Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα «ρέστα» του.


Τι είναι το πολιτικό σύστημα καταρχήν; Βασικά είναι η κυβέρνηση και οι βουλευτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και μετά είναι τα κόμματα και οι μεγάλες οργανώσεις τους, καθώς και τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία των εργαζομένων, τα οποία είναι φυσικά σχεδόν πλήρως ελεγχόμενα από τα κόμματα. Από κοντά τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν όλο αυτό το σύμπλεγμα. Υπάρχει κι ένας δεύτερος πιο ευρύς κύκλος, αλλά ας τον αφήσουμε για την ώρα ήσυχο.

Δηλαδή το σύστημα έχει έναν «κεντρικό πίνακα ελέγχου», σαν τον πίνακα με τις ασφάλειες στο σπίτι μας. Και οι ασφάλειες σε αυτόν τον πίνακα ελέγχου είναι κυρίως τα κόμματα.

Τι θα μπορούσε να είναι η διάσωση του συστήματος; Καλά αυτό είναι εύκολο. Διάσωση του συστήματος θα είχαμε αν παρόλη την τωρινή λαϊκή κατακραυγή και το χάλι, κατάφερνε το σύστημα να βγει διατηρώντας τον κομματικό έλεγχο στο πολίτευμα, την πολιτική, την κοινωνία, τα συνδικάτα, τους δήμους, τα μέσα ενημέρωσης και τα παρόμοια. Διάσωση του συστήματος είναι να μην χάσει τον τωρινό έλεγχο που έχει.

Ποια είναι η απειλή για το πολιτικό σύστημα σήμερα; Η απειλή είναι να χάσει τον έλεγχο. Τον έλεγχο της κατάστασης πολιτικά και κοινωνικά. Η «ατζέντα» των θεμάτων να μην καθορίζεται από το σύστημα και οι πρωτοβουλίες να μην ανήκουν στο σύστημα. Ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα κόμματα και έχει φύγει μακριά από τις κομματικές στάνες. Η μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές αυτό έδειξε. Ο λαός επίσης δείχνει να μην εμπιστεύεται καθόλου τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών του οργανώσεων. Και όσο για τα μέσα ενημέρωσης, οι μεν εφημερίδες αργοπεθαίνουν, τα δε κανάλια συντηρούνται με τεχνητές αναπνοές. Ασε που ο μέσος τηλεθεατής όταν δεν οργίζεται με τα δελτία ειδήσεων, απλώς τα περιγελάει. Δηλαδή τα παραδοσιακά μέσα ελέγχου και χειραγώγησης του λαού από το σύστημα, δεν είναι πια καθόλου αποτελεσματικά. Το σύστημα χάνει λάδια. Και θέλει ρεκτιφιέ.

Ο λαός είναι θυμωμένος. Είναι θυμωμένος διότι ακούει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Κυβέρνησης, τους επικεφαλής των κομμάτων, τον ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης, τον πρόεδρο των Δικαστών και Εισαγγελέων, τα κανάλια, τις εφημερίδες τα χίλια δυο, ακούει λέω περιγραφές και παραδοχές για ένα σωρό ανήκουστα πράγματα, που γίνονταν για πολλές δεκαετίες, και ίσως ακόμη να συνεχίζουν να γίνονται. Και παρόλα αυτά δεν βλέπει κανέναν να τιμωρείται. Και το μόνο που γίνεται τελικά είναι να τον καλούν να εξοφλήσει έναν λογαριασμό που δεν ξέρει και τι περιλαμβάνει στο κάτω κάτω. Ποιος έφαγε τι, και ποιος ξόδεψε τι, και ποιος δανείστηκε τι. Σε καμμία σοβαρή ταβέρνα δεν γίνεται έτσι με τον λογαριασμό. Ούτε στις ημιυπαίθριες.

