Συχνά πυκνά, διαβάζοντας κάποιος περαστικός μια ανάρτηση σαν και τις δικές μου, αναφωνεί: «καλά μας τα λες Αναρμόδιε, αλλά όλα αυτά είναι λόγια κι όνειρα. Τώρα τι κάνουμε;»
Ολοι έχουμε αρμοδιότητα στο να προτείνουμε «τι να κάνουμε». Εγώ, ειλικρινά, θα ήθελα να ακούσω από τον καθένα προτάσεις για το τι να κάνουμε. Διότι μπορεί κάποιος να έχει την φαεινώτερη ιδέα που κανένας μας δεν σκέφτηκε. Ετσι είναι η δημοκρατία, θέλει όλα τα μυαλά να δουλεύουν για το κοινό καλό. Οχι μόνο κάποιου «αρχηγού» (θεός φυλάξοι) και του επιτελείου του. Αλλά ούτε κι αυτό το γνωρίζουμε…Και φυσικά ούτε και το πιστεύουμε. Ακόμη τουλάχιστον.
Εξήγησα πολλές φορές στο παρελθόν ότι, και χωρίς να θέλω να κάνω τον Κοραή, πεποίθησή και γνώμη μου είναι πως σαν λαός δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τίποτε άλλο παρά μόνο να βγάλουμε τα νεύρα μας. Να τα σπάσουμε και να μας ρίξουν τις ξυλιές μας και να βάλουμε την ουρά κάτω από τα σκέλια. Εν ολίγοις δεν ξέρουμε όχι μόνο τι να ζητήσουμε να αλλάξει, αλλά δεν ξέρουμε παρά ελάχιστα πράγματα για μια σειρά από πολύ σοβαρά θέματα σχετικά με τους θεσμούς μας και την λειτουργία μας ως κοινωνία και πολίτευμα. Πχ τι είναι και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία, τι είναι χρήμα ποιος το κατέχει και πως το χειρίζεται, τι είναι πατρίδα και τι την συνιστά, τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, κλπ κλπ κλπ.
Για να κάνουμε «κάτι» θα πρέπει πρώτα
- να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε
- να έχουμε μια πλειοψηφική συναίνεση πάνω σ’ αυτό και
- να αποκτήσουμε πυρήνες αφοσιωμένους στην οργανωτική επιτυχία (διότι χωρίς οργάνωση όχι για πορεία, ούτε για καφέ δεν μπορείς να κατεβάσεις κόσμο).
Ετσι τα βλέπω εγώ. Η νύχτα ήταν μακριά, το σκοτάδι πυκνό και μόλις κάποιο φως πάει τώρα να σκάσει μύτη.
Δηλαδή είμαστε πολύ μακριά ακόμη από το «τι να κάνουμε». Τώρα είμαστε στο «τι να ξέρουμε».
Αν θέλει κάποιος από μένα, την δική μου απάντηση στην ερώτηση «τι να κάνουμε» να την πω: Να κάνουμε ΟΛΟΙ μπλογκ και να γράφουμε. Να γράφουμε όλη μέρα. Για την δημοκρατία και την παλινόρθωσή της. Για τον τρόπο που ο κοινοβουλευτισμός μας κλέβει την εξουσία που μας ανήκει. Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για την διαφθορά. Για την πολυνομία. Για τα ΜΜΕ. Για χίλια δυο. Να γράφουμε, να μιλάμε με όλους, να διαφωτίζουμε.
Και μέσα από αυτό το-πως-να-το-πω «κίνημα», θα προκύψει και η οργάνωση και οι αρχηγοί και το «σχέδιο». Αλλά αυτό ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ. Πόσο θα πάρει; Ακριβώς δεν ξέρω να πω. Αλλά γνωρίζω ότι σε περιόδους σαν την δική μας «η ιστορία πατάει γκάζι», επιταχύνει. Οι συνειδήσεις αλλάζουν γρήγορα. Οι ζυμώσεις γίνονται ταχύτατα. Και μέσα σε μικρούς χρόνους έχουμε απίστευτες ποιοτικές αλλαγές. Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη, είμαστε ως κοινωνία ένα βήμα πριν μια προ-επαναστατική φάση.
Είμαστε όμως ΕΝΤΕΛΩΣ απροετοίμαστοι για να «κάνουμε κάτι». Αν το επιχειρήσουμε το πιθανώτερο είναι ότι θα έχουμε πενιχρά αποτελέσματα.
