Το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο κρατικό μυστικό. Οι πολίτες δεν πρέπει να ρωτάνε για το χρέος, μόνο να πληρώνουν


Το δημόσιο χρέος είναι, κατά τα φαινόμενα, κρατικό μυστικό. Δηλαδή καλούμεθα να πληρώσουμε οι έλληνες πολίτες, και μάλιστα με τον πιο δυσβάστακτο τρόπο, για κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα. Κυρίως το ύψος του χρέους γνωρίζουμε, αλλά και γι’ αυτό δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι. Σαν να πήγαμε σε ταβέρνα, φάγαμε (που λέει ο λόγος) ήπιαμε και στο τέλος έρχεται ο ταβερνιάρης να πληρωθεί, χωρίς να μας φέρει λογαριασμό. Ξέρω, ούτε στις ταβέρνες γίνονται αυτά τα πράγματα. Οι ταβέρνες είναι σοβαρά μαγαζιά. Γίνονται όμως από το ελληνικό δημόσιο. Που λέει στους πελάτες-πολίτες-υπηκόους του, «ολοι μαζί τα φάγαμε» και τώρα πληρώστε τη ζημιά. Και χωρίς λογαριασμό μάλιστα.

Να σας πω ότι δεν μου φαίνεται αυτή η μυστικότητα ύποπτη, ψέμματα θα σας πω πατριώτες. Μου παραφαίνεται ύποπτη.

Το γιατί το δημόσιο χρέος όμως είναι μυστικό, είναι και αυτό μυστικό. Αλλά ίσως είμαστε τυχεροί και μάθουμε πέντε πράματα παραπάνω γι’ αυτό το τεράστιο ποσό που κληθήκαμε να πληρώσουμε και που μας στοίχισε και την εθνική μας κυριαρχία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, μια ομάδα «οικονομολόγων, συνδικαλιστών και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό», έχουν συστήσει μια πρωτοβουλία που ζητάει από το ελληνικό δημόσιο να ανοίξει τα κιτάπια του και τα τεφτέρια του, και να δούμε κι εμείς τι φάγαμε τελικά. Γιατί το φάγαμε, ποιος το ‘φαγε, από ποιον σερβιτόρο το παραγγείλαμε, πότε το παραγγείλαμε, και άλλα τέτοια ταβερνιάρικα μυστικά κι απόρρητα.

Ιδέα δεν έχω από οικονομικά αλλά το πρώτο πράμα που ζήτησα σαν ιστολόγος και σχολιαστής είναι ο λογαριασμός. Εδώ και μήνες. Να πληρώσουμε, ναι, αλλά τι ζημιά κάναμε; Δώστε μας έναν λογαριασμό κι εσείς δημογερόντοι μου.

Δεν ακούστηκε τίποτε. Ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που θά πρεπε γμ το στανιό μου, θα πρεπε), ούτε από κάποιον άλλο φορέα. Ούτε από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μας έστειλε ευχές προχτές. Ούτε από τον κ. Κακλαμάνη Απόστολο τότε με κείνο το επεισόδιο, ούτε και από τον κ. Χατζηδάκη τις προάλλες. Να πει κάποιος: «δώστε τους ρε παιδιά τον λογαριασμό τουλάχιστον, θα μας φάνε ζωντανούς. Τους ξεπουπουλίσαμε που τους ξεπουπουλίσαμε…». Τίποτε. Κανείς. Μόνο οι κκ. Λαπαβίτσας, Καζάκης και κάποιοι άλλοι.

Για να δούμε τώρα. Θα μάθουμε κάτι αυτή τη φορά…

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα, Οικονομία and tagged , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο κρατικό μυστικό. Οι πολίτες δεν πρέπει να ρωτάνε για το χρέος, μόνο να πληρώνουν

  1. Ο/Η Κλεισθένης λέει:

    Ο τρόπος που λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει καταγγελθεί από πολλούς. Ο λαός είναι πάντοτε απών στη λήψη των αποφάσεων. Εκτός απ’ το θέμα του χρέους που σωστά επισημαίνεις φίλε Θράκα υπάρχουν και άλλες εξίσου σοβαρές υποψίες πχ τι κάνουν και τι συμφωνούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική μας πολιτική γίνεται πάντοτε «εν κρυπτώ».

