Το πολίτευμα δεν προβλέπει κανέναν θεσμικό ρόλο για τον ενεργό πολίτη. Εκτός από αυτόν του φορολογούμενου


Παραδοσιακά σαν λαός είχαμε ένα όπλο να αντιταχθούμε στην επιδρομή: την ψήφο μας. Οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές όμως έδειξαν ξεκάθαρα, ότι το όπλο μας αυτό δεν έχει πια καμμία, μα καμμία, επίδραση. Είναι νεροπίστολο. Και λιγώτερο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θέλουν να τους δίνει εντολές ο λαός. Μιλήσανε και ξαναμιλήσανε για «μήνυμα των εκλογών».

Ο λαός κύριοι δεν στέλνει μηνύματα και ραβασάκια. Ο λαός είναι η πηγή της εξουσίας. Ο ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι ο λαός. Και στις τελευταίες εκλογές ο λαός, έδωσε ξεκάθαρη εντολή. Εντολή. Σας έδωσε κκ πολιτικοί αρχηγοί μία ξεκάθαρη εντολή ο λαός. Σε σας την έδωσε ο λαός την εντολή του. Οχι στον θυρωρό. Και η εντολή του λαού είναι να αλλάξετε κατεύθυνση και νοοτροπία. Και πολιτικές. Να κάνετε ανάπτυξη. Να τιμωρήσετε, επιτέλους, τους υπεύθυνους της καταστροφής μας.

Αλλά το σύστημα και οι ηγέτες του κάνουν ότι δεν άκουσαν. Οι πολιτικοί ηγέτες παρακούν και αγνοούν την εντολή του λαού. Φυσικά και πάνε κόντρα στο Σύνταγμα. Τύποις και μόνο είναι καλυμμένοι νομικά με τη στάση τους αυτή. Κι αυτό μετά βίας και αν…

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν πολύ λιγώτερες ψήφους από αυτές που είχαν πάρει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Το ΠαΣοΚ είναι μείον 1.244.000 ψήφους και η ΝΔ είναι μείον 608.000 ψήφους. Και όμως πανηγύρισαν και οι δύο. Οτι νίκησαν κι ότι δικαιώθηκαν κι ότι νάναι.

Ε, φτάνει τόσο. Εγώ λέω να σταματήσουμε να το παλεύουμε με την κάλπη. Η έστω να βρούμε και παράλληλους τρόπους. Διότι τούτοι ‘δω δεν το χουνε σκοπό να υπακούσουν στις εντολές μας, σε γρανίτη και μάρμαρο να τους τις γράψουμε με το καλέμι. Θα κάνουν πάντα το δικό τους. Οτι νάναι.

Αυτό που γίνεται, μας λένε οι πολιτικές ηγεσίες, υπονοώντας ακόμη και το ζόρι που τραβάμε τώρα, δεν γίνεται μόνο με υπαιτιότητα του συστήματος και των ηγεσιών. Σε μεγάλο βαθμό αιτία είναι, λέει, η δική μας αμέλεια. Η αμέλεια του λαού. Η μη-συμμετοχή μας. Η απομάκρυνσή μας από την πολιτική.

Βέβαια πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα κάνουν κι εκείνοι ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν αυτή την λαϊκή «αμέλεια» και την αδιαφορία. Ουσιαστικά προωθούν την λογική «ψηφίστε μας εσείς, και μετά ησυχάστε, αναλαμβάνουμε εμείς, εσείς καθήστε στον καναπέ». Και μετά έρχονται και μας κατηγορούν κιόλας διότι δεν είμαστε και ενεργοί πολίτες. Ενώ εκείνο που φοβούνται περισσότερο στη ζωή τους είναι ακριβώς αυτό: ο ενεργός πολίτης. Φυσικά και είναι ψεύτικη η κατηγορία τους.

Βέβαια ποτέ οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα δεν μας εξήγησαν τι ακριβώς κάνει ένας ενεργός πολίτης, που τόσο πολύ φέρονται να επιθυμούν να γίνουμε κι εμείς. Ποιες ακριβώς ευκαιρίες δίνει το σημερινό πολίτευμα το οποίο εκείνοι διαμόρφωσαν, και που ντροπιαστικά ονομάζουν, μπροστά μάλιστα και σε έλληνες, δημοκρατία; Ποιες ευκαιρίες δίνει αυτό το πολίτευμα στον πολίτη να είναι και να παραμένει ενεργός; Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντα και ποια η στάση και οι πράξεις ενός ενεργού πολίτη και που προβλέπονται αυτά από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία; «Που το λέει;» Πως εννούν αυτή την «ενέργεια» τέλοσπάντων;

Πως αντιλαμβάνονται τον ενεργό πολίτη όταν δεν υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι να βασίζονται στον ενεργό πολίτη; Οταν δεν υπάρχουν θεσμοί που να κινητοποιούν τον πολίτη να γίνει και να παραμείνει «ενεργός»; Οταν όλος ο μηχανισμός που έχουν στήσει ως πολίτευμα, κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί, συντείνει στο να μην είναι ενεργός ο πολίτης; Οταν οι ίδιες οι κομματικές οργανώσεις βάσης τους είναι άδειες, και οι πολιτικές ηγεσίες επιθυμούν διακαώς να παραμείνουν άδειες;

Τι κάνει ρε γμτ κέρατό μου ο «ενεργός πολίτης» ανάμεσα σε δύο εκλογές; Τι του επιτρέπει να κάνει το πολίτευμα;

Τίποτε. Το πολίτευμα δεν προβλέπει κανέναν θεσμικό ρόλο για τον ενεργό πολίτη, πέραν από αυτό του φορολογούμενου βαστάζου.

