Κινήματα, σπίθες και κάρβουνο.


Δεν κινείται τίποτα. Ακινησία πλήρης. Κι εκεί που λες, πάει θα “πάμε” ακίνητοι, νάσου τα κινήματα. Βρέχει κινήματα. Μη βγείτε χωρίς ομπρέλλα. Κινήματα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Εχουμε τελευταία διάφορα “κινήματα” λοιπόν. Οι τυχεροί εμείς. Πρόσφατα είχαμε αυτό της κ. Μπακογιάννη, την Δημοκρατική Συμμαχία. ΔΗΣΥ το καλλιτεχνικό της . Πριν λίγες μέρες επίσης και ο Μίκης Θοδωράκης έφτιαξε κι αυτός το δικό του κίνημα, την Σπίθα.

Δεν ξέρω τι να σκεφτώ πια με αυτά τα κινήματα και τους κινηματίες. Το ένα, η ΔΗΣΥ είναι υπέρ του Μνημονίου. Το άλλο η Σπίθα είναι κατά του Μνημονίου. Και μάλιστα μας καλεί και σε “ανυπακοή”.  Τα δύο νεογέννητα κινήματα έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τις λύσεις των προβλημάτων που ταλανίζουν την γλυκειά μας πατρίδα.

Τα δυο κινήματα καλύπτουν όμως έτσι τις ανάγκες του κάθε φιλότιμου κινηματία πολίτη. Είτε είναι υπέρ, είτε είναι κατά του Μνημονίου. Μη θέλει να κινητοποιηθεί σε μια πλευρά και δεν βρίσκει και μείνει …ακίνητος.

Τα δύο κινήματα δημιουργήθηκαν από επιφανείς προσωπικότητες. Για να μην έχουν παράπονο οι οπαδοί  κανενός από τα δύο κινήματα ότι το δικό τους είναι παρακατιανό. Προσωπικότητες πολύ προβεβλημένες που απολαμβάνουν τεράστια δημοσιότητα από τα τηλεοπτικά κανάλια. Παρά τον φιλο-κινηματισμό τους.

Θα έλεγα πως με τόση δημοσιότητα γύρω από τα κινήματα και τους επικεφαλής τους, μήπως τα τηλεοπτικά κανάλια, που έδωσαν αυτή την τεράστια προβολή στο φαινόμενο, μήπως λέω, είναι και αυτά, κανάλια κινηματικά. Δηλαδή το νιώθεις. Μόλις δουν κίνημα, κινητοποίηση, αμέσως στο πλευρό των κινηματιών. Αμέσως τα κανάλια μας αλληλέγγυα στα κινήματα και τις κινήσεις και τις κινητοποιήσεις.

Εχουμε επαναστατικά και κινηματόφρονα κανάλια και δεν το γνωρίζαμε. Μάλιστα κακοπροαίρετοι. Το ότι οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων φοράνε ακριβά συνολάκια και κουστούμια μάρκας, είναι κάτι σαν συνομωτική μεταμφίεση, καχύποπτε αναγνώστη μου. Κατά βάθος η ψυχή τους είναι με τα κινήματα. Πολεμούν το σύστημα από μέσα. Από μέσα-μέσα. Με κουστούμι και συνολάκι για κάλυψη.

Η δημιουργία των κινημάτων αναγγέλθηκε πολύ πριν. Βέβαια. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για διάφορα προϊόντα. Η κυκλοφορία ενός προϊόντος, iPhone ή κίνημα αδιάφορο, υπακούει στους ίδιους νόμους και κανόνες, αν θέλει να “πιάσει στην αγορά”.

Η αναγγελία της κυκλοφορίας του προϊόντος, iPhone ή κίνημα αδιάφορο επαναλαμβάνω, δημιουργεί την αίσθηση της αναμονής στον καταναλωτή. Μια γλυκιά προσμονή που εντείνει την λαχτάρα του. Να δει το προϊόν, να το μυρίσει, να το πάρει στα χέρια του. Να γίνει ένα μ’ αυτό. Επαναλαμβάνω για τους ανίδεους, αυτά είναι υψηλές τεχνικές marketing, προϊόν σκέψης σοφών πανεπιστημιακών γερόντων. Της ανθρωπιστικής επιστήμης του marketing παγκοσμίως. Και έχουν εφαρμογή σε όλα τα προϊόντα,  iPhone ή κινήματα αδιάφορο.

Πολλές προσωπικότητες στήριξαν την δημιουργία των δύο κινημάτων. Επιφανή μέλη της διακαναλικής δημοσιότητας. Πολιτικής, καλλιτεχνικής, οικονομικής, πνευματικής και λοιπής δημοσιότητας. Αστέρες εν γένει, όπως πολιτικοί, συνταγματολόγοι, ηθοποιοί, μουσικοί και λοιποί αστέρες. Μίλησαν για τα κινήματα, για την ανάγκη που έρχονται να καλύψουν, για τους δρόμους ελπίδας που ανοίγουν. Μίλησαν στα κανάλια εννοείται. Ωστε τα κανάλια να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό φιλο-κινηματία τηλεθεατή και τις απαιτήσεις του. Είτε είναι υπερ, είτε κατά του Μνημονίου. Ο φιλο-κινηματίας τηλεθεατής πολίτης.

Ετσι τα κανάλια δεν άφησαν καμμία πλευρά τηλεθεατών παραπονεμένη. Για όλους έχει το μαγαζί. .