  2. Ο/Η Νικος Μπεχρακης λέει:

    Καλημέρα και καλή χρονιά έστω και υπό αυτές τις συνθήκες , γιατί όλοι εχουμε διακίωμα στο όνειρο.
    Μια μόνο επισήμανση.
    Θα πρέπει πρώτα να ορίσει κανείς τί είναι χρέος. Περιλαμβάνει τίς δανειακές εγγυήσεις τού Δημοσίου έναντι φορέων του ;Περιλαμβάνει τα χρέη των ΔΕΚΟ ;
    Περιλαμβάνει τα χρέη των Τραπεζών και τού υπόλοιπου ιδιωτικού Τομέα;
    Η παγκοσμιοποίηση της ροής χρήματος – χρέους εγινε περίπλοκη δημιουργώντας αυθεντίες πού ελέγχουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή με μια μόνο φράση τους ……….
    Συμφωνώ πάντως οτι το 2011 θα είναι ετος των Εθνικών μας Θεμάτων.

  3. Ο/Η KnowDame λέει:

    Μυστικό κρατάνε και πως έκανε τα «μαγειρέματα» η κυβέρνηση Σημίτη με την Goldman Sachs. Πρόσφατα το Bloomeberg έκανε μήνυση στην ΕΚΤ γι’ αυτό το θέμα.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι από την μυστική αυτή συναλλαγή, η Eurostat ανακοίνωσε ότι προστέθηκαν 5,3 δις. ευρώ στο χρέος της χώρας και ο Τρισέ δικαιολόγησε την μυστικότητα με το γελοίο επιχείρημαι: «οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα δύο έγγραφα θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής»

    Τι θέλει να πει ο «ποιητής»; Μήπως είναι έμμεση ομολογία της ενοχής της κυβέρνησης Σημίτη;

    υγ. Δεν έχω ξανασχολιάσει στο μπλογκ σου, αν και έχω διαβάσει μερικά ποστ στο παλιό σου ιστολόγιο. Καλή Χρονιά με πολύ δύναμη και κουράγιο

    • Ο/Η anarmodios λέει:

      Καλώς ήρθες KnowDame

      Θραξ Αναρμόδιος

    • Ο/Η skeptiki λέει:

      Χρόνια Πολλά. Γιατί γελοίο καλέ το επιχείρημα? Μιά χαρά σοβαρή δήλωση είναι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την οικονομική πολιτική που ασκείται. Δεν είναι έμμεση ομολογία άμεση είναι.

  4. Ο/Η skeptiki λέει:

    Καλησπέρα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά… Αγαπητέ, πως να σου πούνε πόσα είναι τα χρωστούμενα, αφού μόλις σου είπανε ότι μαζί τα φάγαμε, μετριούνται τα άτιμα? Τι, ο Έλληνας είναι χουβαρντάς, σιγά μη μετρήσει πόσα κεφτεδάκια παραπάνω έφαγε ο άλλος…. Τι λεβέντης είναι, θα πληρώσει, τώρα που τον τίμησαν κι όλας τον είπαν και κοπρίτη (το πιό ελαφρύ κατά τη γνώμη μου, η ουσία είναι ότι τον λένε ανίκανο, γλύφτη και κορόιδο κι αυτός χαίρεται) μιά χαρά.
    Μόνο αυτό είναι κρατικό μυστικό? Και το ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο μυστικό είναι, ποτέ δεν απαντήθηκε, ούτε το πού πήγαν τα λεφτά απαντήθηκε, γενικώς η χώρα του μυστηρίου ήμαστε. Και κανείς δεν νοιάζεται να μάθει αγαπητέ, το πρόσεξες ότι τόσοι και τόσοι σοβαροί αναλυτές ούτε σκέφτηκαν να ρωτήσουν? Μήπως είναι από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να στηρίξουμε και να ελέγξουμε και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία τους? Γιατί ποτέ δεν κατάλαβα όταν κοινοί άνθρωποι μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα έρθει η καταστροφή πολλά χρόνια τώρα, ότι το σύστημα καταναλώνει χωρίς να παράγει, πως οι «έγκριτοι» σοβαροί κύριοι δεν σκέφτηκαν να μιλήσουν τον καιρό των παχειών αγελάδων και θυμήθηκαν να ψάξουν εκ των υστέρων… και ζητούν διαφάνεια επικαλούμενοι την «αριστερή» τους ιδιότητα… (είδα το site). Σόρρυ για την καχυποψία αλλά διαφάνεια από την ελληνική «αριστερά» και από τους περήφανους που ανήκουν σε «τομέα» δεν περιμένω. Και μόνο η αρχή της ανάρτησής τους
    » Η «Πρωτοβουλία των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών» αποτέλεσε μια πρώτη αντίδραση προοδευτικών και αριστερών επιστημόνων ενάντια στην υπαγωγή της Ελλάδας στον κοινωνικά καταστροφικό μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.»
    με βάζει σε υποψίες για τα συμφέροντα των «προοδευτικών αριστερών» που δεν θέλουν παραδοσιακά έλεγχο και σχέση κόστους απόδοσης στα πανεπιστήμια, και δεν μπορούν να ξεκολήσουν από τα κλισέ του «προοδευτικού αριστερού»
    Μπορεί να δηλώσει κάποιος σαν τίτλο το αξιοπρεπής πολίτης? η δεν τολμά γιατί αυτό το «αξιοπρέπεια» χάθηκε από τα τσιτάτα?