Και με την ψήφο του στις εκλογές, με την οποία εκφράζει την θέλησή του και δίνει την εντολή του, τι πετυχαίνει ο ενεργός πολίτης;

Τίποτε πάλι. Οι πολιτική ηγεσία ερμηνεύει όπως θέλει το εκλογικό αποτέλεσμα. Το άσπρο μαύρο κάνει.

Ε, τότε, κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Δεν γίνεται να πάμε μακριά μ’ αυτό το βιολί. Κάτι πρέπει να κάνουμε και μάλιστα μακριά από κόμματα και «αρχηγούς» (θεός φυλάξοι) και στάνες με τσομπάνηδες.

Εχω ορισμένες σκέψεις πάνω σ’ αυτό και θα σας τις εκθέσω προσεχώς. Πολλοί είμαστε, δεν μπορεί κάτι θα σκεφτούμε. Και θα βρούμε την καλύτερη λύση. Νάστε σίγουροι.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Δημοκρατία and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Το πολίτευμα δεν προβλέπει κανέναν θεσμικό ρόλο για τον ενεργό πολίτη. Εκτός από αυτόν του φορολογούμενου

 1. Ο/Η tsilivithras λέει:

  To λέω εδώ και λίγο καιρό κι ας ακούγεται ακραίο…
  Το σύστημα αυτό είναι στημένο ώστε να είναι σκάρτο.
  Εκ προθέσεως δλδ, ο μηχανισμός του είναι φτιαγμένος για να υπηρετεί την ολιγαρχία των «τζακιών» (οικονομικών και πολιτικών) και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αχθοφόροι/φορολογούμενοι.

  Πριν λίγες μέρες βγήκε στο διαδίκτυο η είδηση ότι οι «εργολάβοι» απέιλησαν την κυβέρνηση ότι θα «φύγουν» εξ αιτίας των διαφυγόντων κερδών από τα διόδια που δεν πληρώνει ο κόσμος (υποθέτω πως η είδηση χαντακώθηκε στα ΜΜΕ).
  Το γεγονός αυτό αν είναι αληθινό και όχι φούμαρα είναι μια τεράστια ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, αυτών των τολμηρών συμπολιτών μας που με μια συνολική προσπάθεια κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να ρημάξουν την τσέπη και τα νεύρα των «εργαλάβων».
  Το ελληνικό κράτος τι απάντησε στους εργολάβους (έλεγε το δημοσίευμα);;;;
  Εκτός από τα παρακαλετά και την προπαγάνδα που εοτιμάζεται αν εξαπολύσει, σκέφτεται λέει να ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ έτσι ώστε να είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να αρνείται ο πολίτης να πληρώνει διόδια που έχει παραχωρήσει το κράτος σε ιδιώτη…!!!

  Καταλάβατε;;;
  Ο πολίτης γίνεται επανειλλημένα ΣΤΟΧΟΣ του συστήματος ειδικά όταν αποφασίζει να γίνει ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (με την κανονική έννοια του όρου όχι την δικιά τους) και να διεκδικήσει το ΔΙΚΑΙΟ που του στερεί ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ το κράτος.

  Πας να διαδηλώσεις;;
  Πάρε ξύλο και δακρυγόνα και νόμους περί τρομοκρατίας και νεκρούς στη μαρφίν.
  Δεν πας να ψηφίσεις ΑΠΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ;;;
  Πάρε ξεφτιλίκι και κοροιδία και τον ΠτΔ να σε μέμφεται από πάνω.
  Πας να γράψεις σε μπλογκς και ιντερνέτια την ΑΛΗΘΕΙΑ για το σύστημα;;
  Πάρε νόμους για κατάργηση της ανωνυμίας.
  Πας να αρνηθείς τα διόδια;;
  Πάρε νέους νόμους περί παρανομίας της άρνησης ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ.

  Και πάρε στη μάπα «κοπρίτες» και «τεμπέληδες» και «μαζί τα φάγαμε» και ένα σωρό προσβολές και χυδαιότητες από ποιους;;;;ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;;;;;

  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ΑΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ…!!!
  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!!!
  ΤΟΥΣ ΑΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΚΑΤΑ!!
  ΤΟΥΣ ΑΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΜΙΑ 4ΧΡΟΝΗ ΘΗΤΕΙΑ!!!!
  ΤΟΥΣ »ΕΓΩ ΤΑ ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ»!!!!

