Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές….
και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».

Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.

Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:

Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.

Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).

Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.

Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ”έσωσε” τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.

«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

«ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ» Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα

Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν!

Το είδα στον Θαλαμοφύλακα

Δείτε επίσης «Τα χρέη των κρατών και άλλα παραμύθια» επίσης στον Θαλαμοφύλακα

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα, Οικονομία, Τράπεζες and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει

  1. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

    Η τελευταία παράγραφος έχει πολύ ενδιαφέρον, «Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι»» κ.λπ.

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      Γι αυτό έγραφα εγώ πριν μήνες, χωρίς καμμία ιδιαίτερη οικονομική εξειδίκευση, ότι πλούσιος και φτωχός δεν γίνεται να πληρώσουν ρεφενέ στο ίδιο τραπέζι.
      Όταν πριν 10 χρόνια κάποιοι ήταν σκεπτικιστές απέναντι στο ευρώ όλοι τους έβριζαν.
      Όταν στην πορεία αυτά τα χρόνια είδαμε την κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης (και την κατρακύλα των μισθών) όλα τα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια μας βγάζαν φαντασιόπληκτους και εκθείαζαν την πολιτική των τραπεζών λες και οι τράπεζες δίνουν άφθονο και άτοκο χρήμα.
      Τώρα που φτάσαμε στο απροχώρητο όσοι φωνάζουμε να βγούμε από το ευρώ και να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ λυτοί και δεμένοι συστεμικοί εξακολουθούν να τρομοκρατούν τον κόσμο ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει κόλαση.

      Τώρα που βγαίνουν στην φόρα δημοσιεύματα σαν αυτό όλο και περισσότερος κόσμος βλέπει την αλήθεια.
      Ότι το ευρώ και κάθε «ισχυρό νόμισμα» εξυπηρετεί ΚΑΙ ΜΟΝΟ τον καζινοκαπιταλισμό και όχι την ευημερία των πολιτών.
      Ότι όλη η ιστορία που ξεκίνησε από τα στεγαστικά στην Αμερική πήρε παραμάζωμα όλους με σκοπό να προστατευτούν οι τράπεζες (too big to fail)
      ασχέτως αν το πρόβλημα το χε ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος τομέας.
      Ότι η ΕΕ αδιαφορεί παντελώς για τις «μικρές» οικονομίες αρκεί να τις έχει δεσμευμένες στο ισχυρό νόμισμα ώστε να κάνει πολιτική και μπίζνες με αυτό και να κονομάνε οι λίγοι εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών.
      Ότι πλούσιοι και φτωχοί δεν μπορούν να λειτουργούν κάτω από το ίδιο νόμισμα.
      Ότι κυριότερο όπλο μικρών οικονομιών είναι το εθνικό νόμισμα και οι εξαγωγές.Όταν αφαιρέσεις το πρώτο είναι θέμα χρόνου να καταστρέψεις και το δεύτερο δημιουργώντας αλυσίδα καταστροφικών εθνικών ελλειμάτων και χρεών (τα οποία μετά η ΕΕ εκμεταλεύεται για να σε ελέγξει).
      Ότι το »κινδυνεύουν οι καταθέσεις πολιτών» είναι ένα παραμύθι του οικονομικού συστήματος για να τρομάζει και να δημιουργεί εντυπώσεις.Στην πραγματικότητα ένα εθνικό κράτος ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ προστατεύει την περιουσία των πολιτών του ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ.Εάν ο πολίτης χάσει ένα μικρό ποσοστό της περιουσίας του τότε αυτό πρέπει να είναι δικιά του απόφαση και μόνο ένα ΜΙΚΡΟ ΚΛΑΣΜΑ μπροστά σε αυτά που θα χάσουν όσοι ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ εναντίον των συμφερόντων του.
      Ότι οι ηγέτες μιας χώρας είτε από ευθύνη είτε από φόβο ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ και ποτέ δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένες δυνάμεις, πολλώ δε μάλλον χρησιμοποιώντας προπαγάνδα και τακτικές ψεύδους και πανικού προς όφελος των ιδιοτελών συμφερόντων.