    • Ο/Η KnowDame λέει:

      @skeptiki

      Καλά κάνεις και είσαι σκεπτική, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η ομάδα αυτή δέχεται ύπουλες επιθέσεις ΚΑΙ από την καθεστωτική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ). Αυτό το λέω γιατί παρακολουθώ από την αρχή που δημιουργήθηκε το You Pay Your Crisis τις αναρτήσεις εκεί και είδα με τα ίδια μου τα μάτια να γίνονται λυσαλέες επιθέσεις κάτω από τη μέση σε πολλά από τα μέλη της Ομάδας. Οπότε, παρόλο που συμφωνώ με την καχυποψία σου (εγώ να δεις πόσο καχύποπτη είμαι με όλους), νομίζω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα χωρίς να το έχεις ψάξει ΚΑΘΟΛΟΥ το θέμα. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι από τις ελάχιστες ελπίδες μας να μάθουμε κάποιες αλήθειες. Κανένα κόμμα δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, όσο αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από ανθρωπάρια που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να απολαμβάνουν τα προνόμια που τους παρέχει η θέση τους και να έρθει το κόμμα τους στην εξουσία για να φάνε και αυτοί από τις «χορηγείες» των πραγματικών αφεντάδων (επειδή ρωτούσες πριν για το ποιοι κυβερνούν αυτό τον τόπο) δηλ. Μπόμπολα, Κόκκαλη, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίο, Αλαφούζο, κλπ κλπ

      Όσο για το:

      με βάζει σε υποψίες για τα συμφέροντα των “προοδευτικών αριστερών” που δεν θέλουν παραδοσιακά έλεγχο και σχέση κόστους απόδοσης στα πανεπιστήμια, και δεν μπορούν να ξεκολήσουν από τα κλισέ του “προοδευτικού αριστερού”

      Νομίζω ότι έχεις μπλέξει μερικά πράγματα. Κάποιοι από τους πιό δραστήριους από αυτούς δεν είναι καν καθηγητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, πχ. ο Λαπαβίτσας είναι καθηγητης σε αγγλικό πανεπιστήμιο, ο Καζάκης είναι οικονομολόγος-αναλυτής που αρθρογραφεί κυρίως στο Ποντίκι, ο Βατικιώτης επίσης οικονομολόγος και δημοσιογράφος. Κάποιοι από αυτούς είναι πράγματι καθηγητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά δεν θεωρώ λογικό να αποδίδεις την ευθύνη για τα χάλια των ελληνικών πανεπιστημίων σε μία χούφτα 10-20 καθηγητών. Η καταστροφή των πανεπιστημίων προήλθε από την κομματικοποίηση όλων των δομών τους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και από τον νεποτισμό και την διαφθορά που έλαβε χώρα και σε όλους τους άλλους σημαντικούς θεσμούς της μεταπολευτικής Ελλάδας. Γιατί να είναι υγιή τα πανεπιστήμια, όταν ακόμα και το σώμα των δικαστικών εκμαυλίστηκε; (αλήθεια ξέρεις πόσα δις φάγανε και αυτοί τα τελευταία χρόνια με το να βγάζουν δικαστικές αποφάσεις για να πάρουν αυτά τα λεφτά;)

      υγ. Μία ερώτηση, αν είσαι εσύ η σκεπτική που σχολιάζεις στον Άλκιμο. Μήπως ξέρεις τι έγινε και έκλεισε την πρόσβαση στο ιστολόγιο του (πλην προσκεκλημένων);

      • Ο/Η skeptiki λέει:

        Καλημέρα, όχι δεν ξέρω για τον Άλκιμο θα ήθελα να μάθω. Έχει ξανασυμβεί, και άνοιξε μετά αλλά δεν ξέρω γιατί πάλι.