  Πλάκα με κάνετε τώρα ότι ντεμέκ θέλουν οι πολιτικοί ενεργούς πολίτες;;;

  Αυτό το πολιτικό σύστημα είναι σύστημα απατεώνων και κλεφτών για να ζουν παρασιτικά εις βάρος της πλειοψηφίας.
  Όλοι τους αριστεροί και δεξιοί και κεντρο-κεντρώοι είναι τα ίδια [μπη-μπηπ].
  Κομμάτια της ίδιας αλυσίδας που χουμε φορέσει στα πόδια μας και σέρνουμε σαν κατάδικο χρόνια τώρα.

  Πείτε μου πότε ήταν η τελευταία φορά που κέρδισε η Ελλάδα από πράξεις πολιτικών.
  Σκεφτείτε και πείτε μου πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας Έλληνας θα χε το δικαίωμα να αισθανθεί περήφανος για το πολιτικό σύστημα, έστω και για λίγο, επειδή η πατρίδα του ωφελήθηκε.

  Ώρα να τελειώνουμε με τους κομματόσκυλους και τους πολιτικούς.
  Το σύστημα αυτό είναι κατασκευασμένο για να ζουν τα παράσιτα και να αργοπεθαίνει ο ξενιστής.
  Ποτέ δεν πρόκειται να διορθωθεί.
  Δεν κατασκευάστηκε για να φτιάχνει αλλά για να παρασιτεί και να κοροϊδεύει.

 2. Ο/Η Θεωρείο λέει:

  Αχ, ρε μπαγάσα Θρακιώτη, κάνεις σάμπως, πως δεν ξέρεις.
  Ο ενεργός πολίτης δραστηριοποιείται στον εθελοντισμό!!!
  Δηλαδή, εκτός της δουλειάς επι πληρωμή, πρέπει να δουλεύει επιπλέον χρόνο και αυτόν… τζάμπα!
  Ή αλλιώς δουλειά και δουλεία για να είναι ενεργός, αλλιώς είναι ανενεργός, σα σβησμένο ηφαίστειο.
  Τα βουλευτάκια, ήθελα να ‘ξερα, είναι ενεργοί πολίτες;
  Αυτοί δεν ενεργούν ούτε επί πληρωμή, αλλά και όταν κάνουν εθελοντισμό (συνεντεύξεις κ.ά.) πάλι πληρώνονται…
  Αμ, θα πάρω καμιά βρεμένη σανίδα…

 3. Παράθεμα: Το πολίτευμα δεν προβλέπει κανέναν θεσμικό ρόλο για τον ενεργό πολίτη « Pestatora Blog

 4. Παράθεμα: Το πολίτευμα δεν προβλέπει κανέναν θεσμικό ρόλο για τον ενεργό πολίτη. Εκτός από αυτόν του φορολογούμενου « Τόνοι και Πνεύματα ….

 5. Ο/Η ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ λέει:

  Μην κατηγορείται τους πολιτικούς!! Ποτέ δεν πρέπει να κατηγορείς ανθρώπους που πράττουν σωστά και ολοκληρωμένα τη «δουλειά» τους…
  Αυτή είναι η δουλειά τους και όντως την κάνουν πολύ καλά! Εξυπηρετούν άριστα τα μεμονωμένα συμφέροντα!
  Το κακό είναι, ότι και μεις το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε. Μεμονωμένα συμφέροντα προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε… τα δικά μας! Το κάκιστο είναι, ότι το κάνει ο καθένας μόνος του! Αν πράγματι είχαμε συνειδητοποιήσει, ότι τα πραγματικά «μεμονωμένα» συμφέροντα του καθενός, είναι προς κοινό όφελος όλων, θα ήμασταν άλλοι, καλύτεροι, και «Εκείνοι» απλά δεν θα υπήρχαν… Δεν θα υπήρχαν, διότι δεν θα είχαν αντικείμενο!!!
  Ο μηχανικός προσφέρει, ο ιατρός προσφέρει, ο τραγουδοποιός προσφέρει…
  Ο πολιτικός τι προσφέρει;

  Κάποτε ο Ξυλούρης, είχε τραγουδήσει: …αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς…

  Δυστυχώς φίλοι μου, ο ύπνος είναι πολύ βαθύς…

 6. Παράθεμα: Τό πολίτευμα δὲν προβλέπει κανέναν θεσμικό ῥόλο γιά τόν ἐνεργό πολίτη. Ἐκτός ἀπό αὐτόν τοῦ φορολογουμένου! « Φιλονόη καὶ φίλοι…R

 7. Ο/Η Maro λέει:

  !!!!!!!!

 8. Παράθεμα: Τό πολίτευμα δὲν προβλέπει κανέναν θεσμικό ῥόλο γιά τόν ἐνεργό πολίτη. Ἐκτός ἀπό αὐτόν τοῦ φορολογουμένου! » Φιλονόη καὶ φίλοι...

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.