      Το χω πει και το ξαναλέω.
      Τίποτα από όσα γίνεται εν καιρώ ΓΑΠ δεν αποσκοπεί στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη (Θράκα τα λέω ευγενικά…βλέπεις;;).
      Τίποτα από όσα «επιτάσσει» η τρόικα δεν αποσκοπεί στην ευημερία ή »διόρθωση» της Ελληνικής οικονομίας.
      Είναι τα ίδια πάντα παιχνίδια των διεθνών τοκογλύφων και τραπεζιτών που παρασιτούν εις βάρος κοινωνιών και εγγράφουν ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΥΠΟΘΗΚΕΣ όπου βρίσκουν «πρόθυμες» κυβερνήσεις και Ευκαιριακούς.

      It’s only money after all…not real wealth.

      Real wealth is what they are after from time immemorial.

      Και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

      Ας ξυπνήσουμε.

  2. Ο/Η kiki λέει:

    Εχω ακουσει τον εξαψαλμο για το καταραμενο ευρω, εχω ακουσει τον εξαψαλμο για την καταραμενη Ολυμπιαδα, με εχουν αποκαλεσει αριστερο τουβλο, βοδι αναχρονιστικο που τα εβαλα με το Χρηματηστηριο,βλεπετε δεν τα καταλαβαινα ολα αυτα και ειμουν επιφυλακτικη, λογω ελλειψης ενημερωσης, και λιγων γνωσεων περι τα οικονομικα.
    Αλλα Τσιλι, τωρα τι κανουμε.Τραβαει μακρια ο χρονος.Περναει και τα πραγματα χειροτερευουν.
    Ολο περιμενουμε , να τωρα μιλησε ο Σαμαρας, τωρα η Παπαρηγα, και εμεις ακαρτερει και ακαρτερει.
    Ολο κατι θα αλλαξει, παντα στο χειροτερο παμε, και οι υπομονες τελειωνουν.Αυτους ολους τους μαθαμε πια.Ανευροι, συστημικοι, αχρηστοι, ολοι μαζι.Εμεις τι κανουμε.παραμενουμε ανοργανωτοι ,γραφουμε, τα εχουμε καταλαβει ολα, δεν χρειαζονται πλεον ερμηνειες, θελει ετσι μια γενικη εξεγερση,ολοι μαζι να τους φυγουμε, εχουν χασει το παιχνιδι και ομως ειναι ακομα εδω, και καθε μερα κατι ψελλιζουν, υπερ του μνημονιου,κατα του μνημονιου, αι σιχτιρ πια.

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

      Ιδεολογικό κλεφτοπόλεμο κάνουμε και περιμένουμε να σκάσει ο κόσμος από την πίεση και να χουμε ρήξη.
      Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε και δεν ξέρω αν τελικά αυτό θέλουν για να μπει η χώρα και επίσημα υπό ξένη κατοχή.

      Όσο φωνές σαν του Δελαστίκ μιλάνε φωναχτά, τα είπε η εκκλησία, τα είπε η Σακοράφα και η Κανέλη μέσα στη Βουλή, ένας εισαγγελέας εφετών κάλεσε σε απολογία με κατηγορίες για εσχάτη προδοσία…όλα αυτά μπορεί να ναι τίποτε μπορεί να ναι και κάτι αλλά όσο τραινάρουν όλα αυτά τόσο περισσότερος κόσμος μαθαίνει την αλήθεια.

      Τι να κάνουμε…
      Έχουμε πολλούς μλκς και πολλούς ηλίθιους και βολεμένους σαν χώρα.
      Δεν μπορείς να τους αλλάξεις.
      Περιμένεις απλά να καταλάβουν ότι 1+1 κάνει 2.

      Υπομονή και μπλογκινγκ.

  3. Ο/Η Ο Ιθαγενής λέει:

    Απλά χρειαζόμαστε κάτι που δεν έχουμε: πατριωτισμό.