Αφύπνιση, επιμόρφωση, διαφωτισμός.
Θραξ Αναρμόδιος
Χαίρε Θραξ,
Αν και ‘αναρμόδιος’, σωστά τα λες! Πέστα τεράστιε!
Διότι πριν από την επαναστατική φάση, χρειάζεται μία γνωσιολογική επανάσταση. Δηλαδή, όπως ακριβώς το λες: «αφύπνιση, επιμόρφωση, διαφωτισμός».
Και η επαναστατική διαδήλωση θα είναι εκείνη η μία, η μόνη σωστή διαδήλωση. Θα είναι η διαδήλωση με μοναδικό αίτημα την ιδιοκτησία του πολιτικού συστήματος της Ελλάδος από τον ελληνικό λαό (ουσιαστικά τα 20 εκατομμύρια των Ελλήνων —φυσικά δεν μιλάμε γιά όλους τους… ελληνόφωνους— ανά τον πλανήτη).
Με νομικά νόμιμη σύνταξη του ελληνικού λαού σε δήμο. Διότι η δημοκρατία δεν έχει απίθετα και: δημοκρατία = κλήρωση.
Κάθε άλλη διαδήλωση είναι χάσιμο χρόνου. Εκτός αν ο σκοπός, όπως ακριβώς το λες, δεν «είναι τίποτε άλλο παρά μόνο να βγάλουμε τα νεύρα μας. Να τα σπάσουμε και να μας ρίξουν τις ξυλιές μας και να βάλουμε την ουρά κάτω από τα σκέλια.»
Νίκος
Μακάρι να ‘ναι έτσι τελικά…
Φοβάμαι πως είναι χειρότερα… Νομίζω, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να πάψουμε να περιμένουμε σωτήρες! Σωτήρες και ήρωες, τέλος!!! Πρέπει να κατανοήσουμε τις ευθύνες μας! Να μάθουμε να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά! Να διαγράψουμε το εγώ, το για μένα και να υιοθετήσουμε το εμείς, για εμάς! Στεναχωριέμαι αφάνταστα, όταν «διαβάζω» στα βλέμματα ορισμένων φίλων και γνωστών τη «λέξη» ΓΡΑΦΙΚΟΣ. Γραφικός, γιατί προσπαθώ να τους παραθέσω την αλήθεια. Αλήθεια αντικειμενική, με παραδείγματα, πηγές και διασταυρώσεις. Κι όμως… Ούτε τη μασημένη μπουκιά δεν καταπίνουν…
Φίλε θράκα να συμπληρώσω σαυτά που πολύ σωστά αναφέρει την άποψή μου στο τι πρέπει να ξέρουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στη στοχοποίηση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων από την εξουσία και τα ΜΜΕ σαν υπεύθυνοι για την κρίση που βιώνουμε. Συνήθως αυτά που προβάλουν είναι για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τους πραγματικούς υπεύθυνους που είναι όλα τα πολιτικά κόμματα μαζί με τα λαμόγια που συνδιαχειρίσθηκαν τον τόπο μας. Στόχος τους είναι ο εθνικός διχασμός για να παραμείνουν αυτοί στο απυρόβλητο.
Για το τι πρέπει να κάνουμε να προσθέσω και γω την άποψη για την Επιλογή των Ελληνικών Προϊόντων. Μια προσπάθεια που προβάλω και από το blog μου και από τα σχόλια που κάνω καιρό τώρα. Οι διεφθαρμένες εξουσίες πέραν των άλλων άνοιξαν τις πόρτες στις πολυεθνικές για να συρρικνώσουν την ελληνική παραγωγή και να καταλάβουν την αγορά. Η καταναλωτική επιλογή που προβάλω έρχεται σε άμεση ρήξη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών που τα τελευταία χρόνια λυμαίνονται τον τόπο. Είναι μια πρόταση που ενισχύει την συλλογικότητα του έλληνα βοηθώντας κατ αρχήν τον έλληνα εργαζόμενο για να διατηρήσει την δουλεία του, βοήθα στο να σταματήσει από την χώρα η διαρροή χρήματος προς τις πολυεθνικές και τέλος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί η ελληνική παραγωγή ζωντανή με προοπτική ανάπτυξης, που θα έχει ευεργετικές προοπτικές για όλους.
Καλή χρονιά θράκα και …κάλο βόλι.