Οπότε ο λαός έχει αρχίσει και εκφράζει την οργή του. Αυτό όμως δεν είναι πια και τόσο επικίνδυνο για το σύστημα. Αμα είσαι το σύστημα ρίχνεις δυο τρεις ξυλιές στον λαό, κι αυτός τα μαζεύει και πάει σπίτι του να «γλύψει τις πληγές του». Το επικίνδυνο είναι όμως ότι αρχίζει ο λαός και αναρωτιέται και ψάχνεται, τι έφταιξε και τι φταίει, και στο τέλος-τέλος, εκτός από θυμωμένος λαός, θα μας προκύψει και λαός με αιτήματα. Για εκδημοκρατισμούς, για μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας, για μηχανισμούς τιμωρίας. Οχι ελεγχόμενους από το σύστημα. Αλλά από τον ίδιο το λαό. Αυτός είναι ο κίνδυνος και η απειλή. Να χάσει το σύστημα το τιμόνι από τα χέρια. Δηλαδή να γίνουν αλλαγές στο πολίτευμα τέτοιες, από τις οποίες το σύστημα θα χάσει ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης.

Μπρος σε αυτόν τον κίνδυνο, το σύστημα θα συνασπισθεί. Θα βάλει πολλές από τις εσωτερικές του διαφορές στην μπάντα. Θα μονοιάσει. Και θα εμφανιστεί ως «ο εγγυητής της νομιμότητας και της τάξης». Οι κινήσεις που κάνει ήδη άρχισαν και είναι ορατές. Καθώς και ο παραμερισμός των «εσωτερικών διαφωνιών» μπρος στον κοινό κίνδυνο. Διότι ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Μα πάρα πολύ σοβαρός. Δεν απειλείται ενας και δυο ανθρώποι εδώ, και η εξουσία τους. Εδώ απειλείται το ΣΥΝΟΛΟ του συστήματος.

Βέβαια η νομιμότητα έχει ήδη καταλυθεί από το ίδιο το σύστημα. Η για να είμαι ακριβέστερος γίνεται επιλεκτική εφαρμογή της νομιμότητας πάντα προς όφελος του συστήματος. Πράγμα που είναι και ένας λόγος της λαϊκής οργής.

Πάμε στα «ρέστα» τώρα. Τι θα μπορούσε να είναι τα «ρέστα» του συστήματος;
Δεν ξέρω. Αλλά κάτι μου λέει πως είμαστε πολύ κοντά στο «να τα δούμε».

Θραξ Αναρμόδιος

Ενημέρωση: Δείτε επίσης τις παρακάτω παλιότερες αναρτήσεις

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

32 Responses to Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα «ρέστα» του.

 1. Ο/Η Ηλίας λέει:

  Να ναι η…»αποκάλυψη» κάποιου…»σχεδίου αποσταθεροποίησης της …δημοκρατίας μας»;;; Η ανακίνηση κάποιου εθνικού θέματος σε μεγαλειώδη διάσταση [ένοπλη σύρραξη] με σκοπό την «συσπείρωση» του λαού κοντά στην ηγεσία του;;;
  Τουρκία θα γίνουμε σιγά σιγά…

  • Δε νομίζω ότι θα προκύψουν εθνικά ή άλλα θέματα. Η Τουρκία απομακρύνεται από τα στηρίγματά της, την Αμερική και το Ισραήλ, και απ’ ότι φαίνεται εμείς παίρνουμε τη θέση της στην περιοχή. Η Τουρκία αναπτύσσεται και μπράβο της, με ανοίγματα στην Ανατολή (δε μας θέλετε εσείς μία; Δε σας θέλουμε εμείς 10! φαίνεται να λέει στην ΕΕ) και δε βλέπω σε τι θα τους βοηθήσει μία τέτοια κίνηση, μόνον οι κατασκευαστικές εταιρείες θα φέρουν στην Τουρκία ~25 δις $ το 2010. Η Ελληνική κυβέρνηση δε νομίζω ότι θα ανακινήσει τέτοια θέματα, δεν το έκανε ποτέ, δε θα το κάνει τώρα διότι θα καταρρεύσει όλη η επιχειρηματολογία τους για την πολιτική της.

   Έχουν ήδη πάρει ήδη τόσα πολλά που μπορούν να επιστρέψουν κάτι πίσω για αντιπερισπασμό. Κάπως έτσι πιστεύω ότι θα εξελιχθεί το θέμα, εάν ενταθούν οι αντιδράσεις θα υπάρξει μία μικρή οπισθοχώρηση και θα είναι η πιο σαρωτική και αναίμακτη νίκη τού συστήματος!