Οι επικεφαλής κινηματίες και οι υποστηρικτές τους, εμφανίστηκαν και σε δημοσιογραφικές εκπομπές. Σε στρογγυλά τραπέζια. Σε τετράγωνα τραπέζια. Εμφανίστηκαν επίσης και σε γλεντζέδικες εκπομπές, διότι του έλληνος του πέφτει λίγο βαριά στο στομάχι η πολιτική και τα κινήματα, και θέλει και την ελαφρολαϊκότητά του ο άνθρωπος. Μη του μαυρίζουμε την ψυχή. Του έλληνος.

Εγιναν επίσης και εκδηλώσεις για τα κινήματα. Σε διάφορες αίθουσες πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, όπως οι ψαροταβέρνες και το Μέγαρο Μουσικής. Με λαμπρούς προσκεκλημένους, λαμπρό μπουφέ και λαμπρά φώτα. Για να παίρνουν καλά οι κάμερες τα στιγμιότυπα.

Εχουμε κινήματα λοιπόν. Τα μαγαζιά άνοιξαν. Εχουν πράμα για όλα τα γούστα. Εχουν γνώστες των θεμάτων, με “εμπειρία” σε “τέτοια” ζητήματα, με περγαμηνές, με γκλαμουριά πολιτική και γκλαμουριά γενικώς, με διασυνδέσεις και κονέ.

Τα μαγαζιά άνοιξαν. Και περιμένουν την πελατεία.

Αντε κουνηθείτε κι εσείς ακούνητοι. Μην τα περιμένετε όλα από τα κινήματα.

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Κινήματα, σπίθες και κάρβουνο.

 1. Παράθεμα: Κινήματα, σπίθες και κάρβουνο. « Τόνοι και Πνεύματα ….

 2. Ο/Η nina λέει:

  μήπως πρέπει να κάνουμε και μείς ένα κίνημα? αχ όχι ρε γμτ μου πάλι το ξέχασα ο λαός δέν κάνει κινήματα κάνει επαναστάσεις.κοιτάζω όμως γύρω μου και δεν βλέπω κανένα πρόθυμο. μάλλον δεν πεινάσαμε πολύ ακόμη. άλλη φορά.

  • Ο/Η anarmodios λέει:

   Νίνα

   ίσως πρέπει να κάνουμε κάποιου τύπου ιντερνετική κίνηση-εταιρία-όμιλο ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να συζητήσουμε κάποια θέματα, να διαμορφώσουμε κείμενα και προτάσεις.

   Τώρα μάλιστα που τα δυο μεγάλα κόμματα άνοιξαν την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μάλλον πρέπει να κάνουμε κάποιου τύπου πως-να-το-πω-δεν-ξέρω κάτι τέλος πάντων, όπου με κατάλληλες ψηφοφορίες θα διαμορφώσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας για το θέμα. Ισως αυτό γίνει πόλος και για άλλους, που πιστεύουν στην δημοκρατία. Ασε που έτσι θα μπορούμε εύκολα να μαζευόμαστε και για τσίπουρα (λολ).

   Θα δούμε.

   Αλλά για κινήματα και τέτοια, τι να σου πω; Είναι που τα πράγματα δεν μου φαίνονται ώριμα στον κόσμο. Ο λαός μας έχει ένα μεγάλο πρόβλημα πληροφόρησης και διαφώτισης για πολύ σοβαρά ζητήματα. Γι’αυτό και δεν μπορεί να σχηματίσει μια ελπίδα εξόδου. Δεν βλέπει τι πρέπει να ζητήσει να αλλάξει. Δεν έχει αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες. Νομίζει ότι φταίνε οι διεφθαρμένοι (που φταίνε), αλλά ακόμη δεν υποψιάζεται ότι είναι το σύστημα, ο μηχανισμός μας, η διαρρύθμισή μας η πολιτική, που γεννάει διεφθαρμένους.

   Δεν είναι ώριμα τα πράγματα λοιπόν. Κι από την άλλη, ορισμένοι από μας, είμαστε υπερ-ώριμοι (λολ) από πλευράς ηλικίας. Δεν είμαστε πια για κινήματα ή επαναστάσεις. Και τα παιδιά μας, που θα ‘πρεπε τώρα να μας ξεκουνάνε εκείνα με την ορμή της νιότης τους, τα χάσαμε στην σαγήνη της τηλεόρασης, και των αξιών αυτού του διεφθαρμένου συστήματος. Και πρέπει να τα ξανακερδίσουμε.

   Αυτά κι άλλα πολλά…

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο/Η tsilivithras λέει:

    Σταμάτα να χρησιμοποιείς την ηλικία σου ως δικαιολογία κατά το δοκούν.

    Με τα σημερινά δεδομένα είσαι πρώιμος 40ρης οπότε κάνε τον κινέζο και μην κλαίγεσαι συνέχεια.
    Από την μια σπέρνεις φωτιές κι από την άλλη πας να την σκαπουλάρεις…

    ΥΓ
    Στο πα 100 φορές.
    Το κίνημα θα λέγεται «Αναρμόδιοι Πολίτες» καθώς περιγράφει κυριολεκτικά το τι είμαστε και μεταφορικά το τι θέλουμε να παραμείνουμε ενώ παράλληλα οργανωνόμαστε σε φιλικά σχήματα-παρέες προκειμένου να συζητήσουμε όσα μας αφορούν.
    Η κουβέντα γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια καλή αρχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s