Dyer
καλή χρονιά και μη σταματήσεις ποτέ να μιλάς και να γράφεις για τα ελληνικά προϊόντα.
Νάσαι καλά.
Θραξ Αναρμόδιος
Συμφωνώ και επαυξάνω
Θα ήθελα να τονίσω όμως και την προσοχή μας όσον αφορά το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα. Αυτό το βάρος πρέπει να φύγει άμεσα από τους ώμους μας.
Απο όσο γνωρίζω η δανειακή σύμβαση ΔΕΝ έχει εγκριθεί ακόμη από την Βουλή (το βρήκα εδώ: http://ankostis.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html). Οι σχετικοί νόμοι και άρθρα είναι Ν.3845 άρθρο 1 παρ. 4 και Ν.3847 άρθρο μόνο παρ. 9 που μπορείτε να τους βρείτε στο website του Εθνικού Τυπογραφείου. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά μου φαίνεται ότι ισχύει το γεγονός ότι η δανειακή σύμβαση πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Η υπογραφή του Υπ. Οικονομικών δεν αρκεί (αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα επ’ αυτού παρακαλώ να μας ενημερώσει). Και δεν πρέπει να περάσει με κανέναν τρόπο.
Σε διαφορετική περίπτωση, την επόμενη ημέρα (είτε αυτή μας βρει με άμεση δημοκρατία ή με οτιδήποτε άλλο) θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολότερη κατάσταση στην οποία θα εμπλέκονται και άλλες χώρες, πιθανότατα το διεθνές δίκαιο κλπ. Δεν θα έχουμε δηλαδή να κάνουμε μόνο με τα του οίκου μας.
Όσον αφορά το τι να κάνουμε θα συμφωνήσω με τον αναρμόδιο και θα προσθέσω:
– Να ενημερώνουμε όσο μπορούμε και εκτός διαδικτύου (σε παρέες, καφενεία κλπ). Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και που νομίζουν ότι η δημοκρατία εξαντλείται στο να τους καλούν μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίζουν.
– Ψάξτε στο διαδίκτυο για Μνημόνιο και gopetition (είναι σαν την συλλογή υπογραφών). Διαβάστε τα όλα και αν συμφωνείτε υπογράψτε τα.
– Ψάξτε πως μπορείτε να κινηθείτε νομικά κατά του Μνημονίου αφού αυτό είναι το μόνο μέσο που μας δίνει το τρέχον σύστημα. Υπάρχει μια μήνυση του κ. Αντωνίου από την Χαλκίδα περί εσχάτης προδοσίας. Υπάρχει τρόπος να συμμετέχετε (σαν ομαδική αγωγή) ή να κάνετε την δική σας μήνυση.
Δεν έχει σημασία αν τα petitions ή οι μηνύσεις θα δικαιωθούν τελικά. Ο σκοπός είναι:
1) να μαζευτεί μια φωνή πολιτών που να δηλώνει την διαφωνία (αν σε έχουν μηνύσει 5.000.000 πολίτες δεν μπορείς να λες ότι το κάνεις για το καλό της χώρας).
2) να έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες που μας δίνει το σύστημα, ώστε να έχουμε τουλάχιστον προσπαθήσει.
Σύνταγμα Άρθρο 120 παρ 4: «H τήρηση τoυ Συντάγματoς επαφίεται στoν πατριωτισμό των Eλλήνων, πoυ δικαιoύνται και ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να αντιστέκoνται με κάθε μέσo εναντίoν oπoιoυδήπoτε επιχειρεί να τo καταλύσει με τη βία.»
Ας ελπίσουμε ο πατριωτισμός των Ελλήνων να είναι ακόμη αρκετός.
Υ.Γ. Συγγνώμη αν κούρασα και ευχαριστώ για την φιλοξενία. Καλή χρονιά να έχουμε. Θα είναι δύσκολη αλλά ας ελπίσουμε να μας βγει σε καλό.
Παράθεμα: Τι να κάνουμε ή τι να ξέρουμε; | αἰέν ἀριστεύειν
Παράθεμα: Η δημοκρατία δεν είναι τζάμπα. Αλλά κοστίζει λιγώτερο από την Ολιχαρχία του κοινοβουλευτισμού « www.olympia.gr
Παράθεμα: Η δημοκρατία δεν είναι τζάμπα. Αλλά κοστίζει λιγώτερο από την Ολιγαρχία του κοινοβουλευτισμού | αἰέν ἀριστεύειν