 2. Παράθεμα: Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα “ρέστα” του | αἰέν ἀριστεύειν

 3. Ο/Η aspasia λέει:

  Στην Δημοκρατια, ολοι εχουν δικαιωμα εκφρασης. Σε αυτη την βαση λοιπον, η γνωμη μου ειναι οτι δεν μπ0ρω να συμφωνησω μαζι σας. Εχει νοτα αισιοδοξιας, οτι αφου τα παρουν ολα για να μας κλεισουν τα στοματα, θα μας πεταξουν κανα ξεροκοματο. Δεν ξερω εαν αυτη η θεση θα μπορουσε να γινει αρεστη στον ΕΛΛΗΝΑ !!!. Απο την αλλη, αν ψαχτει κανεις βαθυτερα, τα λεφτα τα εχουν ηδη, αρα δεν νοιαζονται για αυτα. ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. Απλα αυτο ειναι ενα μεσο για την επιτευξη πολλων αλλων.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @aspasia

   Δεν κατάλαβα που διαφωνούμε. Ισως και να μην διαφωνούμε.

   Εχω ξαναγράψει πως στον πάνω όροφο του συστήματος, αν το δούμε στην διεθνή του διάσταση, δεν είναι και τόσο το χρήμα η έγνοια τους. Στο κάτω κάτω «αυτοί» εκδίδουν το χρήμα.

   Και επειδή ο άνθρωπος είναι ο απόλυτος οικονομικός πόρος, η κυριαρχία επί των ανθρώπων είναι το παντοτεινό ζητούμενο.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η κομης του ziavralon λέει:

    Σωστο! Βαλε ομως το καδρο ,τα χρωματα, το σχεδιο ,την ιδεολογια, για να γινη κατανοητος ο στοχος.Το χρημα δεν ειναι παρα το οχημα για την επιτευξη του σχεδιου. Η ΑΟΡΑΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   aspasia αυτό που θέλου να ελέγχουν είναι ο γενικός πληθυσμός μέσω του χρέους.

   Οι κατά τόπους «ηγεσίες» είναι μεσίτες.
   Ελέγχει ο καθένας τους ιθαγενείς του για να ελέγχουν οι από πάνω τον γενικό πληθυσμό.
   Ελάχιστο περιθώριο έχει ένας πραγματικός ηγέτης να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική κι ακόμη και τότε δίνει »εξετάσεις».

   Οι δικοί μας είναι ολότελα δοσμένοι στην Ευκαιρία.
   Γι αυτό είναι κυνικοί.Επειδή γνωρίζουν τι υπάρχει από πίσω, αναπαράγουν την άποψη ότι είναι ανώφελο να πας κόντρα.

   Το σύστημα θα δώσει οτιδήποτε προκειμένου να διασωθεί.
   Θα κάνει τα πάντα για να μην ξεριζωθεί.
   Θα ενώσει αυτά που χώρισε (δεξιούς-αριστερούς) κάτω από μια ομπρέλα για να σώσει την μάσα και τη χάψα και την βόλεψή τους.

   Δεν δίνουν δεκάρα για μας.Μόνο για το «κόστος» των αποφάσεών τους δλδ όχι αν μας αρέσουν αλλά πόσο θα τους στοιχίσει να τις περάσουν.

 4. Ο/Η aspasia λέει:

  συγγνωμη ξεχασα να αναφερθω πως η απαντηση μου αφορα τα σχολια του κ Σιδηροπουλου

 5. Ο/Η aspasia λέει:

  αφορουν

 6. @aspasia

  > Δεν ξερω εαν αυτη η θεση θα μπορουσε να γινει αρεστη στον ΕΛΛΗΝΑ !!!

  Πιστεύετε ότι αυτά που έγιναν μέχρι τώρα, έγιναν επειδή ήταν αρεστά στον ΈΛΛΗΝΑ; Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα, πρέπει όμως να βασίζεται σε στοιχεία, διαφορετικά είναι ευχή!

 7. Παράθεμα: Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα “ρέστα” του. « Τόνοι και Πνεύματα ….

