποὺ θὰ ἒχῃ δικαίωμα ἀσκήσεως τῶν δημοκρατικῶν του δικαιωμάτων, δὲν θὰ πρέπῃ νὰ εἶναι ἀντικείμενον χειραγωγήσεως.
  Τὸν Σωκράτη ποιὸς τὸν ἐπότισε κώνειο;
  Δὲν ἦταν ἓνας λαός πεπαιδευμένος στὴν δημοκρατία;
  Τὸ σύστημα θέλει ἀποδόμησι σὲ ὃλους τοὺς τομείς.
  Ἡ ἄμεσος δημοκρατία ἀπευθύνεται σὲ συνειδητοποιημένους πολῖτες ποὺ ἒχουν τὰ κότσια νὰ τὴν ὑπερασπιστοῦν.
  Πολὺ θὰ ἢθελα νὰ συμβαίνῃ!
  Ἀλλὰ ἀναρωτιέμαι συχνά ἐὰν ἒχω τὸ σθένος καὶ τὶς γνώσεις ὣς τε νὰ μπορέσω νὰ λάβω μέρος σὲ μίαν τέτοια πολιτεία.
  Εἶναι ἐλάχιστοι αὐτοί ποὺ μποροῦν ἢ ποὺ θὰ μπορέσουν.
  Δὲν εἶναι ὃλοι.
  Τέλος, πιστεύω πώς σὲ ἐτούτην τήν περίοδο ποὺ διανύουμε, προέχουν τὰ ἐθνικά θέματα. Τὰ ἒχουν διαλύσει ὅλα.
  Πῶς μπορεῖς νὰ φτιάξῃ πολίτη, ὃταν σοῦ κόβουν διαρκῶς κομμάτια Πατρίδος καὶ σοῦ γεμίζουν τό κεφάλι σου ὃλο καὶ πιὸ μεγάλους φόβους;

  Ὑπάρχει ἓνα ἐξαιρετικό κείμενο τοῦ Νίκου Λυγεροῦ, ποὺ πράγματι λέει κάποιες ἀλήθειες, Παραμένει ὃμως συγκρατημένος.
  http://filonohpontou.wordpress.com/2010/12/09/%e1%bd%81-%e1%bc%80%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%e1%bf%a6-%ce%b4/
  Σὲ πολλά μὲ βρίσκει σύμφωνη!

  Καλό σας ξημέρωμα!
  Φιλονόη.

 12. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (3) «

 13. Παράθεμα: Την οικονομική κρίση την έφεραν οι πολιτικοι των κομμάτων και δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν χωρίς την ενεργή παρουσία του λαού (3) | Σχ

 14. Παράθεμα: Η εξουσία ανήκει στο λαό και ο λαός πρέπει να αποφασίσει | ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ – εδώ το ψέμα αληθεύει…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.