Τα μυστικά του βάλτου


Η πατρίδα μας είναι στο βάλτο. Όλοι είμαστε στο βάλτο. Η ελληνική κοινωνία, και όχι μόνον, είναι χωμένη σε έναν βρωμερό και σκοτεινιασμένο βάλτο. Μέχρι το λαιμό. Έναν βάλτο με πολλά μυστικά.

Τα μυστικά αυτά τα γνωρίζουν οι πολιτικοί και οι κομματικοί άρχοντες. Οι θρησκευτικοί άρχοντες. Οι πανεπιστημιακοί και οι ακαδημαϊκοί σοφοί. Οι διαβασμένοι δημοσιογράφοι. Οι επιχειρηματίες των πάνω ορόφων και οι οικονομικοί μεγαλοπαράγοντες. Οι μεγαλοϋπάλληλοι του δημοσίου.

Τα γνωρίζει επίσης και το πιο μορφωμένο και ενημερωμένο τμήμα του λαού.

Ο πολύς λαός όμως δεν τα γνωρίζει. Ο πολύς λαός ζει μέσα στον βούρκο του βάλτου. Μέσα στο σκοτάδι και την υγρή καταχνιά. Και τα μυστικά αυτά είναι τα μεγάλα βαρίδια. Που κρατούν τον λαό κολλημένο στη λάσπη. Στον δυσώδη αυτόν βάλτο με τα μυστικά.

Τα μυστικά αυτά δεν συζητώνται ευρέως. Αλλιώς δεν θα ‘ταν και μυστικά δηλαδή. Ο απλός πολίτης δεν έχει εύκολη πρόσβαση στην γνώση που καλύπτουν αυτά τα μεγάλα μυστικά. Τα κατ’ εξοχήν μέσα γνώσης και πληροφόρησης του λαού, το δημόσιο σχολείο και τα ΜΜΕ, σιωπούν. Εκκωφαντικά.

Αν το δημόσιο σχολείο έχει ως στόχους τον εξοπλισμό του λαού με κριτική σκέψη και κριτικά εργαλεία, καθώς και την διαφώτιση του λαού σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, τότε εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το δημόσιο σχολείο είναι πολύ μακριά από τους στόχους του. Το δημόσιο σχολείο έχει υποστεί πολλές «επαναστάσεις» και «μεταρρυθμίσεις» ώστε να φτάσει εδώ που έφτασε. Να εξυπηρετεί δηλαδή συμφέροντα άλλα από αυτά του λαού και του συνόλου της κοινωνίας.

Τα ΜΜΕ παραλαμβάνουν τον άνθρωπο από κει που τον αφήνει το δημόσιο σχολείο. Και τον διαμορφώνουν σταθερά και αδιάλειπτα για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Τον σμιλεύουν χωρίς σταματημό. Την αισθητική του, το πολιτικό του κριτήριο, τις ελλιπείς του γνώσεις, τον εθισμό του ή μη σε κοινωνικά πρότυπα και συμπεριφορές. Και τα κάνουν όλα αυτά ακολουθώντας το παράδειγμα του δημόσιου σχολείου. Καταδιώκοντας την κριτική σκέψη και προβάλλοντας την δική τους αυθεντία. Τα ΜΜΕ παρότι βρίσκονται σε κάποιου τύπου επιτήρηση από την πλευρά του δημοσίου, αντιπροσωπεύουν συμφέροντα που είναι ευθέως αντίθετα με τα συμφέροντα της κοινωνίας και του λαού.

Οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις ίσως δικαιούνται την κατάταξη στα μεγάλα μυστικά, σαν τα υπόλοιπα. Ομως οι μηχανισμοί τους και η λειτουργία τους έχουν αποκαλυφθεί πια σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η πτώση της αξίας του δημόσιου σχολείου και των ΜΜΕ, ως αξιόπιστων μηχανισμών διαφώτισης, είναι ραγδαία και προς το παρόν μη αναστρέψιμη.

Το δημόσιο σχολείο και τα ΜΜΕ κάνουν ότι μπορούν για να αποκρύψουν πως

Θραξ Αναρμόδιος

Advertisement
This entry was posted in Μυστικά and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τα μυστικά του βάλτου

 1. Ο/Η χρηχα λέει:

  Καλησπέρα πατριώτη….

  Είναι κι αυτή μια από τις πολλές (σωστές) διαπιστώσεις….

  Η δική μου αμηχανία έγκειται στο τι θα μπορούσα να κάνω εγώ σας ένας κοινός θνητός που έχω αποκαλύψει (εντός μου) αυτές τις στρεβλώσεις και την ανισόρροπη λειτουργία της κοινωνίας όπου ζούμε…θα πεις, δράσε….η δράση όμως εμμού του ενός είναι αναποτελεσματική, και μέχρι ενός σημείου είναι χρήσιμη στο στρεβλό μας κοινωνικό γίγνεσθαι, όντας μια φωνή μιας μονάδας που εύκολα απομονώνεται και εύκολα γίνεται «γραφική» και ως εκ τούτου αποδιοπομπαία….

  Και για να σε προλάβω…είναι πολύ δύσκολο να συντονιστεί η δική μου δράση με κάποιου άλλου, πολλώ δε μάλλον με κάποιων (πληθυντικός) άλλων, δεδομένου ότι , ό,τι και να γίνει είναι ασυντόνιστο….αποσπασματικό και ίσως μεμονωμένο….

  Οι δράσεις , θέλουν χρόνο για να συντονιστούν και να αποδώσουν….και αυτόν τον χρόνο μάλλον δεν τον έχουμε….όχι για εμάς τουλάχιστον…. ελπίζω μόνο να αποδώσει στις επόμενες γενιές….

  Εύχομαι να είσαι καλά …..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.