 8. Πάντα είναι λεφτά από πίσω. Θέλουν να ελέγχουν τον πληθυσμό όχι από υπεροψία αλλά για να παίρνουν τα λεφτά χωρίς αντιδράσεις. Πάντα ήταν, είναι και θα είναι «τα λεφτά», ούτε ιδεολογίες ούτε κάτι άλλο αφηρημένο, «τα λεφτά».

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   Παναγιώτη τα λεφτά που λες είναι για τους μεσίτες…middle management.
   Το upper management εκπονεί το σχέδιο και παραδίδει με χοντροειδείς εξγήσεις στους μεσίτες να «πουλήσουν» στους ιθαγενείς.
   Έτσι οι μεσίτες πουλάνε για το χρήμα.

   Το «σχέδιο» δεν είναι ποτέ για λεφτά.
   Είναι για power and control.
   Το χρήμα το εκδίδουν ιδιώτες.Ξέχασέ το.Δικό τους είναι.
   Αυτό που δεν είναι δικό τους είναι τα resources και οι άνθρωποι.

   H περίοδος που περνάμε είναι test drive.
   Τεστάρουν οι παγκόσμιοι ηγέτες τις αντοχές του συστήματος και παράλληλα «τραβάνε αυτιά» και ελέγχουν την αξιοπιστία των ιθαγενών.
   Παράλληλα νέα υπο-σχέδια εκπονούνται.
   It’s a work in progress.

   • Ο/Η anarmodios λέει:

    @Παναγιώτης Σιδηρόπουλος + tsilivithras

    Εκανα μια ενημέρωση στην ανάρτηση, κι έβαλα (στο κάτω μέρος) μερικά λινκς από παλιότερες αναρτήσεις, σχετικές με το θέμα. Αμα δεν έχετε τι καλύτερο να κάνετε, ρίξτε μια ματιά.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Τα λεφτά είναι, μην επιμένεις! :-) Στο κάτω κάτω είσαι αναρμόδιος!

    Από εδώ και πέρα πρέπει να μιλάμε για παγκόσμια συνωμοσία και λοιπές θεωρίες τις οποίες βρίσκω λάθος.

  • Ο/Η νικος λέει:

   δεν ειναι μονο τα λεφτα κοβουν οσα θελουν αφου τα εχουν ιδιωτες αμα σκεφτεις τι γινεται 15 χρονια τωρα παγκοσμια σε καποιες χωρες θα καταλαβεις οτι θελουν να ελεγξουν το κοσμο πολυεθνικες που τις εχουν 50 οικογενειες νοτια αφρικη νοτια κορεα μεξικο αργεντινη βολιβια παντου τα ιδια

 9. Ο/Η skeptiki λέει:

  Δεν ξέρω βρε tsilivithra τι γίνεται στον κόσμο, έτσι που τα λες πρέπει να είναι, αλλά στην ελλαδάρα το «σύστημα» παλεύει να σωθεί για να μην το λυντσάρουνε η να μην πάει φυλακή κι όχι για τα μεγάλα και τρανά. Φαντάζεσαι να χάσει τον έλεγχο της «δικαιοσύνης» και του δικαστικού συστήματος και να αποφανθεί κάποιος ότι η μίζα είναι κλοπή (ΚΛΟΠΗ είναι επιτέλους) και η απιστία προς την «επιχείρηση» όταν η επιχείρηση είναι το κράτος είναι προδοσία (ΠΡΟΔΟΣΙΑ) και τιμωρείται με κατάσχεση περιουσίας και εξορία? (για να αποφύγω τα πιό άγρια). Ακόμα περισσότερο επειδή τα στοιχεία υπάρχουν για να εκβιάζονται (εννοείται) φαντάζεσαι να βγούν στην επιφάνεια και μη εξαρτημένοι δικαστικοί να δικάσουν και μη πουλημένοι πολίτες να εκτελέσουν την καταδίκη? Δεν θα μείνει όρθιο κολυμπιθρόξυλο από το «σύστημα», σιγά το σύστημα που φοβόμαστε δηλαδή, ένα συμφερτός από λωποδύτες είναι του κοινού ποινικού δικαίου.
  Δικαιοσύνη, δικαστική εξουσία, μπορούμε να έχουμε? Λέω. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Αν εφαρμοστούν οι νόμοι ούτε ένα μέσο ενημέρωσης του συστήματος δεν θα μείνει έξω από τα κάγκελα, και δεν θα χωράνε οι πολιτικοί μετά.