        Και για το σχόλιο: Την συγκεκριμένη ομάδα δεν την ξέρω προσωπικά ούτε έχω τίποτα μαζί τους. Μακάρι να είναι έντιμη και σωστή. Δεν την κατηγορώ για κάτι συγκεκριμένο διότι δεν την ξέρω, πόσο μάλλον για την κατάντια των πανεπιστημίων, αλλά όταν ο πρώτος αυτοπροσδιορισμός μόλις ανοίξω το site τους είναι το τραγικό κλισέ «είμαστε προοδευτικοί και αριστεροί» με πιάνει ανατριχίλα.
        Γιατί -ωραίοι καθηγητές-, αν δεν έχουν καταλάβει ότι αυτά τα τσιτάτα και τα κλισέ βοήθησαν να φτάσουμε εδώ που ήμαστε (είμαι από αυτούς που θεωρώ τραγικότερη την ηθική και κοινωνική κρίση που σέρνει και επιδεινώνεται χρόνια τώρα από την πρόσφατη οικονομική) λύση ουσίας δεν πρόκειται να υπάρξει. Και λυπάμαι αλλά οι «προοδευτικοί» και «αριστεροί» της ελλάδας όσο είχε μάσα χρησιμοποιούσανε περιχαρείς τους τίτλους του «προοδευτικού» αλλά δεν βγαίνανε μπροστά να φωνάξουν για την κατρακύλα που τελικά εδώ θα οδηγούσε, ήταν θέμα χρόνου. Δεν φώναξαν για την ανυπαρξία δημοκρατίας, για την ανυπαρξία δικαιοσύνης, δικαστικής εξουσίας, για το έλλειμμα αξιοκρατίας τόσα χρόνια.
        Ακόμα και τώρα αυτοπροσδιορίζονται διχαστικά, διότι για να είναι αυτοί «προοδευτικοί» οι άλλοι είναι οπισθοδρομικοί, και επειδή είναι προοδευτικοί (τι όρος ) σκέφτηκαν ότι το μνημόνιο δεν είναι σωστό.
        KnowDame, το μνημόνιο είναι απαράδεκτο για όσους καταλαβαίνουν την έννοια αξιοπρέπεια. Τελεία. Φτάνει αυτό. Όλα τα άλλα είναι συνέπεια. Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με αυτή την απώλεια γίνεσαι και επίσημα δούλος, όλα τα άλλα έπονται. Αξιοπρέπεια χωρίς την δυνατότητα αυτοδιαχείρησης δεν υπάρχει.
        Και κάτι άλλο. Έχεις απόλυτα δίκαιο για το δικαστικό σύστημα, αν δεν ήταν τόσο τραγική η διαφθορά στο δικαστικό σώμα θα είχε και η κοινωνία κάποιες αντιστάσεις και κάπου να πιαστεί. Πως θα καταφέρουν αυτό το απίστευτα ξεπουλημένο και εξαρτημένο δικαστικό σώμα να βγάλει σοβαρή απόφαση?

  5. Παράθεμα: Το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο κρατικό μυστικό. Οι πολίτες δεν πρέπει να ρωτάνε για το χρέος, μόνο να πληρώνουν « Τόνοι και Πνεύματα &#

  6. Παράθεμα: Στείλτε email συμπαράστασης στην βουλευτή Σοφία Σακοράφα για την διεθνή επιτροπή ελέγχου του δημοσίου χρέους « www.olympia.gr

  7. Παράθεμα: Στείλτε email συμπαράστασης στην βουλευτή Σοφία Σακοράφα για την διεθνή επιτροπή ελέγχου του δημοσίου χρέους | αἰέν ἀριστεύειν

  8. Παράθεμα: Στείλτε email συμπαράστασης στην βουλευτή Σοφία Σακοράφα για την διεθνή επιτροπή ελέγχου του δημοσίου χρέους

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.