    Δεν υπάρχει πατριωτισμός.
    Υπάρχει μια κοινωνία είτε βολεμένη είτε τρομοκρατημένη που δεν έχει αρχίσει καν να βράζει ακόμα.
    Πατριωτισμό έχουν οι Ισλανδοί (Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει του Δελαστικ, ας το διαβάσει κάποιος).
    Εμείς έχουμε παιδιά που είτε μας έβαλαν στο μνημόνιο είτε δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις του.
    Εδώ και καιρό μερικοί το φωνάζουμε: ας κάνει η χώρα στάση πληρωμών ας γυρίσει στη δραχμή; Τι θα γίνει; θα κλείσουν ορισμένα “μαγαζιά” (τράπεζες και ΜΜΕ) αλλά σε 3 – 4 χρόνια θα ορθοποδήσουμε.
    Εμείς επιλέξαμε να ανακυκλώνουμε το χρέος μας για τα επόμενα 15 χρόνια.
    Μόνο ηλίθιοι πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές με 12% επιτόκιο.
    Μόνο διάνοιες μπορούν να ψηφίζουν αναξιόπιστους προϋπολογισμούς για λόγους πειθαρχίας ή να δέχονται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενυπόθηκο χρήμα του μνημονίου με το Αγγλικό δίκαιο να το διέπει.
    (μέχρι και ο ΔΣΑ έχει βγάλει ανακοίνωση…)
    Πατριωτισμός; Ποιος πατριωτισμός;
    Εδώ η χώρα ασχολείται με υποβρύχια με παιδικές ασθένειες ή με ποιος είναι ντιντής ή όχι, σε ποια καρέκλα θα τοποθετήσει την επώνυμη έδρα του η κάθε προσωπικότητα.
    Δεν γίνεται πατριωτισμός με ξένους λουφέδες. Δεν είσαι πατριώτης αλλά μισθοφόρος

    Πατριώτης πχ είναι όποιος από τους 300 πει:

    -άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο και τις υποχρεώσεις του
    -μήνυση στη Γερμανία για τα κατοχικά δάνεια
    -μήνυση στη SIEMENS

    …τα έχουμε πει πολλές φορές και μόνο όταν αρχίσουν να πέφτουν σφαλιάρες και γιαούρτια ίσως για κάποιους η ανάγκη της επιβίωσης (πολιτικής και των κεκτημένων) τους κάνει πατριώτες

  4. Ο/Η kiki λέει:

    @ Ιθαγενη,
    ετσι ειναι, ενας ολοκληρος λαος αποβλακωμενος, τρομοκρατημενος, απο ποιους παναθεμαμε, απο τους γελοιους των ΜΜΕ, της τηλεορασης ειδικα, καποιοι λιγοι στις εφημεριδες να αντιστεκονται, ενας απο αυτους ο Δελαστικ, και ο κοσμακης να μενει αφωνος απο τον τρομο που σπερνουν οι λοιποι «εγκυροι» της τηλεορασης.
    Πρωτα πρεπει να κτυπηθει η προπαγανδα, ξεφωνητο, βρισιμο, τηλεφωνηματα, διαμαρτυριας, κραξιμο, σε ολα τα ηλεκτρονικα μεσα.
    Και μετα κραξιμο αυτων των κυνικων, που χωρις ντροπη χωρις αιδω, ανακοινωνουν ,απολυσεις, μειωσεις, αυξησεις, αδιαφοροι αν αυτο αναφερεται σε ανθρωπους, δεν ειμαστε μονο νουμερα.
    Ναι πατριωτισμο, θελουμε, αγαπη για την χωρα και τους συμπολιτες μας, και αγωνα διαφωτισης, αγωνα ανατροπης, εξω απο το μνημονιο τωρα, τα κομματα δεν μας εκπροσωπουν πια, μειναν πισω και τρωγονται μεταξυ τους, ως συνηθως, χαμπαρι δεν εχουν παρει για τις ανυσηχιες μας, τους φοβους ,και την οργη μας.
    Αυτο που ειπα, οτι ποιος μας οδηγει στην βιαιη εκρηξη, και τι θα ωφεληθει?
    ειναι γιατι αμα ακους τους δωσιλογους, ορα ΓΑΠ, τους επικυριαρχους, ορα Στρος, και Τομσεν, κλπ να λενε οτι θαταν στους δρομους, αυτο με προβληματιζει, μου φερνει προς παρακινηση,,οχι οτι εχω αντιρηση προς τις διαδηλωσεις αντιθετως,μεσα ειμαι, αλλα τι στην ευχη θελουν στο βαθος.
    Ειναι να την κανει ο ΓΑΠ, και να μας αφησει να σφαζομαστε, ειναι να μας ξεπουλησει στα εθνικα μεσα στην αναμπουμπουλα, τελειως ομως,ειναι να γλυτωσουν τα κερδη τους,γιατι ποιος θα αχοληθει με δαυτους την ωρα της συγκρουσης, τι?

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.