  • Ο/Η tsilivithras λέει:

   @ skeptiki

   Φιλενάδα εμένα το μυαλό μου λέει ότι το «σχέδιο» είναι 1…και τα κράτη είναι τα επιμέρους.Άλλος παραπάνω άλλος λιγότερο, άλλος δυνατότερος άλλο πιο αδύναμος.
   Θέλεις να δούμε στενά στο δικό μας μαγαζί;;
   Κανένα πρόβλημα απλά να ξέρεις ότι οι παράμετροι αφορούν το bigger plan και όχι απλά στενά ελληνικά σύνορα.

   Οι πολιτικοί μας είναι παραδομένοι απόλυτα στην ιδιοτέλεια και την αρπαχτή.Απόλυτα.Δεν υπάρχει ούτε ένας αθώος.Γι αυτό χαρήκαμε που ανοίξαν το κεφάλι του Χ»δακη.Όχι επειδή του άξιζε αλλά επειδή στο πρόσωπό του ο Έλληνας δεν βλέπει έναν πολιτικό αλλά όλους.Και αυτό γίνεται επειδή ο Έλληνας μέσα στην μακροθυμεία και το κιμπαριλίκι του σκέφτεται «αν έχω εγώ να φάω να ταίσω τα παιδιά μου και να τα παώ σχολείο τι με νοιάζει εμένα τι τρώνε αυτοί οι κερατάδες;;».
   Αυτό είναι εν μέρει σωστό αλλα αποδεικνύεται λάθος στην πράξη.
   Γιατί το σύστημα για να επιβιώσει «λέρωσε» τους πάντες.
   Και για όσο καιρό ο Έλληνας είχε να φάει αυτός και τα παιδιά του δεν τον ένοιαζε.Μην νομίζεις ότι δεν έβλεπε.Μια χαρά έβλεπε.Απλά δεν τον ένοιαζε.
   Τώρα που δεν θα χει να φάει θα αρχίσει να ανοίγει κεφάλια.
   Τώρα θα τον νοιάζει και θα φωνάξει ότι η μίζα είναι κλοπή…ότι το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό…ότι τα κόμματα δεν ορίζονται από τον νόμο…ότι οι τράπεζες του ρούφηξαν το αίμα…ότι πολιτικοί δεν πάνε φυλακή ποτέ…ότι οι τούρκοι και οι λαθρο έχουν αποθρασυνθεί τελείως…ότι ο ΠτΔ είναι τσιράκι της κυβέρνησης…ότι τα κανάλια είναι η μεγαλύτερη και ίσως μοναδική πηγή παραπλάνησης και παραπληροφόρησης…ότι υπήρξε παραδικαστικό κύκλωμα…ότι οι δικαστές αυξάνουν τους μισθούς τους μόνοι τους…ότι πληρώνουν ικα και τεβε χωρίς να παίρνουν τίποτα σε αντάλλαγμα…

   Όλα θα τα θυμηθούν οι Έλληνες.
   Γι αυτό μιλάμε εδώ μέσα.Γιατί πρέπει να ετοιμάσουμε την επόμενη πρόταση.
   Εμείς οι πολίτες.Και να ξεκινήσουμε από το σύνταγμα.

   Η εικόνα του Χ»δακη με ανοιγμένο κεφάλι θα στοιχειώνει τα όνειρα των πολιτικών όσο politically incorrect κι αν είναι να το λέμε.
   Όσο λοιπόν αυτοί θα φοβούνται εμείς πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε.
   Μόνο η πίεση του λαού μπορεί να κάνει έναν πολιτικό να αλλάξει πορεία.
   Οι πολιτικοί είναι δεμένοι στο άρμα του χρήματος των εγχώριων μεσιτών (νταβατζήδων) και υπακούν σε άλλους εντολείς.
   Οι δικαστές είναι δεμένοι πίσω απο τους πολιτικούς.
   Όμως για να διατηρηθεί το bigger plan πρέπει να υπάρξει ηρεμία.
   Και για να χουν ηρεμία πρέπει που και που να ικανοποιούν αιτήματα.

