Με έναν μυστήριο τρόπο παντού και πάντα, το δημόσιο χρέος συνδέεται πάντα με τις τράπεζες (ολες οι τράπεζες είναι ιδιωτικές).
Με τον ίδιο μυστήριο τρόπο για την παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, το έχουν πάλι οι τράπεζες ως δημιουργοί της κρίσης.
Με το ξέσπασμα της κρίσης, σε όλες τις χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που δαπανήθηκε, από το κάθε δημόσιο, για την αντιμετώπισή της κρίσης, που πήγε; Στην δημιουργία ανάπτυξης; Στα προγράμματα στήριξης ανέργων; Στα επιδόματα των φτωχών; Οχι. Στις τράπεζες πήγε.
Τι σόϊ τράπεζες είναι αυτές πατριώτες; Και γιατί παντού, το κάθε δημόσιο, τις αντιμετωπίζει έτσι χαριστικά; Αν είναι να δαπανούμε τόσα λεφτά για τις τράπεζες, γιατί να τις έχουμε να είναι ιδιωτικές; Και τι τις θέλουμε τόσες τράπεζες; Δεν μας φτάνει μία ανά χώρα να εκδίδει και το νόμισμα;
Οι τράπεζες τελικά είναι τα αφεντικά σε κάθε χώρα και σε κάθε δημόσιο.
Κι όχι δημοκρατία δεν έχουμε, ούτε απέξω δεν περάσαμε.
Και “τραπεζική ολιγαρχία” να ονομάσουμε το πολίτευμά μας, πάλι ευγενικοί θα είμαστε. Είναι ακόμη χειρότερο το πράμα.
Θραξ Αναρμόδιος
Όχι, δεν είναι οι τράπεζες τα αφεντικά. Τα αφεντικά έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες (και σαν μέτοχοι, και σαν καταθέτες). Οι τράπεζες είναι υπηρέτες και διεκπεραιωτές των αφεντικών. Κουμάντο, πχ. στην Γερμανία κάνει η Ζήμενς και η Κρουπ και 5-6 άλλοι (οι μέτοχοί τους) και η κάθε Ντόϋτσε Μπανκ είναι εργαλείο τους, βιτρίνα τους, εμπροσθοφυλακή τους κλπ. Ο ιδρυτής της Ντόϋτσε Μπανκ ήταν κάποιος Ζήμενς, ανηψιός του κανονικού. Η δέ κεντρική τράπεζα είναι απλά ο κεντρικός θησαυροφύλακας που βεβαιώνει ότι οι Τράπεζες δεν έχουν κρυφά τεφτέρια, και το νόμισμα δεν είναι κάλπικο.
Έχουμε μπει σε φάση που είναι εύκολο να βρίζεις τις τράπεζες. Και βολεύει τα αφεντικά, τους πλούσιους θείους. Αν μάλιστα βάλεις και ονόματα συγκεκριμένης θρησκείας γίνεται κούκλα ο αποδοπομπαίος τράγος (και έχει γίνει δεκάδες φορές στην Ευρώπη).
Πάρε παράδειγμα παρακαλώ την Ελλάδα. Μία τράπεζα ιδιωτική έκανε κουμάντο, μέχρι το 90-93 αλλά δεν ξέρω λεπτομέρεις για αυτήν. Τώρα κάνει άλλη «κουμάντο». Εσύ και εγώ βλέπουμε τράπεζα, αυτός όμως τα λεφτά του είναι σε πετρέλαια, πλοία, ακίνητα κλπ. Η τράπεζα είναι βιτρίνα και καλός μοχλός πίεσης, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Θυμίσου παλιότερα τον Ανδρεάδη. Είχε την Εμπορική. Αλλά είχε λιπάσματα, ναυπηγεία, και ένα σωρό άλλα που πρέπει να ψάξω…
Τώρα στο αίτημα για μία τράπεζα. Αυτό θέλουν οι περισσότερες ιδιωτικές, να εξαγοραστούν από την Εθνική (και να κρατήσουν αυτοί την διοίκηση) αλλά είναι πολλοί και δεν βγαίνει…
Παράθεμα: Το δημόσιο χρέος συνδέεται πάντα με τις τράπεζες (ολες οι τράπεζες είναι ιδιωτικές) | αἰέν ἀριστεύειν