   Πρέπει να προσέξουμε πολύ τι θα ζητήσουμε.

   • Ο/Η skeptiki λέει:

    Δεν διαφωνούμε tsilivithras, καταλαβαίνω ότι τα κράτη είναι μέρος μεγαλύτερου σχεδίου, αν και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την ανθρώπινη φύση δύσκολο το bigger plan να είναι 1 λες κανείς από τους «μεγάλους» δεν έχει και 1α ή 1β πλάνο για να τη φέρει στο διπλανό του? Καλώς η κακώς τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πάντα και η ανθρώπινη απληστεία και αμετροέπεια θα βρεί σίγουρα κάποιον ηλίθιο τρόπο να εκδηλωθεί.
    Απλά λέω ότι στα δικά μας πλαίσια το αρχικό τοπικό «σύστημα» με το οποίο παλεύουμε είναι τελείως για τα μπάζα και είναι ντροπή μας που το ανεχόμαστε

    • Ο/Η tsilivithras λέει:

     Φυσικά υπάρχουν 1α και 1β κτλ.
     Όπου έχεις regional sales manager θα χεις και τις ανάλογες παρεκλίσεις.
     Και καρμικά να το δεις δλδ το σχέδιο αυτό πάντα θα σκοντάφτει πάνω στην συνείδηση των λίγων.
     Anyway, ναι έχεις δίκιο, φταίμε γιατί ανεχτήκαμε for too long ένα σύστημα διακυβέρνησης που μοίραζε τον πλούτο όπως μοίραζε την τούρτα ο Οβελίξ στην Κλεοπάτρα…ιδιοτελώς και με συνενόχους.
     Δεν είναι καιρός για αυτοοικτιρμό όμως.
     Είναι καιρός για ενημέρωση, αφύπνιση και διασπορά ιδεών.

     Νεο Ελληνικό Διαφωτισμό που λέει κι ο Θραξ.

     Άμεσα.

 10. Παράθεμα: Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα “ ρέστα” του. | αἰέν ἀριστεύειν

 11. Παράθεμα: Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα “ρέστα” του. « www.olympia.gr

 12. Ο/Η Titanas λέει:

  Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το λεγόμενο πολιτικό σύστημα εκλαμβάνεται ως μια οντότητα που ζει στον δικό της κόσμο. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων έπιναν καφέ μαζί με άλλους της διπλανής πόρτας. Είναι αυτό που λέμε Έλληνες και Ελλάδα.

  Αδυνατώ επίσης να καταλάβω γιατί το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για όλα τα στραβά και ανάποδα σε αυτή την χώρα. Προσωπικά δεν έχω δει πολιτικούς αρχηγούς να παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια, να περνάνε με κόκκινο, να λαδώνουν σε νοσοκομεία, να παρακαλάνε για μια θέση στο δημόσιο, να κάνουν φασαρία στην ουρά για καθυστερήσεις αλλά όταν έρθει η σειρά τους να σταυρώνουν και το πόδι ώστε να απολαύσουν κάθε στιγμή κλπ. Μπορώ να συνεχίσω για ώρα.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   @Titanas

   Διότι το πολιτικό σύστημα καθορίζει το βασικό πλαίσιο. Το οποίο επιτρέπει να συμβαίνουν όσα περιγράφεις, ή να μην συμβαίνουν.

   Που κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά της σχολικής παιδείας και της επιμόρφωσης μετά (η τηλεόραση παραλαμβάνει τον άνθρωπο περίπου από κει που τον αφήνει το σχολείο και τον διαμορφώνει για την επόμενη ζωή του).

   Που κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά και της νομοθεσίας αλλά ΚΑΙ της εφαρμογής των νόμων (αν κάθε που παρκάρεις τρως πρόστιμο, αναγκάζεσαι να…)

   Που κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά της εξάπλωσης και της αντιμετώπισης της διαφθοράς (και στα νοσοκομεία και παντού)

   Γιατί; Μα γιατί το πολιτικό σύστημα παίρνει τις αποφάσεις. Ποιος τις παίρνει; Ο πολίτης; Με μια ψήφο-ξεπέτα-one-night-stand στην τετραετία; Που του υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και μετά τα αθετούν;

   Reboot του κράτους, πόλεμο με τη διαφθορά, με τους νταβάδες, «λεφτά υπάρχουν», χρηματιστήριο, ομόλογα ταμείων κλπ κλπ κλπ. Το πολιτικό σύστημα δίνει το έναυσμα για το πλιάτσικο, την μη συμμόρφωση προς τους νόμους, το λάδωμα και τα συναφή.

   Ανθρωποι της διπλανής πόρτας φυσικά. Πως θα είναι; Δεινόσαυροι;

   Στο κάτω κάτω, στους κάτω ορόφους (κι εμείς ως χώρα είμαστε στον κάτω όροφο), ελάχιστοι μετέχουν συνειδητά στο παγκόσμιο παιχνίδι της Νέας Τάξης. Οι περισσότεροι έχουν πιστέψει σε μια ιδεοληψία. Σε μια παραμύθα. Σε αυτό ή σ’ εκείνο.

   Θραξ Αναρμόδιος

 13. Ο/Η Titanas λέει:

  Αφού ο πολίτης γουστάρει ψήφο-ξεπέτα-one-night-stand στην τετραετία παίρνει αυτό που του αξίζει και τέλος. Δεν είναι κανείς μίνι θεός ούτε έχει το μαγικό ραβδάκι για να τα αλλάξει όλα με ένα γκλινγκ στα κεφάλια όλων που την μια είναι «αθώοι» και παρασύρονται εύκολα από τα ψέματα των πολιτικών ενώ παράλληλα είναι ο έξυπνος λαός που αντιλαμβάνεται ότι δεν πάει άλλο.

  Προφανώς θα υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια και είναι σχεδόν βέβαια ότι θα αθετήσουν τις υποσχέσεις γιατί η υλοποίηση αυτών απαιτεί μια άλλη κουλτούρα, χρόνο και χρήμα που κανείς δεν διαθέτει. Για τον ίδιο λόγο δεν πιστεύω αυτόν που με βομβαρδίζει με email και μου λέει ότι έγινα εκατομμυριούχος ή να προωθήσω το μήνυμα 50 φορές για να σωθεί το παιδάκι από τον καρκίνο ή να μου πουλήσει την ευκαιρία ρολόϊ στην Ερμού που είναι κλεμμένο από το τελωνείο.

  Αυτή η δυαδική φύση του έξυπνου και του βλάκα ανά περίπτωση με προβληματίζει γιατί συνδυάζεται με την κουλτούρα ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κ*λος μας και ας πεθάνουν οι διπλανοί.

 14. Ο/Η Ο Ιθαγενής λέει:

  Το σύστημα δεν είναι οι βουλευτές και οι οργανώσεις (συνδικαλιστικές κομματικές κλπ)
  Αυτοί είναι απλοί υπάλληλοι. Η βιτρίνα πολιτικών οικογενειών που σαν άλλοι φεουδάρχες μοιράζονται την πολιτική εξουσία για χάρη της οικονομικής.
  Απλοί σύγχρονοι συγκλητικοί που υποκλίνονται στους σύγχρονους Κροίσους.Μιλάμε για Δημοκρατία; Ποια Δημοκρατία; Πολιτικές δυναστείες έχουμε που φτιάχνουν κόμματα για να εξυπηρετούν συμφέροντα.
  Οπότε δεν χρειάζεται το σύστημα ποτέ να παίξει τα ρέστα του. Απλά νέα μαριονέτα θα βρει που θα τη βαφτίσει καταλληλότερο και θα πάει και για άλλα…

 15. Παράθεμα: Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα “ρέστα” του « ΣΠΙΘΑ – ΙΛΙΟΝ

 16. Ο/Η anarmodios λέει:

  Κι αυτά τα «ρέστα» που φοβόμουνα και δεν τολμούσα να μολογήσω, άρχισαν ήδη και «διαρρέουν» σαν φήμες.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο/Η Minnie λέει:

   «Έλληνας βουλευτής καταγγέλει…»

   Ανωνυμως?
   Σιγα την μαγκια!
   Αν τα’χει βαρια, να βγει να μας τα πει επωνυμως!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.